już bardzo długo miałam na myśli, postanowiłam w tym słodkim kierunku podążyć :) Tylko jaki rodzaj sernika tu upiec? Tyle mo ż liwości do wyboru! Czy na zimno czy pieczony, na biszkoptach czy na cieście kruchym, z bakaliami w środku czy polewą na wierzchu, z twarogiem czy kompletnie bez sera. W końcu właśnie tę ostatnią opcję wybrałam na weekendowe wypiekanie
Grunt to przepis!już kiedyś pisałam bardzo lubię ciasta z kaszy manny . Zarówno te na zimno , jak i te wymagające pieczenia. Zwykle robi się je błyskawicznie , a w smaku przypominają ulubione sernik. W moim domu goszczą często i zwykle znikają do ostatniego okruszka! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto ze słodkimi winogronami. Kruche ciasto , masa z kaszy manny i owoce tworzą
Ostra na SłodkoSzybki w przygotowaniu, deser na zimno, już na zakończenie sezonu truskawkowego, jest delikatny w smaku, kremowy i orzeźwiający ale też sycący, dla dorosłych bo z dodatkiem nasączonych likierem biszkoptów. Propozycja na niedzielną ucztę. Można zrobić w różnych wariantach owocowych z pewnością warto do niego wrócić..... Składniki: 330 ml śmietanki 30% 30 dag twarożku z wiaderka 3 czubate łyżki cukru pudru(...)kawałki, skrapiam dość solidnie likierem, ale tak żeby nie rozmokły, dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką, wykładam na galaretkę, wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wykładam na paterę, zdejmuję folię dekoruję bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i miętą. Smacznego
Wanilia i KardamonNieskomplikowany deser, który mogą przygotować nawet dzieci. Pyszny sernik na zimno z orzechowymi wafelkami to moja propozycja na weekend. Składniki 1 kg sera do serników ok. 2 opakowania Pałeczek orzechowych firmy Cukry Nyskie 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 2. Ser dokładnie mieszamy z cukrem pudrem(...)Kiedy ciasto dobrze stężeje, delikatnie zdejmujemy rant i dekorujemy pozostałymi wafelkami, cukrowymi posypkami lub czekoladą. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: Cukry Nyskie , dla dzieci , gotowanie z dzieckiem , na szybko , na zimno , ser , sernik , wafle , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatynieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie gruba warstwa galaretki(...)wyłożyć papierem do pieczenia, aby później ułatwić sobie wyciągnięcie ciasta z formy. Ponadto zabezpieczymy się przed ewentualnym wypłynięciem mało zastygniętej galaretki. Można też, po upieczeniu ciasta kruchego, boki tortownicy wyłożyć folią rantową, dzięki czemu ciasto z łatwością wyjmiemy z formy zachowamy przy tym estetyczny wygląd. Składniki na ciasto kruche: Ciasto można zrobić kilka dni wcześniej i schować do zamrażarki
moj przepis nawrzątku We wrzątku rozpuścić galaretki, lekko ostudzić, dodać owoce, w przypadku mrożonych uważać, bo galaretka tężeje w mniej niż 5 min. Tężejącą galaretkę przelać na ostudzony spód. Formę z ciastem i galaretką schłodzić w lodówce, na czas przygotowywania kremu. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany 36 % schłodzonej min 12 godzin w lodówce 250 g sera mascarpone schłodzonego min 12 godzin(...)godzinę w 120 st. z termobiegiem. Beza ma być chrupiąca z wierzchu i sucha w środku. Bezę wystudzić na kartce, nie zdejmować papieru, póki nie będzie zimna. Bezę wyłożyć na krem śmietankowy. Ciasto schować do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Ciasta w lodówce nie przykrywać, bo beza zmięknie i stanie się gumowata. Kroić nożem maczanym
moj przepis nałakoci, które nie wymagają pieczenia. Mój słodki pomarańczowiec na kakaowych herbatnikach z lekką pianką śmietankową urzeknie Was nie tylko wyglądem, ale również niebiańskim smakiem! Orzeźwiające, cytrusowe ciasto i to w dodatku na zimno, co przy takim upale jest niezastąpione. Składniki: (na blaszkę ok. 24x24 cm) Spód: ok. 130 g kakaowych herbatników Pomarańczowy(...)szybko zacznie tężeć, wstawić do lodówki. Co kilka minutek spoglądać, a gdy zacznie gęstnieć i się ścinać od razu ją wyjąć i wyłożyć na warstwę herbatników w blaszce, wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce co całkowitego stężenia pianki. Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Tężejącą wylać na śmietankowo- pomarańczową piankę
Nastoletnie Wypiekaniedorobiła się piekarnika. Dzisiejsza propozycja jest równie szybka i łatwa w wykonaniu, co publikowany parę tygodni temu, sernik na zimno Tiramisu . Dzięki galaretce i ptasiemu mleczku, wygląda bardzo ładnie w przekroju. Mam nadzieję, że Pani Monika będzie z ciasta zadowolona, a przyjęcie się uda :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandryklopsy są mięciutkie w środku, a na zewnątrz otoczone chrupiąca skórą, ładnie trzymają fason, więc można spokojnie te transportować, np. do pracy. bo na zimno smakują równie dobrze. W sumie, to ciasto jak na kopytka, tyle że bez zbędnej babraniny z gotowaniem. Składniki na 8 kotelciko-klopsików, wg mnie na dorosłą osobę 3-4 to jest max: opakowanie około(...)każdej uformuj okrągły placek. Na środku umieść łyżkę szpinaku. Zawiń brzegi ciasta i uformuj kulkę. Szczerze, to najprościej robi się to na oprószonych mąką dłoniach, ale sama robię zdjęcia podczas gotowania i trudni byłoby mi to pokazać Kotleciki smaż około 3 minut z każdej strony. Smacznego! ps. Na zimno też są super Artykuł 3 składnikowe wegańskie kotleciki ziemniaczane, czyli niebanalny
greenscarfTeraz już półtora tygodnia jestem w szkole, a do domu wracam dopiero po południu dwudziestego drugiego grudnia; mam ogromną ochotę upiec pierniczki, jakieś pachnąc korzennymi przyprawami ciasto, czy choćby przygotować sernik na zimno z musem żurawinowym. Nic z tego; po prostu nie ma mnie w domu. A weekendy albo w pracy, albo w innym zabieganiu. Poprzedni spędziłam na zakupach (brakuje(...)Letnie masło z miodem wlać so suchych składników, dodać skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać - najlepiej mikserem. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 30 równych części, z każdej uformować kulkę. Układać je, spłaszczając, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzestanowczo większą ilością pysznego nadzienia. Jest bardzo sycący więc wspaniale nada się na samodzielny posiłek, sprawdzi się również podczas wszelkich imprez, można go zjeść również na zimno, nadal będzie pyszny. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto: 195 g mąki pszennej 125 g masła 1/2 łyżeczki soli 1 duże żółtko Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z solą. Dodać masło, wgnieść(...)wysmarować lekko masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Wierzch ciasta ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Piec spód około 15 minut. Ciasto powinno tylko lekko się zarumienić. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Farsz: 500 g brokułów 250 g sera gorgonzola lub Lazur 300 g śmietany 18 % 3 jajka sól i czarny pieprz do smaku
maniapieczeniaTchnienie wiosny wpadło do pokoju w postaciciepłego powiewu.Słońce wykukuje zza chmur.Czujesz to?Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę
W kuchni Karmel-itkiSzarość za oknem, zimno i nieodłączny parasol w torebce sprawiają, że coraz częściej sięgam po przyprawy, które zwykle dodaje się do pierników - cynamon, goździki, imbir … organizm sam się o nie dopomina. Dzisiejsze ciasto korzenne jest tym właśnie, czego mi potrzeba o tej porze roku. Wspaniale jest zacząć dzień od kawy z przyprawą piernikową i ciasta korzennego, koniecznie posmarowanego nutellą
Posadzone i zjedzoneletniej wody Do miski wsypać mąkę, wymieszać. Dodać sól i cukier/ksylitol, wymieszać. Wsypać drożdże, wymieszać. Wlewać powoli wodę (woda ma być letnia, nie zimna ale nie za gorąca!) i mieszać ciasto. Dodać olej. Czasem nie wykorzystuję całej wody. Jak już ciasto będzie miało ładną nie lepiącą się konsystencję przełożyć (w zasadzie przelać) do foremki. Odstawić
IzaGotuje