puszyste drożdżówki z serem i owocami leśnymi. Upieczenie domowych drożdżówek nie jest trudne a czasami warto się troszeczkę pomęczyć aby zaskoczyć domowników i podać im na przykład na śniadanie pyszne i pięknie pachnące domowe drożdżówki. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania drożdżówek będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 10 drożdżówek na ciasto : 500 g mąki pszennej
Uwaga Babcia Piecze Chlebskusi się na nie każdy miłośnik ciast z galaretką. *blaszka 25*34 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 250 g truskawek szklanka jagód 1/2 szklanki poziomek 500 m mleka 5 łyżek żelatyny 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania galaretki owoce leśne Dno i boki blaszki wyścielić papierem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajogurtu o smaku owoców leśnych ( można też użyć w zamian jogurt naturalny) 2 jajka 250 g mieszanki owocowej - ja mam jagody, jeżyny, porzeczkę czarną i czerwoną, truskawki, maliny ( owoce mogą być mrożone) Dodatkowo: papierowe foremki na muffinki (12 sztuk) + blaszka do muffinek, która nie jest konieczna Wykonanie: Wyrobienie ciasta jest bardzo proste. Najpierw mieszamy razem ze sobą "mokre" składniki czyli
W Moim Magicznym Domustopni około 40 minut. Po upieczeniu ciasta odwrócić go do góry dnem . Można podawać z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną. Polecam również moje pozostałe przepisy na szarlotki: Szarlotka pod różową chmurką Szarlotka na czerstwych bułkach Jabłka pod biszkoptem Szarlotka wykwintna Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka Szarlotka na biszkopcie pod leśną kołderką oraz przepisy na jabłkowe nadzienie w słoikach
Tradycyjna Kuchniawszelkiego rodzaju ciast czekoladowych na pewno będą zachwyceni!A co ważne ? Cała foremka kosztuje tylko 8 złotych! ( +/-) SKŁADNIKI:* margaryna – 125 g * mleko – 250 ml * mąka pszenna – 1 szklanka * cukier – 1 szklanka * jajko – 1 szt * soda – 1 łyżeczka * cynamon – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki * dżem z owoców leśnych ( nie może być jasny
Ostra na Słodkodość specyficzny aromat, ale on znika kompletnie po jej przetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu większą kruchość niż standardowa mąką pszenna, dlatego jest też idealnym rozwiązaniem do wszelakich ciasteczek kruchych. A dlaczego "Zdrowo ucierane'? A to już się dowiecie niżej ;-)))))))) Sprawdźcie listę składników co będzie(...)syropu z agawy - 190 g mąki jaglanej - 50 g białej mąki orkiszowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 2 białka - 1 żółtko - 270 g jagód leśnych Olej kokosowy rozpuść w rondelku, dodaj syrop z agawy, mleko i sól. Połącz trzepaczką składniki i odstaw do przestudzenia (może być lekko letnie- ale nie ciepłe ani nie gorące!). Mąki
SMYKWKUCHNImleka 1 jajko dżem z jagód leśnych Nasza Chata olej do smażenia Przygotowanie: Mleko podgrzać, w kruszyć drożdże dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać i odłożyć aż zrobi się zaczyn. Mąkę przesiać do misy z miksera wbić jajko dodać sól, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy i zmiksować końcówką haka na jednolite ciasto. Przykryć miskę ręcznikiem bawełnianym i odłożyć do podwojenia
Ala piecze i gotujedużą zawartością kakao 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków cukier puder do smaku (2-3 łyżki) odrobina aromatu migdałowego (naprawdę odrobina) PONADTO: 280 g dżemu z owoców leśnych biała polewa z Delecty posypka karmelowa/ orzechy BISZKOPT Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (można wsypać szczyptę soli wtedy lepiej(...)wsypujemy przesiane mąki oraz kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż składniki się ładnie połączą. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka (jeśli nie mamy takiego patyczka, równie dobrze nada się makaron do spaghetti). Gorące
Moje-pitraszenieKwietniowa piekarnia u Amber i mój chleb tostowy. Nie chciałam powtarzać przepisu, który został wybrany, dlatego też zmieniłam co nieco przepis i tym sposobem wyszedł
Leśny ZakątekSolianka – zupa mięsna lub rybna przyrządzona z dodatkiem ogórków kwaszonych, koncentratu pomidorowego, zrumienionej cebuli, ewentualnie kaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto czekoladowe. Wino z Winnicy Jasiel. Wódka zbożowa naturalna z manufaktury Old Polish Vodka . Po kolacji czas spać po długim i pełnym atrakcji dniu, tym bardziej że następny dzień również zapowiada(...)się w Polanie Żubra podczas wędrówek pieszych czy rowerowych, a i zabrać ze sobą słoiczek domowych przetworów. Po śniadaniu udaliśmy się do Rezerwatu Pokazowego Żubrów BPR oraz Muzeum Przyrodniczo-Leśnego BPN, ale o tym później. Na chwilę wpadliśmy na stację Białowieża Pałac – jeszcze nie tak dawno strasząca, w centrum Białowieży pozostałość peronu wybudowanego w 1897 roku na potrzeby rezydencji carów
królestwo garówgalaretka z czeremchy, rydze smażone w cieście, kaszanka z kaczej krwi, krucha posypka z kasztanów (a kasztany z ogródka szefa kuchni). Idealnie upieczony, delikatny comber sarny podbił serca wszystkich uczestników kolacji. Zdecydowanie najlepsze danie :) Spaetburgunder trocken 2012, winnica Rappenhof Klasycznie, wytrawny, subtelnie miękki Pinot Noir o rubinowej barwie. W bukiecie fiołki i leśne jagody. Na finiszu pikantne akcenty z dodatkiem
królestwo garówprzepisu z blogu Leśny Zakątek , trochę go upraszczając i dostosowując do formy 10x30 cm (keksówki ). Zaczyn 63 g aktywnego zakwasu żytniego 105 g mąki żytniej typ 720 225 g wody. Zaczyn jest dość luźny i taki ma być. Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 -14 godzin. Ciasto właściwe cały zaczyn
Przepisy na domowy ser i chlebJohna Flanagan'a "Zwiadowcy. Oblężenie Macindaw", w której jeden z bohaterów prosi o ciasto jagodowe, bo tak bardzo mu smakowało. "(...) A z wczoraj nie zostało choć trochę tego pysznego ciasta jagodowego upieczonego przez twoją żonkę? - Zaraz je podam, panie. - Oberżysta pospiesznie zabrał się za przygotowywanie mniejszego, ustawionego bliżej ognia, stołu." John Flanagan "Zwiadowcy. Oblężenie Macindaw.", str. 58 SKŁADNIKI Na biszkopt(...)cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę jagodową: 1 galaretka o smaku owoców leśnych lub czarnej porzeczki + 150 ml wody 250-260 g jagód (do zblendowania) 500 g serka śmietankowego naturalnego (można zastąpić serkiem homogenizowanym) 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera
Passions hobbies lifePieczenie jagodowego crème brûlée wiązało się z koniecznością wykorzystania pozostałych po nim kilku białek. Dlaczego zatem nie upiec kolejnej słodkości na bazie jagód? 😉 Sezon na te
Weekendy w domu i ogrodzieSernik izaura Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie Ciasto z makiem na maślance Makowiec pod kokosową chmuirką Babka zebra na coca-coli Herbaciana babka Babka Kawowo Bananaowa Muffinki jogurtowo-miodowe Muffinki z musli Czekoladowe muffinki według Nigelli Dwukolorowe muffinki z czekoladą Kawowo-czekoladowe muffinki Muffinki z wiśniami w spirytusie Muffinki z owocami leśnymi Trufle z masy kajmakowej Bombki z mleka
W Moim Magicznym Domumnie o smaku owoce leśne) 6 galaretek (u mnie jagodowe) - Warstwa z czarnrj pożeczki: ½ kg czarnej pożeczki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody cukier puder - Masa maślana: zasmażka: - 4 łyżki margaryny - 4 łyżki mąki - 1 szklanka mleka 2 paczki masła 2 szklanki cukru pudru - Dodatkowo: barwniki do ciasta kakao mocna herbata na poncz wódka
Mama GotujeFuczki to kolejna podkarpacka, a ściślej łemkowska potrawa, która bywalcom Bieszczadów jest dobrze znana. Przygotowuje się ją z obgotowanej kiszonej kapusty, wymieszanej z ciastem podobnym do naleśnikowego. Kapustę można również dodać surową, ale kierowałam się sugestią z książki „Kuchnia Polska – potrawy regionalne” Hanny Szymanderskiej i sądzę, że to był dobry wybór (później znalazłam potwierdzenie, że kapusta powinna być ugotowana(...)Beskidu Dukielskiego). Dzięki obgotowaniu kapusty placuszki są delikatne i miękkie. Podaje się je ze śmietaną, z sosami lub jako dodatek do mięs. Ja proponuję fuczki podać z sosem z leśnych grzybów. Po prostu duet idealny! :) Dodatkową zaletą fuczek jest łatwość ich przyrządzania. Bardzo ładnie się smażą, nie przywierają, nie rozsypują. Najlepiej smażyć niezbyt duże placuszki. Z podanych proporcji wyszło
Trzeci talerz