Dwukolorowe babeczki kakaowo-waniliowe udekorowane czekoladowym i białym lukrem oraz czekoladowymi jajeczkami. Proste, bo na oleju, przygotowywane w tradycyjny sposób w dwóch naczyniach, mieszając suche
Nastoletnie WypiekanieTego mazurka jadłam kilka lat temu i baaardzo zapadł mi w pamięć. W tym roku udało mi się zdobyć na niego przepis. Jest bardzo słodki i
Kulinarne InspiracjeDziś pokarzę Wam dlaczego warto zrobić puder pomarańczowy . Otóż jak Wam niedawno wspominałam puder ten ma cudowny zapach i słoneczną barwę, a
Rozpustne gotowanieCiastka świąteczne pod tytułem „jajko sadzone”! Gdzieś głęboko w pamięci mignęło mi zdjęcie takich ciasteczek widziane dawno temu. Mając obraz stworzyłam przepis i tegoroczna Wielkanoc w naszym domu zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej Masa(...)ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. • Dodawać po jednym żółtku lekko ubijając. • Na koniec dodać mąkę i przemieszać łyżką do połączenia. • Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem. • Piec w temperaturze 160 st.C przez 15 minut. • Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu zwinąć
To co kochamSKŁADNIKI: 250 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 100 g cukru pudru 110 g masła 1 jajko Polewa czekoladowa lub kajmakowa
Kuchnia bezglutenowaPrzez ostatnie dni prawie zamieszkałam w kuchni- na szczęście z każdej opresji wyszłam cało. A wpadek kulinarnych zaliczyłam mnóstwo... do sernika zapomniałam
Wrzosowa PolanaDziś chciałabym pokazać Wam przepis na pyszny i bardzo prosty chleb z suszonymi pomidorami. Przygotowywałam go już kilka razy i muszę przyznać, że jest banalnie prosty
Codzienne GotowanieMiałyśmy ochotę na coś innego, niecodziennego, delikatnego i cholernie smacznego. A skoro obie wypowiedziałyśmy to samo słowo, czytając sobie w myślach, to odwrotu nie było. Klimat
Wypisz WymalujPrzepis wygrzebany z szafy. Zniszczony, zalany, pociapany..ale odzyskany. Gocha dostała go od pani Milewskiej, stąd też nazwa. Babka w cudzysłowu, bo pieczona w keksówce
CzarnawisienkaPewnie większość z Was ma już wszystko przygotowane na Święta, ale jeśli jeszcze nie upiekliście babki, to ten przepis jest idealny!! Babka na oleju jest wilgotna
Z miłości do słodkościDo keksa zbierałam się ponad tydzień. Nie wiem dlaczego, ale chodziłam obok przepisu, a zabrać się za pieczenie nie mogłam. Ale jak widzicie na załączonym obrazku
Blondynka GotujeSernik upiekłam na Wielkanoc. Jest niezbyt słodki, słodycz masy kajmakowej przełamałam kwaśnymi jeżynami. Wierzch sernika stanowi polewa czekoladowa, a spód upiekłam z dodatkiem mąki żytniej, którą kupiłam specjalnie do zakwasu na żur. Bardzo w tej wersji smakowej polecam :) Spód: 1,5 szklanki mąki żytniej lub pszennej razowej 1/3 szklanki cukru pudru 120 g masła, posiekanego 2 żółtka 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, by łatwiej dało się zagnieść ciasto Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie (użyłam sernikowego z Piątnicy) puszka masy kajmakowej cukier do smaku 2 białka 3 jajka 1,5 szklanki mrożonych jeżyn Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki
Czerwień i błękitWielkanoc wprost nie może obyć się bez sernika! A ten zdecydowanie należy do naszych ulubionych :) Kremowa, delikatna masa serowa z nutką cytryny na kruchym spodzie z miękką pianką na wierzchu, na której tworzą się podczas studzenia piękne złote krople, niczym poranna rosa na trawie.... :) Mmmm, rozmarzyłam się :D Zakochacie się w jego smaku i wilgotnej konsystencji! Przepis jest sprawdzony, sernik(...)każdym razem się udaje. Szczerze polecam jego wypróbowanie! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 250 g miękkiej margaryny lub masła 3 żółtka (białka zostawić) Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 4 całe jaja 1 szklana cukru 1 budyń śmietankowy 16 g cukru waniliowego 2 szklanki zimnego mleka
MyCookBook.plDzisiaj zapraszam na niezwykły, a może zwykły, sernik królewski. Taki sernik królewski ja znam od dziecka, jednak ten wpisany na listę produktów regionalnych (woj. małopolskie), zawiera
Mieszam w GarnkuZ przygotowaniem tego sernika poradzi sobie każdy! Jestem tego pewna :) Aksamitny, lekko kwaskowaty - idealny. Wybierając ser kierujcie się dobrą jakością. Jeśli nie przepadacie za owocem
KukuleczkiWprawdzie święta już minęły i sezon na mazurki się skończył, ale postanowiłam uzupełnić zaległe przepisy. Niestety nie miałam wcześniej siły po grypie a potem czasu na
Na słodko lub wytrawnie