ciasto na na makowiec - 500 przepisów (strona:18/34)

Ciasto piernikowe z jabłkami 387

smaku piernika z dodatkiem jabłuszek i bakalii . Nie można sie oprzec temu smakowi :) Ciasto należy do grupy ciast "ucieranych" i oprócz przygotowania jabłek, przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilkę.żródło: książka "Serniki, szarlotki, makowce"Składniki 2 szkl. mąki pszennej szklanka cukru ( dodałam cukru trzcinowego) 4 jajka  1/2 szkl. oleju łyżka miodu 2 łyżki kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia(...)piękny biały krem. Nadal miksując dodajemy miód , olej, kakao, sodę , proszek do pieczenia, przyprawe do piernika i mąkę.Jabłka myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.Do ciasta dodajemy jabłka i bakalie, lekko całośc  mieszamy , wylewamy do dużej keksówki i pieczemy w temp. 180 C ok. 50 minut.Na wierzch sypiemy cukier puder

Słodkości i nie tylko
Makowiec zawijany 252

nakładamy na nie masę makową, zostawiając ok. 3 cm miejsca z każdego brzegu. Ciasto zwijamy w rulon. Brzegi ciasta sklejamy i zawijamy pod spód. Tak przygotowane rulony zawijamy dość ciasno w papier posmarowany olejem i przekładamy na blachę do pieczenia. Makowce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 50 minut. Po ostygnięciu lukrujemy i posypujemy startymi orzechami

Emcia Pichci
Makowiec w piaskowym cieście 180

składniki* 6 jajek* 250 g masła lub margaryny (kasia)* 250 g mąki pszennej* 70 g mąki ziemniaczanej* 1 szklanka cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 2 łyżeczki

Mix smaku
Wegański makowiec p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 256

Weganie dziś też znajdą u nas coś dla siebie. Pyszny, z jabłkiem, migdałami i bakaliami. Na sylwestra będzie jak znalazł. Wegański makowiec Drukuj przepis Składniki100g mąki owsianej bezglutenowej50g mąki kukurydzianej50g mąki ryżowej1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia50g ksylitolu3 łyżki olejusok z połowy cytryny250ml napoju sojowego lub innego roślinnego200g mielonego suchego maku300g wody200g napoju roślinnego (sojowy, ryżp)250ml napoju sojowego(...)posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200’C około 20 minut. Wyłożyć masę makową, posypać migdałami w płatkach. Piec dalej ok 20 minut (grzałka górna

CoolinarniePL
Makowiec z jabłkami 216

składniki* 1 szklanka maku mielonego na sucho lub gotowego* 1 niepełna szklanka cukru* 1/2 kostki margaryny* 3 jajka* 3 łyżki kaszy manny* 70 dag jabłek* 2

Mix smaku
Makowiec z jabłkami na kruchym cieście - makowiec japoński 219

Ostatnio piekłam bardzo stary przepis mojej mamy makowiec na kruchym cieszcie z jabłkami... W internecie natknęłam się na nazwę "po japońsku" może to ten.  Jest to bardzo szybkie ciasto, i odskocznia od zwykłego ciasta makowego. Składniki: Kruche ciasto: 4 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3 łyżki kwaśnej

Pychotkaaa
Ciasto makowo-jabłkowe z bakaliami ^ 228

składniki* 200 g mielonego maku* 3 łyżki miodu* 100 g margaryny* 200 g cukru* 6 łyżek kaszy manny* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 4 średniej wielkości

Mix smaku
Skubaniec 171

przepadałam za ciastami obficie wysmarowanymi wszelakimi słodkimi masami, mogę śmiało powiedzieć, że należę do tych u których w gustach przeważają suche baby, makowce, czy serniki, uciekam od ucieranych kremów czy śmietan. Skubaniec jest jednym z ciast, które można zrobić zarówno latem , jak i zimą. Latem ze świeżymi aromatycznymi owocami, z kolei zimą z tzw. mrożonkami, dżemami, a z braku jakichkolwiek

Kuchenne aromaty
JABŁKA Z ZAJĄCEM 225

Owocowej tęsknoty ciąg dalszy. Tak jak nie ma u mnie dnia bez warzyw, tak nie może być weekendu bez ciasta! Ponieważ w perspektywie, i to całkiem bliskiej, pojawią się mazurki, sernik, makowiec, babka drożdżowa, ten weekend musiał należeć do ..... szarlotki! Choć to zupełnie nie w porę, smakowała cudownie.Oblicze szarlotki nastroiłam wiosennie wyciętymi z resztek ciasta zajączkami. Korzystałam z wypróbowanego już

KUCHARNIA
Makowy kwiatek drożdżowy 217

mojego podświadomości. Szybki rzut okiem co mamy do dyspozycji - w lodówce drożdże, w szafce puszka masy makowej - będzie makowiec. I to nie byle jaki, bo zawsze chciałam zrobić taką makową gwiazdę z prawdziwego zdarzenia. Wszystko toczyło się gładko. Ciasto ładnie wyrosło, poskładałam, ponacinałam i uformowałam w pożądany kształt. Teraz już wiem, że mój pożądany kształt, tj. gwiazda, wymaga kilku skręceń(...)dwóch kawałków. Ostatecznie powinniśmy uzyskać osiem podwójnych kawałków. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przed włożeniem do piekarnika smarujemy dokładnie rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 20-25 minut. wystudzony makowiec polewamy lukrem przyrządzonym z cukru pudru, mleka i aromatu rumowego. Źródło: ( klik

My simple kitchen
Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta 410

Mak i bakalie to klasyczne świąteczne połączenie, nie potrzebuje reklamy. Niech przekona Was fakt, że to ciasto jest przepysznie wilgotne, lekkie i bardzo aromatyczne. Ten makowy

Karo in the Kitchen
Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta 199

Ciekawa propozycja wśród zalewu strucli makowych. U mnie w domu ten makowiec gości na święta co roku. Dzięki jabłkom ciasto nabiera przyjemnej wilgotności, dla fanów maku - ciasto idealne :) Składniki (tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny

Corner With Recipes
Babka marmurkowa makowa. 229

     Jeśli macie ochotę na puszystą, delikatną babeczkę, to polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy. Dodatek maku nadaje jej

Rozpustne gotowanie
Rolada makowa 290

Dzisiaj mam dla Was przepis na roladę makową która w tym roku gościła na moim świątecznym stole. Może u Was pojawi się na Sylwestra?  Ciasto

Krakowskie smaki Ani
Makowiec 222

oczywiście nie ma anu śladu, bo zjedliśmy go z rodzinką (od Wigilii zaczynając a na św. Szczepana kończąc), był naprawdę zachwycający. Makowiec za delikatnie zawinięty, ale był to mój pierwszy następnym razem wyjdzie "jak ta lala". Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki5 łyżek cukru100 g masłajajkoszklanka mleka (ciepłego)40 g drożdżyszczypta solipłaska łyżeczka kurkumyDodatkowo:gotowa masa makowagarść orzechów laskowychok(...)cukru, jajko, szczyptę soli, kurkumę, oraz roztopione letnie masło. Dokładnie mieszamy.I znów odstawiamy, aby podrosło. Na jakieś 40 min.Kiedy nasze ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy na dwie (z mojego przepisu wyszły dwa duże makowce). Każdą część wałkujemy na cienkie prostokąty.Masę makową, wieszać z posiekanymi orzechami lakowymi i pokruszoną czekoladą. Następnie dzielimy na dwie części

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania