ciasto na na makowiec - 500 przepisów (strona:8/34)

Makowiec 705

makowców podkładamy pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia(...)masy. Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem/ zmielonymi migdałami/  kandyzowaną skórką / orzechami- wybór należy do nas :). Składniki

Pudełko rozmaitości
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 423

bardziej. My lubimy wszelakie makowce, a odkąd kilka lat temu odkryłam, że można kupić czysty mak mielony bez żadnych dodatków, przygotowanie tego jakże czasochłonnego kiedyś ciasta, stało się czystą przyjemnością. Dziś wersja szybkiego, pysznego makowca japońskiego z orzechami, migdałami i pyszną kruszonką, tym razem w wersji bezglutenowej. Oczywiście jak zawsze u mnie kaszę mannę zastępuje pyszna i zdrowa kasza jaglana(...)łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść (przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Do lodówki wstawić także tortownicę

Smaczne Zdrowe
Makowiec bakaliowy z jabłkami 492

sobotni poranek zapraszam na pyszne ciasto z makiem. Makowiec za sprawą jabłek i kaszy manny jest delikatny i wilgotny w smaku. Ciasto jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wypiek doskonale nadaje się na świąteczny stół. SKŁADNIKI Ciasto kruche: ½ kostki margaryny 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec z jabłkami i kaszą jaglaną . 248

Witajcie :) Miałam ostatnio ochotę na makowiec , ale taki sam bez ciasta , postanowiłam upiec w wersji bardziej zdrowej z Kaszą jaglaną z malinami którą mam przyjemność testować  dzięki  firmie  Eco Blik .   Do ciasta dodałam pyszn ą skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu Makowiec jest pyszny , lekko wilgotny z jabłkami . Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki(...)pieczenia   250 g margaryny   1/2 szklanki posiekanych migdałów  1 cukier waniliowy  cukier puder do posypania  Blaszka o wymiarach 24/36  Jeśli chcecie aby wasze ciasto było wysokie możecie upiec w tortownicy lub mniejszej blaszce . Wykonanie : Margarynę ucieramy z żółtkami ,  cukrem i cukrem waniliowym na puch . Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę

Sama słodycz i szczypta chili
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 771

zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto,zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła,od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto: 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka  7g suchych drożdży (lub 25g świeżych(...)stolnicę obficie posypaną mąką. Zagniatam chwilę, po czym rozwałkowuję mniej więcej na długość pasującą do foremki. Na rozwałkowane ciasto wykładam masę makową, zawijam. Wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozbełtanym jajkiem, aby skleić  złączenia. Piekę makowca w 160 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu, zostawiam w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Dekoruję lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową

W kuchni Karmel-itki
Seromakowiec. 868

Seromakowiec (seromak) to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne, soczyste, kremowe ciasto na kruchym spodzie, którego jedną część stanowi makowiec, a drugą sernik. Jest naprawdę pyszne, polecam! Składniki na seromakowiec: na formę o wymiarach 28x40 cm KRUCHY SPÓD: 170 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g cukru pudru 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 2 żółtka (białka(...)Wszystko dokładnie miksujemy, ale nie za długo, masa ma być gładka, ale zanadto nienapowietrzona . Tak przygotowana masę serową delikatnie wylewamy na podpieczony makowiec, wyrównujemy wierzch i pieczemy kolejne 40-45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni ciasto przykrywamy folia aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 10 minut

Rozpustne gotowanie
My name is KEKS, ŚWIĄTECZNY KEKS 210

Keks jest dla mnie ciastem obowiązkowym na świątecznym stole. Nie zawsze tak było. Pierwszy keks w moim rodzinnym domu pojawił się wówczas, kiedy jako nastolatka sama zaczęłam piec ciasta. Mama piekła makowce, pierniki, różne ciasteczka, był wafel z ciastkami, ale keks się nie pojawiał. Pamiętam, że pierwszy raz zainteresowałam się tym ciastem będąc kilka dni przed Bożym Narodzeniem w domu

I tu będę miała takie te
Makowiec zawijany 248

końce makowców podłożyć pod spód.  Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej).  Makowce ułożyć  w odstępach od siebie  na dużej blaszce 25 x 40. Piec na dolnym ruszcie ( termoobieg + górna grzałka ) w temperaturze 190 ºC przez około

Atlas Smaków
Makowiec zawijany 783

tradycyjne gości na moim stole w Święta Bożego Narodzenia. Piekę go już od kilku lat Ciasto drożdżowe z dużą ilości maku i bakalii, które smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu wychodzą 3 spore makowce o średnicy około 30-35 cm. Wypiek jest trochę pracochłonny ale warto poświęcić trochę więcej czasu aby przygotować

Marta Gotuje
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 241

jednak zależy od rodzaju ciasta, od ilości użytego masła, oleju, od cukru czy od innych dodanych składników.   Najlepszy wybór to chudy sernik na cienkim spodzie lub tzw. makowiec japoński, czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne. W takiej formie wypiek jest niskotłuszczowy, bogaty

Powiedz dietom nie
Bakaliowy makowiec 238

składniki* 400 g mielonego suchego maku* 400 ml mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki

Mix smaku
Seromakowiec 270

Chociaż nie przepadam zbytnio za makowcami to jednak z dodatkiem sera bardzo mi zasmakował. Miałam zrobić z dodatkiem sera z wiaderka, ale nie dostałam takiego jak chciałam więc kupiłam półtłusty ser i zmieliłam 3-krotnie. Przepis wzięłam z  tej strony z moimi modyfikacjami. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha seromakowca.. Składniki na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej(...)masła lub margaryny 1 szklanka cukru szczypta soli Sposób wykonania spodu: Do przesianej mąki dodać masło lub margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 25 cm x 40 cm. Dużą blachę o takich samych wymiarach wysmarować papierem do pieczenia i położyć na to rozwałkowane ciasto. Ciasto z blachą wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Seromak 419

Mój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu Ewa w kuchni.składniki:masa serowa700 g sera sernikowego (użyłam z wiaderka

Monia miesza i gotuje
Smażony makowiec 492

niecodzienna wersja makowca, może nie tyle ciasta, co wersja przygotowania maku do upieczenia tego ciasta jest nie banalna, aczkolwiek bardzo prosta, wygodna i dlatego godna polecenia!, i znajduje się w naszej ofercie... Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa makowa

kgwjanczewo
domowe dodatki do świątecznych wypieków 208

prawdziwą wanilią ale za cenę kilku gramów z torebki w domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę.  Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu 2 gwiad(...)gotowania np. budyniu do ciasta czy ryżu n a ml eku.  Rodzynki w rumie:  300 g rodzynek  3/4 szklanki rumu   Rodzynki umieścić w słoiku i zala ć rumem. Szczelnie zakręcić, można przechowywa ć w l odówce. W ten sam sposób można przygotować śliwki suszone lub żurawinę, będą jak znalaz ł od makowca.  Rumu z rodzynek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania