ciut za mocno przypiekłam. Razem ze mną ciasta z rabarbarem piekły: cdn. 300 g mąki pszennej 300 g jogurtu greckiego 2 jajka 140 g cukru 50 g masła 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej kilka łodyg rabarbaru rodzynki płatki migdałowe Masło stopić i zostawić do ostygnięcia.rabarbar obrać ze skórki(...)drugiej.Następnie połączyć razem , dodać rodzynki i troszkę pokrojonego rabarbaru .Wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzchu ciasta ułożyć resztę rabarbaru , posypać płatkami migdałowymi.Ciasto piec w 170-180 stopniach przez około 45-60 minut
Moje domowe kucharzeniejednolitą masę. Następnie należy dodać 5 żółtek i dalej zagniatać. Blaszkę o wymiarach 29 x 35 cm należy wysmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Blaszkę wylepić ciastem i podziurkować widelcem. Ciasto piec w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza. Nadzienie: Truskawki umyć, oczyścić i przekroić na połówki. Do truskawek dodać 2 łyżki(...)Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier cały czas miksując. Pianę miksować jeszcze przez 2 minuty. Ubitą pianę wyłożyć na nadzienie truskawkowe i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec w temp 160 stopni Celsjusza przez 20 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piec 20 minut, lub krócej, jeżeli bezowa pianka będzie już chrupiąca
Receptura smakujuż mówiłam, że lubię ciasto drożdżowe? :) Pyszne mięciutkie bułeczki z jabłkowym nadzieniem posypane płatkami migdałowymi. Ciasto jest jak w drożdżówkach z masą krówkową , z tą róznicą, że tu jest ociupinkę więcej cukru. Składniki: 500 g mąki, 2 jajka, opakowanie drożdży instant, szczypta soli, 100 g cukru, 65 g roztopionego masła, 190 g mleka Z podanych składników(...)duże lub 2 małe jabłka, szczypta cynamonu, 4 łyżeczki cukru, 6 łyżek śmietanki kremówki 30%, 5 łyżeczek płatków migdałowych, ew. garstka rodzynek 1 jajko, 2 łyżki mleka Jabłka pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników, wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto należy odgazować i podzielić całość na 12 części (po mniej więcej 80 g). Z ciasta w dłoni uformować placuszki, ułożyć
Plate of JoySzwedzki torcik migdałowy to niewysokie, puszyste, migdałowe ciasto przełożone śmietankowym kremem, z wierzchu posypane chrupiącymi, podprażonymi migdałami. Torcik jest w 100 % bezglutenowy. Doskonały do czarnej kawy. To jedno z dwóch ulubionych, szwedzkich ciast mojego męża... :-) Ciasto: 350 g mielonych migdałów (ze skórką) 200 g cukru 6 białek Dna dwóch tortownic o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków foremek
maniapieczeniamigdałowa: 6 białek 30dkg cukru płatki migdałowe ok.10dkg Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Otrzymaną pianę wyłożyć na jedną blachę z ciastem, posypać płatkami migdałowymi. Masa: 800ml śmietany kremówki 36% lub 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny Masę najlepiej robić na dwa razy, czyli najpierw ubić połowę kremówki, dodać(...)ok.20dkg)- może być więcej, jak kto lubi:) Galaretkę sporządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i schłodzić. Złożenie ciasta: Ciasto bez bezy masa wiśnie tężejąca galaretka masa ciasto z bezą migdałową
Maślane ciasteczkodrożdży 200 g masła (kostka) około 500 g śliwek 0,8 kg mąki pszennej + plus około 300 g do podsypania 4 łyżki brązowego cukru ½ szklanki płatków migdałowych jajko do posmarowania ciasta. Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Przepis zrobiłam w punktach, po kolei, tak jak ja sobie rozpisałam i robiłam. Może to wam ułatwi pracę. Nagrzewam piekarnik(...)rozkładam wyrównując wierzch. Na cieście układam śliwki i smaruję ciasto jajkiem. Ciasto odkładam na 30 minut, do lekkiego wyrośnięcia. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, grzanie góra dół. Posypuję ciasto płatkami migdałowymi i brązowym cukrem. Piekę około 30-35 minut aż będzie pięknie złoto-brązowe. Sprawdźcie patyczkiem. Mimo że wydaje się, że drożdży jest dużo, w cieście ich nie czuć. Jest
ladykitchenprzepis nieco zmodyfikowałam, dodając na przykład mąkę migdałową, dzięki której cisto jest jeszcze bardziej aromatyczne. Jeśli nie chcecie jej dodawać, proponuję zamienić ją na zwykłą mąkę i dodać aromat migdałowy. Ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu, idealne, kiedy chcemy przygotować coś dla niespodziewnych gości. Wilgotny i aromatyczny spód, z pysznym, chrupiącym karmelowych wierzchem. Ciężko zaprzestać na jednym(...)gwarantuje, że jeśli je upieczecie nie będzie to wasza pierwsza i ostatnia blaszka. Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami Składniki: 3 jajka 110 g drobnego cukru trzcinowego pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii 110 g mąki pszennej 60 g mąki migdałowej lub zielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 80 ml maślanki Pralina: 90 g masła
Mania Gotowaniagdyby tak zrobić ciasto bez mąki i jajek ? Ostatnio przyszedł mi właśnie taki pomysł, co poskutkowało pojawieniem się ciasta jaglanego z owocami i wiórkami kokosowymi :) Składniki: - 1,5 szklanki kaszy jaglanej - 2 łyżki cukru - 1,5 szklanki mleka roślinnego - 1,5 szklanki wody - 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego - 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 jabłko - maliny mrożone - jagody mrożone - wiśnie(...)obieram ze skórki i kroję w kostkę. Zawartość miski przelewam do tortownicy (u mnie porcelanowa forma na tartę- 29 cm). Następnie ciasto posypuję po górze jabłkami, wiśniami oraz płatkami migdałowymi. Ciasto piekę w temp. 180 st. C przez 50 minut. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze gorące :) Na drugi dzień można je odgrzać na patelni z odrobiną wody. Smacznego
Receptura smakujajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju kilka kropel olejku waniliowego 10-12 renklod płatki migdałowe Kruszonka: 5 dag masła 7 dag mąki 4 łyżeczki cukru Składniki na kruszonką zagniatamy i wstawiamy do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i dokładnie(...)sobą mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy śliwki skórką do dołu lekko wciskając je w ciasto. Na wierzch układamy niedbale kruszonkę i całość posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut (aż do suchego patyczka
My simple kitchenBardzo dobra tarta, super smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych, oraz na zimno. Formę do tarty o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i obsypać kaszką
Kuchnia PokoleńKilka tygodni temu natknęłam się na akcję "Weekendowa Cukiernia". Bardzo spodobał mi się pomysł comiesięcznego wspólnego pieczenia z innymi blogerkami.W tym miesiącu pieczemy ciasto migdałowe, które w oryginalnym przepisie pieczone było z agrestem i porzeczkami. Niestety nie mam dostępu do tych owoców, więc swoje ciasto przygotowałam z wiśniami i brzoskwiniami.Ciasto jest naprawdę smaczne, kruche i maślane. Nie czuć
Przepisy AleksandryWykorzystałam go do dzisiejszego ciasta. Ciasto z figami jest bardzo słodkie, wiadomo figi i daktyle zawierają dużo cukru…Ale ciasto musi być słodkie. Jest to typowe kruche ciasto z migdałową kruszonką i owocami. Daktyle dodałam jedynie do smaku. Zamiast daktyli można dodać suszone morele lub rodzynki. Kruche ciasto z figami Składniki: prostokątna forma 25 cm x 35 cm Spód(...)między palcami. Wstaw kruszonkę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek wielkości dna formy plus 2 cm na brzegi. Rozsmaruj dżem i poprzetykaj pokrojone daktyle. Przykryj kruszonką i migdałowymi płatkami. Wstaw ciasto do nagrzanego na 175ºC piekarnika nastawionego na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC lyb wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 45 minut na dolnym poziomie piekarnika. Ostygnięte ciasto pokrój na kwadraty
codojedzeniamasła rozpuszczonego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka szczypta soli 3 jajka garść płatków migdałowych Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, przelewamy do do naczynia. Dodajemy masło, sól, cukier i jajka ( jedno białko zostawiamy aby posmarować nim wierzch ciasta) wszystko razem mieszamy, na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie ono dobrze(...)godziny. P tym czasie wyciągamy ciasto an stolnice, dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek. Przeplatamy ciasto w kształt chałki, wierzch smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepotem wszystko razem. Rózgą lub choćby widelcem - mikser nie jest tutaj wskazany. Na początku myślałam, że zrobiłam coś nie tak - warstwa ciasta była bowiem bardzo niska. Mimo wszystko jednak poukładam na nim moje cenne figi, posypałam maślano-migdałową kruszonką, i włożyłam do piekarnika. Jakże byłam uradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie.Ciasto(...)tutaj idealnie, ale można je zastąpić innymi owocami (myślę, że pyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość smakuje wyśmienicie, i znika w niewiarygodnie szybkim tempie. Polecam, bo robi się je bardzo łatwo, a efekt jest fantastyczny.Migdałowe ciasto z figami na maślanceSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)250 ml maślanki3 jajka125
Pożeraczka, czyli raz adobrze