Przepis na chrupiące i pachnące placki ziemniaczane. Ciężko im się oprzeć, a z domowym sosem czosnkowym to już poprostu rewelacja :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1
kuchnia doskikielicha blendera wrzucić szpinak, wlać część z przygotowanego, odmierzonego mleka do naleśników i zmiksować do uzyskania mocno zielonego koloru. Im lepiej zmiksowane, tym intesywniejszy zielony kolor wszystkie skladniki wymienione w przepisie i zmiksowany szpinak wymieszać przy pomocy ręcznego miksera. Odstawić na 30 minut nabierać chochelką porcje ciasta i rozlewać na gorącej patelni. Gdy ciasto trudno się rozlewa skorygować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na
kuchnia doskizamknięcie sezonu truskawkowego zdążyłam jeszcze przygotować pyyyyszne naleśniki. Polecam ten przepis także teraz bo truskawki można zastąpić jagodami, malinami czy borówkami. Na co akurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szklanka
Mama z miastaŁatwe, szybkie i to co już znacie. Przepis na naleśniki był, przepis na dżem truskawkowy z wanilią i białą czekoladą był, więc nic prostszego. Dodałam tylko na wierzch jogurt naturalny i położyłam na nim truskawki oraz żurawinę. Nic nie trzeba już dosładzać :) Przepis na ciasto naleśnikowe: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2015/06/nalesniki-z-truskawkami.html Przepis na dżem truskawkowy z wanilią i białą czekoladą
Karola gotujedżem. I to nie byle jaki - bo z rabarbaru. Uwielbiam ciasta i przetwory z rabarbarem, tę jego wyjątkową, kwaśną nutę, która idealnie balansuje słodycz. Wypieki z tymi różowymi łodygami, nawet te najprostsze, nigdy nie są nudne. A dżem z rabarbaru mogę jeść do wszystkiego - kanapek, naleśników, placuszków czy też jako dodatek do budyniu. Świetnie się sprawdza jako
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzetestowałam je na następny dzień i wyszły mi jedne z lepszych naleśników jakie w życiu jadłam. Ich dużym plusem są wrażenia przy pieczeniu. Dziś wykorzystałam ponownie ten przepis, ale zamiast przelać do dużej formy, dałam je do takiej na muffiny. Uwaga - nie obawiać się wlewać więcej ciasta, będą jeszcze bardziej wyrośnięte ;) Składniki 1/2 szklanki mąki szczypta soli pół łyżeczki
pink enveloperesztę składników i jeszcze przez chwilę blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy porcjami (dosyć grubą warstwą) na mocno rozgrzaną patelnię o średnicy ok 18 cm z nieprzywierającą powłoką. Będzie ono bardzo rzadkie, rozleje się po całej patelni, więc jeśli macie większą patelnię, wyjdą Wam bardziej naleśniki niż placki. Smażymy na umiarkowanym ogniu pod przykryciem do czasu, aż wierzch
Zawsze głodna!grama pieczywa na niedzielne śniadanie. Mogłabym usmażyć placuszki czy naleśniki, ale zamarzyły mi się świeże, chrupiące bułeczki. Gdy podzieliłam się tą myślą ze znajomymi na FB od razu posypały się propozycje przepisów. Wszystkie zanotowałam i będę ew. stopniowo próbować, ale kilka minut później zagniatałam ciasto na bułki z przepisu od Margarytki :) Jeśli sama go poleciła to jestem pewna
Smaczna PyzaDzisiejsza propozycja to proste naleśniki z bananami i czekoladą w wersji Miś. Bo jakie dziecko nie marzyłoby o takim śniadaniu? :) Składniki: 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 banan czekolada Suche składniki mieszamy razem w misce. Wyciskamy sok z pomarańczy(...)suchych składników dodajemy jajko, mleko i połowę soku z pomarańczy. Dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Patelnie rozgrzewamy (można dać na nią trochę masła) i nakładamy ciasto - 3 duże łyżki ciasta na głowę misia i po 1 małej łyżeczce na uszka. Pieczemy na rumiany kolor. Banana kroimy na kawałki i wrzucamy do reszty soku z pomarańczy - dzięki temu dłużej
CiastkozercyClafoutis z malinami. Edyta Guhl. Na dworze zimno, wieje jak to u nas w Eifel i nic tak nie poprawi nastroju, jak coś słodkiego. Takie popołudnie
dolcevitainmykitchenorzechy rozsypane na bezie stanowią ostatnią warstwę słynnego ciasta Pani Walewska (pychotka), v posiekane orzechy z miodem to ostatnia warstwa wielu polskich ciast, w szczególności ciasta miodowego, v posiekane orzechy wymieszane z cukrem stanowią posypkę do kruchych ciasteczek, v posiekane orzechy są niezastąpionym dodatkiem do mas makowych(...)składnik wigilijnej kutii. Orzechy wykorzystywane są również do przygotowania dań wytrawnych . W kuchni polskiej przygotowuje się farsz z orzechami na przykład do nadziewania kaczki, ale także do pierogów, czy naleśników (orzechy miesza się na przykład z twarogiem). Coraz modniejsze są sałatki, w których wykorzystuje się orzechy, jednak jest to dodatek sałatkowy, który za naszą wschodnią granicą wykorzystywany jest
Trzeci talerzplacki rozpuszczamy masło i wlewamy do naczynia Thermomix . Mieszamy czas 30s/obr.6. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnie rozgrzewamy i kładziemy po łyżce masy. Pieczemy na rumiano z obydwu stron. Placki pieczemy na małym ogniu i pilnujemy czasu bo lubią się przypalić. Ja piekłam na patelni do naleśników bez tłuszczu. Placki posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z ulubionym powidłem
Themo przepisyzaludnionym miejscem w okolicy, był jeden sprzedający świąteczne placki pszeniczne, bardzo przypominające naleśniki :)Moją uwagę zwrócił ten z nadzieniem o nazwie "kyselé zelí". Jako turysta nie znający języka skojarzyło mi się to z deserem z mąki ziemniaczanej i byłem bardzo ciekawy jak to może smakować w naleśniku. Okazało się, że w lokalnym języku oznacza to jednak zupełnie co innego(...)przy okazji kolejne odkryte dowody uznania: Artykuł w mmłódź. Składniki: - mąka - woda - kapusta kiszona Wykonanie: Mąkę rozrabiamy w wodzie tworząc lejące się ciasto. Smażymy placek, kładziemy do środka kiszoną kapustę, zawijamy i lekko podsmażamy
Kryzysowa Książka Kucharskajest darem , tylko trzeba jeść z głową :)Zapraszam. Ciasto naleśnikowe: **************************** 1szkl.z czubkiem mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego 0.5 szkl.mleka 0.5 szkl.wody 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Nadzienie : ******************************** 0.5 litra śmietanki kremówki30% 14.5 dag.cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu orzechowego 12 naleśników 125 ml.podgrzanej marmolady brzoskwiniowej 20 dag.grubo pokrojonych orzechów włoskich lub laskowych
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSzybki, prosty i efektowny sposób na zielone naleśniki z mąki jaglanej. Na pewno docenią je bezglutenowcy i będący na diecie wykluczającej mąki węglowodanowe. Mają piękny, jaskrawozielony kolor. Czerwone warzywa dodają im przyjemnego kontrastu. To propozycja na ładne i w pełni treściwe śniadanie. na ciasto: 1,5 szklanki mąki jaglanej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka rukoli... Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuNormal 0 21 Naleśniki: · mąka pszenna 3 szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól pieczarki – 40 dag cebula – 30 dag ser żółty – 10 dag sól pieprz olej Normal 0 21 Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule i pieczarki
Camilla w kuchniSkładniki: Ciasto naleśnikowe 2 – jajka 1 szklanki – mąki 1/2 szklanka – mleka 1/2 szklanka – wody 1/4 łyżeczki – soli 2 łyżki rozpuszczonego masła. szpinak zmiksowany Wszystkie składniki dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Dodać zmiksowany szpinak i piec naleśniki bez dodatku tłuszczu (na patelni) Nafaszerowałam naleśniki zmiksowanym białym serem ze śmietanką. Należy uważać aby gęstość sera była odpowiednia
harrisaSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej jajko mleko (ile ciasto zabierze) sól 1 łyżka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia truskawki cukier puder ekstrakt waniliowy Z mąki,proszku,cukru,jajek,mleka i soli robimy gładkie ciasto.Konsystencja powinna być gęstsza niż przy klasycznych naleśnikach,podobna do gęstej śmietany. Dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego.Smażymy naleśniczki na rozgrzanej patelni
Wielki apetytrozgrzanej patelni topimy masło i za pomocą chochli formujemy naleśniki (smażymy maksymalnie po dwa placuszki). Smażymy na średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta. Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaPierwsza próba przedświąteczna :) Nie lubię krokietów, a dokładniej panierki, dlatego zawszę robię jedynie naleśniki z farszem z kapusty :) Składniki na ciasto: 250 g mąki 1
Bon Appetit Małgorzatyrozgrzanej patelni topimy masło i za pomocą chochli formujemy naleśniki (smażymy maksymalnie po dwa placuszki). Smażymy na średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta. Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaKolejny wpis w gotowaniu z Julią to naleśniki. Powiem wam ze często robię naleśniki i na blogu znajdziecie kilka wersji ciasta, ale te są genialne i
Bernika - moj kulinarny pamietnikPiątkowy obiad w moim rodzinnym domu nigdy nie zawiera w menu mięsa.Odkąd pamiętam, zawsze starano się zrobić coś, co nasyci, a nie jestpochodzenia zwierzęcego.Często
W kuchni Karmel-itki