ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:78/444)

Ciasto z truskawkami galaretką i bitą śmietaną 420

wyjmowałam z foremki) nakładam przygotowaną bitą śmietanę i równo rozprowadzam. Ciasto z nałożoną bitą śmietaną wstawiam do lodówki do czasu gdy będzie gotowa galaretka. Końcowe przygotowanie ciasta z bitą śmietaną: Gdy galaretka jest zimna i zaczyna tężeć (dokładnie widać na filmie jaką ma konsystencje), na warstwę bitej śmietany układam truskawki. Na truskawki wylewam tężejącą galaretkę. Tak przygotowane ciasto wstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Calzone z kurczakiem i pieczarkami 489

wyszło mi 6 dużych sztuk ale oczywiście można ciasto podzielić na mniejsze kawałki i przygotować małe pierożki. Calzone świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, ja swoje podałam z sosem czosnkowym . składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży duża szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju farsz 400 g piersi kurczaka przyprawa

Monia miesza i gotuje
Caprese z wędzoną szynką na cieście francuskim (zapiekanka) 191

ciasta francuskiego można stworzyć różne smaczne cu da. Kto powie dział, że caprese można jeść wyłącznie na zimno? :) z do datkiem wę dzonej szynki oraz ciasta francuskiego i dealnie wkomponowała się w zapiekankę na ciepło. Spróbujcie :)               Skła dniki:   płat ciasta francuskiego 2 duże kulki mozzarelli 3 pomi dory pieprz, sól szynka

ChilliJemy
Sernik królewski z jagodami. 182

pieczemy 50-60 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto na około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy. LUKIER: 10 łyżek cukru pudru zimna, przegotowana woda      Cukier przesiewamy do miseczki, dodajemy 2-3 łyżki wody (lukier powinien być płynny), zimne ciasto dekorujemy lukrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Prosty przepis na chleb 143

klei się do naszych rąk, przykrywamy cienką ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.   Czas wyrastania uzależniony jest od temperatury w kuchni. Jeżeli jest bardzo ciepło to ciasto rośnie szybciej i odwrotnie, jeżeli zimno to wolniej. Dlatego zaglądamy co jakiś czas do niego, pierwszy raz tak po ok 20 minutach, aż podwoi swoją objętość. U mnie trwa to ok. 30 minut

Pasje Jolki
Czekoladowy mus z malinami i jadalną ziemią 372

Czekolada ma w sobie odrobinę magii, podnosi endorfiny szczęścia, teraz u progu jesieni odrobina jej w deserach i wypiekach wręcz wskazana J Urozmaica smak, gorących deserów, ciast, ciasteczek a także deserów na zimno. Czekoladowy aksamitny mus który Wam prezentuję   w połączeniu z musem malinowym z odrobiną rumu i jadalną ziemią z   pokruszonych czekoladowych ciasteczek   to uczta zarówno

Wanilia i Kardamon
Ciasto kajmakowe 158

mnie tu nie było, więc wracam z przepisem na proste i pyszne ciasto kajmakowe na kruchym spodzie. Wprost rozpływa się w ustach. Kajmakowiec na zimno jest również super deserem na gorące dni. Polecam  Składniki: ciasto: 1 szkl mąki 50 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 czubata łyżka jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 330 ml śmietanki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sernik z serków wiejskich z chia, truskawkami i galaretką agrestową 135

Rewelacyjny sernik na zimno! Podstawą tego sernika są znane wszystkim serki wiejskie. Dodatek galaretki agrestowej sprawił, że z masy powstała delikatna pianka. Smaku ciastu nadają sezonowe truskawki! Uwielbiam takie lekkie domowe ciasta! Zgodnie z nazwą akcji ,,Zróbmy coś dobrego" przygotowałam to ciasto z pomocą mojej małej 2-letniej Nadusi. Fajnie było robić coś razem, patrzeć jak pomoc sprawia jej ogromną

VioletoweKucharzenie
Sernik z borówkami na zimno 883

Sernik z borówkami na zimno W ogrodzie mojej mamy pojawiły się już pierwsze borówki. Wyglądały tak zachęcająco, że szkoda by było ich nie wykorzystać, z drugiej

Ciastkozercy
Jak odczarować lato porzeczką 144

porzeczki i delikatnie mieszamy. Na wypieczony spód wylewamy nadzienie z owocami. Pieczemy jeszcze ok 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy- to kolejne już ciasto, do którego lepiej dobierać się na zimno. Ponieważ zdjęcie w książce nie wyjaśnia do końca jaka jest ta beza w środku, nie jestem pewna, czy to autor miał na myśli. Moje ciasto miało

les mirabelles
Przepis z maminego zeszytu -sernik ,pierzynka\ 165

piec ,więc dałam do tortownicy 24 cm .Ciasto wyrosło wysoko ,więc na drugi raz upiekę w innej blaszce .A teraz przepis na ciasto- Pół kostki margaryny, 2szklanki mąki, 4 łyżki mleka, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru kryształu. przygotowanie ciasta Margarynę stopić i dodać do miski jak będzie zimna .Teraz dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy. Dajemy

Moje Wyroby
Ciasto rafaello bez laktozy i bez pieczenia 434

Jeśli z różnych przyczyn chcecie zrobić ciasto, a pieczenie nie jest Waszą mocną stroną, idealną opcję stanowić mogą ciasta bez pieczenia. Mieliśmy już pełen laktozy sernik na zimno , więc tym razem zaproponuję Wam coś, czemu nietolerancja niegroźna :) Przepis pochodzi z książki Ciasta tradycyjne Iwony Czarkowskiej. Masy wykonanej według książki wystarczyło mi jedynie na jedną warstwę, więc od razu w liście

Kulinarne zapędy Kokosa
Pizza "POMODORO" z łososiem! /ryba 191

PIZZA Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM I PRZEPYSZNYM SOSEM POMIDOROWYM! WIWAT ITALIA! ;-) Co nam będzie potrzebne: SOS: - koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - świeża bazylia CIASTO: - 1/5 opakowania świeżych drożdży(...)letniej wody - 1,5  łyżki oliwy z oliwek - sól - 120-130g mąki pszennej o zawartości białka minimum 10g NA PIZZE: - łosoś wędzony na zimno - czarne oliwki - bazylia WYKONANIE: - z podanych składników zagnieć ciasto - odstaw na 15 minut aby podrosło - rozwałkuj na okrągły blat (zdjęcie poniżej) W blenderze zmiksuj koncentrat, czosnek, oliwę, sól i bazylię. Blat ciasta posmaruj sosem

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenny na drożdżach 114

formować większe bochenki) Wieczorem składniki wymieszać w dużej misce lub garnku. Można lekko wyrobić żeby uzyskać ładną kulkę. Jeśli odczekamy ok. 15-30 min aż drożdże zaczną pracować nasze ciasto może być bardziej porowate. Przykryć szczelnie np. folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc na około 12 godzin. Po tym czasie wyjąć i zagnieść delikatnie rozciągając boki i składając(...)formować bochenki). Zostawić w misce w cieple na 30-40 minut. Można miskę wyłożyć ściereczką i obsypać mąką, albo wysmarować miskę oliwą żeby ciasto się nie przyklejało - tego nie próbowałam). Jeśli w pomieszczeniu jest zimno można nagrzać piekarnik do 40 stopni, wyłączyć i wstawić tam ciasto na chwilę. Naczynie w którym będziemy piec włożyć puste do piekarnika i nagrzewać

W kuchni bez szafek
Hawanka ananasowo-bananowa 172

nasączamy ponczem (wszystkie składniki mieszamy razem) wykładamy ciepłą jeszcze masę ananasową, dokładnie rozprowadzamy, przykrywamy miodowym ciastem. Zostawiamy aż całkiem masa ananasowa wystygnie-żeby wyłożyć śmietankę na ciasto masa ta musi być całkowicie zimna. Galaretki bananowe lub cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masa śmietanowa: Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie kilka minut, odciskamy(...)gorącej kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną kremówkę-prosto z lodówki miksujemy na gęsty krem, pod koniec dodajemy puder oraz płynną ale wystudzoną żelatynę, ponownie miksujemy do połączenia. Na miodowe ciasto wykładamy masę śmietanową na wierzchu układamy pokrojone na grubsze plastry banany, lekko wciskając w masę, od razu zalewamy tężejącą już galaretką. Wkładamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi trzeci dzień

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania