ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:17/234)

Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą 160

szukają wielkanocnych inspiracji na ostatnią chwilę i mój Mazurek przypadnie wam do gustu. Właśnie jestem w trakcie degustacji pierwszego kawałka… mmmm naprawdę pychaJ Polecam!!!!! Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą         Składniki: Ciasto kruche: ·       70 g mączki migdałowej (lub migdałów zmielonych) ·       250 g mąki(...)Śliwki suszone kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski i zalewamy wódką. Przesiać mąkę. Połączyć ją z cukrami i mączką migdałową. Przełożyć mąkę na blat. Dodać żółtka i pokrojone w kostkę masło. Nożem połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto. Ciasta zagniatać jak najkrócej. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około godzinę. Formę 24 cm x 24 cm wyłożyć papierem

Mania Gotowania
Brownies z migdałami 168

Migdałowe brownies...:) jak każde brownies uzależniają....czasami aż nie mogę uwierzyć jak bardzo...nie potrafię nic więcej powiedzieć niż- uzależnienie :)......pycha..Zaczynamy:  Składniki:120 gr masła50 gr ciemnej - gorzkej czekolady50 gr mąki2 jajka225 g cukru1 łyżeczka do pieczeniaszczypta soli100 gr migdałów  Wykonanie:Rozpuszczamy masło I czekolade w miseczce postawionej na garnek z gorącą I gotującą się wodą(...)drugiej misce ubijamy cukier z jajkami I proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę, ciągle ubijając. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę I masło. Ubijamy . Do ciasta dodajemy migdały, zostawiamy pare do posypania ciasta. Mieszamy łyżką.Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 30 min.  Po upieczeniu, odkładamy do ostudzenia, pozniej kroimy. I brownies gotowe :)Smacznego

Smaki Edyty
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I BEZĄ 1038

tego soczyste truskawki i rabarbar oraz ogromna ilość przepysznej bezy - miękkiej w środku i pięknie chrupiącej na zewnątrz. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi, a spód oprószyłam wiórkami kokosowymi, które wchłonęły nadmiar soku i nadały całości delikatnej, kokosowej nutki.  Ciasto znika błyskawicznie za jednym podejściem, a pracy przy nim naprawdę niewiele. Możecie je zrobić również z samymi truskawkami (gdy zabraknie lada(...)czasie wyjmij je, posyp spód równomiernie wiórkami kokosowymi i nałóż owoce, a następnie rozłóż delikatnie bezę (możesz zrobić na niej esy-floresy, żeby było ładniej). Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piecz ciasto przez 15-20 minut do zezłocenia się bezy, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto przez kolejne 15 minut , aby beza się wysuszyła. Następnie wyjmij blachę

Słodko-Słony Świat Ilony
Pączki z mąką jaglaną i kremem migdałowym 322

szklanka cukru + 1 łyżka  100 g drożdzy 100 g masła 2 litry olej na 5 litrowy garnek cukier puder trzcinowy Sól himalajska Wypełnienie: krem migdałowy z prażonych migdałów  Primavika  16 łyżeczek  (Może być też np tahini) śmietana kremówka 16 łyżek 6 łyżeczek trzcinowego cukru pudru Przygotowanie: 1/ Do dużej miski przesypujemy mąki i dodajemy trochę(...)którą podgrzewamy na małym ogniu. rozpuszczamy w niej cukier a następnie masło z prażonych migdałów. Mieszamy aż utworzy się konsystencja gęstego sosu. 6/  Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki które nadziewamy sosem migdałowym (1 łyżeczka wystarczy, 4 końce rozciągniętego ciasta zwijamy w jeden punkt u góry tak by sos pozostał w środku) Pączki robimy małej wielkości :).  7/ Do rozgrzanego

Kuchnia PROzdrowotna
Murzynek Bambo 438

szklanki mleka, 3 opakowania budyniu czekoladowego, 3 łyżki cukru, 200g masła, ½ kostki gorzkiej czekolady, Dodatkowo: ½ puszki masy kajmakowej, 50g płatków migdałowych. PRZYGOTOWANIE : 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Do ciasta cienkim strumykiem wlewam olej. Następnie dodaję ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach(...)zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy dodaję drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Mieszam. Masą przekładam biszkopty. 4. Wierzch ciasta smaruję masą kajmakową oraz posypuję uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort Sachera w wersji wege 222

pierwszy wegański wypiek, udał się zadziwiająco dobrze: genialy w smaku, po prostu bosko czekoladowy, strukturą przypominający dobrze upieczone brownie, o ciekawym czekoladowo-migdałowym aromacie, za sprawą dodania mleka migdałowego. Samo ciasto robi  się dosłownie w 10 minut, tyle, ile zajmuje odmierzenie składników i wymieszanie ich. Córce smakowało bardzo, mąż był sceptycznie nastawiony, bo przed konsumpcją dowiedział się(...)wydać fortuny.  Tym przepisem biorę udział w konkursie u Ostrej na słodko (click) Tort Sachera w wersji wege Składniki na tortownicę 18/20 cm: na ciasto: 250 ml mleka roślinnego( u mnie migdałowe) 220 g mąki pszennej 30 g skrobi kukurydzianej( może być również ziemniaczana czy ryżowa) 90 ml oleju( u mnie Kujawski z pierwszego tłoczenia) 1 ½ łyżeczki proszku

Mia Cucina Sofieta
Grysikowe ciasto z mascarpone 131

kęsie wiedziałam że był to strzał w dziesiątkę, wszyscy byli nim zachwyceni. Grysikowe ciasto z mascarpone Skladniki: - 500 g serka mascarpone - 500 g kaszy manny - 4 jajka - 320 g cukru - 125 g masła - 5 łyżek soku ze świeżej pomarańczy - 1 proszek do pieczenia - 70 g płatków migdałowych - Amaretto Przygotowanie: Masło rozpuszczamy, po wystudzeniu ucieramy z serkiem mascarpone(...)wody i sokiem  pomarańczowym. Pozostawiamy na ogniu na 2 minuty bez pokrywki. Wyjmujemy z piekarnika upieczone ciasto i polewamy gorącym syropem. Posypujemy wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciepła ciasto kroimy na kawałki. Na talerzyk wlewamy trochę Amaretto i moczymy ciasto. Na zimno jest również pyszne.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Przepisy z ziarenkami w roli głównej. Dalsza współpraca z Ziarenkowo. 155

Jabłkowe placuszki z kaszy manny z cynamonowymi ziarenkami Zapiekanka ryżowa z migdałowymi ziarenkami i bananami Kokosowe chia z owocowym musem i migdałowymi ziarenkami Owsiane ciasto twarogowe z migdałowymi ziarenkami i owocami

Słodkie okruszki
Ciasto migdałowe z kremem pistacjowym 176

Postanowiliśmy zrobić Karolowi ciasto na urodziny. A ponieważ Karol bardzo lubi migdały i orzechy, podeszliśmy do tematu dość esencjonalnie. Goście znowu byli zachwyceni odwrotnie proporcjonalnie do

GRUBY WAŁEK
Migdałowe trójkąty 94

Składniki na około 30 sztuk:200 g mąki150 g zmielonych migdałówstarta skórka z 1/2 cytryny100 g cukru2 żółtka200 g miękkiego masła150 g konfitur morelowych1 łyżka likieru

Świat Ciasta
Ciasteczka z marmoladą z ciasta francuskiego 254

Składniki: 1 ciasto francuskie,1 żółtko,marmolada Orzech,płatki migdałowe.    Przygotowanie:   Ciasto francuskie rozwijamy z papierem do pieczenia. Kroimy je na kwadraty, u mnie wyszło 15 kwadratów ( 3 x 5). Na środek każdego kwadracika nakładamy po 2 łyżeczki marmolady. Zlepiamy dwa przeciwległe rogi ze sobą. Żółtko roztrzepujemy i smarujemy ciasteczka. Posypujemy ciasteczka płatkami migdałowymi. Pieczemy

Aga w kuchni
Clafoutis: czyli skoro francuski, to nawet zakalec zrobi furorę 139

owoce, użyłam czereśni. Nie jest to aż tak duże odstępstwo od oryginału; większą zbrodnią wydaje się wydrylowanie owoców. Tradycyjnie bowiem wiśnie zapieka się z pestkami, co ma nadać ciastu przyjemnie migdałowego aromatu. Ze względu na bezpieczeństwo przy spożywaniu posiłku i zażyłość, jaką czuję ze swoim uzębieniem, czereśnie brutalnie pozbawiłam pestek, i w tej formie zalałam ciastem. Muszę przyznać(...)efekty czekałam z duszą na ramieniu. Na szczęście okazało się, że Francuzi wiedzą, co robią, i to ciasto-deser smakuje naprawdę wybornie. Oszukałam lekko, dodając ekstrakt migdałowy, dzięki czemu pachnie wspaniale; poza tym aromat migdałowy doskonale komponuje się z czereśniami. Nie za słodkie, bardzo delikatne, oryginalne w strukturze - zdecydowanie zaspokajające głód na Francję. Bazowałam na przepisie Blondynki , ale co nieco

Pożeraczka, czyli raz adobrze
pychotka vel Pani Walewska 799

równe części. Wałkujemy, wykładamy na blachy i podpiekamy w piekarniku na jasnozłoty kolor. dodatkowo: 500 g dżemu z czarnej porzeczki 100 g kandyzowanej czarnej porzeczki 100 g płatków migdałowych Na podpieczone ciasta wykładamy po połowie dżemu i kandyzowanej porzeczki. składniki na bezę: 6 białek 200 g cukru pudru 2 łyżki budyniu waniliowego wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie małymi(...)porcjami dodajemy cukier puder. Do gotowej masy dodajemy budyń i delikatnie mieszamy, wykładamy na ciasto z dżemem, posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Jeśli ciasta pieczemy osobno, bezę na drugi placek przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem, wtedy składniki dzielimy na połowę. składniki na masę: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej

Domowy Smak Jedzenia
Migdałowa babka majonezowa w dwóch kolorach 328

Wypiek z gatunku: ŁATWO, SZYBKO i PRZYJEMNIE Z okazji Wspólnego Pieczenia Ciasta Na Niedzielę organizowanego przez Bożenę z bloga Moje domowe kucharzenie, postanowiłam wykonać moją popisową babkę majonezową - tym razem w wersji dwukolorowej (tradycyjna propozycja monochromatyczna do znalezienia TU).Ponieważ pierwszy raz biorę udział w akcji wspólnego pieczenia, poniżej cytuję kilka słów o podstawowych zasadach [źródło TU]: Kolejne wspólne pieczenie(...)jakości, w sumie najgorszy, jaki tylko mogłam znaleźć w pobliskim sklepie - wyjątkowo się sprawdza w takim wypieku.Tym razem babkę zdominował aromat migdałów - użyłam esencji migdałowej jako dodatku do ciasta i płatków migdałowych do posypania po upieczeniu.Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):   5 jaj - małych, jeśli większe to 4 sztuki  1 szkl. cukru (250g

Grunt to przepis!