przepisie jest kasza orkiszowa. Jest też przepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje na gotowym cieście francuskim, którego unikam, ale przeskoczę to robiąc spody z kruchego, bezglutenowego ciasta. Pilaw z porami, zieloną pszenicą, fetą i orzeszkami pinii. Przepis do lekkiego tuningu ale do zweganizowania. Przyznaję się, że dopiero niedawno skusiłam się na zakup orzeszków piniowych, bo cena mnie(...)szpinaku z sosem sezamowym, mmm…. Genialny przewodnik po wszelkiego rodzaju cukrach, co do czego, jak przechowywać itd. Wiem, cukier do zło, ale nie dajmy się zwariować. Propozycje naleśników w bardziej wytrawnej formie, np. naleśniki ziemniaczane po indyjsku z soczewicą, szpinakiem, ibirem (ehh, koniecznie trzeba przetestować). Coś dla mnie czyli wypieki, ale bardziej wytrawne, no bo przecież
greenscarfDelikatne, lekkie naleśniki i fajnym mlecznym posmakiem. Bez mąki i cukru. Idealne na śniadanie, najlepiej smakują z domową konfiturą i szklanką mleka, a jak wiadomo mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, niezbędne dla prawidłowego rozwoju kości i nie tylko. Takie śniadanie dodaję mnóstwa energii najmłodszych, ale także starszym smakoszom, chociaż i tak mnie(...)rozwiązań internetowych. :) Składniki: 2 jajka 3 łyżki mleka w proszku 3 łyżki mleka Jajka rozbełtać widelcem, dodać mleko i mleko w proszku, dokładnie połączyć. Patelnię teflonową rozgrzać, wykładać ciasto. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z ulubioną konfiturą. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewyłyżką mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostałe mleko, sól oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. 3. Z przygotowanego ciasta formuję owalne bułeczki. Bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte bułeczki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami chia. Piekę około 25 minut(...)właściwości polecane są szczególnie diabetykom, osobom cierpiącym na nadciśnienie czy nadwagę. Ziarenka mają szerokie zastosowanie w kuchni. Są wykorzystywane, jako dodatek do wypieku pieczywa, do deserów, sałatek, musli czy naleśników. Nasiona chia są warte polecania i zakupu. W mojej kuchni zagoszczą na dłużej. Polecam!!! Zachęcam wszystkich do zakupu produktów firmy "MAKAR" . Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych bakalii w przystępnej
Tradycyjna kuchnia Kasiciasto naleśnikowe: 150 g mąki 2 duże jajka 120 ml wody 250 ml mleka szczypta soli Sposób wykonania: Do przesianej maki dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przykryć je talerzykiem i pozostawić na ok. 20 minut Patelnię rozgrzać, rozprowadzić na niej małą ilość tłuszczu, (najlepiej pędzelkiem), smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor(...)się zeszkli. Na jeden talerz wysypać bułkę tartą a na drugim rozbić 3 – 4 jajka, rozmącić i lekko posolić. Nakładać 3 -4 łyżki farszu na sam środek naleśnika i składać jak kopertę. Naleśniki wraz z farszem moczyć najpierw w rozmąconych jajkach a następnie posypać z obu stron bułką tartą. Smażyć na małym ogniu ok. 20 minut ( najlepiej pod przykryciem
Na słodko lub wytrawnieSkładniki : 400 ml mleka 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki ( około ) 2 łyżki cukru szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia około
Przepisy i porady kulinarnewiadomo kiedy, przyszła jesień a wraz z nią niestety przeziębienie starszaka ;( A że przy przeziębieniu apetytu brak, mama musiała się nieźle nagimnastykować żeby zadowolić 3 latka. Raz naleśniki, raz jajecznica innym razem gofry. Na gofry mam swój idealny przepis ale ciągle szukam czegoś innego, czegoś nowego i tym sposobem trafiłam na bloga Ani Starmach i jej przepis(...)żółtkami dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier i sól. Mieszamy mikserem. W osobnej miseczce ubijamy białka. Delikatnie mieszamy białka z masą. Mocno rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy chochlą porcje ciasta i smażymy około 2-3 minut, aż ciasto się przyrumieni. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podajemy z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami
Życie zaczyna się w kuchniPo udanej próbie zrobienia tortilli pszennej (przepis możecie znaleźć tutaj ), przyszła pora na tortillę żytnią razową. Próba okazała się bardzo udana Tortilla jest wyrazista w smaku
BullioNie jestem fanką kuchni Ameryki Północnej, prawdę mówiąc bardzo jej nie lubię, bo jest tłusta, mało odżywcza i niezdrowa. Amerykanie lubują się w tonach cukru, przetworzonym
Przepysznik - BLW i nie tylkoSzybkie dania zawsze cieszą się dużym powodzeniem, a dodatek owoców jest ich kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami
mojewypiekiinietylkomoże one idealne, ale są moje :D i postanowiłam Wam je pokazać. Każdy z nich cieszy ogromnie, zwłaszcza jeśli biszkopt po wyjęciu z piekarnika nie przypomina płaskiego naleśnika, krem się utrzyma, a konfitura nie wyleci gdzieś bokiem... ;) Tym razem przygotowałam tort na bazie biszkoptu malinowego z kremem kokosowym i żelką jagodową. Planowałam trochę inne dekoracje, ale cóż(...)żółtka i miksujemy aż połączą się z pianę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, budyniem i malinami i miksujemy na najniższych obrotach albo delikatnie mieszamy. 4) Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy (spód wykładamy papierem do pieczenia; nie smarujemy niczym boków tortownicy) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 – 30 minut (do suchego
Na kulinarnym poligoniesię ekspresowo uwinąć z niespodzianką, zanim panowie otworzyli oczęta. Usmażyłam mega proste placki, do tego dodałam puszystą masę i uwieńczeniem to polewą czekoladową i orzeszkami w karmelu. Składniki na ciasto 3 jajka 4 łyżki mąki 1 pełna łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki cukru 1/2 szkl. mleka 1 łyżka roztopionego masła Składniki na masę(...)Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając wlewamy mleko i rozpuszczone masło. 2 Patelnie delikatnie smarujemy masłem i smażymy naleśniki (mi wyszło 6 szt. o średnicy 17 cm). 3 Gotujemy mannę z 3 łyżkami miodu, zakrywamy folią streczową i pozostawiamy do czasu, aż wystygnie. 4 Kaszę delikatnie miksujemy. Dodajemy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisymnie śniadanie to pewnego rodzaju celebracja jedzenia - najważniejszy posiłek dnia, do którego lubię się przyłożyć. Na stole często goszczą placki, naleśniki czy pankejki... dziś przyszedł czas na biszkoptowy omlet na słodko. Zrobicie go raz i przepadniecie, jest tak dobry! :) Omlet na mące kokosowej: 5 wiejskich jajek 4 łyżeczki ksylitolu 4 płaskie łyżki mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę i ubijamy kilkoma szybkimi ruchami miksera. Patelnię o średnicy ok. 24 cm spryskujemy lub smarujemy olejem kokosowym i przelewamy na nią ciasto. Wygładzamy silikonową szpatułką wierzch. Omlet smażymy na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie omlet na patelni wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 8-10 minut Omlet
Cooking MonsterWszelkiego rodzaju placki, naleśniki i kluski na słodko to chyba ulubione dania mojego małego niejadka. Nad talerzem kaszy nie ważne jak podanej zawsze grymasi. Stąd też pomysł aby przemycić kaszę jaglaną właśnie w tych plackach. Placki z kaszy jaglanej składniki: 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 1 / 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki 1 / 2 łyżeczki(...)przestudzenia. 2. Do kaszy wlać mleko i zblendować całość na gładką masę. 3. Dodać pozostałe składniki, oprócz jabłka i zmiksować. 4. Jabłko zetrzeć na tarce i wymieszać wraz z ciastem. 5. Smażyć małe placuszki. Ciasto jest bardzo delikatne więc należy dobrze przesmażyć je z jednej strony przed przewróceniem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dodać trochę mąki. Polecam
Pani domowaZostałam zainspirowana naleśnikami z TEGO PRZEPISU , byłam lekkim niedowiarkiem, myślałam, że mi się rozpadną, bo miałam już kilka podejść do placków serowych, ale wyszły genialne! ;) moja choroba pomału ustępuję, dziś chyba wybiorę się na krótkie poszukiwanie foremek na pierniki, bo już mam pewien pomysł, który koniecznie muszę przetestować! ;) Składniki (1 porcja): 1 jajko 100g serka Emilka lub serek Milsa(...)Wszystkie składniki na placki mieszamy rozgrzewamy teflonową patelnie, żeby mieć pewność, że placuszki odkleją się od patelni przecieramy ją lekko papierowym ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek wykładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placek i lekko rozsmarowujemy go na patelni gotowe placki polewamy sosem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość