Zbliża się Wielkanoc. Poszukujemy przepisów na różne ciasta, aby później zaskoczyć gości. Ciasto orzechowe z kremem dobrze prezentuje się na wielkanocnym stole, a do tego wszystkim smakuje. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego Ciasto orzechowe: 5 jajek 18 dag cukru pudru 8 dag orzechów włoskich lub laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 2 szklanki mleka
Salonik smakówsumie racje, bo kilka razy zwijałyśmy biszkopt, który nam pękł.....No ale Mama nie prowadzi bloga kulinarnego, a ja uważam, że wygląd się liczy. Ponadto na Wielkanoc trzeba się było postarać :) Składniki: na biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki(...)oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto. Płaską blachę, ja użyłam tej z wyposażenia piekarnika posmarować margaryną lub olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku
Gosia gotujeDzisiaj zapraszam Was na sernik pod bezową czapą z dodatkiem żurawiny.To jeden z lepszych serników jakie jadłam,bardzo zachęcam do upieczenia.Kto nie lubi żurawiny może
Ala piecze i gotujeCześć Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, czyli czas babek i mazurków. O ile te ostatnie nie cieszą się u mnie w domu popularnością. Za to za babkami i babeczkami wszyscy wręcz przepadają. Ja dodatkowo przepadam za majonezem. Więc kiedy natknęłam się w książce „Słodkości Siostry Leonilli” pod redakcją Danuty Kropiewnickiej na przepis na babkę z majonezem, postanowiłam go wypróbować. Babka(...)wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj mikserem wraz z oboma rodzajami cukru. Gdy powstanie kogel mogel, do masy jajecznej dodaj majonez. Całość dobrze wymieszaj. Następnie do ciasta dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie dobrze wymieszaj. Na końcu delikatnie wmieszaj w ciasto pianę ubitą z białek. Tak przygotowane ciasto przełóż do przyszykowanej wcześniej blachy
blog.moje-pasje.infoBabka z makiem, czyli szybki przepis na świąteczne ciasto Lubicie ciasta z makiem? Ja uwielbiam. Choć przyznam szczerze, że kiedyś było inaczej. Jednak teraz, tak jak
Słodkie okruszkiTrudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis
Kuchnia ŁukaszaZ okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Chciałbym Wam życzyć zdrowych, spokojnych świąt,pełnych nadziei oraz miłości,pogodnego nastroju,oraz najwspanialszych rodzinnych spotkań,wśród rodziny i przyjaciółi
kulinarnyJaJest tyle różnych interesujących przepisów do pokazania… a niestety nie da się zrobić wszystkiego. Trzeba wybierać Zastanawiam się często czy osoby które odwiedzają mojego
UgotujmyTo.plTrudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis
Kuchnia ŁukaszaPyszna puszysta babeczka. Możecie ją zrobić z sokiem cytrynowym. To już jak wolicie. Limonki sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Można zamienić limonki na cytryny i
Kuchnia PokoleńBardzo proste do wykonania koszyczki z ciasta francuskiego. W sam raz na nadchodzącą Wielkanoc. Jest jajko, jest szynka i koszyczek! Przy okazji bardzo, bardzo smaczne! Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 4 jajka • 4 plastry okrągłej szynki • 4 mini kulki mozzarelli Wykonanie: • Z ciasta francuskiego wyciąć 4 kółka o średnicy 10 cm. Jeśli płat
To co kochamSkładniki na 12 sztuk:500 g mąki pszennej 170 g letniego mleka 100 g wody 7 g drożdży instant (suszonych) 1 płaska łyżeczka soli 70 g
Świat CiastaPascha to coś, co w zasadzie nie zdarzało się na naszym wielkanocnym stole, ale od czasu, jak dorwałam się do kuchni - pojawia się. Pascha to tradycyjna
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wypieku. Znany i lubiany też poza granicami kraju. Z tradycyjną, lukrowaną kratką – zawsze będzie ozdobą świątecznego stołu… i nie tylko. Chyba jako jedno z niewielu ciast, jest pieczony i na Wielkanoc, i na Boże Narodzenie. Sernik krakowski. Składniki na dużą blaszkę o wymiarach 39 x 30cm Ciasto półkruche: - 750 g mąki krupczatki - 187 g cukru pudru
mojewypiekiinietylkorównież placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę z rodzynkami, a w sezonie letnim pyszne jagodzianki. Wychowywałam się z tymi pysznymi ciastami i bułeczkami, od małego podglądałam mamę i babcię jak one tworzą
Rozpustne gotowanie