Makowiec 424szczyptą soli i dodaj do maku. Podziel masę makową na 3 części. Jedną z nich rozłóż na rozwałkowanym cieście i zwiń w roladę, a następnie roladę zwiń w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu. Luz pozwoli na wyrośnięcię makowca , a zapobiegnie jego pękaniu.Pozostaw na około 30 minut, po czym upiecz przez 30 minut w 180 °. SMACZNEGO.CMOK
Pasje Jolki
Tort makowy 211mnie na rekach :)Faktycznie ciasto jest wspaniale, mocno makowe, przepelnione slodycza i bakaliami. Jest idealne dla wszystkich milosnikow maku, tym bardziej ze mak jest podstawa tego ciasta. Zawsze denerwowalo mnie we wszystkich makowcach, ze tak malo w nich jest maku, za to duzo za duzo ciasta. Tu typowego ciasta nie ma wcale, jest tylko mak i mak i mak... Niestety
Przysmaki Karolki
Makowiec z papają 256Makowiec to chyba jedno z najbardziej klasycznych ciast przy okazji polskich świąt, nie mogłoby go więc zabraknąć także i w mojej kuchni. Pachnący wanilią, wilgotny od maku i słodki dzięki... kandyzowanym owocom papai. Cudownie inny! Składniki: szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 50 g masła 2 żółtka 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru szczypta soli laska wanilii Nadzienie: 150 maku(...)zostawiając brzeg około 2 cm. Zawijamy, pamiętając o podwinięciu boków. Roladę przekładamy na papier do pieczenia i dwukrotnie owijamy, zostawiając odrobinę wolnego miejsca (makowiec podrośnie w piekarniku). Pieczemy 40 minut w 190 stopniach, jeszcze ciepłe ciasto rozwijamy z papieru i lukrujemy, można posypać odłożonym farszem, samym makiem lub zostawić ot tak. Też pyszne :) Moja ilość składników jest
sama złodycz
Świąteczne ciasto makowe – proste i bezglutenowe 189Świąt zostało już bardzo mało czasu. Czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dla mnie co roku podstawą, jeśli chodzi o repertuar świątecznych ciast, jest sernik, keks i makowiec. Będąc na diecie bezglutenowej nie jest jednak tak łatwo upiec ciasto… tak, by jak najbardziej przypominało to tradycyjne… pełne glutenu. Niemniej się da… i to nawet smacznie […] Post Świąteczne
Krzywa Prosta
Mini tarty makowe 230mieszkałam we Francji, często na stoiskach cukierniczych w marketach można było kupić polskie ciasto. Wybór był raczej ograniczony, jednak zawsze wśród nich był makowiec. Daleki od ideału, z niewielką ilością masy makowej, często ze zbyt zbitym ciastem. Mimo to smakował bardzo swojsko, przypominał dom. Nic więc dziwnego, że w wielu polskich domach nie ma Świąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja(...)Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść od tradycyjnej rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą makową. Mini tarty makowe Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przysmaki Karolki
Makowiec na kruchym cieście 491szczególnie takie gdzie masy makowej jest o wiele więcej niż ciasta. I taki właśnie jest ten , który dziś Wam przedstawiam. Niewiele chrupiącego ciasta kruchego i mnóstwo wilgotnego , aromatycznego maku . Pychota. Przyjęło sie ,że makowce najczęściej pieczemy w okresie świątecznym , bądź też na różne uroczystości rodzinne. A czemuż by nie upiec chociażby dziś ???? Podarujmy sobie odrobinę luksusu. ;) Polecam . Wielu(...)mówię tutaj o gotowej , słodkiej masie makowej w puszcze . Możemy kupić suchy mak mielony , dzięki któremu samodzielne przygotowanie masy makowej będzie łatwizną. Np taki ... Składniki : foremka 34x28 Ciasto kruche : 2 szklanki (350g ) mąki 1/4 szklanki (60g) cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki zimnego masła (120g) 2 żółtka (białka pozostawić) 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
Malinowa Kawiarenka
makowiec drożdżowy... 205minut - wystudzone posmarować lukrem: 3/4 szklanki pudru cukru+1 łyżeczka śmietany gęstej i ciut soku z cytryny : wymieszać na dość gęsty lukier - posypać kolorową posypką makowiec jest wilgotny a ciasto puszyste...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki 893przed Wigilią, gdyż jest najlepszy po 1-2 dniach od upieczenia. 2. Seromakowiec na kruchym spodzie / Seromak- ciasto, które łączy w sobie ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, jest niezwykle smaczne. 3. Sernik królewski – Charakterystyczne dla tego sernika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowiec z Ejszeryszek 316elektrycznych grzałkach . Wszystkie ciasta produkowane są „bez chemii”. Pani Celina, jako wykwalifikowany cukiernik (skończyła szkołę cukierniczą w Białymstoku pod okiem Pawła Dreznera), wie jak piec tradycyjne ciasta z naturalnych produktów bez polepszaczy. Makowiec wiejski zawiera ponad 60% maku (nie masy makowej) i jedna z jego tajemnic polega na sposobie jego zwijania. Dzięki temu w makowcu jest dużo maku, który(...)naprawdę stanowi o dobroci makowca. Od wielu wielu lat nie kupiliśmy do domu na święta żadnego ciasta - pieczemy sami . Może nie najlepsze doświadczenia z minionej epoki powodowały, że żaden nam nie smakował a jego skład był jedną wielką zagadką. Ten od Pani Celiny z Ejszeryszek, możemy ze spokojnym sumieniem polecić, zresztą tak samo jak inne produkowane tu ciasta. Są naprawdę
królestwo garów
Seromakowiec 645Jeżeli lubicie sernik i makowiec a macie dylemat, które ciasto upiec, to ta propozycja będzie dla Was. Takim kompromisem jest seromakowiec. Może to ciasto jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt i smak bez wątpienia ten trud wynagrodzi. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z wilgotną masą makową i serową to bogactwo smaków, które zadowoli każdego łasucha… i nie tylko
mojewypiekiinietylko
Piernik ekspresowy z powidłami 2927powidłami domowymi. Ten piernik najsmaczniejszy jest na 2 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia piernika należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca i miodownika idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, piernika, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rzeszowiak, czyli ciasto makowo- serowo- orzechowe 1239Świąteczne ciasta muszą być wyjątkowe, ale przede wszystkim smaczne;) U nas zawsze obowiązkowy jest sernik i makowiec, mile widziane są również ciasta orzechowe. Dlatego, aby ułatwić sobie nieco pracę, postanowiłam upiec jedno ciasto łączące w sobie te wszystkie trzy smaki. W taki oto sposób powstało pyszne ciasto na kruchym spodzie przeplatane masą makowo - orzechową i pokryte masa serową. Dla mnie
Z miłości do słodkości
Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką 195Pyszne połączenie sernika z makowcem, uwieńczone delikatną pianką! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka jaja 1 margaryna 2 łyżki smalcu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek kokosowych tłuszcz do formy Składniki na masę serową: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 szklanka cukru 1 budyń
Tradycyjna Kuchnia
Kakaowiec zawijany 450krząta się po kuchni, podkłada drewno do pieca… Odwiedzając ją często można było liczyć na drożdżowe wypieki. Kakaowiec był numerem 1 mojego brata. Ja przepadałam za makowcem. Ale oba te ciasta przypominają mi dzieciństwo. Bardzo je lubię i cieszę się, kiedy znów leżą przede mną na talerzyku :) Ciasto to nadal piecze się na Podkarpaciu i nie tylko, choć pewnie
Trzeci talerz
Kokosowe rogaliki 232Pozostałe świąteczne przepisy opublikuję raczej po świętach bo nie mam w zwyczaju przygotowywać potraw wcześniej. W moim domu nie popełnia się dużo wypieków z okazji świąt. Z ciast tradycyjnie jest drożdżowy makowiec mamy i piernik staropolski, który wychodzi spod moich rąk. Za to jest cała fura ciasteczek:) Serio, serio:) Przynajmniej pięć różnych rodzai tych małych słodkości musi się znaleźć(...)pieczenia ciasteczka mocno się "rozjechały" co jednak nie ujmuje im nic z ich wspaniałego smaku. Są kruche, delikatne i rozpływają się w ustach:) Jeśli nie jesteście mistrzami formowania ciasta to polecam odrywać po kawałku, formować w dłoni kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ją lekko w dłoni i ułożyć na blasze:) Wówczas zamiast rogalików otrzymacie placuszki:) Przepis znaleźliśmy na kartce
My simple kitchen