Śmietankowiec wszystkim kojarzy się z ciastem na zimno. Jednak nie zapomnijmy, że można trochę poeksperymentować i przygotować takie ciacho zapiekane, które przypomina trochę sernik, jednak
Niezły MłynekMacie ochotę na pyszny tort serowy? To własnie ten przepis rozkochał moją całą rodzinę. Bardzo prosty przepis, do tego ciasto nadaje się na eleganckie przyjęcie z
Niezły MłynekOstatnio miałam możliwość uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez Lidl Polska. Całe warsztaty prowadził Paweł Małecki i powiem Wam, że było bardzo słodko. Przez
Niezły MłynekŚwięta coraz bliżej więc jesteśmy zabiegani, początkami i nadchodzącą wiosną. Propozycja na szybkie Wielkanocne ciasto jest bardzo prosta i mam nadzieję efektowna. Składniki: 750
Niezły MłynekSkładniki: 1 kostka masła 1 kubek cukru 1 kubek mąki pszennej tortowej 2/3 kubka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 6 jaj 1 łyżka proszku do
Luźna KuchniaBabeczki sezamowe są szybką propozycją na wielkanocne wypieki. Ciasto jest bezglutenowe, jednak możemy je również zrobić z każdej innej mąki. Sprawdzi się także jako zwykłe muffinki
Via GustoSkładniki: 1 ½ szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200 ml oleju rzepakowego ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 100 g
Przepisy BabciCiasto Kubanka to połączenie różnych kombinacji smakowych. Puszysty, pachnący rumem biszkopt, delikatny krem czekoladowy, kwaskowe powidła śliwkowe i to wszystko w jednym kawałku. Wbrew pozorom nie
Pieguskowa KuchniaSą takie dni, kiedy mam ochotę na taką zwykłą babkę makową z polewą czekoladową. Babki piekę rzadko, bo nie znoszę ucierania w makutrze masła i cukru
Pieguskowa KuchniaW zasadzie to nie miałam publikować tego przepisu ale synowie mnie przekonali, żebym jednak to zrobiła. Ciasto mnie nie zachwyciło, jest dość zwarte ale dość wilgotne
Pieguskowa KuchniaTen sernik nie potrzebuje długiego wstępu. Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych serników. Pachnący, puszysty, wilgotny… po prosty wyśmienity! Sposób przygotowania może trochę dziwić, ale
PatiGotujewiększą częścią masy. 8. Resztą smarujemy wierzch. Dekorujemy pozostałymi pistacjami, cukrowymi posypkami itp. 9. Wstawiamy do lodówki. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: biszkopt , budyń , ciasto , Gellwe , pistacje , Targroch , Wielkanoc , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nadszedł grudzień, święta coraz bliżej, a więc trzeba zacząć myśleć nad świątecznym menu W związku z tym chciałabym
Marta GotujeCudownie kruche ciasto, mocno przyprażone orzechy i marcepan. Ten mazurek to idealny poziom słodkości, odstaje więc trochę od tradycyjnego w założeniu ulepku. Polecam nie tylko na Wielkanoc, jest przepyszny! Ciasto: 250 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWierzch:80 g masy marcepanowejtabliczka czekolady gorzkiejgarść orzechów ziemnych5 łyżek masła
sama złodyczBabka Piaskowa to klasyka wśród domowych wypieków - szczególnie w okresie świątecznym. Tradycyjna babka piaskowa to niemal symbol Wielkanocy i wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt bez tego ciasta. Babka bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku... Najlepsza Babka Piaskowa - S kładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki
Słodka StronaJakoś już tak mam, że wszelkie cytrynowe ciasta kojarzą mi się z Wielkanocą. Może to przez ten żółty kolor, kolor malutkich kurczaków ? A może kolor żółtka jaja ? W sumie to nie istotne aż tak bardzo... Cytrynowy mazurek to klasyk w swej prostocie. Kruchy spód i cytrynowe nadzienie, przygotowane na bazie lemon curd, z dodatkiem ganachu z białej czekolady. Idealnie zrównoważone(...)śmietanki 30% Przygotowanie mazurka cytrynowego: 1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować kwadrat o bokach około 20 cm. Z resztek ciasta uformować wałeczek
kolorowotorcikowo