zrobię ,że mam słabość do szpinaku i czosnku.... Miałam dziś w planach naleśniki z tym zielonym zielskiem ;-)... ale chcąc wyjąć paczkę (niestety) mrożonego szpinaku z zamrażarki zobaczyłam,że został mi kawałek ciasta na pierogi.Hurra! Zmiana planów ;-) Zielone w środku zostało - tylko, że z pierogami. Przepis i zdjęcia na ciasto podaję z posta, kiedy robiłam pierogi ruskie
potrawyregionalnecukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Wsypać płatki owsiane, przemieszać łyżką parę razy. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje. Smażyłam na bardzo małej patelni, dzięki której naleśniki miały okrągły kształt (podzięki dla Mojego Pudełka Pomysłów , które podzieliło się ze mną swoim pomysłem:). Smażyć
pink envelopejajko dodatkowo: 1 jajko bułka tarta oraz rozkruszone płatki kukurydziane olej do smażenia WYKONANIE: wszystkie składniki na ciasto miksuję na gładką masę zmielone mięso smażę ze wszystkimi przyprawami dodaję śmietanę, jajko i mieszam farsz nakładam na naleśniki, zawijam brzegi i roluję obtaczam w rozkłóconym jajku i panierce (płatki kukurydziane wałkuje, aby drobno rozkruszyć) smażę na oliwie z dodatkiem
Kuchnia Beatykulinariada.blogspot.com/2013/07/souvlaki.html 3. Rolada Serowa http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/rolada-serowa-z-oliwkami-i-pieczarkami.html 4. Białko http://kulinariada.blogspot.com/2013/06/biako.html 5. Naleśniki Inaczej http://kulinariada.blogspot.com/2013/05/nalesniki-inaczej.html 6. Chłodnik z Arbuza http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/orzezwiajacy-chodnik-z-arbuza-z-serem.html 7. Placki ziemniaczane http://kulinariada.blogspot.com/2013/06/placki-ziemniaczane.html 8. Ciasto Bounty z Bananami http://kulinariada.blogspot.com/2013/11/ciasto-bounty-z-bananami.html 9. Marynowany czosnek http://kulinariada.blogspot.com/2013/11/marynowany-czosnek-w-chilli.html 10. Quiche Śródziemnomorska
NaKońcuJęzykagumowatych mój idealny naleśnik powinien być: -miękki -puszysty -gruby (oczywiście nie do przesady) -i sycący z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :) Składniki: (na ok. 12 naleśników) -4 jajka -4 łyżki cukru -600 ml mleka -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżeczki proszku do pieczenia -260 g mąki pszennej -cukier puder do posypania -waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny(...)Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy kolor. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem lub dżemem i dowolnie zawijamy :) Smacznego
KasiekGotujenieco innej odsłonie niż połączenie szpinaku i sera które darzę sympatią przeogromną. Samej gramatury i w ogóle przepisu na ciasto naleśnikowe nie podaję dlatego, że mi nigdy z żadnego przepisu nie wychodzą. Zawsze w trakcie smażenia muszę do ciasta a to dodać: jeszcze jedno jajko, a to jeszcze więcej mąki, a to jeszcze odrobinę wody i tłuszczu... wszystko też zależy(...)odporność organizmu. To jak, przekonacie się? *wink* Składniki: na dyniowy farsz dynia Hokkaido woreczek ryżu basmati kostka wędzonego tofu odrobina soku z cytryny kurkuma, sól, pieprz rukola + ulubione naleśniki, u mnie z tradycyjnego przepisu, pół na pół z mąki pszennej i żytniej Przygotowanie: Właściwie filozofii w tym żadnej. Z dyni oczywiście wcześniej robimy mus. Kroimy na dwie części
Kuchnia Elliemnie w sobotę na śniadanie. Kiedy nie muszę pędzić do pracy, jadąc na kawie i misce z płatkami, w ciszy i spokoju zabieram się za te moje pulchne naleśniki. Do pary znalazłam im dziś młodą figę z pięknym wnętrzem. Składniki 1 szklanka mąki 300 g jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na ok 20 min. Rozgrzać patelnie i nakładać ciasto. Smażyć ok 2 min, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min . Figi pokroić na plastry i przekładać nimi naleśniki. Smacznego
pink envelopebiałko 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki masła 3 łyżeczki wody 4 łyżki mąki Ciasto naleśnikowe: Ciasta naleśnikowego nigdy nie robiłam inaczej jak "na oko" - do ciastek z wróżbą powinno mieć dosyć płynną konsystencję. Przed przygotowaniem ciasta na cienkich paskach papieru wypisujemy wróżby. Oddzielamy białko od żółtka. Ubijamy białko z cukrem i cukrem waniliowym. Rozpuszczamy masło(...)dodajemy masło i wodę, miksujemy. Dodajemy mąkę i też miksujemy do połączenia się składników. Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem kółka o średnicy około 7 cm. Nakładamy płaską łyżkę ciasta i rozsmarowujemy. Ważne, żeby nie piec jednocześnie więcej niż 2 -3 ciastek, ponieważ po wyciągnięciu z pieca trzeba je od razu zawinąć. Jeśli będą leżały na blaszce wysuszą się
Ciastkozercylodówce. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 6 części i każdą część rozwałkować na cienki placek. Na trzech ułożyć w rządku wcześniej rozmrożone wiśnie, na pozostałych trzech pokrojone brzoskwinie. Placki zwinąć jak naleśniki. Ruloniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze(...)tworząc piramidkę. Trzy ruloniki posmarować cienką warstwą bitej śmietany, nałożyć dwa i warstwę śmietany. Na wierzch położyć jeden rulonik. Całość posmarować resztą bitej śmietany. Posypać startą czekoladą i wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki Uwaga – sprawdzona rada 1) jeżeli ciasto podczas wyrabiania będzie się ciągle kleiło ( a na pewno będzie ) należy dodawać
Świat Smakusprzedawców w Bangkoku i choć syrop klonowy nie jest typowym tajskim składnikiem, to w Tajlandii jest tak samo uwielbiany jak na całym świecie. Tak twierdzą autorzy bloga Kuchnia azjatycka . Naleśniki są przepyszne, takie lekkie i mocno kokosowe. Ich słodycz idealnie przełamuje nuta limonki. Rewelacja! Zamiast syropu klonowego możecie użyć dobrej jakości miodu. Polecam! (około 8 sztuk o średnicy(...)resztą składników - aż powstanie się jednolita masa. Na patelni rozgrzać olej i szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy placek smażyć (na dużym ogniu) przez około 1 minuty z jednej strony, po czym przewrócić i smażyć do zrumienienia się. Gotowe naleśniki ułożyć na talerzach, polać miodem lub syropem klonowym i skropić sokiem z limonki
Di gotujekuchni czekał na mnie pyszny krupnik mojej mamy. Wieczorem postanowiłam zrobić naleśniki z bitą śmietaną i czereśniami. Śniadanie, również naleśnik ale z parówką zapieczoną z serem. A dalszej części smakowitości przedstawiać nie będę bo wam się szkoda zrobi. No ale... kulminacyjnym wydarzeniem weekendu było wspaniałe ciasto kokosowe które od dawna planowałam upiec ale jakoś nie po drodze
sierotka maRysia w kuchniwięc można znów namieszać mąki i dalej lepić pierogi, albo zrobić tak zwane naleśniki ruskie, oczywiście bezglutenowe): ok. 1 kg ziemniaków 250-300 g twarogu 3-4 cebule sól, pieprz koperek ok. 1 łyżki masła oliwa do smażenia (najlepsza z wytłoczyn) Zobacz też: Bezglutenowe ciasto na pierogi - prawie idealne Wykonanie: 1. Cebulę drobno siekamy i dusimy
Kawa z mlekiemDzisiaj mam dla Was trochę inne naleśniki niż tradycyjne. Naleśniki z gotowanych ziemniaków. Ja podałam je z gulaszem z kiełbasy i brokuła, ale również można je podać z warzywami, gulaszem z mięsa itp. Danie bardzo syte i smaczne. Polecam! Jeżeli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Mile widziane również zdjęcia Waszych(...)wlać roztopione przestudzone masło. Koperek drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Musi być gładkie. Z ciasta utworzyć wałek i podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na placek i smażyć z dwóch stron na patelni posmarowanej olejem. Ja podałam naleśniki z gulaszem z kiełbasy. naleśniki z gotowanych ziemniaków
O kuchni z uczuciemdelikatne naleśniki z przyjemnym posmakiem kefiru, zawsze jest na nie pora czy to na obiad, czy na podwieczorek czy nawet odgrzane na drugi dzień, smakują super :) Składniki na około 10 naleśników: 400 ml kefiru (użyłam waniliowego) 250 ml wody gazowanej 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 4 jajka kl M szczypta soli nadzienie do naleśników(...)puder do osłodzenia według własnego smaku 1. Wszystkie składniki na ciasto roztrzepujemy bądź miksujemy ze sobą i odstawiamy na 15-20 minut. 2. W tym czasie przygotowujemy twaróg, który rozcieramy z cukrami i śmietanką/jogurtem. 3. Truskawki blendujemy razem z cukrem pudrem oraz śmietaną lub jogurtem 4. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Każdy upieczony naleśnik, przekładamy na talerz
Gotowanie...to proste !