Piękne, efektowne, puszyste ciasto, połączenie tylu składników sprawia, że wygląda znakomicie, a jeszcze lepiej smakuje, godne polecenia, warto się skusić i spróbować na majowe imprezy Składniki
kgwjanczewoPrawda, że wygląda bardzo apetycznie? lekkie, słodkie, prawdziwa beza, pokazowe ciasto, gdyż można dodać koloru w postaci kolorowego kisielu zamiast białej mąki ziemniaczanej i jeszcze bardziej
kgwjanczewoTort makowy, to iście świąteczne ciasto lub na tak zwane lepsze okazje, godny polecenia, lekki, znakomity w smaku, wart zachodu.... Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru
kgwjanczewoSkładniki: 1 kg sera niekwaśnego białego 8 żółtek 30 dag cukru 1/2 kostki masła po 5 dag rodzynek, fig, orzechów laskowych, oraz skórek pomarańczowych Wykonanie: Żółtka
kgwjanczewoProsty sernik, który zawsze wychodzi idealnie, a przy tym niesamowicie puszysty i delikatny. Składniki: 8 jajek 7 łyżek mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1
kgwjanczewoSernik musi być obowiązkowo na Święta. Tym razem w wersji mini. Lubię przygotowywać ciasta w takiej wersji, gdyż nie wymagają krojenia, każdy gość dostaje swoją porcję i jest zadowolony Te serniczki miętowe w wersji mini upiekę na Wielkanoc, tym bardziej, że śniadanie Wielkanocne jest u mojej siostry, więc zabieram ze sobą część potraw przygotowanych z tej okazji. Polecam inne moje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępierwszy ogień poszła babka, która idealnie wkomponowała się w przedświąteczny klimat Wielkanocy. Masło i margaryna musi być w temperaturze pokojowej. Cukier, cukier waniliowy, masło i margarynę ubić na puszystą masę. Następnie pojedynczo dodawać jajka, nie przerywając ubijania. Do masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao, a do drugiej otartą skórkę
Świat CiastaTę babkę robiłam na Wielkanoc 2 lata temu, ale jakoś się nie złożyło i przepis leżał w moim małym archiwum, stąd zdjęcia odbiegają trochę od obecnych
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki:1,3 kg twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie450 g cukru10 dużych jajek, białka i żółtka osobno250 g masła, o temperaturze pokojowej6 łyżek kaszy manny1 opakowanie budyniu
Świat CiastaTak sobie pomyślałam, że już dawno nie robiłam biszkoptu i że powinnam to zmienić ;). Ale nie byłabym sobą jakbym nie spróbowała tego ciasta w jakiejś innej
UgotujmyTo.plWitam kochani, Wielkanoc coraz bliżej Ja właśnie skończyłam piec pierwsze wielkanocne pierniczki :-) Fajne wyszły :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo ciekawym ciastem, które rewelacyjnie wygląda, robi się je łatwo i przyjemnie, a efekt powala :-) Ciasto to funkcjonuje pod nazwą Charlotte Royale, robi się je w misce, która wykłada się pokrojoną na plasterki roladą biszkoptową, a całość wypełnia się dowolnym
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBabka limonkowa. A właściwie limonkowo-maślana. Niezwykle aromatyczna, bardzo wilgotna, słodka ale lekko kwaskowa. Dobrze pieczona ma złoty kolor do brązowego. Nie kruszy się. Wspaniała nie tylko na Wielkanoc. Składniki: – 300 g mąki – 4 jajka – 250 g masła (nie margaryny!) – 1-1,5 szkl cukru (najlepiej drobnego, ale nie pudru) – 1,5 łyżeczki sody(...)puszysta. Z takiej ilości składników babka limonkowa mieści się w formie o pojemności około 2,3 – 2,5 l. Zwykłą formę trzeba oczywiście wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelane do formy powinno zajmować około 3/4 jej wysokości (babka mocno rośnie). Piec rozgrzać do 160 stopni i piec przez około godzinę (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem, polać
Pociąg Do Kuchniciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: • Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę i złożyć ciasto na pół. • Docisnąć ciasto
To co kochamniemal godzinę kukając jak złota rosa delikatnie osiada i pięknie stroi całość. A smak? Kremowy, delikatny i bardzo puszysty- taki jak lubię najbardziej! Polecam bardzo- choćby na Wielkanoc, bo domyślam się że jeszcze trochę i będziecie poszukiwać świątecznych inspiracji ;) Składniki na blaszkę 24x36cm Spód: 300g mąki krupczatki 150g masła 100g cukru pudru 1 jajko 2 żółtka Masa serowa(...)300g) 2 opakowania cukru z wanilią (40g) 3 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka ½ szklanki oleju Beza: 6 białek 1 szklanka cukru Sposób przygotowania Spód: Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Wałkujemy i wylepiamy nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do lodówki na ok 15 minut, by się schłodziło. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia w czekoladzieWbrew pozorom to bardzo łatwy przepis.Podchodziłam do niego z rezerwą ,szczególnie jeżeli chodzi o złożenie tej chatki.Ale nie bójcie się bo to bardzo łatwo i
Ala piecze i gotuje