Ciasto kuszące słodyczą przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi. ki (forma35x20 cm) Ciasto 15 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta(...)dżemem porzeczkowym . Beza Z białek ubić sztywną piane, pod koniec ubijania dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Sztywną pianę z białek wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 C. gotowe ciasto dokładnie wystudzi a następnie przeciąć na dwie równe części. Krem
RAROSSACiasto Popapraniec Ciasto Popapraniec to pyszne warstwowe ciasto z makiem, kokosem, dżemem porzeczkowym i budyniem. To idealne ciasto na święta i inne okazje, ciekawie prezentuje się na stole i jest proste w przygotowaniu. Zobaczcie przygotowanie ciasta krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto Popapraniec z makiem i kokosem doczekało się już(...)udekorowane tym, co najbardziej lubicie - ma wyglądać wesoło, im więcej kolorów i faktur, tym lepiej :) Ja najbardziej lubię posypywać go orzechami i kokosem, ale fantastycznie sprawdzą się też płatki migdałowe. Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i budyniem smakuje zupełnie wyjątkowo, na pewno posmakuje Waszym gościom. Bardzo polecam, smacznego:) Ciasto Popapraniec z makiem i kokosem, składniki: na blaszkę o wymiarach
Lekcje w kuchniczęści. Rozłożyć na dwie blaszki. Beza: 6 białek 1 szklanka cukru 2 paczki migdałów Białka ubić z cukrem wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Następnie ciasto posmarować bezą i posypać płatkami migdałowymi. Upiec na złoty kolor w 160 stopniach przez ok 25 minut. Masa: 1/2 l śmietany kremówki 2 fixy do śmietany(...)mrożonych malin. Śmietanę kremówkę ubijać 2 minuty , a następnie dodać fixy , cukier puder i ubić wszystko na sztywno , dodać serki i wymieszać delikatnie ręcznie. Na upieczone ciasto rozłożyć tężejąc galaretkę , następnie kremem i przykryć drugim ciastem. Smacznego
Aromatyczne Podróżepolukrowane i obsypane pistacjami. A kiedy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je przygotować do świątecznej puszki (która, swoją drogą, w tym roku była dość uboga w różnorodność). Połączenie kruchego migdałowego ciasta z masą marcepanową i cieniutką warstwą powideł śliwkowych, a do tego cytrynowy lukier - czy może być coś lepszego? Migdały i marcepan to takie duńskie smaki, wiedziałam więc, że zasmakują(...)Bolały mnie plecy, ręce i stopy, miałam dość i powiedziałam sobie nigdy więcej!A kiedy wszyscy zajadali się ciasteczkami, chwalili je i domagali się więcej, stwierdziłam: Dlaczego by nie...?Migdałowe serduszka z marcepanemSkładniki:(na 60 sztuk)150 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli80 g cukru pudru1,5 łyżeczki cukru waniliowego150 g mielonych migdałów125 g zimnego masła2 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 2 jajka 75 dag roztopionego masła (ostudzonego) szczypta soli Nadzienie: kilka łyżek powideł śliwkowych łyżka cynamonu Lukier: 1 szkl cukru pudru kropla olejku migdałowego Ciasto: Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki tortowej i 1/2 szkl ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski
Smakołyki Asiewentualnie troszkę śmietany 2 kg jabłek cukier i przyprawa do szarlotki KAMIS lub cynamon wedle uznania 3 łyżki bułki tartej Pianka: 5 białek 1 szkl cukru 100g płatków migdałowych Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Blaszkę (24x36cm) posmarować masłem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st
Smakołyki Asiwylać przestudzony krem. Obieraczką do warzyw obrać jabłka tworząc jak najdłuższe paski, a z nich zwinąć różyczki i ułożyć na kremie. W środki różyczek włożyć po kilka płatków migdałowych. Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni i piec 35 minut. Jabłka powiny być rumiane. Wyjąć, lekko przestudzić i posypać po wierzchu pudrem połączonym z cynamonem...Można
Gosia gotujeokazje zapraszam na pyszne ciasto herbatnikowe z fajnie dobranymi masami... Polecam :) Składniki ( na blaszkę 20x35 cm ) - 4 paczki herbatników - 1 paczka krakersów - 2 budynie waniliowe - 1 kostka masła - 1 puszka masy krówkowej - 1 słoiczek powideł śliwkowych - 0.5 litra śmietanki 30 % - 1 łyżka mleka w proszku - 1 łyżka cukru pudru - 0.5 litra mleka - płatki migdałowe Wykonanie Na do blaszki wykładam(...)lekko podgrzaną masą krówkową. Na masę krówkową nakładam krakersy, które następnie smaruję powidłami. Ubijam smietankę z mlekiem w proszku i cukrem pudrem .Przekładam na powidła. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładam na minimum dwie godziny do lodówki. Smacznego :) * przepis podejrzałam w programie Ewy Wachowicz delikatnie zmodyfikowałam dla własnych potrzeb
Kuchnia z widokiem na ogródbardzo szybko. Można użyć dowolnych owoców np. wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody, jeżyny. Jest to potężna dawka energii i daje uczucie sytości na długi czas. Polecam podawać polane jogurtem naturalnym. Migdałowe ciasto z malinami około 10 porcji Składniki: na spód: 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka migdałów 1/3 szklanki oleju kokosowego 1 banan 3 łyżeczki stewii 1 łyżka miodu 2 łyżki
Jaglusianieco, ale dbają o jakość słodyczy, które jedzą. Śliwki to jedne z moich ulubionych owoców. Wydaje mi się, że Wasze również, bo ciasta ze śliwkami są bardzo popularne na blogu. Najwięcej odwiedzin (szczególnie jesienią) zbiera ciasto migdałowe ze śliwkami (prawdziwy sztos! Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie zacznijcie od niego. Specjalnie nawet nagrałam do niego filmik na YT, bo wiem(...)też sernik ze śliwkami , mam do niego dużą słabość, a także żytni biszkopt ze śliwkami , który wprost uwielbiacie (dostaję wiele wiadomości o tym, jakim zaskoczeniem dla Was jest to ciasto!). Tym razem upiekłam śliwki w kruchym cieście. Żeby było zdrowo, ciasto jest razowe, z mieszanej pełnoziarnistej mąki pszennej i żytniej, a zamiast cukru użyłam ksylitolu (łącznie jedynie 3 łyżki
Dietologsemolina, zastępowana czasem kaszką manną (farina). Semolinę miesza się z mąką, cukrem, jajkami i masłem lub oliwą z oliwek. Niektóre przepisy uwzględniają również wykorzystanie jogurtu naturalnego czy mąki migdałowej. Następnie ciasto wylewane jest do formy i pieczone. I dopiero tu zaczyna się zabawa. Po upieczeniu ciasto nasączane jest aromatyzowanym syropem cukrowym, co decyduje o jego finalnej konsystencji i smaku(...)romby (patrz zdjęcia). Bardzo powoli, przy pomocy chochli lub łyżki, nasączaj ciasto zimnym syropem. Czekaj aż ciasto wchłonie porcję syropu, zanim nalejesz kolejną. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Gotowe ciasto udekoruj płatkami migdałowymi lub posiekanymi pistacjami. Podawaj je w jogurtem naturalnym, lodami lub śmietaną. Dla amatorów, dobrze sprawdzi się również gorzka kawa po turecku
Chilli Czosnek i Oliwatygodniu. Poprzednie zniknęło tak szybko, że nawet zdjęć nie zrobiłam. Zostawiam Was zatem z pysznym ciastem i pięknym słońcem za oknem, a sama zmykam do pracy. Ciasto migdałowe ze śliwkami składniki na spód: 25 g brązowego cukru 80 g serka homogenizowanego 150 g mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli składniki na masę(...)migdałów 1 żółtko 2 całe jajka cukier puder do posypania wykonanie: Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. W misce łączymy wszystkie składniki na spód ciasta. Mieszamy, a następnie zagniatamy ręką. Ciasto należy rozwałkować tak by wyłożyć nim dno i boki na wysokość około 2cm. Rozwałkowane ciasto przekładamy to foremki wyłożonej papierem do pieczenia, boki foremki
Przysmaki Karolkipachnie amaretto , dzięki czemu przywodzi na myśl włoskie słońce i szalone wakacje!SKŁADNIKI :( blacha 20 x 24 cm )* ricotta – 750 g* likier Amaretto – 5 łyżek* olejek do ciast migdałowy – kilka kropel* drobny cukier – 150 g* jajko – 5 szt* śmietana 30% gęsta – 100 g*skórka z limonki – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:UWAGA!Sernik Amaretto(...)natłuszczamy masłem , delikatnie obsypujemy bułką tartą.Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku.Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki i likier , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy.Masę wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.Następnie zmniejszamy temperaturę
Ostra na SłodkoTakim wypiekiem zaskoczycie domowników i gości! Wilgotna babka, w której smak szpinaku jest niewyczuwalny, a kolor ciasta przepiękny! Do tego chrupiące migdały i posmak czekolady… Składniki: 300 g mąki tortowej, 230 g mrożonego szpinaku, 100 g białej czekolady, 100 g migdałów lub migdałów w słupkach, 350 ml oleju rzepakowego, 3 jajka, 200 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, opakowanie proszku(...)przemian masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – miksować na średnich obrotach miksera. Na koniec, miksując na tych samych obrotach, dodać czekoladę i posiekane migdały lub słupki migdałowe. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około godziny ( do suchego patyczka). Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem
Nie tylko w kuchniBardzo smaczna rolada z masą migdałową i wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta krucho - drożdżowego. Masę można zrobić migdałową lub podobnie- orzechową . Tym razem opierałam się na przepisie na masę ze strony Moje Wypieki składnikimasa (na 1 struclę )300 g zmielonych migdałów,150 g ciemnego brązowego cukru120 g śmietany kremówki 36% lub 30%3 łyżki rumu1 łyżeczka cynamonu1 białko1/4(...)ciasta z tego przepisuprzygotowanieWszystkie składniki farszu dobrze wymieszać drewnianą łyżką , lekko rozcierając lub w malakserze. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą migdałową.Gotowe ciasto rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem migdałowym (pozostawić wolny margines szerokości ok 2 cm), zwinąć, ostrożnie przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem
Stare Gary