Lato kojarzymy mi z ciastem pełnym owoców, a ciasto jogurtowe wręcz jest do tego stworzone :) Zawsze Wam wyjdzie, jeśli będziecie się trzymać dwóch wskazówek: składniki muszą mieć temperaturę pokojową a mąkę zawsze mieszamy łyżką a nie mikserem. To jest puszyste i wilgotne. Rozpływa się w buzi :) Możecie użyć ulubionego owocu. Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 3 jajka
Delicious TitbitsTruskawki, wanilia i sernik. Niewiele wysiłku i czasu trzeba by stworzyć wyśmienite połączenie. Szczególnie łatwe jest to wtedy, gdy pod ręką mamy świeże, soczyste i dorodne
Karo in the KitchenPiszę przepis na szybko, żeby na weekend opublikować, bo wart spróbowania. To ciasto czekoladowe jest rewelacyjne. Wychodzi zawsze i wszędzie, można je posypać cukrem pudrem
bistro mamaPyszne puszyste i wilgotne ciasto na bazie majonezu którego tutaj w ogóle nie czuć-cała słodycz przełamana słodko-kwaśnymi owocami borówek , to idealny wypiek na słodki
Wanilia i KardamonClafoutis to klasyczny francuski deser, gdzie owoce zatopione są w płynnym, rzadkim cieście. Po upieczeniu smakuje trochę jak pudding lub flan. Jest bardzo prosty w wykonaniu
Pyry na GazRabarbar moja miłość... uwielbiam to kwaskowe warzywko. I co roku żałuję, że sezon na nie trwa tak krótko. Rabarbar szczególnie smakuje mi w ciastach lub lodach
Kulinarne przygody GatityBardzo często kupuję owoce na targowisku. Na to targowisko oczywiście pędzę z Frankiem w wózku. Jego reakcja na kolorowe owoce i warzywa na straganach jest niesamowita
bistro mama"Sobota! Jak to dobrze brzmi. Dla wielu z Was oznacza to błogie leniuchowanie. Strasznie Wam tego zazdroszczę. Ja dziś wybieram się na cały dzień do pracy
Słodkie Przyjemności" Tak się zastanawiam, jak zorganizować sobie dzień aby się ze wszystkim wyrobić - odpocząć, pisać magistra, pojeździć na rowerze, upiec, popielić w ogródku, obejrzeć coś... Sporo tego
Słodkie Przyjemności"Wydaje mi się, że nie ma nic przyjemniejszego jak chwila spędzona z kawałkiem dobrego ciasta. Dziś przygotowałam dla Was przepis na Tartę truskawkową z kremem waniliowym
Słodkie Przyjemności"Dzień Mamy za nami, ale przed nami dzień Dziecka i dzień Ojca, więc będziemy jeszcze mieli co świętować. Z okazji święta mojej rodzicielki, postanowiłam przygotować bardzo
Słodkie Przyjemności"Połączenie słodyczy i wytrawnych składników? Czemu nie? Dziś mam dla Was Pieczone Paluszki szparagowe w kruchym cieście kukurydzianym. Cudowna kruchość ciasta i aksamit i delikatność
Słodkie Przyjemności"Jakieś plany na weekend? Ja calutki spędzam w pracy, dziś zaś prowadzę Dzień Dziecka w mojej starej Szkole Podstawowej. Będzie się działo! Będą tańce, zabawy
Słodkie Przyjemności"Sposób na odpoczynek? Dla mnie jest to zdecydowanie chwila dla mnie, możliwość wewnętrznej regeneracji i relaks z bliskimi. Ważne, żeby nie było tej otoczki presji czasu
Słodkie Przyjemności"Chwila przerwy od upałów? Ja już tęsknię! Ale dla owoców dobrze to zrobi, dzięki temu będą z nami troszkę dużej, a ja będę miała więcej możliwości
Słodkie Przyjemności"Dzisiejszy dzień ponownie spędzę w sadzie. Też fajnie, bo jadę po kolejną porcję wiśni. Ale jest jeden minus, Dziadek jedzie ze mną, a to oznacza, że
Słodkie Przyjemności"Dopóki możemy cieszyć się tymi małymi skarbami - jagodami, chcę Wam zaproponować jak najwięcej możliwości ich przygotowania, mając nadzieję, że przypadną Wam one do gustu i z
Słodkie Przyjemności"Jakie plany na dziś? Leniuchujecie? A może ciężko pracujecie? U mnie dziś sprawdzi się raczej to pierwsze. Dziś odpoczywam, a od jutra do roboty, remont czeka
Słodkie Przyjemności"Jestem wielką miłośniczką kruchego ciasta. Wszystko co jest przygotowane z tego wypieku jest cudowne. Szarlotka, kruchy spód do sernika, kruche babeczki czy ciasteczka. Jest to również
Słodkie Przyjemności"Macie czereśnie? Jest już dość późno, więc jeżeli nie macie dostępu do świeżych czereśni, do tego wypieku możecie wykorzystać już zawekowane. Ciacha robi się szybko, wiele
Słodkie Przyjemności"Zrobiłam ją jakiś czas temu gdy miałam okazję przywieźć z działki bardzo dużą ilość wiśni. W trakcie przygotowywania dżemu naszła mnie ochota na ich wykorzystanie
Słodkie Przyjemności"Jakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej cięższej pracy czy
Słodkie PrzyjemnościWspominałam Wam ostatnio o blogowej rocznicy? Dwa dni temu razem z Warszawskimi Blogerami Kulinarnymi spotkaliśmy się by świętować Wielkanocne Jajeczko i przy okazji uczcić moje
Słodkie PrzyjemnościUwielbiam maj! I uwielbiam odwiedzać moje pobliskie targowisko w mieście. Przystępne ceny, świeży towar, duży wybór. Ostatnio gdy je odwiedzałam, w moje oczy rzucił się rabarbar
Słodkie Przyjemności"Nie ma nic lepszego niż domowe, tradycyjne ciasto. Zapach unoszący się po mieszkaniu, relaks z rodziną przy stole lub wygodnej kanapie z filiżanką kawy/herbaty w dłoniach
Słodkie PrzyjemnościOstatni semestr studiów. Ostatni miesiąc nauki. Praca magisterska. Egzaminy. Nie powiem, łatwo nie jest, dlatego też tak nie systematycznie udostępniam Wam nowe przepisy, których swoją
Słodkie PrzyjemnościJuż bardziej klasycznie się chyba nie da. Truskawkowy tort bezowy. Bardzo efektowny, a zarazem bardzo prosty tort przygotowany ze składników które każdy ma w domu na
Słodkie PrzyjemnościOstatni gwizdek na wykorzystanie świeżych, ładnych, polskich truskawek do deserów. Chciałabym aby nasze truskawki były dostępne przez cały rok, ale to niestety nie jest w Polsce
Słodkie PrzyjemnościCzy jest sezon czy nie, jagody jeść lubię w każdej postaci. Babeczki, drożdżówki, ciasta, pierogi czy desery. Zawsze chętnie przygotuję coś z ich dodatkiem. Choć przyznam
Słodkie PrzyjemnościSezon truskawkowy przeminął, ale malinowy trwa w pełni, dlatego dziś zaprezentuje Wam wypiek z malinami w tle. Babeczki przygotowane z kruszonki, krem z twarogu i słodycz
Słodkie PrzyjemnościJedynie trzy składniki na ciasto i dowolność jeśli chodzi o farsz. :-) Robi się je szybko i łatwo, ciasto jest plastyczne, nie klei się. Z podanej porcji wyszły mi 54 sztuki pysznych, rumianych pierożków. Przepis mam od wielu lat, znalazłam go tutaj: KLIK.Ciasto:500g twarogu półtłustego250g margaryny3 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli Farsz:2 średnie cebule 300g mięsa
Szefowa kuchniPomimo, że pogoda dzisiaj u nas kiepska, na blogu pojawi sie ciasto, które jest kwintesencją lata;) Pyszny sposób na maliny...piekne i aromatyczne...Zapraszamy...Składniki; 3 łyzki masła, 6 jajek, szczypta soli, cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu maliny Po przyprawy zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy
Anioły w kuchniDziś na blogu proste ciasto, idealne na upały, bo jego przygotowanie nie wymaga użycia piekarnika. Torcik nie jest
Kulinarne przygody GatityPo serii zdrowych, niskokalorycznych i warzywnych przepisów na sałatki przyszła pora na coś bardziej grzesznego :-). Oto doskonała tarta z jagodami z dodatkiem mielonych migdałów. Doskonałym zamiennikiem
Kulinarne przygody GatitySezon owoców letnich w pełni. Nic tylko wybierać, przebierać... Czasami decyzja jest bardzo trudna. Człowiek przechadza się między straganami i kupiłby wszystko... Dziś padło na jagody
Kulinarne przygody Gatitywłosy w ogóle, to wciąż kocham lato za tę mnogość owoców. Ta tarta świetnie się sprawdzi nie tylko w przypadku niezapowiedzianych gości, ale równie dobrze umili weekendowe popołudnie, przygotowuje się ją bardzo prosto, a dekoruje dość swobodnie, czym popadnie. Składniki Czas przygotowania: 45 min 1 opakowanie świeżego, gotowego ciasta francuskiego ok 500 g mieszanych dowolnych, letnich
Słodki KompromisCiasto chałwowe już od kilku lat jest stałym deserem w naszym menu:)) Przepis na tradycyjną wersję znajdziecie tutaj. Jakiś czas temu jednak znalazłam w internecie przepis na ciasto chałwowe na zimno. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy ciasto zniknęło w ciągu jednego dnia! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a smakuje naprawdę pysznie!! Robiłam je już wielokrotnie i śmiało może konkurować
Z miłości do słodkościbogate w bakalie ciasto piekę regularnie od kilku lat. W zeszłym roku miałam nie robić i nie wytrzymałam :) W tym roku upiekłam dwa. Jedno czeka szczelnie owinięte na Święta, drugie konsumujemy na bieżąco.Ciasto można upiec nawet 6 tygodni wcześniej, a wskazane przynajmniej 3 tygodnie przed Świętami. Choć uwierzcie, jest dobre już na drugi dzień. Jednak leżakowanie ciasta i podlewanie
bistro mamasię pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 6 minut. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką. Garnek przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Po ok. 6 godzinach (latem; jesienią, gdy nie mamy włączonego ogrzewania, może to potrwać dłużej) ciasto zwiększy swoją objętość. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy
Weekendy w domu i ogrodziekoniec wyrabiania dodać dwie łyżki otrąb. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką. Garnek przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Po ok. 6 godzinach (latem; jesienią, gdy nie mamy włączonego ogrzewania, może to potrwać dłużej) ciasto zwiększy swoją objętość. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy
Weekendy w domu i ogrodzieDziś ostatnia niedziela wakacji, jeszcze lato, jeszcze cieplutko, choć noce do ciepłych już nie należą, dojrzewają jeżyny a one kojarzą mi się z nadchodzącą jesienią dlatego
Wanilia i KardamonKiedy minęło lato? Nie mam pojęcia. Wciąż wydawało mi się, że koniec wakacji jest jeszcze odległy, dopiero przecież skończył nam się rok szkolny. Mamy jeszcze tyle planów wakacyjnych, szykujemy się do następnego wyjazdu...Znów zaczynają się gorące dni... Obudził mnie dopiero widok straganu z warzywami. Tyle śliwek, pomidorów. W ogródku coraz więcej liści zalega na trawniku. I noce jakby chłodniejsze(...)jeden z najlepszych placków z owocami, jakie miałam przyjemność jeść. Maślany, chrupiący z wierzchu, z delikatną nutą cynamonu. Jeśli dodać do tego, że przygotowuje się go bardzo szybko- powstaje ciasto ideał. Akurat na nadchodzący czas. Składniki 250 g masła 1 szkl drobnego cukru do wypieków 3 jaja 1 łyżka rumu 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
OliveandThymeprzyprawy nie lubisz?Czym jest dla Ciebie Internet?Danie, które króluje, Twoim zdaniem, nad wszystkimi.Najlepszy program kulinarny…Bez czego się chleba nie upiecze?Jakie masz korzyści z prowadzenia bloga?Ciasto, z którym najbardziej lubisz „pracować”.Szybkie danie dla zabieganych…Twoja ulubiona książka, to…Twój kulinarny majstersztyk.Zapraszam do zabawy! *******************************************************************************************************************************To moja III nominacja, za którą serdecznie dziękuję. Tym razem od Autorki(...)najchętniej ugotowałabyś swoje popisowe danie? Dla moich Rodziców.7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska.8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe.10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki.11. Przepisy z internetu czy poplamiona książka kucharska? Co wybierasz?:) Oczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie
mojewypiekiinietylkoNiestety jego zrobienie jest i czaso i pracochłonne. Ja inicjację z ciastem francuskim ... mam już za sobą (ze skutkiem średnio rewelacyjnym) od wielu lat idę na łatwiznę i kupuję gotowe ciasto mrożone. Oszczędzam czas i mam gwarancję, że cokolwiek z niego zrobię - będzie smaczne :-))) Kiedy dysponujemy już gotowym ciastem, zrobienie takich rogalików to kwestia 30 minut
Walijskie PichcenieJuż kilka lat temu znalazłam ten przepis w zapiskach mojej teściowej, jednak zawsze odkładałam go na bok. Zauważyłam jednak, że jest coraz częściej chwalonym ciastem, dlatego postanowiłam w końcu je wypróbować;) Ciasto, z pozoru zwyczajne okazało się przepyszne w smaku. Krem z dodatkiem namoczonej w mleku bułki to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego(...)kolejnych kilka lat:))) Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, łyżka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić d żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Miksując na najniższych obrotach dodawać po kolei żóltka. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej
Z miłości do słodkościświęta będą równie smaczne. O firmie Dan Cake. Dan Cake to duńska firma założona w 1931 roku przez piekarza Jensa Eskildsena, która zajmuje się wypiekami ciast, ale nie tylko. Od kilkunastu lat swoje zakłady produkcyjne ma w Polsce w Chrzanowie (Małopolska). Tam odbywa się ogromna część produkcji m.in. ciast drożdżowych. P rodukując takie produkty jak ciasta drożdżowe, babki
Zrób to smacznieLato daje nam niezwykle wiele możliwości na tworzenie przeróżnych przysmaków . Dzisiaj ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną . Jest to ciasto 3xN Niezwykle proste , Niezwykle tanie i Niezwykle dobre :) *** Ciasto z rabarbarem *** 0,5 kostki masła 1 szklanka cukru 2 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka sody
ciemna strona patelni