Ciasto w tradycyjnej wersji najczęściej nazywane orzechowcem i miodownikiem u mnie w wariancie LCHF to dwa blaty biszkoptowe przełożone kremem kokosowym lub budyniowym w wersji z
Ola la LCHFNa przepis na ten sernik trafiłam, odwiedzając blog Izabela w kuchni. Krówki i masę krówkową uwielbiam do tego stopnia, że jem nawet lody o tym smaku
Weekendy w domu i ogrodziePonieważ doszły do mnie skarga, że nie można znaleźć u mnie przepisu na żaden mazurek, szybciutko naprawiam swój błąd. Szybki i łatwy mazurek z masą kajmakową
Cynamonowe szczęścieKolejna propozycja na danie z jajem, które nada się również na śniadanie Wielkanocne o ile mamy czas i chęci je przygotować. Danie jest proste a zarazem
Mango PapajaWybór tortu na urodziny dziecka jest zawsze dużym wyzwaniem. Od dłuższego czasu zastanawiałam się jaki tort przygotować, żeby idealnie trafić w gust i smak pociechy. Jak
dom-agi.plmasło pokrojone w kostkę, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Dodać mleko, szybko połączyć.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremką serduszka średniej wielkości.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut.Ostudzić na blasze.Marcepan zagnieść(...)odstawić do zastygnięcia.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Nie miałam w domu pistacji, więc udekorowałam je cukrową posypką. I tak sobie myślę, że w takiej wersji idealnie sprawdzą się na Wielkanoc - delikatne, leciutkie, lekko cytrynowe, wbrew pozorom nie za słodkie. Kruche migdałowe cudeńka. Skusicie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeI jak spędzacie Święta?Ja? razem z kolegą Zajączkiem. BABKA MAJONEZOWA. (Babcina; z pokolenia na pokolenie przechodzi przepis.) 1 mały majonez 4 jajka 1 szklanka cukru
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam tą babeczkę i piekę ją nie tylko na Wielkanoc. Kolor różowy no nie chciał się pojawić chociaż dwoiłam się i troiłam, no trudno... ważne że jest bardzo smaczna i to już druga taka babeczka upieczona w tym tygodniu ;) Składniki na formę z kominkiem lub bez: 4 jajka 1 i 1/2 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku(...)buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę. 2. Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę
Gotowanie...to proste !chęć wypróbowania naszych receptur :) Cieszymy się, że zaglądają do nas osoby zarówno z Polski jak i spoza granic. Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że mogliśmy inspirować Was naszymi przepisami na Wielkanoc, Boże Narodzenie, a także walentynki, tłusty czwartek, majówkę, czy inne okazje (a także bez okazji) :) Dziękujemy naszym stałym Czytelnikom i mamy nadzieję, na coraz liczniejsze grono odbiorców :) A teraz trochę statystyki(...)następujących miast: Warszawa Kraków Wrocław Poznań Samara Gdańsk Łódź Katowice Nowy Jork Bydgoszcz A teraz przepisy, które w ciągu minionego roku cieszyły się największą popularnością: Ryba po grecku Ciasto makowo-kokosowe Szarlotka tatrzańska Piernik kawowy Sernik królewski Jogurtowy torcik malinowy Snickers Pomarańczowa chmurka Ciasto japońskie Sałatka z serka wiejskiego z groszkiem, ogórkiem i koperkiem Już nie możemy się doczekać
MyCookBook.plNie wiem jak u Was, ale u mnie już pierwsze przymiarki do świątecznych wypieków. Dziś babka na majonezie. Wykorzystanie majonezu w słodkich wypiekach nie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukJak zwykle na moim świątecznym stole musi pojawic się sernik, ale zawsze jest to sernik o innym smaku. W tym roku to sernik w wersji
Bon appetit mon amiematki, ojca córki żarty jeszcze się trzymały (a trzeba przyznać, że poczucie humoru ma dość specyficzne. Karol z Familiady jest przy nim naprawdę zabawny). Na hasło "Co jemy na Wielkanoc" ruch Jego wąsów udzielił nam jakże błyskotliwej, śmiesznej i inteligentnej odpowiedzi: "Figę z Makiem", której oczywiście towarzyszył śmiech tych, co z Marsa do nas przybyli. A my, jako, że przyzwyczajone(...)Regularne spożywanie BIAŁEGO MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlowy oraz przeciwgorączkowe. " ( Skworcu ) Kupisz go tu: KLIK . BABKA: Nie od dziś wiadomo, że ciasto ucierane jest szybkie jak Kubica (ale mniej wypadkowe). "Warsztat" można ekspresowo ogarnąć po wjeździe foremki do piekarnika. Większego "chlewiku" nie ma, bo używamy jednej miski/garnka, miksera i np. szklanki do odmierzania. Tyle
Wypisz WymalujNiedługo Wielkanoc więc trzeba przetestować babki, takie jest teraz moje bojowe zadanie;) Przepis znalazłam w necie, a że chciałam coś szybkiego i zarazem z małej ilości składników to zrobiłam tę Babkę na wodzie. Sama byłam ciekawa jej smaku. Okazała się puszysta i wilgotna, bardzo fajna w smaku. Zapraszam... Składniki 5 jajek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)pudru odrobine gorącej wody Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę. Mąkę i proszek mieszamy w miseczce i dodajemy po łyżce do masy. Dzielimy na połowę. Do części ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypaną kaszą manną - naprzemiennie trochę masy białej i następnie ciemnej. Pieczemy w 180 stopniach.Ostudzić i polać lukrem
Kubki smakuzabawa, przyznaję. Ale dla rodziców kolejne wydatki na stroje, cukierki, itd.Niestety prym znów tutaj wiedzie komercja. Jednak w dzisiejszych czasach rządzi się ona swoimi prawami i nawet Gwiazdka czy Wielkanoc już przesiąknęła tą komercyjną zarazą.A my, jako konsumenci, poddajemy się tej fali.Jednakże patrząc przez pryzmat tolerancyjności, przyznam się, że tematyka święta duchów i straszydeł nawet mi odpowiada. Lubię(...)łyżki zimnej wody Mąkę, cukier, przyprawę i kakao posiekałam z mąką, roztarłam w palcach, aby powstało coś na kształt piasku. Dodałam 2-3 łyżki zimnej wody i zagniotłam ciasto. Będzie dość miękkie. Wstawiłam na ok. 30 minut do lodówki. Blat posypałam mąką, odrywałam po kawałku ciasta, dodatkowo troszkę zagniatając z odrobiną mąki, by nie było tak luźne i wałkowałam
W kuchni Karmel-itkibiurach słychać już kłótnie o to kto weźmie urlop na święta, znaczy się najwyższy czas, żeby rozpocząć oficjalne przygotowania do Wielkanocy. Tą cudownie wilgotną, lukrowaną babką zamierzam zatem zapoczątkować testowanie wypieków mniej lub bardziej tradycyjnych. Cóż, nie ma się co okłamywać, w większości mniej tradycyjnych ;) Babka 3/4 kostki masła 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 cytryna 3 łyżeczki suszonej lawendy(...)jednym jajku, dorzucamy też proszek do pieczenia i odrobinę kurkumy, która nada babce piękny, intensywnie żółty kolor. Cytrynę wyparzamy, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok, które przekładamy do ciasta. Całość doprawiamy 3 łyżkami lawendy, co przełoży się na średnio intensywny smak. Jeśli pierwszy raz pieczecie coś z dodatkiem tych kwiatów to lepiej być ostrożnym, bo niesamowicie łatwo przegiąć
sama złodycz