ciasto na wielkanoc - 4000 przepisów (strona:38/267)

Mazurek marcepanowy 161

Składniki na spód marcepanowy:20 dag masy marcepanowej 5 dag masła 2 jajka 4 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruche ciasto

Świat Ciasta
Babka rumowa 191

Kiedyś babki piekła moja Babcia, Mama nie ma takiego zwyczaju, ale ja z wielką przyjemnością wróciłam do tej Wielkanocnej tradycji i co roku serwuję domownikom pyszną

Cynamonowe szczęście
Babka nadziewana masą krówkową 189

Dziś kolejny wielkanocny przepis. Babka nadziewana masą krówkową ma tak uniwersalne ciasto, że możecie do niej „wrzucić” wszystko co chcecie. Począwszy od bakalii, po przez kajmak

PatiGotuje
Babka marmurkowa 258

piec przez około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, a kiedy wystygnie polać polewą czekoladową. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta czekoladowe , Dla dzieci , Wielkanoc Tagged: kakao , śmietana

https:KKuchniaMniam
Babka makowa z polewą czekoladową 287

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Babka makowa na białkach jest banalnie prosta w wykonaniu. Wystarczy zaledwie godzina, aby wyczarować pyszną, lekką i wilgotną babkę

Marta Gotuje
Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej 200

 Nie spotkałam nikogo, kto powiedziałby kremówce twarde i zdecydowane Nie Czyż można się oprzeć tak pysznemu połączeniu delikatnego kremu i ciasta francuskiego??? W różnych krajach

UgotujmyTo.pl
Jajka przepiórcze w cieście francuskim 224

wcześniej i odstawić do lodówki. Kiedy zbliżają się goście wstawiamy do piekarnika, a po kwadransie mamy gotowe pyszne, ciepłe zakąski.  Do przygotowania kieszonek użyłyśmy gotowego ciasta francuskiego z myślą o zbliżającej się Wielkanocy. Wówczas nie ma za dużo czasu, a paczkowane ciasto pozwala nam w ferworze przygotowań zaoszczędzić kilkanaście minut. :)  Czas przygotowania: 35 minut (w tym czas pieczenia

Kolizje Smaków
Mazurek marchewkowy 139

W tym roku chciałam stworzyć jakiegoś oryginalnego mazurka, takiego jakiego nie robiłam nigdy wcześniej. Po przejrzeniu dziesiątek przepisów trafiłam w końcu na stronę kuchnialidla, gdzie wśród

Świat Ciasta
Wielkanocny baranek 128

Składniki:3 jajka 15 dag margaryny 15 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki

Świat Ciasta
MARLENKA - ORMIAŃSKIE CIASTO, KTÓRE PODBIŁO CZECHY 2926

Wielokrotnie spotkałam się na zagranicznych stronach ze sławną Marlenką. Oryginalną można kupić nawet w wysyłkowym sklepie w Wielkiej Brytanii! Koniecznie musiałam poznać smak tego ciasto, więc postanowiliśmy ją zrobić na Wielkanoc. Nie wiem czy tak samo smakuje oryginalna Marlenka, ale ciasto, które zrobiliśmy i tak podbiło nasze serca. Jest PRZEPYSZNE, delikatne i dosłownie rozpuszcza się w ustach. Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
Wielkanocne ciastka z morelami a'la jajka sadzone 265

Najfajniejsze pomysły na ciastka, to takie w których uda się połączyć pyszny smak z niebanalnym wyglądem. I tutaj mamy typowy tego przykład :) Są to kruche, delikatne

Świat Ciasta
Wielkanocny Mazurek Mocno Cytrynowy 166

Mimo iż Święta Wielkanocne już za nami, postanowiłam jeszcze podzielić się z wami przepisem na Wielkanocny Cytrynowy Mazurek. Ciasto  kruche dość nietypowe, bez jajek ani

Taste Therapy
Sernik domowy na kruchym cieście 223

Składniki: ( na bardzo dużą brytfannę bądź 2 tortownice 18 cm, w przypadku mniejszej tortownicy, pomniejsz liczbę składników) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 całe jajko

KreatywnePiny
Idealna babka na oleju 174

Wielkanoc najczęściej pieczemy babki drożdżowe. Wielkie, puchate, pełne rodzynek i aż żółte od smacznych, wiejskich jajek niesionych przez szczęśliwe kury. Jak wiadomo ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła i czasu do wyrabiania, a u nas ostatnio i jednego i drugiego jakoś brakuje. Zimno, pada i nastrój jakiś taki niezbyt świateczny. Komu by się chciało zarabiać ciasto w zimnej kuchni

dolcevitainmykitchen
BABKA Z AJERKONIAKIEM I KRÓWKAMI 119

razem używałam innych krówek. Ciągutki zdecydowanie odradzam. Mają tendencję do opadania na dno i powoduje to przyklejenie ciasta do blaszki a co za tym idzie kłopotów z wyciągnięciem. Kruche krówki (tak jak w tym przypadku) mogą powodować powstawanie pustych przestrzeni w cieście. Nie wpływa to na smak ale może niektórym przeszkadzać. Idealne są te kruche na zewnątrz i lekko ciągnące(...)środku. No i zdecydowanie polecam formę silikonową-babka dużo łatwiej wychodzi z formy. To moja propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole:) BABKA Z AJERKONIAKIEM I KRÓWKAMI BABKA 5 jajek 200 g masła lub margaryny 250 g mąki (1,5 szkl) 180 g szkl cukru (3/4 szkl) 125 ml ajerkoniaku (0,5 szkl) 200 g kruchych

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania