Nie mogłam się doczekać- Nasza Pierwsza Dynia z ogródka. Dosyć późno posadzona (walczyłam ze ślimakami), rosła na naszych oczach. Codziennie zaglądaliśmy, doglądaliśmy, czekaliśmy. W końcu padła
OliveandThymeSernik to bez wątpienia moje ulubione ciasto (no może na równi z drożdżowym), biorąc pod uwagę smak, ale także wartości odżywcze. Ten rodzaj deseru to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, które nasyci i świetnie sprawdzi się w wielu dietach. Poniższy sernik przygotowałam na pieczonym spodzie w wersji kakaowej, a samą masę serową wzbogaciłam naturalnym i przepysznym miodem z Pasieki Sadowskich(...)przyznaję, że to genialny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego miodu. Miody te oprócz walorów smakowych i wizualnych odznaczają się także cudownie kremową konsystencją, która świetnie sprawdzi się jako polewa do naleśników, placuszków czy owsianki. Bardzo polecam! Miód jest lepszym wyborem od zwykłego, stołowego cukru białego. Posiada między innymi właściwości bakteriobójcze, antyoksydacyjne czy pomaga w gojeniu się ran. W porównaniu
Zdrowie na języku :PChyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gdyby śniadanie mogło zdefiniować dalszą część dnia, to każdy dzień rozpoczęty od zjedzenia tych placuszków byłby – podobnie jak one – wyjątkowy. Pyszne, puszyste naleśniki na wzór amerykańskich pancakes zapewnią z rana odpowiednią dozę energii i wartości odżywczych, karmiąc podniebienia swą naturalną słodyczą. Przejrzałe banany osładzają placuszki dostatecznie, by obyć się już bez dodatku innych słodzideł, jeśli jednak najdzie Was ochota(...)pestek winogron) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej Banany, jogurt, olej i ekstrakt umieścić w misce – zblendować na masę. Dodać mąkę oraz sodę – ponownie zblendować na gładkie ciasto, odstawić na 5 minut. Dobrze rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Na suchą patelnię wykładać po około półtorej-dwie łyżki ciasta, formując okrągłe placuszki (ciasto nie rozlewa się samoistnie na patelni
Even Better FoodPancakesy wielu osobom kojarzą się z grubymi, twardymi i być może suchymi naleśnikami. Jeśli mam rację to spróbujcie tych! Są przepyyyszne - puszyste, mięciutkie, wilgotne w środku, z rozpuszczającą się w ustach czekoladą... Placuszki smażone na maśle, nawet na niewielkiej ilości zyskują na smaku. Rewelacja! Można je podawać z ulubionymi dodatkami, ale mi wystarcza jedynie sam cukier puder. Koniecznie spróbujcie(...)mnie masło ghee - Palce lizać! ) Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Na końcu do masy wmieszać czekoladę. Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać spore porcje ciasta . (2 łyżki stołowe = 1 placuszek.) Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się. Inspiracja z blogu: Moje Wypieki
Di gotujezimą już gorzej. Kiedyś przynosiłam coś, co można odgrzać, ale robię to coraz rzadziej, a praktycznie w ogóle. Przede wszystkim dlatego, żeby nie dokładać koleżankom zapachu zup, zapiekanek lub naleśników ze szpinakiem. Kombinuję więc dalej z sałatkami, ale o ile w lecie to były przede wszystkim warzywa z sosem winegret, tak teraz mi one nie podchodzą tak bardzo. Mieszam(...)wcale nie oznacza, że nie można jej przyrządzić. Można. I podobnie jest z innymi przepisami na dania słone. Można dowolnie kombinować, co nie zawsze udaje się w przypadku ciast ;) Składniki: 150 g kaszy bulgur lub jaglanej 200 g wędzonego twarogu 1 czerwona papryka 100 g ziaren słonecznika 3 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula (lub cebula dymka
bistro mamaPrzepis, lekko zmieniony, z bloga Mirabelki . Składniki: (na okolice 18 sztuk) 9 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki skrobi kukurydzianej (oryginalnie- mąki ziemniaczanej), 2 duże
Lejdi of the housePyszne i zdrowe naleśniki pszenno-gryczane dla każdego . Nie tylko na lekkie śniadanie czy podwieczorek. Dla dużego i małego :) Ktoś chętny? Zapraszam :) Zapraszam do polubienia mojej
Gotowanie PatkiŁatwy i szybki przepis na pyszne naleśniki. Idealnie pasują do słodkiego nadzienia - u mnie jeszcze w świątecznej formie, podane z kremem czekoladowym, bananami i wiórkami kokosowymi. Pyszności. Polecam i na śniadanie i na podwieczorek ;) PS Jeśli marzy Wam się mała zmiana w Waszym salonie, jakiś nowy element dekoracyjny na ścianie warto zainteresować się ofertą digitaldruk.pl/obrazy-na-plotnie.html To obrazy(...)łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 250 ml mleka 250 ml wody szczypta soli Mąkę przesiać z proszkiem budyniowym, dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia, na gładkie, jednolite ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni przetartej lekko olejem na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Domowa cukiernia EwyDziś coś niecodziennego, trochę kalorycznego, ale pysznego. I najważniejsze, że wiąże się z miłymi wspomnieniami z domu rodzinnego. Dlaczego "grzybek, nie mam pojęcia, ale lata temu
Zielona KuchniaDziś propozycja śniadaniowa :-) Bardzo szybkie, pyszne i lekkie placuszki, które tym razem proponuję Wam z czereśniami, ale równie dobrze będą smakowały z każdymi innymi owocami. Niewątpliwa
Czary - gary w kuchniNa pytanie o ulubione danie bez wahania odpowiadam: naleśniki! Doskonale sycą i dobrze smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Nadmiar placków zawsze można odgrzać
Kuchnia EllieRacuchy to placuszki przygotowywane na bazie mleka, mąki, drożdży i jajka. To jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Najczęściej są przygotowywane z jabłkami. Ja proponuję Wam
Tradycyjna kuchnia KasiPikelets, czyli australijskie placki. Do tego kubek mleka owsianego, słodki syrop i jestem w niebie. same węgle ;d The sharp knife of a short life, well
tost z dżememrozpoczynającym się latem postanowiłam przygotować słodki obiad. Normalnie tego nie robię, a nawet więcej, jestem przeciwna takim obiadom. Słodycze owszem jadam, ale na deser i wszelkie słodkie pierogi czy naleśniki są dla mnie właśnie deserem. A ponieważ dziś zamiast pięknego przedednia lata mamy raczej ponurą jesień to poszłam w zaparte i osładzam sobie ten zimny i deszczowy dzień(...)jutro.. Knedle twarogowo-migdałowe z truskawkami składniki: 200 g mielonego twarogu 200 g mąki migdałowej 1 żółtko szczypta soli około 0,5 szklanki mleka mąka krupczatka do rozwałkowania ciasta małe truskawki wykonanie: Składniki zagniatamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Mleka ma być nie dużo, tyle by składniki się połączyły. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie można dodać odrobinę mąki krupczatki
Przysmaki Karolki