pieczemy 50-60 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto na około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy. LUKIER: 10 łyżek cukru pudru zimna, przegotowana woda Cukier przesiewamy do miseczki, dodajemy 2-3 łyżki wody (lukier powinien być płynny), zimne ciasto dekorujemy lukrem. Gotowe
Rozpustne gotowanieklei się do naszych rąk, przykrywamy cienką ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Czas wyrastania uzależniony jest od temperatury w kuchni. Jeżeli jest bardzo ciepło to ciasto rośnie szybciej i odwrotnie, jeżeli zimno to wolniej. Dlatego zaglądamy co jakiś czas do niego, pierwszy raz tak po ok 20 minutach, aż podwoi swoją objętość. U mnie trwa to ok. 30 minut
Pasje JolkiCzekolada ma w sobie odrobinę magii, podnosi endorfiny szczęścia, teraz u progu jesieni odrobina jej w deserach i wypiekach wręcz wskazana J Urozmaica smak, gorących deserów, ciast, ciasteczek a także deserów na zimno. Czekoladowy aksamitny mus który Wam prezentuję w połączeniu z musem malinowym z odrobiną rumu i jadalną ziemią z pokruszonych czekoladowych ciasteczek to uczta zarówno
Wanilia i Kardamonmnie tu nie było, więc wracam z przepisem na proste i pyszne ciasto kajmakowe na kruchym spodzie. Wprost rozpływa się w ustach. Kajmakowiec na zimno jest również super deserem na gorące dni. Polecam Składniki: ciasto: 1 szkl mąki 50 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 czubata łyżka jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 330 ml śmietanki
słodkie i nie tylko historie kulinarneRewelacyjny sernik na zimno! Podstawą tego sernika są znane wszystkim serki wiejskie. Dodatek galaretki agrestowej sprawił, że z masy powstała delikatna pianka. Smaku ciastu nadają sezonowe truskawki! Uwielbiam takie lekkie domowe ciasta! Zgodnie z nazwą akcji ,,Zróbmy coś dobrego" przygotowałam to ciasto z pomocą mojej małej 2-letniej Nadusi. Fajnie było robić coś razem, patrzeć jak pomoc sprawia jej ogromną
VioletoweKucharzenieSernik z borówkami na zimno W ogrodzie mojej mamy pojawiły się już pierwsze borówki. Wyglądały tak zachęcająco, że szkoda by było ich nie wykorzystać, z drugiej
Ciastkozercyporzeczki i delikatnie mieszamy. Na wypieczony spód wylewamy nadzienie z owocami. Pieczemy jeszcze ok 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy- to kolejne już ciasto, do którego lepiej dobierać się na zimno. Ponieważ zdjęcie w książce nie wyjaśnia do końca jaka jest ta beza w środku, nie jestem pewna, czy to autor miał na myśli. Moje ciasto miało
les mirabellespiec ,więc dałam do tortownicy 24 cm .Ciasto wyrosło wysoko ,więc na drugi raz upiekę w innej blaszce .A teraz przepis na ciasto- Pół kostki margaryny, 2szklanki mąki, 4 łyżki mleka, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru kryształu. przygotowanie ciasta Margarynę stopić i dodać do miski jak będzie zimna .Teraz dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy. Dajemy
Moje WyrobyJeśli z różnych przyczyn chcecie zrobić ciasto, a pieczenie nie jest Waszą mocną stroną, idealną opcję stanowić mogą ciasta bez pieczenia. Mieliśmy już pełen laktozy sernik na zimno , więc tym razem zaproponuję Wam coś, czemu nietolerancja niegroźna :) Przepis pochodzi z książki Ciasta tradycyjne Iwony Czarkowskiej. Masy wykonanej według książki wystarczyło mi jedynie na jedną warstwę, więc od razu w liście
Kulinarne zapędy KokosaPIZZA Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM I PRZEPYSZNYM SOSEM POMIDOROWYM! WIWAT ITALIA! ;-) Co nam będzie potrzebne: SOS: - koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - świeża bazylia CIASTO: - 1/5 opakowania świeżych drożdży(...)letniej wody - 1,5 łyżki oliwy z oliwek - sól - 120-130g mąki pszennej o zawartości białka minimum 10g NA PIZZE: - łosoś wędzony na zimno - czarne oliwki - bazylia WYKONANIE: - z podanych składników zagnieć ciasto - odstaw na 15 minut aby podrosło - rozwałkuj na okrągły blat (zdjęcie poniżej) W blenderze zmiksuj koncentrat, czosnek, oliwę, sól i bazylię. Blat ciasta posmaruj sosem
SMYKWKUCHNIformować większe bochenki) Wieczorem składniki wymieszać w dużej misce lub garnku. Można lekko wyrobić żeby uzyskać ładną kulkę. Jeśli odczekamy ok. 15-30 min aż drożdże zaczną pracować nasze ciasto może być bardziej porowate. Przykryć szczelnie np. folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc na około 12 godzin. Po tym czasie wyjąć i zagnieść delikatnie rozciągając boki i składając(...)formować bochenki). Zostawić w misce w cieple na 30-40 minut. Można miskę wyłożyć ściereczką i obsypać mąką, albo wysmarować miskę oliwą żeby ciasto się nie przyklejało - tego nie próbowałam). Jeśli w pomieszczeniu jest zimno można nagrzać piekarnik do 40 stopni, wyłączyć i wstawić tam ciasto na chwilę. Naczynie w którym będziemy piec włożyć puste do piekarnika i nagrzewać
W kuchni bez szafeknasączamy ponczem (wszystkie składniki mieszamy razem) wykładamy ciepłą jeszcze masę ananasową, dokładnie rozprowadzamy, przykrywamy miodowym ciastem. Zostawiamy aż całkiem masa ananasowa wystygnie-żeby wyłożyć śmietankę na ciasto masa ta musi być całkowicie zimna. Galaretki bananowe lub cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masa śmietanowa: Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie kilka minut, odciskamy(...)gorącej kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną kremówkę-prosto z lodówki miksujemy na gęsty krem, pod koniec dodajemy puder oraz płynną ale wystudzoną żelatynę, ponownie miksujemy do połączenia. Na miodowe ciasto wykładamy masę śmietanową na wierzchu układamy pokrojone na grubsze plastry banany, lekko wciskając w masę, od razu zalewamy tężejącą już galaretką. Wkładamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi trzeci dzień
Wanilia i Kardamonszaleństw ;) Co powiecie na pyszne, kruche marcheweczki?:) Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub na zimno. W mojej wersji w środku marchewek znalazł się farsz ze szpinaku i kurczaka. Przekąskę podawałam na ciepło. Z przepisu na ciasto wychodzi około 12-15 marchewek. Składniki: Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 1 żółtko(...)masa trochę zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimnym farsz nakładamy do wystudzonych rurek. Jak już pisałam wcześniej, marchewki można podać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem dekorujemy sałatą. SMACZNEGO! :)) Przepis na ciasto do rurek pochodzi z bloga BaBy w kuchni
Czerwona PorzeczkaŚnieżny puch to ciasto bez pieczenia, coś w stylu sernika na zimno. Warstwa herbatników, kwaskowata pianka ze śmietany, twarogu i galaretki a na wierzchu posypka z kokosu. Pyszne, lekkie ciasto do zrobienia w kilka chwil. Jestem pewna, że swoim smakiem oczaruje zarówno domowników jak i gości :) Słyszałam o tym cieście dość sporo, aż w końcu sama postanowiłam je zrobić
Zrób to smacznieŚmietankowy sernik na zimno z kawałkami czekolady i owocami. Pychotka. Idealny na letnie dni, by nie trzeba było uruchamiać piekarnika. U mnie w wersji
Smaczne Zdrowe