Kolejny przepis na zbliżające si ę święta ;) Ciasteczka migdałowe, miękkie w środku, z delikatnie chrupiącą cukrow ą posypk ą i cudownym migdałowym
La grande e la piccola cuocaCo Nowy Rok nakaże, to wrzesień pokaże. Gdy Nowy Rok mglisty - zjedzą kapustę glisty. Gdy Nowy Rok w progi, to stary rok w nogi. Gdy w
Moja Mama GotujeZbierałam się do jej zrobienia prawie od miesiąca. Wolę nie liczyć ile kilogramów pomarańczy przeznaczonych na skórkę zjadałam zanim produkcja skórki doszła wreszcie do skutku :). Po
Mania WypiekaniaŚwięta! Jeszcze tylko kilka dni. Odliczam ze zniecierpliwieniem. // Weihnachten! Nur noch ein paar Tagen. Ich zähle mit Ungeduld ab. Nareszcie na blogu znajdą się świąteczne receptury
W kuchni Karmel-itkiAleż ten czas szybko leci! Ledwo co świętowaliśmy Boże Narodzenie i Nowy Rok, a tu już niemal koniec stycznia, a w raz z nim kolejne ważne dni. Nikt chyba bowiem nie zapomniał, że dziś mamy Dzień Babci, a jutro Dzień Dziadka...? W tym czasie nie mogę opędzić się od myśli o moim nieżyjącym już Dziadku ze strony(...)przestudzić. Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem. Dodać mleko, wymieszać. Wbić jajko, wsypać kardamon i sól, połączyć. Wlać przestudzone masło, a na końcu partiami dodawać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy i pokruszony marcepan, zmiksować na gładką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW pracy, poza tym, że ciągle się stresujemy, że nie zdążymy ze wszystkim na czas, panuje niesamowicie przyjemna atmosfera. Dużo się śmiejemy i wygłupiamy, droczymy ze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDrodzy Czytelnicy Słodkiego Kompromisu, to mój ostatni wpis w tym roku. W aktualnie umykającym, zrumieniło się kilkanaście bułeczek, bochenków, ciabatek i bagietek. Wyrosło kilka smakowitych bab
Słodki KompromisPo raz pierwszy ten piernik* robiłam w zeszłym roku na Święta i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że dwukrotnie piekłam go w ciągu roku. W
Kraina Miodem PłynącaZakupy w supermarkecie, na targu, w sklepie. Piątkowe popołudnie jest w tych miejscach wyjątkowo gwarne. Pośród tysięcy ludzi przewijających się w popłochu, bądź poruszających się bez
Moja Mama GotujeDziś mam dla Was świetny przepis na puszysty piernik z dodatkiem suszonych śliwek. Ciasto jest mięciutkie, bardzo smaczne i pomimo użytego do
Rozpustne gotowanieW zeszłym tygodniu na blogu pojawił si ę przepis na domowy marcepan . Dziś chciałabym podzielić si ę przepisem na czekoladki marcepanowe z wykorzystaniem
La grande e la piccola cuocaTort Brzoskwiniowy z Jogurtem Bez Pieczenia – Kolejny pyszny tort w Małej Cukierence. Prosty, szybki w przygotowaniu, bez pieczenia z owocami. Jest bardzo smaczny, jogurtowy, taki lekki
Mała CukierenkaWitajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek
Raj dla PodniebieniaPiernikowy Tort z Czekoladą i Pomarańczą – W Małej Cukierence kolejny, pyszny świąteczny tort. Tym razem z czekoladą i korzennymi przyprawami. Wspaniale smakuje jest wilgotny, bardzo aromatyczny
Mała CukierenkaCiasto Świąteczny Przekładaniec z Serem i Jabłkami – Zapraszam dzisiaj na pyszny przekładaniec z kruchego ciasta z masą serową i jabłkową. Ciasto jest bardzo smaczne, wszystkie smaki
Mała Cukierenka