ciasto na naleśniki - 5719 przepisów (strona:214/382)

Mleko owsiane 101

Mleko owsiane może być zamiennikiem mleka zwierzęcego dla osób z nietolerancją laktozy, alergików lub wegan. Takie mleko roślinne doskonale sprawdzi się do przygotowania koktajli, naleśników

Oryginalny smak
Naleśniki 123

Niebywałe i niewątpliwie wspomnienie mojego dzieciństwa! Delikatne, koronkowe brzegi, mięciutkie, cienkie i gorące ciasto, faszerowane najczęściej słodkim serem lub dżemem. Idealne na śniadanie, ale ja mogłabym

Zasmakuj Kuchni
568. Poniedziałek. Wspomnienie dzieciństwa. 118

Grube naleśniki* smażone na maśle podane z wiśniami, bananem i cukrem trzcinowym; ciepłe mleko * z dodatkiem smietany 18% Ciasto miało być trochę gęstsze, ale co tam

More food, love and dreams
Orkiszowe pancakes 183

Pyszne, mięciutkie , pulchniutkie pankejki...zajadane ze smakiem...ledwo  zdążyłam zrobić zdjęcie.. do ciasta dodałam mąkę orkiszową razową ...pycha... 1 szkl. mąki orkiszowej razowej 1

Moje domowe kucharzenie
Dyniowe racuchy na słodko 136

W tym roku dynie omijałam szerokim łukiem. Poza dekoracją w domu nie miałam chęci ani na zupę ani na ciasto z dyni. Jednak Paulina z bloga

Magiczne Życie Marty
Chlebek naan czy pita? 216

wyrośnięcia.  Dwukrotnie wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypana mąką stolnicę lub kuchenny blat. Podzielić na części wielkości małej pomarańczy. W zależności od tego, co chcemy otrzymać, postępujemy w następujący sposób: Chlebki naan Rozwałkować na grubość maksymalnie około pół centymetra, na podłużny kształt. Przed pieczeniem nie muszą wyrastać. Placki piec na patelni, może być do naleśników lub grillowa. Patelnię trzeba(...)dań curry, gulaszy, a także zastąpić nimi tradycyjne pieczywo. Można naan piec w piekarniku, ale ja piekę je na patelni. Pita Jeśli chcemy, aby upiekły się pity, wtedy ciasto powinno być grubsze, mniej więcej o grubości 1 cm. Piec najlepiej w piekarniku nagrzanym do temperatury 230-250 stopni, a podczas pieczenia dobrze jest włączyć (w miarę możliwości) termoobieg. Placki układać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Słodkie maleństwa na jeden kęs 164

związałam się z C., popadłam w ciasteczkową manię. Do tej pory robienie takich maleństw mnie nie kręciło - bo albo wycinać, albo przekładać dżemem, albo siekać mnóstwo czekolady trzeba, czasem ciasto się lepi i zabawy jest przez to jeszcze więcej, a efekt...? No ciasteczka... Nic specjalnego... Teraz jednak podejście mam zupełnie inne - z przyjemnością poświęcam więcej czasu na przygotowanie efektownych, drobnych(...)naleśniki (o mamuniu, ależ były boskie! C. jest niekwestionowanym mistrzem w tej dziedzinie), ale jakby go nie ubywało... Co, nie powiem, w gruncie rzeczy jest zaletą. W końcu przed oczami stanęły mi maleńkie, urocze rozetki. Chwilę zajęło mi znalezienie przepisu, ale w końcu się udało: czekał na mnie w Dobrych radach, wydanie specjalne , nr 2/1009. Ciasto przygotowałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus z truskawek i rabarbaru 247

truskawek i rabarbaru jest świetną bazą do deserów i ciast. Ma dość gęstą konsystencję, którą można dodatkowo zagęścić, dodając do gotowanego musu nieco mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Taki zagęszczony mus będzie idealnym nadzieniem do tarty lub tartaletek. Bez zagęszczania można wykorzystać go do wszelkiego rodzaju deserów, naleśników, a nawet... do kanapek :) Mus po zagotowaniu można przechowywać przez(...)fazie warto sprawdzić smak musu i ewentualnie go dosłodzić - mus można pozostawić w takiej postaci lub rozdrobnić blenderem, jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję - jeśli chcemy mieć bazę do ciasta kruchego, np. do tarty, można do gorącego musu dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną (1-2 łyżki na podaną ilość rozpuszczone w 2-3 łyżkach wody lub według upodobań

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki serca z serem 145

odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 14 równych części , formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek. Na wierzchu posmarować nadzieniem. Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki. Następnie naleśnik złożyć na pół. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte

dom-agi.pl
NALEŚNIKI PO BOLOŃSKU 147

ponadto: SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR 150g sera żółtego    Sposób przygotowania: ciasto: Mleko wlać do wysokiej miski, wsypać mąkę i miksować na niskich aż do zniknięcia grudek.  Wbić całej jajka i nadal miksować. Następnie dodać sól i olej. Wszystko razem wymieszać i usmażyć naleśniki. farsz: Mięso zmielić przez maszynkę i smażyć na rozgrzanym oleju.  Dodać czosnek

Prosto i Smacznie z Anetą
Pizza z patelni z tuńczykiem i pomidorami 140

samo postępujemy i w tym przypadku. Do jej "wypieku" używam patelni do naleśników z kopulastą pokrywką ( od patelni wok) o średnicy 28 cm. Na życzenie mojej Koleżanki z pracy przygotowałam dla Was pizze z patelni z tuńczykiem :) Proporcja na 2 pizze:  jedną na średnim cieście i jedną cieniutką: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka wody - 4 łyżki oleju

kawawszklance
89. Naleśniki ze szpinakiem Ewy Wachowicz 151

feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego.   Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek, a potem szpinak. Dusimy aż woda odparuje, wkruszamy fetę, doprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy jak krokiety, kładziemy w naczyniu żaroodopornym posypujemy serem i zapiekamy 20 minut

Jadło i czytadło
Smarowidło gruszkowo - jabłkowe 149

rozpływa się i nie ścieka. Używamy go zamiast dżemu - do smarowania pieczywa, naleśników i placków. Dzieci je uwielbiają. :) Smarowidło może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.:  dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak,  poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać  podczas wyrabianego

głodny alergik
Rustykalna tarta z węgierkami 112

oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin.  W zimnie goszczą na naszych stołach w postaci suszu podczas wigilijnej kolacji. A wiele odmian, takich jak węgierka zwykła czy renkloda zielona, należą do owoców, z których można przygotowywać pyszne powidła. Takie powidła w sam raz do naleśników...mniam ;) Tak się(...)wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do połączenia masła z mąką w niewielkie grudki, dodajemy jajko, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i chłodzimy godzinę w lodówce. Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Życie zaczyna się w kuchni
Bezglutenowe naleśniki z pieczoną marchewką 164

oraz upieczoną w aromatycznych przyprawach marchewką. Naleśniki są wykonane z mąki owsianej i kukurydzianej dlatego są odpowiednie dla wszystkich wykluczających z diety gluten, a także dla osób na diecie, które rezygnują z wysoko przetworzonych węglowodanów. Zawierają błonnik, a także całe mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów zawartych w świeżych warzywach. Składniki : 1. Na ciasto naleśnikowe : - 1 miarka mąki owsianej ( mogą(...)ułożyć marchewki pokrojone w paski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skropić olejem i sosem sojowym, posypać przyprawami przemieszać i piec aż będą zarumienione. 2.Wymieszać składniki na na naleśniki odstawić na ok 15 minut, a następnie usmażyć z obu stron. 3.Ułożyć na upieczonych naleśnikach świeże warzywa i upieczoną marchewkę, złożyć na pół. Smacznego

zdrowa vege kuchnia

Proponowane wyszukiwania