Ciasto Migdałowe łzy Sernik pieczony na spodzie z rogalików z dodatkiem dżemu brzoskwiniowego.Mało składników, szybko i prosto. Forma 24 cm x 24 cm 20 porcji 55 minut czas przygotowania Składniki: · 300 g mini rogalików · 1 kg twarogu sernikowego · 460 g mleka(...)płatków migdałowych Sposób przygotowania: 1. Rogaliki układamy na dnie tortownicy. 2. Twaróg miksujemy z mlekiem, jajkami oraz budyniem. 3. Masę twarogową wykładamy na rogaliki. 4. Pieczemy 40 minut w 180 ° C. 5. Po upieczeniu smarujemy dżemem brzoskwiniowym i posypujemy płatkami Migdałowymi. 6. Ciasto chłodzimy 1 godzinę
Kulinarna ChwilaLekki biszkopt z dodatkiem maku, delikatna i zarazem puszysta masa serowa oraz pyszna domowa konfitura. Całość wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Ciasto idealne na Święta, urodziny i bez okazji :) foremka 25x36cm Ciasto: 6 jajek, szklanka mąki pszennej tortowej, 1/2 szklanki cukru, szklanka maku (użyłam Mak mielony BackMit), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżeczki(...)płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy, po czym dodać całą żelatynę do masy serowej i krótko zmiksować. Dodatkowo: słoik konfitury z czarnej porzeczki, 100g płatków migdałowych. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować 3/4 masy serowej i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować konfiturą. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę serową. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, przestudzić i posypać wierzch ciasta
Z miłości do słodkościCiasto drożdżowe o puszystym i miękkim środku oraz przyjemnie chrupiącym wierzchem, który uzyskujemy dzięki warstwie masła, cukru waniliowego oraz płatków migdałowych. Jest to ciasto, którego smak nie jest 'zakłócony' przez dodatki w postaci owoców, polewy czy kruszonki (choć takie też uwielbiam- żeby nie było! ;)), zaś czuć przyjemny aromat wanilii, zniewalającą maślaną nutę, no i oczywiście smak drożdży. Jeżeli chcecie się(...)swoją objętość- około 1 godz. Blaszkę (20x27 cm) wysmarować odrobiną masła, wyłożyć ciasto i 'porozciągać' do brzegów blaszki. Na wierzchu ułożyć 'wiórki' z masła, posypać cukrem waniliowym oraz płatkami migdałowymi. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na czas nagrzania się piekarnika na 190 stopni . Piec około 20-25 minut. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamięciutki, migdałowy spód, na nim warstwa kwaśnego rabarbaru, niezbyt gruba, żeby nie zrobił się zakalec, ale z drugiej strony musi go być wystarczająco dużo, żeby ciasto złapało od niego trochę wilgoci. Na wierzchu migdałowa, chrupiąca beza. Całość smakuje rewelacyjnie - upieczcie, póki sezon na rabarbar trwa!Ponieważ wszyscy kochamy rabarbar, ciasto z jego dodatkiem postanowiło upiec całkiem liczne grono: Panna(...)czasie ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier. Na końcu dodać mielone migdały, delikatnie wymieszać łyżką.Tak przygotowaną bezę wykładamy na podpieczone ciasto łyżką lub za pomocą szprycy. Posypujemy wierzch płatkami migdałowymi.Piec 10 minut w 180 st. C., po czym zmniejszyć temperaturę do 160 st. C. i piec jeszcze 15 minut.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Smacznego!Zdjęcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto z jabłkami w świątecznym klimacie i do tego fit? Nic prostszego. Dziś przepis na żytnie ciasto z jabłkami i płatkami migdałowymi. Ciasto bardzo lekkie, aromatyczne a co najważniejsze szybkie i łatwe w przygotowaniu. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 2 duże jabłka 1 łyżka cynamonu 75 g masła 50 g miodu 100g cukru trzcinowego 75 ml mleka 2 jajka 150 g mąki(...)uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy jabłka i mieszamy łyżką. Jabłka przed dodaniem do ciasta można troche posypać cukrem jeżeli sa kwaśne. Ciasto przekładamy do keksówki i z wierzchu posypujemy platkami migdałowymi i cukrem trzcinowym badź kandyzem (taki specjalny rodzaj cukru, który wygląda jak małe bursztyny, fantastycznie sprawdza się właśnie jako posypka do ciast). Pieczemy w 180 stopniach
Kulinarna Patilogiaupiec dzień wcześniej, smaki się wtedy lepiej przegryzą. Warto się skusić. Podobne ciasto już pojawiło się na blogu, z tą różnicą, że zamiast orzechów laskowych użyłam migdałów (przepis tutaj: Ciasto migdałowe z czekoladą). Ciasto pysznie smakuje na łonie natury. :) Ciasto orzechowo-czekoladowePRZEPIS (na 1 keksówkę) Temperatura: 180ºC | Czas pieczenia: ok. 50 minCiasto (źródło: Moje wypieki) 100 g gorzkiej czekolady(...)orzechów laskowych 1 łyżeczka kakao 100 g masła szczypta soli kilka kropli aromatu migdałowego(nie było w przepisie) Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła lub margaryny garść migdałów, uprażonych i drobno posiekanych Przygotowanie Ciasto. Jeśli orzechy laskowe będziemy sami mielić to najpierw należy je uprażyć na suchej patelni
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżki mąki pszennej 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 1 czubata łyżeczka cynamonu mielonego Kamis ¼ łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis 1 żółtko – roztrzepane garść płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: Płatki migdałowe zmiel, rozkrusz lub zblenduj. Ja użyłam do tego rozdrabniacza. W misce umieść mąkę, zmielone migdały, cukier puder i sól morską, całość wymieszaj. Dodaj masło i zagniataj palcami formując kruszonkę(...)część jagód berberysu i odstaw. Ciasto: Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt krążka, następnie przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 C (góra – dół). Nadzienie wyłóż na ciasto, zostawiając 3 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Zwiń brzeg ciasta. nadzienie Posyp 1 łyżeczką cukru pudru i płatkami migdałowymi, zawinięte brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Ciasto
Moja pasja smakuwielka blacha ciasta znikła w jedno popołudnie w czasie imprezy urodzinowej Syncia. Przepis podpatrzony w Kornikowej Kuchni . Razowe ciasto z marcepanem i jablkami 2 kwaśne jabłka 1 cytryna 100 g marcepanu 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam) 3 jajka 180 g mąki razowej orkiszowej (u mnie była to mieszanka pół na pól maki pszennej(...)dość gęste ciasto. Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem i wyrównujemy wierzch łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Do ciasta delikatnie wciskamy jabłka naciętą stronę do góry. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy w 190 st.C przez 35-45 minut (do suchego patyczka i ze złocenia się ciasta z wierzchu). Ciasto studzimy w foremce, a następnie, na kratce. Ja piekłam ciasto
Dzieje kuchennej Wiewiórypies Gdzieś daleko stąd Noc oddycha kolorami... " Czekolada i wiśnie to duet idealny. Ale czekolada i czereśnia to także znakomite połączenie. W towarzystwie nalewki orzechowej i chrupiących platkow migdałowych. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ) a krem jest juz moją inwencją. Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao(...)jajka szczypta soli Masa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany kremówki 50 g masła 3 łyżki nalewki orzechowej (lub ulubionego alkoholu) 3 łyżeczki żelatyny czereśnie płatki migdałowe Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wyłożyć ciastem formę. Wstawić formę z ciastem ponownie do lodówki
My simple kitchenTradycyjne migdałowe ciasto pielgrzyma - hiszpański wypiek z Galicji, którym częstowano pielgrzymów podążających do Santiago de Compostela. W Hiszpanii jest ono objęte specjalnym świadectwem pochodzenia, z czym wiążą się restrykcyjne zasady przygotowania wypieku i doboru składników. Jest to pyszne i aromatyczne ciasto bez mąki, na mielonych migdałach, z odrobiną cynamonu i skórką z cytryny. Wilgotne i miękkie w środku, lekko chrupiące(...)Cioci Heni, która kilka lat temu przeszła właśnie te setki kilometrów Drogą św. Jakuba i to ciasto będzie już zawsze kojarzyło mi się z Jej niesamowitym osiągnięciem :) A Was tymczasem zapraszam do wspólnego pieczenia! SKŁADNIKI: 4 jajka 200 g mielonych migdałów (zmieliłam płatki migdałowe) 200 g cukru skórka otarta z 1 średniej cytryny 0,5 łyżeczki cynamonu DODATKOWO: cukier
Słodko-Słony Świat Ilonyaromat migdałów w połączeniu z kwaskowatym smakiem malin na ciepłym kruchym spodzie sprawia, że tarta znika w mgnieniu oka. Nigdy jeszcze nie przetrwała do następnego dnia... Tarta malinowo-migdałowa Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajo 2 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki na około godzinę. Formę(...)Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie małymi porcjami dodawać zmielone migdały. W ostatniej kolejności do masy dodać całe jajo i likier. Dokładnie zmiksować. Masę migdałową rozsmarować na wystudzonym cieście, na niej wyłożyć świeże maliny (ja tym razem wykorzystałam niesłodzoną domową konfiturę malinową). Wierzch posypać płatkami migdałowymi i zapiekać przez 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę
Zapiski Młodej Żonymleko” sojowe waniliowe – 1/3 szkl* cukier – 1/4 szkl* posiekane orzechy- 1 garstka* marmolada truskawkowa – ok. 150 g* masło – 70 g* olej do ciasta migdałowy – 1 łyżeczka* kokos – do obtoczeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pokruszone ciasta i herbatniki mieszamy ze sobą ( absolutnie nie muszą , nawet nie powinny być pokruszone na pył! ).Mleko sojowe gotujemy na wolnym ogniu
Ostra na Słodkopieczenia Krem: 750 ml mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 2 łyżki masy kajmakowej kostka masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej (użyłam gotowego kajmaku marki Gostyń) 70 g płatków migdałowych Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Blachę lekko natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Ciastem równomiernie wylepić blachę. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego(...)obciążyć (np deską i książkami) na kilkanaście godzin, aby placki nieco zmiękły. Płatki migdałowe zrumienić na patelni na złoty kolor. Pozostałą masę kajmakową rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Ponownie odstawić na kilka godzin
My simple kitchenSłoneczne ciasto cytrynowe jest smaczne i wyjątkowe. Smak jest cytrynowo orzeźwiający z kokosem chrupiącym. Delikatnością zaskakuje i bardzo dobrze z kawą smakuje. Moje dzieci się nim zajadały i słonecznie się przy tym uśmiechały. Ostatni dzień głosowania http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel w konkursie "Kuchenne Zmagania"! Emotikon grin Każdy kto odda swój głos może liczyć(...)prostokątnej formy (25/12 cm)wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Dzięki temu, że użyjemy papieru, łatwo będzie można wyciągnąć ciasto z formy. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180°C. (do suchego patyczka). Rada: jeśli ciasto za szybko nam się przyrumienia, wystarczy je przykryć papierem na czas pieczenia. Jeśli będziecie piec
Moniki Smakołykiznajdziecie listę wszystkich przepisów dodanych do akcji, a na początek kilka przepisów, które podbiły moje serce ;) PODSUMOWANIE AKCJI "ŚWIĄTECZNE SŁODKOŚCI! 2015" Lista przepisów dodanych do akcji (172 przepisy): Migdałowe dachówki Ciasto 3BIT bez pieczenia Torcik makowy Miodownik (stefanka) z masą grysikową Speculoos – ciasteczka Świętego Mikołaja Popękane ciasteczka czekoladowe Mandarynkowiec Pierniczki ziemniaczane na opłatku Pierniczki jak alpejskie – na ostatnią chwilę! Lamingtony(...)masło orzechowe Pomarańczowe muffiny z czekoladą i kremem cynamonowym Żurawinowe ciastka w słoiku Sernik z białą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki Ciasto pijak Tartaletki migdałowe Babka z daktylami i pomarańczą Racuchy drożdżowe z jabłkami Porzeczkowiec Mincemeat Bożonarodzeniowe babeczki mince pies Czekoladowe trufle z orzechów laskowych Ciasto bożonarodzeniowe Ciasteczka czekoladowo-orzechowe Makowiec Moczka Ciasteczka
My Culinary Art