KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE Z KASZĄ JAGLANĄ 241Już od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł na ciacha z dodatkiem kaszy jaglanej. Jako, że kasza ta idealnie sprawdziła się w makowcu japońskim, teraz przyszła kolej na pyszne ciacha. Jako pierwsze - wiosenne motylki waniliowo-makowe, z dodatkiem zmielonej kaszy jaglanej - zdrowa pychotka !Do zmielenia kaszy idealnie sprawdził się mój młynek, którym mielę ksylitol na puder. Ciasteczka wyszły baaardzo(...)żółtka- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaŁącznie ksylitolu (lub cukru) i cukru waniliowego ma być 110g.Masło pokroić na mniejsze kawałki. Do misy miksera wrzucić wszystkie składnikii zagnieść kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie.Z ciasta uformować dwie kule, które następnie spłaszczyć i każdą po kolei rozwałkować na blacie na ok.3-5mm i wykrawać foremką ciasteczka.Wycięte ciacha układać na blaszce
Smaczne Zdrowe
torcik z masy makowej ( z kawą i wiśniami) 262Makowiec w wielu domach piecze się tylko na Święta, ale u mnie pojawia się on w ciągu całego roku. Zastanawiałam się co zrobić ze znalezioną w kuchni puszką masy makowej więc postanowiłam sprawdzić czy nadaje się ona do upieczenia spodów. Wiem, że zaraz pojawią się głosy krytykujące używanie masy makowej więc od razu mówię, że czasem używam ale tylko masy(...)wiśnie przełamały trochę mdły smak. Do kremu możecie dodać alkohol ale ja pominęłam go ze względu na to, że tort miały jeść dzieci. *tortownica 21 cm Składniki na ciasto: puszka masy makowej (850 g) 5 jajek 100 g cukru 5 łyżek kaszy manny na krem kawowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki sypkiej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowiec zawijany wg Magdy Gessler 213Przepis na ten makowiec znalazłam na necie i troszkę go zmodyfikowałam na swoje potrzeby. A i tak wyszedł przepyszny. Składniki: 50 dag mąki 50 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 150 g masła 4 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego Masa makowa: 50 dag maku 1 litr mleka 1/2 kostki masła 5 jajek(...)robię wgłębienie i dodaję zaczyn z drożdży, żółtka i masło. Wszystko ucieram za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiam ręcznie przez ok 15 min. Nakrywam ściereczką i odstawiam by ciasto podwoiło swą objętość. Mekko gotuję, wsypuję mak i gotuję tak długo, aż ziarenka maku dadzą się rozetrzeć w palcach. Zestawiam z ognia, odlewam na sitko i odstawiam
Ciasteczkowy Potwór
Strucla z makiem 186Długo zastanawiałam się nad przepisem na makowiec na Boże Narodzenie... Przecież nie może go zabraknąć wśród wypieków :( Wiem, że najlepiej smakują masy makowe przygotowane w domu - jednak już za kilka dni dołączy do nas kolejny członek rodziny, więc z czworgiem małych rączek nie będę miała czasu na spędzenie wielu godzin w kuchni ... Postanowiłam wypróbować(...)masy makowej (850 g) - ja użyłam Dr. Oetkera garść rodzynek - sparzonych wrzątkiem i odsączonych garść posiekanych orzechów włoskich garść posiekanych suszonych moreli 2 łyżki miodu Ciasto: 500 g mąki pszennek 50 g drożdży 125 g margaryny 250 ml mleka 150 g cukru pudru 3 jajka szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta 1 szklanka
cucinare
Makowiec na drożdżowym :) 247Znowu przychodzę Was lekko utuczyć :D Tym razem proponuję makowca. Idealnie wkomponuje się w inne jakże "lekkie, zdrowe, dietetyczne" świąteczne ciacha i dania :D Prosty i szybki, bo z użyciem gotowej masy makowej. Wiem! Istne szaleństwo :) Droga rodzinko - lepiej załóżcie luźniejsze kreacje :) Składniki na drożdżowe: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny(...)początku podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas
Zdrowie na języku :P
Babka pomarańczowa bez masła 223się wielkimi krokami. Za nami niedziela palmowa, która rozpoczęła Wielki Tydzień. Nic więc dziwnego, że zaczynacie szukać świątecznych propozycji. Na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na serniki, babki czy makowce . Dziś do tej listy dodam znakomitą i aromatyczną babkę pomarańczową. Bez masła i z małą ilością mąki. Do tego wszystkiego bardzo prostą. Jeżeli jeszcze nie wybraliście przepisu na babkę(...)ubijamy. Gdy masa się połączy dodajemy śmietankę, ekstrakt i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. W oddzielnej misce łączymy obie mąki z proszkiem do pieczenia - dosypujemy do wcześniej przygotowanej masy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem/olejem i obsypanej mąką pszenną formy z kominem. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie
Słodkie Przyjemności
Szarlotka II 149minut. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim jabłka, przykryć ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów zastawa
królestwo garów
Farsz makowy - najlepszy 224moim zdaniem ta jest najlepsza .Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r.składniki ( na 3 makowce)400 g umytego maku1 l mleka lub wody150 g masła3/4 szklaki miodulaska wanilii100 g niezbyt drobno posiekanych migdałów lub orzechów150 g rodzynek1/2 filiżanki skórki pomarańczowej usmażonej w cukrzedo wykończenia masy3(...)dodać do ochłodzonej masy, następnie dodać bardzo sztywno ubitą pianę z pozostałych białek. Delikatnie wymieszać , na koniec dodać kieliszek rumu lub koniaku. Jeszcze letni farsz nakładać na ciasto np z tego przepisu.Uwagi: Ilość bakalii jest moim zdaniem jak najbardziej do modyfikacji - to jest minimum. Można dodać znacznie więcej i bardziej różnorodnych. Ponieważ farsz jest nieco pracochłonny
Stare Gary
Katarzynki na Katarzynki 156wyrobione odstawiamy aby przestygło. Spirytus utrzeć z sodą i żółtkiem, wlać do ciasta i dalej wyrabiać. Ponieważ cały czas miałam zbyt płynne ciasto dodałam mąkę pszenną. Następnie dodać orzechy. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, rozwałkować. Wycinać serduszka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 30-40 minut. Normal(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów
królestwo garów
makowiec kakaowy z orzechami 203gorąco. To zdecydowanie najlepszy makowiec jaki jadłam i też najczęściej pieczony w naszej rodzinie. Jest wilgotny, mięciutki, pełen bakalii. Długo pozostaje świeży i smakuje nawet osobom, które nie lubią makowców. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki gorzkiego kakao 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową(...)jajka, mąkę ziemniaczaną i bakalie.Dokładnie wymieszać żeby jajka połączyły się z makiem. Mieszając gotować kilka minut. Połowę gorącej masy wyłożyć na spód biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć resztę masy i odstawić aby zastygła. Przygotować polewę: masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z kasztanami. Miodowe 206zupełnie inny - wiem, że nie każdemu przypadnie do gustu. Ale jeśli nie boicie się nowych połączeń, dajcie mu szansę. Mnie zachwyciło, i, co zaskakujące, również C. zajadał się tym ciastem z przyjemnością. Oczywiście to już nie sezon na kasztany, ale zamiast świeżych, spokojnie można użyć takich z puszki. Cudownie będą chrupać.Pomysłodawczynią była oczywiście Maggie, której geniusz w wyszukiwaniu(...)minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić.Smacznego!I to już ostatnia słodycz na blogu na przed Świętami. Nie było tu w tym roku za bardzo świątecznie - zabrakło piernika, makowca, góry ciasteczek i przynajmniej kilku rodzajów sernika. Nie miałam jednak do tego głowy, poza tym duńskie Święta to zupełnie inna bajka... Może w przyszłym roku będzie inaczej
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomarańczowe babeczki z bakaliami 254Święta zawsze kojarzą mi się z bakaliami - na piernikach, w makowcu, makówkach i serniku. Chciałabym Wam dziśzaproponować przepis na proste pomarańczowe babeczki z bakaliami i białym
Ciastkozercy
Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 224zwolenników i dziś wśród bożonarodzeniowych deserów ma już swoje stałe miejsce. Wilgotny, lekko słodki, o konsystencji budyniu, wypełniony suszonymi owocami i migdałami. Zupełnie inny niż znane nam serniki i makowce, ale równie smaczny. Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną Składniki: 300 g pieczywa pszennego (bułka, bagietka itp.) 1 litr mleka 4 jajka 1 pomarańcza 150 g brązowego cukru(...)sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny. Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie 50 minut
Przysmaki Karolki
Tort kakaowy z mango 257Zgodnie z tradycją na tegoroczną Wigilię zrobiłam tort, w dodatku ze staropolskim owocem, uwielbianym już przez nasze prababcie. Bo nie każdy musi mieć makowca i sernik na święta :) Biszkopt: 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki szklanka kakao 0,5 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie mascarpone(...)żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc od góry wygładzamy powierzchnię dłonią. Ucinamy przy krawędzi tortu, końcówkę wpychając tępą
sama złodycz
Drożdżówki z makiem 259Oczywiście nie dotrzymałam danego sobie słowa, że nie upiekę nic na weekend…. A tak bardzo chciałam…. No cóż … kiedy niechcący natknęłam się w
UgotujmyTo.pl