Domowy mus jabłkowy jest bardzo pysznym i zdrowym dodatkiem do ciast oraz wszelkich deserów, a także do kanapek. Dostałam ostatnio trochę ekologicznych jabłek od koleżanki i postanowiłam zrobić z nich pyszny mus. Szarlotka zimową porą, naleśniki z musem prawdziwe pyszności. Aby mus miał ładny, jasny kolor należy na bieżąco obierać jabłka ze skórki. SKŁADNIKI: 6 kg. jabłek
Kuchnia Beatyszklanki mąki pszennej około 120 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy szczypta soli Wyrabiamy ciasta, pozwalamy mu odpocząć jakieś 15 minut, dzielimy na ilość porcji, rozwałkowujemy cieniuteńko- uprzedzam, że to niewdzięczna robota. Smażymy na suchej patelni (najlepiej takiej do naleśników) około minutę z każdej strony, przewracamy i dosmażamy jeszcze kilka sekund obie strony. Mój patent
greenscarfwiele sposobów, na słodko, ostro, wytrawnie, z różnymi dodatkami. Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na naleśniki i oprócz tego wkrótce dołączą do nich inne, nieco zdrowsze, można rzec - dietetyczne. Ja dzisiaj serwuję Wam wersję biszkoptową, czyli bardzo lekkie i puszyste ciasto z dodatkiem słodkiej śmietanki, serka mascarpone i owoców leśnych. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Zapraszam
Pora coś zjeśćWczoraj słodka propozycja na makaron naleśnikowy , dziś mam dla Was wytrawny pomysł na wykorzystanie naleśników. Sakiewki naleśnikowe z kurkami świeżo zebranymi przez dziadka do tego szparagi i feta. Pomysł na lekki obiad jak znalazł. Jeżeli jednak wolicie coś na słodko, zapraszam na słodką wersję sakiewek. Pss.. trzymajcie kciuki, żeby dzisiejszy dzień nie minął mi na gotowaniu(...)jajka, oliwę. . Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ). Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Jeżeli macie już 'zużytą' patelnie, polecam dodać troszkę oleju - im mniej tym lepiej, choć tak najlepiej, to zainwestować w nową :) Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Szparagi myjemy i odcinamy 1/3 łodygi
Słodkie PrzyjemnościCzęsto robię naleśniki. Zazwyczaj podaję je na szybki obiad, bo mam zawsze pod ręką różne rodzaje mąki. Tym razem chcę Wam zaproponować zdrową wersję z mąką gryczaną, mąką orkiszową pełnoziarnistą i maślanką. Idealnie pasują do nich jagody i syrop klonowy, ale jeżeli nie posiadacie, to można wykorzystać inne owoce, np. maliny lub truskawki. Syrop klonowy zaś można zastąpić miodem(...)lodówki na godzinę (lub na całą noc). Na rozgrzaną patelnię wlewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego, rozprowadzić go po patelni kulistym ruchem ręki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu polane syropem klonowym i posypane jagodami. Uwagi: Dzięki zawartości oleju rzepakowego naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni teflonowej lub innej nieprzywierającej powłoce. Przepis bierze
Passions hobbies lifekawałkiem ciasto podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków. Na początek wałkuję tylko 2. Smaruję 1/8 częścią masy serowej. Rozprowadzam równomiernie do placku. Na nią kładę 1/8 część masy makowej. Rozsmarowuję. Delikatnie zawijam rulonik zamykając nadzienia w środku, jak w naleśniku(...)miażdżyłam. Zawijam jak naleśniki i układam w formie na wcześniejszych rolkach. Pozostały ostatnie placuszki. Postępuję z nimi, jak z pierwszymi dwoma. 6 rolek makowo-serowych ląduje w formie. Przykrywam ją ściereczką i odstawiam na około 40 minut, całość musi wyraźnie podrosnąć, ale pozostawać jeszcze sporo od krawędzi formy. Jak każde ciasto drożdżowe, babka musi być włożona
I tu będę miała takie teKolejna przepyszna odsłona pieczonych naleśników. Tym razem obłędnie pachnąca wersja chałwowa z malinami. Wszystkie weekendowe poranki powinny zaczynać się od takiej uczty :) 3 porcje: Składniki na 3 patelnie o średnicy około 14-16 cm lub dużą około 28-30 cm: ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka mleka 4 jajka 100 g chałwy łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią szczypta soli(...)smarujemy olejem. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu. Na natłuszczone wylewamy masę naleśnikową, posypujemy połową malin i od razu przekładamy do piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut. Gotowy naleśniki podajemy na ciepło z resztą owoców i świeżą bazylią. Smacznego :) Artykuł Dutch Baby z malinami i chałwą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blognaleśniki na wytrawnie obsmażone dodatkowo na patelni w panierce. Wcześniej pokazywałam Wam krokiety z kurczakiem , krokiety z pieczarkami a dzisiaj coś innego i równie smacznego. Krokiety z pieczarkami i żółtym serem. Smaczne i bardzo syte. Podałam je z czystym czerwonym barszczem w filiżance. Świetne danie na imprezy, zawsze się sprawdzają i są szybkie w przygotowaniu. Ciasto naleśnikowe(...)tłuszczem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Farsz Pieczarki zetrzeć na tarce Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki. Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Do farszu dodać starty na tarce o grubych oczkach żółty ser i wymieszać Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety
O kuchni z uczuciemmiksera by uzyskać super gładkie ciasto, patelnie dobrze rozgrzewam i zaczynam smażenie. Farsz: Mięso mielone 0,5 kg cebula 1 szt. pieczarki ok.6 szt. koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki kukurydza puszka czerwona fasola puszka czosnek 2 ząbki przyprawy ( sól, pieprz ziołowy,majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, oregano) W czasie gdy smażę (albo pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę
NA MOIM TALERZU10.04.2018 Uwielbiane w całej Ameryce, podawane najczęściej z syropem klonowym lub dżemem. Ja swoje naleśniki podałam z gorącym sosem jagodowym i kleksami bitej śmietany. Są
gotuj ze mnąNa świątecznym stole nie może ich zabraknąć w moim domu.Zajada się nimi cała rodzina. ciasto: 2 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki wrzącej wody 3 łyżki
wesoła kuchniaMiałam ochotę zrobić rybę smażoną inaczej, więc wpadł mi do głowy pomysł, by wykorzystać ciasto naleśnikowe. Oto efekt! Ryba w cieście naleśnikowym jest bardziej soczysta niż
Anioszek w kuchniAby każdy z biesiadników był zadowolony pokusiłam się o zrobienie trzech rodzajów nadzienia do naleśników. Każdy znalazł coś dla siebie. Wbrew pozorom nie było tak
Smaki EwyNaleśniki to weekend. Jak już smażę placki to w ilości podwójnej i nie dodaję do ciasta cukru. Część zwijamy później z białym serkiem, z ulubionym dżemem
bistro mamaJuż niedługo sezon truskawkowy będzie się kończył , dlatego staram się wykorzystywać go w pełni! Ciasta już były …. muffinki też … koktajle i babeczki również …
Ostra na Słodko