Migdałowy Metrowiec ” – proste ciacho Metrowiec ,jest to ciasto jeszcze z mojego dzieciństwa . Ciasto , które ciągnie się jak miara krawiecka ..na metry " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Moja mama nie piekła najlepiej , ale to ciasto, wychodziło jej prawie zawsze , prawie , bo czasami niestety krem lubi się(...)budyń , miksujemy z masłem ( masło musi mieć temperaturę pokojową ) wrzucając do niego masło partiami , aż do momentu uzyskania puszystego kremu . Na koniec wkrapiamy olejek migdałowy , ostatni raz mieszamy i krem jest gotowy . Upieczone i wystudzone ciasta , tniemy na kawałki ( jak na zdjęciu w gwiazdkę ) , niezbyt grube . Następnie układamy naprzemiennie , smarując grubo kremem . Czarne , białe ,czarne ..itd. Na koniec , resztą kremu
Ogrodnik w podróżytypowy Wielkanocny wypiek i na święta musi być koniecznie.. Ciasto kruche: 11 dkg mąki 7 dkg masła 4 dkg cukru pudru 1 jajko 1 łyżka mleka lub śmietany Ciasto maślane: 6 dkg mąki 5 dkg cukru 5 dkg masła 2 jajka Dodatkowo: dżem masa kajmakowa rodzynki, płatki migdałowe do ozdoby Ciasto kruche: Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać
Moje domowe kucharzeniełyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 żółtka 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18% około 1 kg śliwek 5-6 łyżek cukru pudru 5 łyżek płatków migdałowych cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy schłodzone masło i razem wszystko siekamy na drobne kawałki. Następnie dodajemy żółtka(...)pół i wyciągamy pestki. Mieszamy z cukrem pudrem. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich (trochę większą) wykładamy dno dużej blachy. Na cieście układamy śliwki (skórką do dołu). Posypujemy płatkami migdałowymi, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C z termoobiegiem przez 35-40 minut. Wystudzone
Qchnia po prostuZawsze ciekawiło mnie z czego składa się bajaderka. Dowiedziałam się , że jest to zlepek różnych ciast...do tej pory przechodząc obok cukierni, bardzo często kupowałam dla całej rodzinki po 1 kulce ;) Postanowiłam poszukać przepisu i sama w domu zrobić te czekoladowe kulki. Cukiernia straciła klientkę ;) Jeśli lubicie bajaderki to nie zastanawiajcie się długo i zróbcie je w domu(...)cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki
Różne smaki w kuchnimąki 1/2 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży 100 g miękkiego masła, masło do formy 1/2 l mleka 60 g cukru Na wierzch ciasta i nadzienie 200 g masła 200 g miodu 300 g płatków migdałowych 3 łyżki śmietany 1 l mleka 2 torebki (po 45 g) budyniu waniliowego 40 g cukru pudru Cytrynę umyć i wytrzeć do sucha, otrzeć(...)ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować masłem blachę do pieczenia. Przygotować polewę. Zagotować w rondelku, mieszając, 100 g masła, cały miód, płatki migdałowe i śmietanę. Odstawić.Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na blasze. Gęsto ponakłuwać widelcem i odstawić na 15 minut. Posmarować polewą i piec przez 30 minut. Rozmieszać budyń w proszku z 4 łyżkami mleka
Moje domowe kucharzenietartę, jest wynikiem znalezionych w lodówce składników: serka mascarpone i śliwek, dodatkowo wykorzystałam także znalezione w spiżarni płatki migdałowe. Wyszło całkiem fajne, lekko kwaskowate połączenie. Niestety krem może odrzucić tych, którzy boją się surowych jajek w potrawach. Składniki:Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka(...)łyżki cukru pudru Krem [przepis stąd]: 250 g serka mascarpone 2 małe jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru Dodatkowo: ok. 20 śliwek pół opakowania płatków migdałowych Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść z podanych składników. Włożyć do lodówki na około 30 minut.2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną formę do tarty i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika
Pasja Smakuużyłam marmolady wieloowocowej) 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 4 łyżki rumu zapach migdałowy 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Wstaw(...)piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Nastepnego dnia kulki oblej
Słodkości i nie tylkokokosowy • 1 puszka mleka kokosowego 400 g • 1 budyń waniliowy (na 1/2 l mleka) • 1 łyżka cukru Dekoracja • 7 plastrów ananasa z zalewy • 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: Kruche ciasto • Posiekać obie mąki i proszek do pieczenia z masłem i cukrem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. • Przykryć kulę ciasta folią spożywczą(...)budyniem i zagotować z pozostałym mlekiem kokosowym. Cały czas mieszać, aby nie przypalić. • Wylać budyń na kruche ciasto posmarowane czekoladą. • Ananasy pokroić na ćwiartki i ułożyć na budyniu. • Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni i posypać mazurek po wierzchu
To co kochamakurat dwanaście ciast? Bo dwa ciasta miesięcznie jesteśmy w stanie zjeść ;) W cyklu pojawiły się już: Ciambella - włoskie ciasto cytrynowe Torta de cielo, czyli niebiański placek - meksykański placek migdałowy Caprise - bułgarskie ciasto kokosowe Brownie - amerykańskie ciasto czekoladowe a wkrótce pojawią się... Lemon drizzle cake - angielskie ciasto z makiem i polewą cytrynową A może znasz jeszcze jakieś ciasto, które mogłoby pojawić
Kraina Tysiąca Smakówdodatkiem- jakim jest starta cukinia, która kompletnie nie jest wyczuwalna w smaku, a jedynie sprawia, że ciasto jest wilgotne i treściwe, jak również dłużej zachowuje świeżość. Płatki migdałowe fajnie przełamują miękką strukturę ciasta, dodatek mlecznej czekolady nadaje przyjemną słodycz, zaś szczypta gałki muszkatołowej wyjątkowego charakteru. Do walorów smakowych dochodzi prostota w wykonaniu więc nie pozostaje nic innego, jak wypróbować(...)samym przekonać się czy podbije Wasze serce, tak samo jak popularne ciasto marchewkowe ?! :) Ciasto: * mąka pszenna- 1 szklanka * starta cukinia- 1 szklanka * olej- 2/3 szklanki * płatki migdałowe- 1/3 szklanki * jajka- duże 2 szt. * cukier trzcinowy- 4 łyżki * kakao- 1 kopiasta łyżka * czekolada mleczna- 100 g * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * soda- 1/2 łyżeczki * gałka muszkatołowa- szczypta Polewa: * czekolada mleczna
Kraina Miodem Płynącaostatni weekend przygotowałam ciasto z gruszkami, bez m ą ki pszennej, za to z m ą k ą migdałową i mnóstwem gorzkiej czekolady. Ciasto wyszło niesamowicie wilgotne, aromatyczne i mocno czekoladowe. Serdecznie Wam polecam i życzę smacznego! **** Durante il nostro ultimo weekend ho preparato questa soffice torta con mandorle, cioccolato e pere(...)czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Miksujemy żółtka z cukrem. Stopniowo dodajemy mąkę migdałową oraz przestudzoną czekoladę z masłem, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy je do ciasta. Całość dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wykładamy papierem
La grande e la piccola cuocakrupczatki - 100 gram mąki pszennej - 100 gram migdałów (płatków lub obranych) - kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie masy migdałowej: Migdały rozdrabniamy. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy Przygotowanie ciastek: Rozwałkowujemy ciasto żurawinowe oraz migdałowe. Jedno nakładamy na drugie i zwijamy w ciasny rulon. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, żeby masa się schłodziła (około 1 godziny). Odwijamy folię. Kroimy na dowolnej
Życie zamknięte w smakuświeżych lub mrożonych owoców leśnych (jagody, borówki, porzeczki czarne i czerwone, maliny, jeżyny) 50g twardego masła klarowanego lub oleju kokosowego 100g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów 50g zmielonych orzechów laskowych 40g wiórków kokosowych szczypta soli 20g płatków migdałowych Przygotowanie 1 Wanilię kroję wzdłuż i łyżeczką wyciągam nasiona. 2 Mus jabłkowy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę cynamonu, wanilię (nasiona i strączek(...)oraz 1 łyżkę miodu i rozcieram palcami na kruszonkę. 9 Piekarnik rozgrzewam do 160st.C. 10 Masę owocową równomiernie posypuję kruszonką. 11 Piekę około 15 minut. Po tym czasie ciasto posypuję płatkami migdałowymi i piekę jeszcze 5-10 minut aż kruszonka zrobi się złocisto - brązowa. 12 Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam na 15 minut do ostygnięcia. 13 Smacznego
Book of spellswypiek na pograniczu pieczywa, a ciasta. Lekko wilgotny w środku i z chrupiącą skórką. Szybki do przygotowania i bardzo smaczny. Uwaga: do przyrządzenia bananowego chlebka nie będziecie potrzebować miksera :) Składniki na foremkę keksową o długości 25 cm: 2 dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki pszennej (220 g) 3 garście płatków migdałowych 2 łyżki cukru, np. ksylitolu 1 łyżeczka(...)cukier. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać 2 garście płatków migdałowych. Ponownie wymieszać. Powstanie bardzo gęste ciasto. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć ciasto. Na sam wierzch posypać pozostałe płatki migdałowe. Piec około 1 godzinę w 180°C (aż do zarumienienia ciasta). Upieczony chlebek przełożyć na kratkę i poczekać, aż ostygnie
Ugotowaćmnie był to strzał w dziesiątkę!Składniki:500 g mrożonego szpinaku,2 łyżki masła,1 ser feta,1 ząbek czosnku,600 g fileta z łososia,1 ciasto francuskie,1 jajko,100 g płatków migdałowych,szczypta soli.Przygotowanie: Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy, aż do całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec(...)Sklejamy też delikatnie górę i dół naszej koperty. Takie koperty układamy na papierze do pieczenia - sklejoną częścią dołem do papieru. Robimy cztery takie koperty. Roztrzepanym jajkiem smarujemy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach
Aga w kuchni