Zbliża się wielkimi krokami Wielkanoc. A Wy pewnie już poszukujecie przepisów w związku z tym całym świątecznym zamieszaniem. Ja w tym roku postanowiłam nie zwariować, nie kupować, nie szykować jedzenia jak dla wojska, tylko w ciszy i spokoju celebrować te kilka dni. Może dlatego że to moje pierwsze wolne od pracy święta od kilku(...)już naprawdę męczący. Teraz to czuję a do świąt jeszcze ponad 3 tygodnie. No dobrze to tyle o nas ;) Smacznego Kochani! Przepis zaczerpnięty z bloga Kuchnia Szeroko Otwarta . Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 jajka 50 g stopionego masła Farsz: 500 g kapusty kiszonej
Życie zaczyna się w kuchniPyszny mazurek przygotowany na rozpływającym się w ustach kruchym spodzie. Z puszystym kremem przygotowanym na bzie maskarpone i ubitej na sztywno kremówki, ze świeżymi truskawkami i
cool and mintyIdealne niedzielne śniadanie :) Kawa, bądź kakao , masło i ta rewelacyjna puszysta Chałka .... Składniki : 1 szklanka mleka50 g drożdży świeżych4 łyżki cukru80 g rozpuszczonej i ostudzonej
Malinowa KawiarenkaPyszna, prosta w przygotowaniu, puszysta i nie za słodka… jednym słowem idealna. Szczególnie na Wielkanoc. Składniki na dużą babkę: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 40 g drożdży świeżych 3/4 szklanki cukru 100 g masła roztopionego szczypta soli szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa) dodatkowo: łyżka mąki 2 łyżki masła Rodzynki na kilka minut(...)cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Foremkę wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką. Najładniej wygląda w foremce z kominem
Kocham CzekoladęSkładniki: 4 duże jajka 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 180 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta
Kocham CzekoladęJak przeżyć święta i nie zwariować w trakcie przygotowań? :) Zaproś rodzinę do współpracy i niech się nie tłumaczą brakiem zdolności kulinarnych :) Możecie skorzystać z gotowych produktów
SzczyptaSmaQDanie iście królewskie, pyszne i aromatyczne . Idealnie będzie nadawało się na świąteczny stół, polecam. Szybkie w wykonaniu i efektowne, będzie smakowało. Mięso z gęsi bardzo niedoceniane
Moje Małe CzarowanieDawno mnie tutaj nie było,ale jakoś nie mam czasu na eksperymenty w kuchni.Święta zbliżają się wielkimi krokami,trwa akcja porządkowania domku.Mężuś pojechał
Niespełnione zdolności kulinarneDzisiaj podam przepis na mazurek z płatków owsianych Składniki: 20 dag płatków owsianych 3 jajka 100 g cukru 2 łyżki mleka ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki esencji
Na słodko lub wytrawnie... nie mam białego sera na pierogi, ale mam białą kiełbasę i nie zawaham się jej użyć. Nie zawaham się także wpisem tym zainaugurować cyklu "Dziwne? Ale
bastalenaJeśli lubicie jajka faszerowane czymś innym, niż żółtka, a nie lubicie marnować jedzenia, to bardzo dobrze. Żółtka możecie wykorzystać do słodkiej paschy. Ten wielkanocny sernik bez
KucharzycaPyszne, dwukolorowe ciasteczka z nutką lawendy - są kruche (te grubsze w kształcie jajka są miękkie w środku, a kruche na zewnątrz - moje ulubione) , nie za słodkie
Domowa Cookierenka Agimiał się okazać porażką. Potem trochę zniesmaczenia, kiedy dodawałam cztery łyżki majonezu do masy. Następny był zachwyt jej smakiem- tak wielki, że zrobiłam ją jeszcze raz, tydzień później, na Wielkanoc. A w tym roku tęsknota i panika- ponieważ okazało się, że mimo usilnego guglania nie mogę znaleźć przepisu. Na koniec była wielka ulga, kiedy znalazłam swoje nabazgrane notki wśród luźnych(...)pamiętam. Jeśli widzieliście gdzieś go, albo to Wasz przepis, proszę o sygnał :-) Nasz rozmaryn spędza zimę w jasnym i zimnym 'oknie kwiatowym' i radzi sobie całkiem nieźle. W cieście też radzi sobie całkiem nieźle. Do przygotowania ciasta, użyłam naszego rozmarynu, który spokojnie zimuje sobie w doniczce. Ostatnio przeczytałam o zimowaniu rozmarynu w gruncie i coś czuję, że spróbuję go wysadzić
les mirabellesPrzystawka o przepięknym wyglądzie i jak dla mnie wspaniałym smaku. Jedna z moich ulubionych :) Wiem jednak, że nie każdy przepada za jej smakiem. Ale jeśli
Czerwona Porzeczka