ciasto na na makowiec - 500 przepisów (strona:20/34)

Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 231

smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich to smak, który koniecznie trzeba spróbowa ć - świetna, nowatorska alternatywa dla klasycznego drożdżowego makowca . Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Składniki: Ciasto: 6 0 0 g mąki pszennej 25 0 ml mleka 100 g cukru 10 0 g masła (rozpuszczonego) 4 żółtka

Słodka Strona
Szarlotka z bezą 195

Kolejny z zaległych przepisów jeszcze z przed remontów. Tym razem na wspaniałą szarlotkę z bezą. Przepis pochodzi z książki: „serniki, szarlotki, makowce”   Biblioteczki Poradnika Domowego. Z podanego przepisu wychodzi średnia   blacha ciasta. Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 żółtka ½ łyżeczki soli

Na słodko lub wytrawnie
Brownie & orzechy 230

Witajcie!Już niebawem Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia, dlatego dzisiaj "częstujemy" Was ciastem, które kojarzy nam się właśnie z tym przedświątecznym okresem. Oczywiście nigdy nie zastąpi ono makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu

WeAreCrazy
Makowczyki 230

Ponieważ w tym roku zrezygnowałam z pieczenia makowca na święta - postanowiłam znaleźć jakiś substytut. Tym sposobem trafiłam właśnie na wyśmienity przepis na delikatne, kruchutkie i wprost rozpływające się w ustach ciasteczka - makowczyki. Przygotowanie ich nie jest trudne - więc serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.Składniki:125 ml mleka200 g mąki40 g drobnego cukru30 g słodkiego mleka skondensowanego30 g miodu1 łyżeczka proszku(...)fot.1). Dla ułatwienia sobie pracy możemy to robić na folii spożywczej. Teraz rozwałkować (także na folii) część masy z makiem na taki sam wymiar. Następnie równo nałożyć ciemne ciasto na jasnym. Zwinąć rozpoczynając od dłuższego boku (fot.2).  Jeśli posługujemy się folią wystarczy tylko pociągać powoli do siebie folię a ciasto zwija się samo. Tak uformowany rulonik włożyć

Świat Ciasta
MAKOWIEC Z BIAŁEGO MAKU 258

każdym razie wiem, że corocznie masy do rogali będę robiła podwójną porcję, tylko dlatego, żeby potem wykorzystać ją do makowca :)) Oczywiście ogólnie dostępny jest czarny mak bądź gotowa masa makowa, można więc z powodzeniem do tego ciasta wykorzystać tradycyjny czarny mak . Składniki na ciasto: 25 dag ma sła 25 dag mąki 25 dag cukru 5 dag mąki ziemniaczanej 5 jajek

Walijskie Pichcenie
Makowiec zawijany 173

końcu roztopione i ostudzone masło. Zagniatamy ręcznie ciasto lub przy pomocy robota kuchennego z końcówką haka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części lub na 2 - w zależności jak duże chcemy makowce. Każdą część wałkujemy na prostokąt i nakładamy na nią masę makową. Zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy papierem do pieczenia, by nam nie popękały

Aga w kuchni
Sylwestrowy chleb z czipsami na piwie 142

placek. Nie za duży, taki akuratny żeby był :) Na tym placku rozsypujemy równomiernie czipsy i zawijamy jak roladę, czy makowiec. W dłoniach formujemy taki kształt żeby nam się do foremki zmieściło i właśnie tam wkładamy. Na kolejną godzinę. Ciasto nam bardzo ładnie wyrośnie i pieczemy przez godzinę w 200 stopniach. Wyjmujemy na kratkę i studzimy. A potem jemy :) A potem

Marder&Marder Manufacture
Makowiec japoński 380

Składniki na blachę o wymiarach 30 cm x 20 cmSkładniki:1 puszka masy makowej (850g)3 duże jabłka4 jajka9 łyżek kaszy manny1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło

Emcia Pichci
Makowiec orzechowy 529

Ten przepis wypróbowałam pierwszy raz i to połączenie wszystkim przypadło do gustu :)Składniki:Ciasto:- 2 szklanki mąki- 3 żółtka- 1/2 kostki margaryny- 1 łyżeczka proszku do

Zainspirowana w kuchni
Tarta z makiem i bezą 176

Światecznym stole nie moglo zabraknać ciast z makiem i obok tortu, pojawiła się tym razem zamiast tradycyjnego zawijanego makowca tarta z makiem, bezą z dużą ilościa truskawek i mrożonych malin. Składniki na spód tarty: 200 g mąki 120 g masła 70 g cukru 2 zółtka 2 łyżki wody  Masa makowa: 500 g  suchego maku 150 g cukru(...)Dodatkowo: truskawki mrożone malny gwiazdki czekoladowe listki melisy Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę i cukier, godać pokrojone  drobno zimne masło, wodę i żółtka.Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, owinać folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na grubość 0,5 cm i przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej maka

Gosia gotuje
Dietetyczny miodownik bez cukru i mąki 203

Tradycyjne ciasta świąteczne w wersji dietetycznej? Tak, to możliwe, a co więcej - pyszne! Na stronie znajdziecie już przepis na dietetyczny makowiec , który w niczym nie ustępuje temu, który znamy ze świątecznego stołu. Oczywiście nie jest to propozycja dla wszystkich, ale z pewnością są tacy, którzy szukają zdrowszych zamienników bożonarodzeniowych słodkości. Zapraszam! Ciasto: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku

Chocolate Muffin Blog
Wigilia , starodawne zwyczaje… 243

mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne  „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość ;  gwiazdki ,chroniły przed

Kulinarny karnet Christophera
Makowiec Japoński z jabłkami 174

Wyśmienite ciasto na każdą okazjęSkładniki: 30 dag maku 1 kostka margaryny 45 dag cukru pudru 60 dag jabłek 9 jaj 9 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki

Apetyczna babeczka