ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:22/234)

Mazurek truflowo-migdałowy 191

Mazurek wiosenna łąka... Kruche ciasto z wyraźnie migdałową nutą, truflową, lekko podchmieloną masą czekoladową, ozdobną rozetką z masy marcepanowej i mnóstwem smakowitych bakalii...  Mazurek truflowo-migdałowy to smakowita ozdoba wielkanocnego stołu :-) Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 350 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wsypać do miski, dodać mielone

maniapieczenia
TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI 138

Śliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami  musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam! Polecam również tarty: z jabłami z truskawkami z warzywami z owocami lata ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g cukru pudru 125g masła 1 jajko 2 łyżki(...)upieczoną tartę. Śliwki wydrylowałam i przekroiłam na połowy. Posypałam je mąką ziemniaczaną i startą skórką cytrynową. Wymieszałam i ułożyłam na masie. Posypałam śliwki kawałkami ciasta,które pozostało mi z tarty. Wierzch tarty posypałam płatkami migdałowymi. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Tarty można podawać z dowolnymi składnikami. Owocami świeżymi lub z puszki, kremami

potrawyregionalne
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 547

być. To taka jednak wielka drożdżówka, rodzinna porcja. Pychotka! Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonkąPRZEPIS(na dużą blachę z piekarnika)Temperatura: 180ºC | Czas pieczenia: 30-40 minCiasto 1kg mąki 4 jajka 1, 1/2 szkl. cukru 1/2 l mleka 10 dag drożdży 1  masło  zapach - waniliowy, migdałowy 2 łyżki dobrego(...)oleju skórka z cytryny Nadzienie jagodowe 3/4 litra jagód 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka 1/2 margaryny Kasia 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki  zapach migdałowy Przygotowanie Ciasto. Jajka utrzeć z cukrem. Drożdże rozetrzeć, wymieszać z 1 szkl. mleka, z 1 łyżką cukru i posypać 1 łyżką mąki. Poczekać az drożdże urosną. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto marchewkowe z jabłkiem 409

marchew obieramy. Ścieramy na tarce o średnich oczkach. W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, sól i cynamon. Osobno mieszamy olej, roztrzepane jajka, ekstrakt migdałowy. Łączymy suche składniki z płynnymi i mikserem wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy migdały, marchew i jabłka. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę (mniej więcej 24 cm średnicy) smarujemy tłuszczem i wlewamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik(...)formy, oprószamy cukrem pudrem. Opcjonalna polewa:  Czubata łyżka cukru pudru Łyżka płynnego miodu sok z połowy cytryny płatki migdałowe do posypania Składniki ucieramy na lukier, polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi do dekoracji

Gotuj z Rumcajsem
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42834

200g lodowato zimnego masła 4 lekko czubate łyżki cukru 3 żółtka z jajek rozmiaru M 3-4 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 18% kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego jeśli ciasto jest za suche- 2 łyżki zimnej wody POZOSTAŁE SKŁADNIKI 5 białek jajek rozmiaru M szczypta soli 1 szklanka + 2 łyżki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 400g śliwek

Karo in the Kitchen
WZK czyli wuzetka 179

śmietankę na sztywno i dodajemy pod koniec ubijania żelatynę lub fix. Na sam koniec możemy dodać aromat zapachowy, ja dodałam pomarańczowy ale równie dobrze sprawdzi się rumowy czy migdałowy.  Zimne ciasto kroimy wzdłuż na dwie części. Spód smarujemy dżemem a następnie układamy ubitą śmietanę. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i polewamy przygotowaną polewą. A właśnie jak zrobić polewę? Roztopić margarynę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Quiche ze szpinakiem 169

sól , pieprz olej do smażenia ser fetta 100 g śmietany kremówki,  3 jajka 1 białko  50 g tartego parmezanu,  szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki płatków migdałowych WYKONANIE  Ciasto zagnieść z  2 łyżkami wody i w/w składnikami Zawinąć w folię i odłożyć na 20 min do    lodówki. Filet z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto drożdżowe z kruszonką 190

mleka zapach śmietankowy starta skórka z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek rodzynki (opcjonalnie) Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szkl cukru  1/3 kostka masła  olejek migdałowy Przygotowanie ciasta Całe jajka utrzeć z cukrem. Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku (1/4 szkl.) z jedną łyżeczką cukru i jedną łyżeczką mąki. Odstawić, aż drożdże podwoją objętość

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe 3090

Ciasto makowo - adwokatowe to wyjątkowy, przepyszny wypiek, który wręcz urzeka swoim smakiem. Masa makowa idealnie komponuje się z delikatnym kremem ajerkoniakowym , tworząc niezwykle połączenie smaków, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością. Polecam. Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)czubata łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 2 krople aromatu migdałowego Krem ajerkoniak-ow y : 3 żółtka 3/4 szklanki cukru budyń waniliowy 500 ml mleka łyż ka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła 40 ml advocatu ponadto: ok. 70 g płatków migdałowych       Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wy kładamy pergaminem (forma

Słodka Strona
BABKA KAJMAKOWA 145

mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia  sok z 1 cytryny Polewa kajmakowa 100 g masy krówkowej - kajmak 4 łyżki mleka Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie: Ciasto - w rondelku margarynę z masą krówkową - kajmak podgrzać na małym ogniu do połączenia składników, cały czas mieszając i uważać by nie przypalić - nie gotować!. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę pszenną(...)ubić robotem. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Polewa kajmakowa - w rondelku 100 g masy krówkowej - kajmak podgrzać z mlekiem i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wystygnięcia, w celu lekkiego stężenia. Ostudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać płatkami migdałowymi

Ciastka - domowe słodkości
Bezglutenowe gryczano- migdałowe placuszki z wiśniami i amaretto 140

Bezglutenowe gryczano migdałowe placuszki z wiśniami i amaretto Składniki: Na ciasto szklanka mąki gryczanej pół szklanki mleka  migdałowego 1 jajko szczypta soli wiśnie  cukier trzcinowy kieliszek  amaretto To mój autorski przepis. Przyznam się ,że po raz pierwszy używam mleka migdałowego w pieczeniu. Placuszki są wyśmienite lekko słodkie od słodyczy mleka. Przygotowanie(...)Wsyp mąkę gryczaną do wysokiego pojemnika, dalej mleko migdałowe, jajko i szczyptę soli. Ponieważ mąka gryczana zabiera wilgoć, miej pod ręką mleko migdałowe w razie gdy ciasto bardzo zgęstnieje. 2. Wydrylowane wiśnie umieść w garnku i zacznij podgrzewać. Gdy puszczą sok dosyp cukier trzcinowy i kieliszek amaretto. Gotuj, aż alkohol odparuje. 3. Placuszki

AZgotuj!
Strucla drożdżowa z makiem 165

SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 8 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 3 dag drożdży, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1,5 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli, Masa makowa: 20 dag maku, 1 jajko, 5 dag margaryny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru kryształu, 5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy), kilka kropli olejku migdałowego. PRZYGOTOWANIE(...)zaparzam we wrzątku. Mielę dwa razy. Do maku dodaję cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Masę doprawiam do smaku olejkiem migdałowym. 2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagniatam ciasto. 3. Ciasto rozwałkowuję, tworząc kwadrat o boku 40cm. Na cieście rozsmarowuję masę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mleczny torcik na migdałowym spodzie 159

Spód:130 g masła150 g migdałów w słupkach150 g herbatników kakaowychMasa:250 ml mleka400 ml kremówki4 łyżki cukru3 płaskie łyżki żelatyny50 g mlecznej czekolady3 łyżki mleka

kolorowotorcikowo
Ciasto makowe z serkiem homogenizowanym 408

makowe blaty biszkoptu przełożone kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą waniliową. Wierzch obficie posypany podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. To ciasto robiłam jakiś czas temu i trzeba przyznać, że jest wyśmienite! Wszystkie smaki świetnie ze sobą współgrają, a samo ciacho prezentuje się wybornie! Przepis znalazłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki  i minimalnie go zmodyfikowałam. Gorąco polecam(...)homogenizowanego ½ szkl. cukru pudru 16 g cukru waniliowego 1/3 szkl. mleka 2 łyżki żelatyny 200 g miękkiego masła Dodatkowo: słoik kwaskowatego dżemu, np. z czarnej porzeczki 80 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Biszkopt makowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! (oprócz wody). Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka wymieszać z olejem i gorącą wodą

Nastoletnie Wypiekanie