Wczoraj w nocy wróciłam z Zakopanego. Przywiozłam z sobą mnóstwo wrażeń i pozytywnej energii. Aktywny wypoczynek zdecydowanie mi posłużył. Myślę, że będzie mi bardzo brakować
Kuchnia Ellieroku zaskakuje mnie to, że za chwilę już święta! I choć aura za oknem jeszcze nadal jesienna, najwyższa pora zacząć przygotowania. Pierwszy krok już zrobiony - ciasto na piernik staropolski dumnie leżakuje w lodówce. W myślach wybieram prezenty i dopisuję do coraz dłuższej listy kolejne, niezwykłe osoby, które chciałabym obdarować. Jestem pewna, że Wasza lista także niezmiennie się zapełnia. I wiem(...)osoby (obejmuje udział w warsztatach oraz 12 jadalnych prezentów) Miejsce : Pracownia Manualna ul. Górna 18, Józefów (koło Falenicy), pod Warszawą Data: 6 grudnia, sobota (11.00); 7 grudnia (niedziela 10.00); 13 grudnia, sobota (11.00); 14 grudnia, niedziela (10.00) Informacja i kontakt w sprawie zapisów: 668 639 891 email: k ucharnia@wp.pl Ilość miejsc ograniczona. ZAPISY DO 30 listopada
KUCHARNIAciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w foremkę którą wykrawaliśmy kółka (craquelin) wyciskamy, w odstępach porcje ciasta. Przytrzymując ciasto łyżeczką podnosimy foremkę i robimy kolejne ciastka (ilość taką samą, jak cracuelin). Palcem zmoczonym w zimnej wodzie równamy powierzchnię ciastek i na każde kładziemy wyjęte z lodówki kążki craquelin. Wstawiamy(...)eklery i ptysie z craquelin. Jak napisałam na wstępie craquelin na drugi dzień traci swoją chrupkość, więc lepiej nie robić ich „na zapas”. Gorąco polecam – do kawy, herbaty, na niedzielę… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ptysie z craquelin appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoWtedy bardzo często nachodzi mnie chęć, by na jutrzejsze drugie śniadanie, albo na podwieczorek, upiec coś pysznego. W domu nie ma jednak składników na coś wymyślnego, w końcu jest niedziela i przez weekend większość rzeczy z lodówki i wszelkich schowków wyjedliśmy. Trzeba zatem wymyślić coś, co da się zrobić z niczego. Już dawno temu doszłam do wniosku, że najlepszy(...)masę, dorzucić przestudzone płatki ryżowe z jabłkiem i wkroić całego banana (najlepiej pokroić go w półplasterki, żeby nie były za duże). Nakładać do silikonowych papilotek do połowy wysokości, na ciasto nakładać po łyżeczce masła orzechowego i przykryć ją drugą łyżką ciasta. Piec 35 minut w 180 stopniach (najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy są już upieczone, ale z boku, żeby nie trafić
Przepysznik - BLW i nie tylkoTen weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrobić z nich pyszne kanapki, podgrzane podać jako dodatek do zupy, a w wersji najprostszej smakują dobrze po prostu posmarowane masłem i zjadane solo. Nam napełniły brzuszki w niedzielę na kolację, a później w poniedziałek zjedliśmy je w ramach śniadania, a resztę jako przekąskę w czasie jazdy. Tak naprawdę jedyną rzeczą, którą dokupiłam, żeby je zrobić, był boczek. Mąkę(...)pokroić w dość drobną kostkę, zezłocić na 20 g masła. Pozostałe masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wlać mleko, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Dodać cebulę i boczek, dobrze połączyć. Odstawić do wyośnięcia na 1 godzinę. Gotowe ciasto szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części
Pożeraczka, czyli raz adobrze(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klasyczne kotlety mielone z pewnością każdy z Was dobrze zna. Mięso mielone, zazwyczaj wieprzowe, obtoczone w bułce tartej, smażone na tłuszczu. Danie to
Przepiski.plKolejny przepis z książki Nigelli Lawson " Kitchen: Recipes from the Heart of the Home". Bardzo lubię przeglądać tę "cegiełkę" w poszukiwaniu inspiracji
Przepisy AleksandryDziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014. Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było(...)oczekiwania. Bułeczki wyszły nieco cięższe niż zazwyczaj, sycące, pięknie pachnące jabłkami i rozmarynem. Plasterki z wierzchu były pyszne - jeszcze troszkę soczyste, chrupkie na brzegach. Tylko za słabo je w ciasto wcisnęłam, bo mocno odstawały. Polecam Wam te bułeczki ogromnie - są zupełnie wyjątkowe, i naprawdę pyszne. Zaskoczenie na twarzach rodziny gwarantowane. Jabłkowe bułki z rozmarynem Składniki: (na 6 bułek
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszny i zachwycający wyglądem serniczek. Taka sernikowa „zebra”:) Sernik nie jest trudny do wykonania. Wbrew pozorom nie jest też za słodki. Spód: 140 g
Smaki Na Talerzumirabelkowym ogrodzie. Kiedy to piszę, mam z tyłu głowy myśl- a co jak bank nie, albo firma budowlana nie, albo jeszcze coś innego nie. Może za wcześnie się dzielić? Ale obiecałam sobie, że punktem zwrotnym będzie pozwolenie. I z wielką dawką sceptycyzmu puszczam wieści w internetowy eter (czyli eternit?). I nieśmiało proszę o trzymanie kciuków za nasz projekt(...)kieliszkiem, ale misie gwarantują ochy i achy wszystkich, którzy je zobaczą. Sam przepis to korzenna modyfikacja tego, który dostałam od Dzid wraz z łowickim wałeczkiem z pracowni Stodoła . To ciasto nadaje się idealnie bo jest bardzo gładkie i nie rośnie, dzięki czemu misiaki nie deformują się przy pieczeniu. NIE TYLKO ŚWIĄTECZNE MISIE Z MIGDAŁAMI W ŁAPKACH 1 jajko 150g cukru
les mirabellesDzisiaj okołokuchennie :) Jakiś czas temu otrzymałam od Wydawnictwa Filia egzemplarz recenzencki najnowszej książki Krystyny Mirek " R odzinne sekrety". Teraz dopiero miałam czas ją przeczytać i już dzielę się z Wami moimi odczuciami :) Jest to druga część sagi "Jabłoniowy sad". Pierwsza nosi tytuł "Szczęśliwy dom". Małe miasteczko pod Krakowem. Spokój rodziny Zagórskich zakłóca przyjazd dawno niewidzianego brata z Ameryki(...)która z miłością przygotowuje kakao swoim dorosłym już córkom, wciąż coś piecze i pichci. W domu Zagórskich zawsze znajdzie się poczęstunek nawet dla niezapowiedzianych gości. Opowieści towarzyszy zapach cytrynowego ciasta, gulaszu mięsno - grzybow ego, czy różnego rodzaju herbat, które senior rodu sam miesza i częstuje klientów księgarni. Piękna rodzinna opowieść o tym co w życiu ważne. Dla mnie - miłośniczki
Moje Kuchenne Rewelacjemarcową niedzielę nie mogłam się powstrzymać, żeby nie podzielić się przepisem na domowy makaron z serem. Te ciepłe kluseczki nie tylko są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, ale też przywołują wiele ciepłych wspomnień. Są takie smaki, do których chętnie wracamy, zwłaszcza po latach. Jednym z nich jest makaron z serem, często podawany na stołówce w szkole czy u babci(...)plasterki boczku wędzonego 1 łyżka smalcu z roztopionej słoniny sól INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Wysyp mąkę na blat, zrób mały dołek i stopniowo dolewaj wody. Zagnieć ciasto aż do połączenia składników. 2 Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy ok. 3 cm, które pokrój na drobne paseczki. 3 W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz
A to pestkaPostanowiłam, że noc całą spędzę na oglądaniu filmów. Tak rzadko chodzę do kina,tak rzadko oglądam coś w telewizji - posiadam grające pudło, ale raczej z niego
W kuchni Karmel-itkiinstant Sól Pieprz Patenty na szybkie gotowanie Wspomnieliśmy na początku, że stachanowskie tempo, godne Mateusza Birkuta z Człowieka z marmuru , zostało nieco podrasowane. Otóż w sobotni wieczór przygotowaliśmy ciasto na focaccię, co zajęło nam wszystkiego 10 minut, bo korzystaliśmy z super przepisu na focaccię bez zagniatania. Cała robota polega na połączeniu w misie składników. Ciasto ląduje potem
Niedzielny kucharz