poświęcę na jego przygotowanie oddzielny post, gdyż w ogromnej ilości przepisów, czy to w internecie, czy książkach kucharskich, właśnie ono jest składnikiem głównym. Śmiało możemy go używać do deserów, ciast, ciasteczek, dań głównych, zup, pierogów... Tym postem chciałabym ponadto rozpocząć cykl moich przepisów z użyciem naszej kochanej dyni. Dyniowe purée można kupić już gotowe, zamrożone, niemniej jednak wiadomo, że wszystko(...)zioła, przyprawy Dynię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ. (Odcinamy ogonki, dynię kroimy na pół i za pomocą łyżki usuwamy z wnętrza miękki miąższ wraz z pestkami) Każdą z połówek dzielimy na 4-6 części. (Od góry do dołu, tworzymy jakby uśmieszki, półokręgi) Nie pozbywamy się skórki! Jeżeli postanowiliśmy użyć oliwy, ziół, przypraw to mieszamy oliwę wraz z dodatkami i taką
Be Fit Be Strongsię również ciemnobrązową substancję ( sepię ) , tj. zawartość gruczołu czernidłowego. Czernidło posiada także ośmiornica, lecz nie jest tak powszechnie używane, ze względu na bardzo intensywny aromat. Zatem do dzieła i nie zapomnijcie o ostrym nożu, bądź nożyczkach i rękawiczkach, unikniecie rybiego zapachu na rękach. Świeża ośmiornicę i mątwę poznamy po lśniącej skórze i jędrnym mięsie, oraz po miłym(...)otwór gębowy. Przy pomocy noża nacinamy go i wyłuskujemy taki niby „ząb”. Aby mięso było delikatniejsze można lekko zbić całą ośmiornicę tłuczkiem do mięsa lub przewałkować je wałkiem do ciasta. Trzeba to robić delikatnie, aby nie rozerwać macek. Ponownie dokładnie płuczemy pod bierzącą wodą. Tak oczyszczona ośmiornica jest gotowa do obróbki cieplnej. Ośmiornicę można gotować we wrzątku lub wrzucić
Mia Cucina SofietaNiedziela, kolejny wolny dzień podczas październikowego weekendu. No może nie koniecznie wolny, bo niestety grafik zapięty na ostatni guzik, ale mimo to bardzo się z niego cieszę. Rano zakupy, może trafię na giełdzie jakieś skarby do kuchni, później szykowanie przyszłego gniazdka. Mamy sporo roboty, ale bardzo się z tego cieszę. Do torebki wsadzam te oto pełno mlecznie ciasteczka - prze(...)waniliowy. Przed dodaniem jajek, musimy je najpierw roztrzepać, a następnie dodać je do masy maślanej.W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku.Z ciasta tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je mokrą łyżeczką tworząc kółka. Pamiętajcie o zachowaniu pomiędzy ciastkami odległości.Pieczemy około 10 minut
Słodkie PrzyjemnościJuż ponad trzeci tydzień mamy naszego wspaniałego czworonoga w domku! Mania spisuje się pięknie, trochę rozrabia, ale raczej jest posłuszna i chętnie uczy się nowych komend
Be Fit Be StrongKolorowe ptasie mleczko to niewymagający wiele pracy i mało skomplikowany deser, który każdemu wyjdzie i do tego jest bardzo pyszny. Co prawda trzeba przypilnować, aby poszczególne
e-PrzepisyKulinarneSezon na truskawki trwa, więc nie może zabraknąć sernika na zimno z truskawkami, który jest lekki i orzeźwiający - doskonały na majówkę. SKŁADNIKI Składniki na spód
słodki bratekCzy macie takie danie, które smakiem i aromatem zabiera Was w podróż do słodkich dni dzieciństwa, choć nie macie wspomnień kosztowania go...? To mój ulubiony
Gotowanie to kochanietrochę się działo, a przede wszystkim szczere nieposkromione lenistwo mnie ogarnęło dlatego tyle czasu nie zagościłam na blogu, a w kuchni wręcz przeciwnie ;) mam teraz wiele smakowitości, którymi muszę się z Wami podzielić, postaram się to robić bardziej systematycznie :) Jak to się mówi....: święta, święta i po świętach. W tym roku postanowiłam własnoręcznie przygotować prezenty i tym sposobem powstał likier(...)malaksera dodajemy mleko słodkie oraz nie słodzone i miksujemy do połączenia. Przelewamy do buteleczek (mi wyszło ok. 1,2 litra) i chłodzimy. Wiórek nie wyrzucamy! Można je wykorzystać do ciasta lub upiec pijane kokosanki- przepis niedługo! Bon Appetit
Pudełko rozmaitościtego zaproponowanego przez nas, można użyć także zwykłego, białego cukru). Formujemy z ciasta kulkę, wkładamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego dowolnego kształtu ciasteczka (u nas okrągłe), układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Pieczemy ok. 10 minut(...)gorąca). Wkładamy je do piekarnika na kolejne 10 minut (można zwiększyć odrobinę temperaturę na ok. 200 stopni), po upieczeniu, gdy będą rumiane wykładamy na kratkę i studzimy. Po wystudzeniu dzielimy się z innymi lub zjadamy sami ;) Smacznego
Symfonia Smakówwszyscy wiecie, ze kocham desery, a teraz nadeszła moda na bycie fit. Moje pyszne ciasta raczej do tej kategorii się na zaliczały do dzisiaj :) Wymodziłam torcik na serku i owocach ze spodem owsianym z orzechami. Wyszedł pysznie a co najważniejsze każdemu smakował i nikt nie uwierzył, ze nie ma w nim ani grama cukru. Słodycz nadały owoce, wiem że nadchodzi(...)mieszamy, cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę wylewamy na spód i z powrotem wstawiamy do lodówki na 4h. W rondelku podgrzewamy frużelinę z miodem, figi dzielimy na ósemki wrzucamy do rondelka i delikatnie mieszając smażymy. Polewę ostudzić. Krótko przed podaniem na torcie rozłożyć figi wraz z polewą. Smacznego
Niezły MłynekWiem, wiem. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku już dawno za nami. Mimo to, że na horyzoncie nowe venty i kulinarne imprezy, nie pozostanie Festiwal bez echa. Tych
W kuchni Karmel-itkikaszy jaglanej (ważona przed ugotowaniem) przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 10 dkg żółtego sera pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia *** Cukinie dzielimy na krążki o wysokości około 6cm i wydrążamy łyżeczką, ale nie na wylot. Wydrążone krążki oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Mięso mielone doprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni wraz(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemJest niedziela rano a Ty dostajesz telefon od znajomych, których dość dawno nie widziałaś. Informują Cię, że są w Twoim mieście i z chęcią by odwiedzili Cię. Z uśmiechem na twarzy zapraszasz ich do siebie. Nagle przypominasz sobie, że nie masz ciastek do kawy, a do sklepu nie masz ochoty iść po jedną rzecz. Mam dla Ciebie świetną(...)nagrzanym piekarniku (termoobieg) do 180 stopni do czasu aż się zarumienią. Z tego przepisu wychodzi do 15 ciasteczek. Zajrzyj również: 1. Pączki z serków homogenizowanych 2. Ciasto do pizzy 3. Piersi z kurczaka inaczej czyli siekane kotlety
My World by Dagmara RekPrzepyszny i szybki tort, który skradnie serca każdemu. Czekoladowy krem idealnie komponuję się z malinami oraz delikatnym biszkoptem. Jest to tort, który znika zawsze w 2
Klasyka Gotowaniaproduktami Nanan mają być eklery, a właściwie wariacja na ich temat, która odświeżyła ich nieco podstarzałą już formę. Eklery w wydaniu Justyny to zamknięte podłużne ciastka przygotowane tradycyjnie z ciasta parzonego i wypełnione crème pâtissière , oblane lukrem lub czekoladą i posypane karmelizowanymi orzechami. Zabawa formą, a także mnogość smaków oraz tekstur tutaj zachwyca — miękkie, delikatne ciastko z aksamitnym kremem(...)swojej prostocie, konsekwentne, zmysłowe i bardzo kobiece; wręcz stworzone do cukrowych orgii. Od progu wita nas olbrzymia lada, którą można obejść z każdej strony, aby przyjrzeć się słodkim dziełom sztuki, a następnie zostajemy poprowadzeni do różowej komnaty z pluszu i zasiadamy przy kamiennych stołach, przy których lada moment rozpoczniemy naszą rozpustę. Uczcie towarzyszyć może również prosecco, kawa z palarni Czarny
Food SquareWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Za nami niedziela palmowa, która rozpoczęła Wielki Tydzień. Nic więc dziwnego, że zaczynacie szukać świątecznych propozycji. Na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na serniki, babki czy makowce . Dziś do tej listy dodam znakomitą i aromatyczną babkę pomarańczową. Bez masła i z małą ilością mąki. Do tego wszystkiego bardzo prostą. Jeżeli jeszcze nie wybraliście przepisu(...)ubijamy. Gdy masa się połączy dodajemy śmietankę, ekstrakt i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. W oddzielnej misce łączymy obie mąki z proszkiem do pieczenia - dosypujemy do wcześniej przygotowanej masy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem/olejem i obsypanej mąką pszenną formy z kominem. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie
Słodkie Przyjemności