Przy niedzieli zaszalałam i rano upiekłam rogaliki..chyba pyszne wyszły, nie wiem, bo nie próbowałam..mąż mówił, że tylko mało słodkie, więc można dać więcej cukru, lub polukrować albo posypać cukrem pudrem po upieczeniu.Ciasto drożdżowo-francuskie..pierwszy raz takie robiłam, a pomysł na nie znalazłam tutaj . Wow..szykując ten wpis i ustawiając datę publikacji coś mnie tknęło ..27 lutego(...)ąkę przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy, jajka, sól, letnie mleko i pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić około 10 min. i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować roztopionym masłem. Ciasto złożyć na 3 jak ciasto francuskie. Znów rozwałkować w prostokąt i posmarować masłem i znów złożyć. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Tak przygotowane
Moje domowe kucharzenieBardzo polecam… Przepis wykorzystałam z książki „Doradca Smaku 3” Andrzeja Polana, którą dostałam od wydawnictwa do recenzji. Książka jest ładnie wydana i zawiera osiemdziesiąt różnorodnych przepisów zebranych w trzech działach: z pieca, z patelni, z garnka. Połowa potraw powstawała na oczach widzów programu „Doradca smaku”, resztę stanowią nigdy niepublikowane przepisy Andrzeja Polana. Przy każdym przepisie są zdjęcia potrawy(...)migdałów w słupkach) 3-4 łyżki otrąb owsianych 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski dokładnie mieszamy (możemy zagnieść rękoma), powstanie dosyć luźna „papka”. 2. Ciasto nakładamy małymi porcjami, możemy łyżeczką lub delikatnie formować kuleczki w rękach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać. Uwaga: Proszę zachować między ciasteczkami duże odstępy, ponieważ podczas
Mała CukierenkaDawno nic się tutaj nie działo w temacie chlebowym, mamy więc dla was pyszny pszenny chleb. Ostatnio eksperymentuję z zakwasem pszennym. Zawsze używałem tylko żytniego, ale postanowiłem nadrobić zaległości. Na pierwszy ogień poszedł więc mój ulubiony chleb szwajcarski , hit każdej imprezy. Do tej pory robiłem go na drożdżach i w tej postaci zrobił furorę. To zdecydowanie najlepszy chleb jaki wymyśliłem(...)się bardzo wysoka temperatura i to ona właśnie buduje całą strukturę i smak tego chleba. Zaczyn: 100 g zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody Ciasto właściwe: cały zaczyn 450 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na zaczyn mieszamy łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem
Marder&Marder ManufactureTytuł dzisiejszego posta bardzo pompatyczny i jakże MODNY :D No cóż, może dzięki temu odwiedzą mnie miliony :) Ostatnio staram się zagospodarować 100% swojego czasu, wypełniając go
Spektrum SmakuJak przystało na osobę, która promuje zdrowe odżywianie jestem zmuszona przedstawić Wam pomysł mało popularny. Mianowicie, przetwory z owoców bez cukru. Kto będzie chciał
IzaGotujeJenego pozoranku wyszedł ze swoji dury lis w lesie i myśloł sobzie: „Dzisiaj przy niedzieli musza sobzie smaczny obziod obzorgować!”. No i właśnie tym sposobem naszła mnie ochota na... plince z pomoćką! Warńija nie jest chyba najlepiej znana, jeśli chodzi o typowe przepisy z tego regionu. A tak się składa, że placki ziemniaczane na słono, to danie pochodzące właśnie(...)masy ziemniaczanej dobrze odciskamy sok. Odciśnięte ziemniaki łączymy z poszatkowaną cebulą. Dodajemy jajka i 3 czubate łyżki mąki pszennej, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli więc jest zbyt gęste (dobrze odcisnęliśmy sok z ziemniaków), należy rozrzedzić je gorącym mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie (mogliśmy dać większe jajka) , to dosypujemy
Kuchenna KontrrewolucyaSERNIK LATTE MACCHIATOSkładniki:- 1 spód biszkoptowy- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej- 4 łyżki gorącej wody- 600g twarogu- 500g śmietany 36%- 2 fixy do ubijania śmiatany- 6 łyżki
Mentor SmakuDrożdżowe bułeczki – mini chlebki Dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na mini chlebki. Gdy przygotowywałam ten przepis myślałam oczywiście o koszyczku, święconce… Ale tegoroczne święta niestety są zupełnie inne. Jednak takie mini chlebki, a w zasadzie proste drożdżowe bułeczki w formie chlebków , możecie spokojnie przygotować na śniadanie i zjeść z ulubionymi dodatkami Pyszne, proste w przygotowaniu mini(...)mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok, aby nasz zaczyn „ruszył”. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, zaczyn, olej, cukier, szczyptę soli i wbijamy jedno jajko. Ciasto wstępnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy dobrze ręką. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1-1,5 godziny). Po tym czasie formujemy z ciasta
Słodkie okruszkiPamiętam swoją pierwszą próbę z bezglutenowymi naleśnikami, koszmar to mało powiedziane, ale metodą prób i błędów udało mi się stworzyć idealny przepis i tym szczęściem waśnie się z Wami dzielę. Taka jak wspomniałam wcześniej, gluten nie robi mi większej krzywdy, poza tym że idzie w biodra, a konkretniej zauważam u siebie z wiekiem tendencję do obrastania ciałkiem wokół talii(...)Lubię cieniusieńkie naleśniki i „suche” jak je określa moja mama, czyli smażone praktycznie bez oleju. Mój patent, to usmażenie pierwszego naleśnika na łyżeczce oleju, a kolejne porcje ciasta wylewam na suchą patelnię, i dopiero gdy mam zamiar go przewrócić na drugą stronę to z brzegu patelni wlewam dosłownie 3 krople oleju, obracam patelnią aby tłuszcz otoczył cały brzeg
greenscarfJest leciutki niczym chmurka i tak bajecznie kolorowy…! To tęczowy torcik idealny na wyjątkowe okazje! Lekka, kolorowa pyszna pianka zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych Składniki
Podróż w kulinariapieczenia. Miksujemy 2 minuty i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Używając łyżki do ciasteczek, lub do lodów formujemy z ciasta kuleczki i układamy na papierze. Zachowujemy odstępy, aby podczas pieczenia nam się nie złączyły. Pieczemy ok. 12 minut i odstawiamy do ostygnięcia na metalowej kratce. * Można również umieścić kawałki czekolady(...)słodyczy w jednym miejscu! :) Jestem bardzo zadowolona z rzeczy, których się nauczyłam. Teraz pozostaje tylko ćwiczyć! :) Jutro rano wyjeżdżam do Warszawy, szkolić się dalej. Wrócę do Was w niedzielę z nowymi przepisami i dekoracjami. :) Jeśli chcecie być na bieżąco, zapraszam na mój instagram : (Wystarczy kliknąć w obrazek, aby przejść
DominikaDolcikolejne pyszne śniadanie. Dziś dzielę się z Wami przepisem na puszyste racuszki przełożone dżemem. Jak zawsze jest pysznie i szybko, w końcu na śniadanie takie właśnie przepisy sprawdzają się najlepiej. Prawda? Moje racuszki przygotowałam bez drożdży (szybsza wersja), przełożyłam pysznym dżemem ananas z marakują, który dodał im delikatnej słodyczy. Nic tylko jeść Spróbujcie. Miłego dnia Składniki: (na około 10 sztuk(...)placki). Racuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu (około 1 pełnej łyżki stołowej na placek). Czasem trzeba powtórnie obrócić placek na pierwszą stronę, gdy ciasto lekko rozleje się na boki (dopiec). Propozycja podania: Placuszki układamy na talerzyku jeden na drugim – każdy smarujemy cienką warstwą dżemu, układamy kolejny itd. Ostatni najpierw oprószamy cukrem pudrem, a potem dajemy
Słodkie okruszkipizzy Nawet zwykły pszenny placek drożdżowego ciasta, po posmarowaniu go własnoręcznie wykonanym sosem, stanie się daniem które z entuzjazmem powitają goście i domownicy. A jeżeli sos nasz wzbogacimy, dodatkiem suszonych w słońcu pomidorów, podostrzymy papryczką chilli a wszystko to dodatkowo przepleciemy zapachem świeżego czosnku i bazylii. To masz wyrób, możemy stawiać na równi z produktami pochodzącymi ze słonecznej(...)nich - Pieprz Gold, szczególnie znajduje zastosowanie w tej potrawie. Swoim korzenno ziołowym aromatem, doskonale dopełnia smak i zapach sosu, tworząc razem z papryczką i pomidorami prawdziwe, małe dzieło kulinarnej sztuki. składniki na przesmarowanie sosem dwóch sztuk pizzy 1 kg pomidorów 3 łyżki oliwy sól oraz 7-8 papryczek chilli tabasco czerwone SKWORCU 4 łyżeczki suszonych pomidorów 1 łyżeczka
Miód i pieprzJabłka obrać ze skórki, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w plasterki otrzymując krążki z dziurką (patrz zdjęcia poniżej). Patelnię wysmarować olejem kokosowym, rozgrzać. Plasterki jabłek maczać w cieście naleśnikowym z każdej strony i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron do zezłocenia. Podawać na ciepło posypując cukrem pudrem, w towarzystwie dżemu, miodu lub tak jak ja- melasy(...)przyjemnością wzięłabym udział w tym wydarzeniu, ale niestety rozdwoić się jeszcze nie potrafię ;). Kochani serdecznie zapraszam do mojego rodzinnego miasta, by fajnie spędzić ten dzień. Zapewniam, że będzie się działo! Jeśli nie mieliście planów na ten dzień, to.... już je macie! Po więcej informacji odsyłam na stronę organizatora: klik Tutaj również link do wydarzenia na FB: klik Pozdrawiam! Justyna
Nastoletnie WypiekanieDelikatny biszkopt z samych białek Składniki Przepis na cztery osoby 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 5 łyżek oleju 7 łyżek
Miód i pieprzDzień doberek :) Jak Wam mija niedziela? Leniwie? Aktywnie? My w końcu mogłyśmy spędzić czas wspólnie i postanowiłyśmy, że z powodu zbliżającego się Tłustego Czwartku zrobimy sobie "Tłustą Niedzielę" ^^, a żeby nie było aż tak FAT, zamiast zwykłej mąki wykorzystałyśmy pszenną pełnoziarnistą. Tak oto powstały dziś pączki w wersji bardziej "fit" :). Przepis, który proponujemy jest dużo(...)samym czasie podgrzewamy lekko mleko z margaryną (pamiętajcie, że mleko ma być naprawdę letnie). Na koniec dodajemy wszystkie składniki do uzyskanej masy drożdżowo - jajecznej i ręką energicznie wyrabiamy ciasto na "bułeczkę". Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny. Po tym czasie lepimy pączuszki, w które wkładamy marmoladę i ulepionym pozwalamy chwilę urosnąć. Smażymy na głębokim tłuszczu. Dziś zrobiłyśmy ciasta
WeAreCrazyPostanowiłam więc przejść na wyższy poziom, i upiec cupcakes, czyli po prostu babeczki z kremem. Górą kremu! Okazja nadarzyła się nie byle jaka - Dzień Mamy . I choć od mojej dzieli mnie niemal tysiąc kilometrów, to mam nadzieję, że taka wirtualna babeczka spełni swoją rolę. Gdybym mogła, upiekłabym tuzin tylko dla Ciebie, najlepszych! Do tych przymierzałam się długo, ale w końcu(...)następnie dodajemy mąkę z dodatkami. Dopiero potem ubite jajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Pycha! Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc pożyczyłam przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzepokazać, upiekłam w zeszłym tygodniu. Szukałam czegoś szybkiego i prostego, i wertując książkę Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger oraz Marie-Theres Wiener wpadł mi w oko chleb na niedzielę . Tak się właśnie ładnie nazywa. Miód, rodzynki... Musiało wyjść dobrze. Ruszyłam więc pełna zapału do kuchni. I muszę powiedzieć, że poszło jak z płatka - robi się go szybko, a efekt(...)wymieszać na gładką pastę. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rodzynki zalać wrzątkiem. Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mleka i miodu, przesiane mąki, sól i jajko. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta, wyrobić. Na końcu dodać dobrze odsączone rodzynki, delikatnie wmieszać do ciasta. Odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrze