Mam kilka ulubionych ciast... raz po raz pojawiają się nowe, które detronizują z pierwszej trójki poprzednie albo są przynajmniej równie dobre. To ciasto podbiło moje serce
Pyry na GazDziś zapraszam na moje ukochane ciasto, czyli drożdżówkę. Upiekłam drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami. Nie będę mówić, że są pyszne, bo uwielbiam drożdżowe
Kulinarne przygody GatityTarta na kruchym cieście wypełniona kremem budyniowym i cienkimi plasterkami rabarbaru to idealne ciasto na wiosenny podwieczorek. Jak dla mnie duet: krem budyniowy i rabarbar
Kulinarne przygody Gatityfreakiem. Przyznać bowiem muszę, że moja miłość do spędzania wielu godzin w kuchni narodziła się dość późno i, niestety, nigdy nie będę mogła napisać, że już od wczesnych latach piekłam ciasta i smażyłam kotlety ;) Przyjaciółka przywiozła zeszyt prostych przepisów jako jedną z pamiątek po swoim wyjeździe w ramach programu Erasmus. Skserowany zeszyt mam do dziś i do dziś uważam
W kuchni wieczoremSezon na truskawki trwa zdecydowanie za krótko i jeśli ktoś mi mówi, że już się truskawkami przejadł, to nijak nie potrafię w to uwierzyć. Wszystkim można
bistro mamaTo ciasto to absolutny hit. Jest pyszne, banalnie proste i imponująco wygląda. Od razu podkreślam, że przepis, jest przepisem Olgi z bloga Początkująca pani domu
W kuchni wieczoremNajprostszy z prostych, a przy tym niesamowicie smaczny. Deser w postaci owoców pod kruszonką. Chrupkie ciasto i gęsta, soczysta, aromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są
W kuchni wieczoremRogaliki z gotowego ciasta francuskiego to bardzo prosty deser. Robi się go szybko, a liczba kombinacji nadzienia jest nieograniczona. Od marmolady, przez kremy czekoladowe po świeże
W kuchni wieczoremJeśli lubicie dużą ilość owoców, połączenia słodko-kwaśne i migdały, które nadają ostateczny charakter temu wypiekowi - ten placek powinien przypaść Wam do gustu. Kolejny
W kuchni wieczorem"Wolny piątek za mną, dziś czeka mnie całodzienna zabawa z dziećmi :) Mam nadzieję, że po wyjściu z pracy nie zobaczę żadnego śniegu, ani wichury. Chciałabym, aby
Słodkie Przyjemności"Najwyższy czas zacząć myśleć o kolejnym długim weekendzie. Nie wiem jaka ma być pogoda, ale wiem, ze chcę odpocząć i dokończyć pisanie rozdziału w pracy magisterskiej
Słodkie Przyjemności"Weekendowa laba - czasem tak bardzo potrzebna, aby naładować wewnętrzne akumulatory. W trakcie tego tygodnia, układałam terakotę, sprzątałam ogród, dekorowałam ogród, wydawałam pieniądze których nie mam ;) i
Słodkie PrzyjemnościDziś coś dla alergików. Zostałam ostatnio poproszona o przygotowanie jakiegoś ciasta dla osoby, która nie może jeść jajek i nabiału. Na początku pomyślałam o kruchym cieście
Słodkie Przyjemnościwaniliowym. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar i zalewamy go masa jajeczno- śmietankową. Wierzch posypujemy cukrem brązowym. Wkładamt do piekarnika na około 30 minut. wg. "Moje gotowanie - Ciasta na lato
Anioły w kuchnikruszonkę. Masło rozcieramy z mąką i cukrem aż powstaną grudki. Na nasze ciasto wykładamy maliny i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach ok. 35 minut. wg "Ciasta na lato" - magazyn
Anioły w kuchni