SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano 6 dużych plastrów sera 13 plastrów szynki 1 małe jajko sezam WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać solą, pieprzem i oregano. Najpierw ułożyć na całej powierzchni ciasta szynkę, następnie(...)przełożyć na blaszkę. Roladki posmarować pędzelkiem rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Tak przygotowane włożyć do piekarnika i piec około 20-25 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Kolejne etapy przygotowywania roladek z ciasta francuskiego z szynką i serem
Passions hobbies lifeSkładniki: 1 kg sera na sernik 1 kubeczek śmietany 30% (ok. 200 ml) 4 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru pudru ok. 3
czarrna od kuchniLekkie, kolorowe, owocowe, bez cukru Składniki sezonowe owoce: u mnie jagody leśne truskawki maliny 350 g serka naturalnego 2 małe jogurty naturalne 1 galaretka 2,5
czarrna od kuchniwyjmowałam z foremki) nakładam przygotowaną bitą śmietanę i równo rozprowadzam. Ciasto z nałożoną bitą śmietaną wstawiam do lodówki do czasu gdy będzie gotowa galaretka. Końcowe przygotowanie ciasta z bitą śmietaną: Gdy galaretka jest zimna i zaczyna tężeć (dokładnie widać na filmie jaką ma konsystencje), na warstwę bitej śmietany układam truskawki. Na truskawki wylewam tężejącą galaretkę. Tak przygotowane ciasto wstawiam
Uwaga Babcia Gotujewyszło mi 6 dużych sztuk ale oczywiście można ciasto podzielić na mniejsze kawałki i przygotować małe pierożki. Calzone świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, ja swoje podałam z sosem czosnkowym . składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży duża szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju farsz 400 g piersi kurczaka przyprawa
Monia miesza i gotujeciasta francuskiego można stworzyć różne smaczne cu da. Kto powie dział, że caprese można jeść wyłącznie na zimno? :) z do datkiem wę dzonej szynki oraz ciasta francuskiego i dealnie wkomponowała się w zapiekankę na ciepło. Spróbujcie :) Skła dniki: płat ciasta francuskiego 2 duże kulki mozzarelli 3 pomi dory pieprz, sól szynka
ChilliJemypieczemy 50-60 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto na około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy. LUKIER: 10 łyżek cukru pudru zimna, przegotowana woda Cukier przesiewamy do miseczki, dodajemy 2-3 łyżki wody (lukier powinien być płynny), zimne ciasto dekorujemy lukrem. Gotowe
Rozpustne gotowanieklei się do naszych rąk, przykrywamy cienką ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Czas wyrastania uzależniony jest od temperatury w kuchni. Jeżeli jest bardzo ciepło to ciasto rośnie szybciej i odwrotnie, jeżeli zimno to wolniej. Dlatego zaglądamy co jakiś czas do niego, pierwszy raz tak po ok 20 minutach, aż podwoi swoją objętość. U mnie trwa to ok. 30 minut
Pasje JolkiCzekolada ma w sobie odrobinę magii, podnosi endorfiny szczęścia, teraz u progu jesieni odrobina jej w deserach i wypiekach wręcz wskazana J Urozmaica smak, gorących deserów, ciast, ciasteczek a także deserów na zimno. Czekoladowy aksamitny mus który Wam prezentuję w połączeniu z musem malinowym z odrobiną rumu i jadalną ziemią z pokruszonych czekoladowych ciasteczek to uczta zarówno
Wanilia i Kardamonmnie tu nie było, więc wracam z przepisem na proste i pyszne ciasto kajmakowe na kruchym spodzie. Wprost rozpływa się w ustach. Kajmakowiec na zimno jest również super deserem na gorące dni. Polecam Składniki: ciasto: 1 szkl mąki 50 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 czubata łyżka jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 330 ml śmietanki
słodkie i nie tylko historie kulinarneRewelacyjny sernik na zimno! Podstawą tego sernika są znane wszystkim serki wiejskie. Dodatek galaretki agrestowej sprawił, że z masy powstała delikatna pianka. Smaku ciastu nadają sezonowe truskawki! Uwielbiam takie lekkie domowe ciasta! Zgodnie z nazwą akcji ,,Zróbmy coś dobrego" przygotowałam to ciasto z pomocą mojej małej 2-letniej Nadusi. Fajnie było robić coś razem, patrzeć jak pomoc sprawia jej ogromną
VioletoweKucharzenieSernik z borówkami na zimno W ogrodzie mojej mamy pojawiły się już pierwsze borówki. Wyglądały tak zachęcająco, że szkoda by było ich nie wykorzystać, z drugiej
Ciastkozercyporzeczki i delikatnie mieszamy. Na wypieczony spód wylewamy nadzienie z owocami. Pieczemy jeszcze ok 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy- to kolejne już ciasto, do którego lepiej dobierać się na zimno. Ponieważ zdjęcie w książce nie wyjaśnia do końca jaka jest ta beza w środku, nie jestem pewna, czy to autor miał na myśli. Moje ciasto miało
les mirabellespiec ,więc dałam do tortownicy 24 cm .Ciasto wyrosło wysoko ,więc na drugi raz upiekę w innej blaszce .A teraz przepis na ciasto- Pół kostki margaryny, 2szklanki mąki, 4 łyżki mleka, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru kryształu. przygotowanie ciasta Margarynę stopić i dodać do miski jak będzie zimna .Teraz dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy. Dajemy
Moje WyrobyJeśli z różnych przyczyn chcecie zrobić ciasto, a pieczenie nie jest Waszą mocną stroną, idealną opcję stanowić mogą ciasta bez pieczenia. Mieliśmy już pełen laktozy sernik na zimno , więc tym razem zaproponuję Wam coś, czemu nietolerancja niegroźna :) Przepis pochodzi z książki Ciasta tradycyjne Iwony Czarkowskiej. Masy wykonanej według książki wystarczyło mi jedynie na jedną warstwę, więc od razu w liście
Kulinarne zapędy KokosaPIZZA Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM I PRZEPYSZNYM SOSEM POMIDOROWYM! WIWAT ITALIA! ;-) Co nam będzie potrzebne: SOS: - koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - świeża bazylia CIASTO: - 1/5 opakowania świeżych drożdży(...)letniej wody - 1,5 łyżki oliwy z oliwek - sól - 120-130g mąki pszennej o zawartości białka minimum 10g NA PIZZE: - łosoś wędzony na zimno - czarne oliwki - bazylia WYKONANIE: - z podanych składników zagnieć ciasto - odstaw na 15 minut aby podrosło - rozwałkuj na okrągły blat (zdjęcie poniżej) W blenderze zmiksuj koncentrat, czosnek, oliwę, sól i bazylię. Blat ciasta posmaruj sosem
SMYKWKUCHNIformować większe bochenki) Wieczorem składniki wymieszać w dużej misce lub garnku. Można lekko wyrobić żeby uzyskać ładną kulkę. Jeśli odczekamy ok. 15-30 min aż drożdże zaczną pracować nasze ciasto może być bardziej porowate. Przykryć szczelnie np. folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc na około 12 godzin. Po tym czasie wyjąć i zagnieść delikatnie rozciągając boki i składając(...)formować bochenki). Zostawić w misce w cieple na 30-40 minut. Można miskę wyłożyć ściereczką i obsypać mąką, albo wysmarować miskę oliwą żeby ciasto się nie przyklejało - tego nie próbowałam). Jeśli w pomieszczeniu jest zimno można nagrzać piekarnik do 40 stopni, wyłączyć i wstawić tam ciasto na chwilę. Naczynie w którym będziemy piec włożyć puste do piekarnika i nagrzewać
W kuchni bez szafek