Dopiero mamy styczeń a ja już tęsknię za latem,za ciepłem słońca i smakiem letnich owoców. By chociaż trochę wnieść tego lata do kuchni zrobiłam sernik
Kolorowa kuchnia Elkiściereczki zwiąż luźno i umieść ciasto w ciepłym miejscu do wyrościęcia na 1-2 godzin. Jest gotowe, gdy podwoi objętość. Ewentualnie sprawdź pakcem, czy jest wyrośnięte bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki górą do dołu na rozgrzany kamień lub do żeliwnego garnka. Na kamieniu piecz 40 minut w 230`C, w garnku żeliwnym przez pierwsze 20 minut pod przykryciem, następne(...)SMACZNEGO ! Ten smaczny chleb piekłam razem z: Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Polska zupa Leśny zakątek Weekendy w domu i ogrodzie Stare gary Kuchnia Gucia Ogrody Babilonu Para w kuchni Moje małe czarowanie Akacjowy blog W poszukiwaniu Slowlife Proste potrawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wierzchu :) W śmietankowcu śmietana (18%) ubijana jest ze słodzonym mlekiem skondensowanym i lekko usztywniona żelatyną. Smak galaretki i użyte owoce zależą od upodobań. Ja wybrałam galaretkę z owoców leśnych, która bardzo pasuje do malin i borówek. Składniki na blachę 25x35 cm: Biszkopt: 6 jaj 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta(...)octem do uzyskania gładkiej gęstej masy. Do żółtek przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Do gładkiej masy żółtkowej dodajemy na początek 2 łyżki ubitych białek i rozluźniamy ciasto delikatnie mieszając łyżką. Następnie dodajemy resztę ubitych białek i delikatnie mieszamy całość. Biszkopt wylewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 20 minut (grzałka
Trzeci talerzDurszlaku, na którym akcja pojawiła się po raz pierwszy, zgłosiliście 46 przepisów (wszystkie zaakceptowane). Zaproponowane przez Was dania były bardzo różnorodne - wytrawne i deserowe, dania główne, śniadaniowe, pieczywo, ciasta czy napoje. Były takie, w których miód odgrywał znaczącą rolę, jak i takie, w których był słodziwem do wyboru. Wszystkie znajdziecie niżej. Niezależnie od tego, jakie przepisy przesłaliście, bardzo Wam dziękuję(...)miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" Zdrowe Rafaello twarogowe Bezglutenowe bounty domowej roboty Domowa nutella, bez laktozy
Weekendy w domu i ogrodziesoli odrobina barwnika czerwonego ( jeżeli ktoś chce bardziej intensywny kolor) masa owocowa 150 g malin 150 g jeżyn 0,5 szklanki wody 2 galaretki owoce leśne masa mleczne 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1,5 kostki masła roztopionego 2 opakowania cukru waniliowego 4 szklanki mleka w proszku dodatkowo owoce do dekoracji i polewa(...)czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy
Niezły Młynekkoszyczek lśniących, świeżych leśnych zbiorów czekał na swoje przeznaczenie. W momencie, gdy miksowałam juz twaróg ze śmietanką, mechanicznie jakoś, aby zrobić na blacie więcej miejsca, przesunęłam szklany wazonik z wiązanką zasuszonej niedawno lawendy. Oczywiście, owionął mnie przy tym jej niesamowity, odświeżający zapach… No i w tejże chwili pomyślałam o lawendzie jako o składniki właśnie przygotowywanego ciasta…A dlaczego
Raj dla PodniebieniaPrzepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" , w której uczestniczyły również: Dorota - Sorbet truskawkowy Sylwia - Jagodowy deserek Katarzyna - Egzotyczny serniczek z ricotty Gosia - Szybki deser z morelami Joanna - Deser truskawkowo-jogurtowy czyli zaklinanie lata Bożena - Deser na zimno z truskawkami Dorota - Domowe mini batoniki Bounty Teresa - Deser "Jagodowa róża" Dorota - Domowe lody o smaku owoców leśnych
Kuchenne zapiski Edytysuchego patyczka. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Masa jagodowa: 250 ml słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok 700 g borówek ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Do garnka przełóż
Kulinarna (nie)codziennośćPonadto: 50g jagód leśnych 6 łyżeczek nutelli Sposób przygotowania: Umyte i odciśnięte liście szpinaku miksujemy z cukrem, jajkiem, olejem, mlekiem i bananem. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Łączymy do połączenia składników. W formie na muffinki układamy papilotki i napełniamy je do połowy. Dajemy po pół łyżeczki nutelli i ponownie przykrywamy ciastem szpinakowym. Muffinki
Kuchnia w czekoladziegrzybów. Zawsze ciasto smaruje sosem pomidorowym (kupuję pomidory w kartoniku już rozdrobnione lub robię go sama blindując świeże pomidory). Do sosu dodaje zazwyczaj zioła prowansalskie lub oregano. Po nałożeniu składników dodaje starty ser, zazwyczaj wymieszany z przyprawami (papryką ostra i słodką, czubrycą, czosnkiem). kukurydza świeża papryka czerwona i żółta świeże pomidory/ pomidory suszone grzyby leśne lub pieczarki podsmażone
Humanistka w kuchniSernik na zimno z galaretkami i musem z brzoskwiń. Sernik miał być z musem z truskawek, lecz truskawki znikły za nim przybrałam się do zrobienia sernika
Kuchcik gotujeucieka mi przez palce. Godziny mijają, a ja z zachwytem wpatruję się w kolorowe obrazki. Na szczęście ciągle jeszcze potrafię wrócić do rzeczywistości. I idę do kuchni piec ciasto, którym nakarmię prawdziwych, żywych ludzi. Chyba straciłam na chwilę głowę... Dzisiaj mam dla Was przepis na jedne z najlepszych lodów, jakie zdarzyło mi się jeść. Smakują wyjątkowo i zaskakująco(...)wymyślnego ani egzotycznego. Składniki, które można znaleźć na każdej sklepowej półce i w przydrożnym lesie. A efekt powala. Ja nie mogłam się oderwać - zakochałam się na zabój. Połączenie delikatnego, leśnego smaku poziomek z romantycznym aromatem róży zniewala. Dla takich lodów warto porzucić nawet Pinterest . Semifreddo poziomkowo-różane Składniki: (na silikonową formę do babki z kominem o pojemności
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności. Krem: 250 g serka mascarpone 2 opakowania naturalnego serka Apetina 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki inuliny 2 listki żelatyny łyżeczka ekstraktu z wanilii wymieszana z 1/3 szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptów 150-200 g jagód leśnych Serek mascarpone utrzeć
FitKotpieczenia i pieczemy 35 minut w 170 st. C. Galaretka : 2 słoiki dżemu malinowego (może być również śliwkowy lub porzeczkowy) 2 galaretki malinowe (truskawkowe, lub o smaku owoców leśnych) Dżem podgrzewamy w garnuszku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia . Pianka śmietanowa : 0,5 litra śmietany 30 % 2 waniliowe serki homogenizowane 2 łyżeczki cukru pudru 4 łyżeczki(...)blaszki czekolada Żelatynę zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej partiami serki i rozpuszczoną żelatynę. Składanie ciasta: Biszkopt rozkrawamy na pół. Na jego spodniej części rozsmarowujemy tężejącą galaretkę. Na niej równą warstwą układamy pierniczki, a na nich rozsmarowujemy masę śmietanową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Smarujemy po wierzchu
Cynamonowe szczęścieCzasem naprawdę niewiele potrzeba żeby zrobić pyszne letnie ciasto:) Gdy upał przedziera się do kuchni brak ochoty na skomplikowane przepisy... ten jest zupełnie inny niż poprzednie przepisy na serniki na zimno, gwarancją sukcesu jest jednak dobry serek na sernik. Ja używam serka ulubionego z Wielunia - szczerze polecam do serników na zimno, pieczonych i na kanapki!:) S kładniki na tortownicę(...)gramów owoców (w moim przypadku borówki) 2 paczki galaretki każda na 0,5 l wody (użyłam o smaku owoców leśnych) bezy i listki mięty do dekoracji Wykonanie : Serek wyjąć z lodówki na około godzinę przed przystąpieniem do pracy aby uzyskał temperaturę pokojową. Żelatynę dobrze rozpuścić w wodzie, schłodzić do temperatury
cucinare