przepis na stronie Leśny Zakątek od razu postanowiłam je upiec. Rogaliki są mięciutkie, puszyste, można je mrozić. Idealne do kawy, herbaty lub na drugie śniadanie. U mnie rogaliki nie były duże i wyszło ich około 12 sztuk. Mleczne rogaliki z czekoladą Składniki: Na ciasto drożdżowe: 600g mąki pszennej 100g cukru 100g masła, roztopionego
Smak mojej kuchniubite jajko 150 ml tłustego mleka 250 ml jagód leśnych olej do smażenia 400 ml wiejskiej śmietany lub jogurtu cukier trzcinowy do posypania gałązki mięty do dekoracji Przesiej wiekszą część mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj otręby i jajko. Wlej mleko i wymieszaj, by nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęsej śmietany. jesli trzeba, dosyp mąki. Rozgrzej
Gotuj Sam!robimy farsz tylko ze swoich suszonych grzybów leśnych i własnoręcznie ukiszonej kapusty. Nie stosujemy zamienników takich jak pieczarki, bo to już nie jest to samo. Cóż mam powiedzieć....po prostu niebo w gębie. Te ze zdjęć były przygotowane na Wigilię. Ot taki mały dwumiesięczny poślizg :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki mąki wrocławskiej 1 żółtko 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca
Gosia gotujeCiasto pianka czekoladowa porzeczkowa na biszkopcie czekoladowym. Nie można się od niego oderwać. Letnie ciasto do kawy z którym każdy sobie poradzi. Słodycz pianki przełamuje kwasowość porzeczek. biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukier biały Polski Cukier 4 łyżki mąki pszennej typ 450 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem czekoladowy(...)pianka porzeczkowa: 500 g porzeczki czerwonej 200 g cukier biały Polski Cukier 5 białek wielkość M 2 łyżki żelatyny 4 łyżki wody zimnej dekoracja: śmietana kremówka 1 galaretką owoce leśne 20 dkg porzeczek groszki czekoladowe melisa Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję łyżkę cukru, ubijam dalej, i kolejna łyżka cukru
wesoła kuchnia…by chleb był dla miłości Nie miłość dla chleba… Krzysztof Kamil Baczyński Na zakwasie z dynią i tartym jabłkiem Zaczyn • 50g zakwasu, • 350g wody, • 250g mąki
Leśny ZakątekDeser, prosty w przygotowaniu, z powodzeniem zastąpić może ciasto owocowe czy inny słodki wypiek. Warto wybierać owoce słodkie, świetnie sprawdzą się także jabłka czy gruszki, które są przepyszne właśnie na ciepło, pod kruszonką. Zachęcam do wypróbowania przepisu na zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi . Crumble z owocami leśnymi Składniki: 500 g mieszanki owoców leśnych kruszonka, przepis na kruszonkę
Moja smaczna kuchniamożemy znaleźć jego owocowe skarby. Je dnym z największych leśnych skarbów obok oczywiście grzybów są jago dy. Jago dy są bar dzo z drowe i smaczne. Bar dzo istotne jest to, że obniżają poziom cholesterolu oraz posia dają witaminy B, C oraz prowitaminę A. Teraz najważniejsze! Kto nie lubi bułeczek, ciast, deserów, czy po prostu ich samych? Zapraszam więc dziś
ChilliJemychcemy jeszcze. Ta dzisiejsza jeszcze fajnie wygląda, każda kromka ma inny wzorek, który tworzy zawinięty w środek krem daktylowy. Do chałki w ogóle nie dodaje się cukru, tylko do ciasta miód, a krem daktylowy sam w sobie jest słodki. Zróbcie próbę i upieczcie chałkę pierwszy raz z ciekawości, a potem sami ocenicie, czy faktycznie warto. Ja upieram się, że warto(...)zjadłam resztkę, która nadal była miękka i pyszna. Składniki: 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych (tym razem robiłam na świeżych) 2/3 szklanki wody ciepłej 1/4 szklanki miodu leśnego 3 duże jajka 1/4 szklanki oleju (u mnie nierafinowany kokosowy) 1 łyżeczka soli 4-5 szklanek mąki pszennej 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody - potrzebne do posmarowania chałki ziarna
Blondynka Gotujejest ona tutaj niezbędna. Wystarczą nam leśne grzyby lub nawet pieczarki. Takie zawijańce możecie potem odgrzać w piekarniku, czy nawet na patelni. Doskonale tez smakują same. Farsz w wersji minimalistycznej, to podsmażone grzyby z cebulką. W przepisie podaję wariant bardziej rozbudowany z kapustą. Zawijańce są odcinane z rulonu ciasta drożdżowego, nadzianego grzybowym farszem. Możecie zamiast w plastry – jak roladę
Mieszam w Garnkustronę. Jak już wspomniałam wyżej - był plan na tort. I to całkiem okazały - ale w końcu przyjęć na trzydzieści osób nie organizuje się codziennie. Dla tych, którzy za tortowymi ciastami nie przepadają, albo po prostu mają chęć na coś innego, przygotowałam sernik - a jakże! Moje urodziny bez sernika byłyby przecież nieważne... Miałam na niego na początku zupełnie inny pomysł(...)robić...? Poszłam do sklepu w nadziei, że dostanę jeżyny mrożone. Oczywiście, wszystko sprzysięgło się przeciwko mnie, i na stanie były tylko truskawki, maliny i jagody. Nawet mieszanki owoców leśnych zabrakło. Obraziłam się więc na sklep, i w drodze powrotnej do domu dumałam, co by tu teraz zrobić. Aż tu nagle w oczy wpadła mi gałązka intensywnego w kolorze, idealnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTen chleb piekłam już wielokrotnie, zmieniając ilość tartego jabłka, gatunki mąki czy inne dodatki. Z przyjemnością upiekłam po raz kolejny, tym razem we wrześniowej piekarni razem
Leśny Zakątekpieczenia 200 g borówki amerykańskiej (mogą być leśne) olej rzepakowy do smażenia Do miski dajemy, jogurt, mleko, jajka, cukier i cukier waniliowy. Wszystko miksujemy, żeby składniki nam się połączyły. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do reszty i miksujemy do momentu, aż powstanie gładka masa. Borówki myjemy, wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzewamy niedużą
kruche babeczkimacie pomysłu na weekendowe ciasto to polecam przygotować makową panienkę, czyli biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym. Ciasto z wierzchu posypałam podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Pycha! Składniki na blachę o wymiarach ok. 20 x 30 cm: biszkopt 8 białek (jajka o rozmiarze M) 3/4 szklanki drobnego(...)drobnego cukru do wypieków 1 budyń o smaku śmietankowym (40 g proszku) 3/4 kostki masła (150 g) 4 łyżeczki cukru waniliowego dodatkowo 1/2 słoiczka dżemu z owoców leśnych do nasączenia sok z 2 cytryn + tyle samo przegotowanej wody do dekoracji 1/2 szklanki wiórków kokosowych Na samym początku należy przygotować biszkopt : białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę
Ugotowaćpuszyste drożdżówki z serem i owocami leśnymi. Upieczenie domowych drożdżówek nie jest trudne a czasami warto się troszeczkę pomęczyć aby zaskoczyć domowników i podać im na przykład na śniadanie pyszne i pięknie pachnące domowe drożdżówki. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania drożdżówek będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 10 drożdżówek na ciasto : 500 g mąki pszennej
Uwaga Babcia Piecze Chlebskusi się na nie każdy miłośnik ciast z galaretką. *blaszka 25*34 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 250 g truskawek szklanka jagód 1/2 szklanki poziomek 500 m mleka 5 łyżek żelatyny 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania galaretki owoce leśne Dno i boki blaszki wyścielić papierem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajogurtu o smaku owoców leśnych ( można też użyć w zamian jogurt naturalny) 2 jajka 250 g mieszanki owocowej - ja mam jagody, jeżyny, porzeczkę czarną i czerwoną, truskawki, maliny ( owoce mogą być mrożone) Dodatkowo: papierowe foremki na muffinki (12 sztuk) + blaszka do muffinek, która nie jest konieczna Wykonanie: Wyrobienie ciasta jest bardzo proste. Najpierw mieszamy razem ze sobą "mokre" składniki czyli
W Moim Magicznym Domustopni około 40 minut. Po upieczeniu ciasta odwrócić go do góry dnem . Można podawać z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną. Polecam również moje pozostałe przepisy na szarlotki: Szarlotka pod różową chmurką Szarlotka na czerstwych bułkach Jabłka pod biszkoptem Szarlotka wykwintna Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka Szarlotka na biszkopcie pod leśną kołderką oraz przepisy na jabłkowe nadzienie w słoikach
Tradycyjna Kuchnia