rynku pojawiła się nowość od firmy Rolnik - pasty warzywne w pięciu smakach: z nutą czosnku niedźwiedziego, z nutą curry, z nutą papryki, z nutą grzybów leśnych oraz o smaku grillowanego kurczaka. Pasty mają bardzo dobry skład, nie zawierają konserwantów, ani glutaminianu monosodowego. Mogą być pysznym dodatkiem do kanapek, zapiekanek, tart, jajek, makaronów, sałat, serów... Dziś postanowiłam wykorzystać pastę z czosnkiem(...)moją tartę i nadała jej aromatycznego smaku. Tarta jest bardzo prosta w wykonaniu i tak naprawdę składa się z niewielu składników, a jej smak i wygląd robi wrażenie 😉 Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 1 żółtko 100 g masła 50 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie : 1 średnia cukinia 1/2 op. pasty warzywnej czosnkiem niedźwiedzim Rolnik
Kuchnia MagdaLenypodsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości) Blachę wysypać mąką. Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce(...)Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Jagodziana coffee Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Manufaktura Moni Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Smakowity Chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy
Posadzone i zjedzonełyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Poncz: -100 ml gorącej wody -2 łyżeczki cukru -1 łyżka soku z cytryny -2 – 3 łyżki mocnego alkoholu ,u mnie grappa z owocami leśnymi -50 ml mocnego ostudzonego espresso Dodatkowo: 4 łyżki dobrego dżemu lub konfitury- u mnie TRUSKAWELLA od ETERNO -1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej miałkiej u mnie SKWORCU Wykonanie ciemnego(...)końcu powoli wsyp przesiane i wymieszane ze sobą obydwie mąki, następnie kawę i kakao .Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-dno. A boki wysmarować maslem i potrzepać mąką.wlać ciasto do formy i upiec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku , około 40 minut. Wystudzony biszkopt, najlepiej na drugi dzień, pokroić na 3 równe krążki. Poncz: cukier rozpuścić w gorącej wodzie
Z Kuchni Do Kuchnipodsypujemy zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy na min. 1 godzinę do podwojenia objętości. Blachę wysypujemy mąką. Ciasto przekładamy na blachę. Rozciągamy na ok. 30 cm długości składamy na pół – czynność dwukrotnie powtarzamy. Formujemy bochenek i nacinamy go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Jagodziana Coffee Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Smakowity chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife
Dzieje kuchennej WiewióryStarszy pan z cygarem w ustach, z pozłacaną laseczką, w kraciastej marynarce, zasiadł przy rodzinnym stole. Szklany binokl dumnie osadzony na twarzy, przez którego zerka spostrzegawcze
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam muffinki! Są idealne na poprawę humoru w jesienne, szare dni. Ich zrobienia trwa naprawdę kilka minut, a za każdym razem można wyczarować zupełnie inny smak
Zakręcony Widelecrazem przepis na chleb Amber wybrała wspólnie z Daną z bloga Leśny Zakątek . Chleb miał być rodzajem pieczywa tostowego. Mnie taki niestety nie wyszedł 😌 Smakuje jednak ciekawie, a mieszkanie pachniało cudnie po wyjęciu chleba z piekarnika 😊 Zamiast nasion chia użyłam babki płesznik. Przygotowałam jeden bochenek, zmniejszając o połowę ilości poniższych składników. Składniki (na 2 keksówki): 800 g mąki z pszenicy(...)drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka z wodą pół na pół 2 łyżki nierafinowanego oleju 15-18 g soli himalajskiej Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta: 50 g płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia 1 łyżka nasion lnu 150 g wody z mlekiem pół na pół Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym
Weekendy w domu i ogrodzierozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Zwinąć ciasto z serem w rulon, jak roladę i ułożyć w naoliwionej misce do ponownego wyrośnięcia i przykryć ściereczką. Po 30 minutach podzielić ciasto na dwie części, lekko odgazować i uformować dwa bochenki na blacie posypanym mąką jęczmienną. Bochenki ułożyć w koszykach lub w naczyniach żaroodpornych, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia(...)wystudź na kratce. Smacznego Chleb jęczmienny znajdziecie również na: Akacjowy blog Gotuj zdrowo! Guten Apetit! Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Nieład malutki Nie tylko na słodko Leśny zakątek Ogrody Babilonu Polska zupa W poszukiwaniu slowlife
Codziennik Kuchennyjagodowe muffiny z jogurtowym kremem Niepozorne leśne jagody kryją w sobie bogactwo smaku, zmieniając zwykłe muffiny w niezapomniany deser Składniki na osiem sztuk muffin 200 g mąki 60 g cukru brązowego 100 g jagód 70 g masła 1 jajko 100 ml mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody dodatkowo do kremu 30 g jagód(...)sodę i wszystkie składniki mieszamy. Do drugiej misy wbijamy jajko i mieszając widelcem dodajemy do niego mleko, stopione masło oraz jagody. Mieszamy ze sobą zawartość obu mis, nie wyrabiając ciasta zbyt długo(w tym przypadku im krócej tym lepiej), a następnie napełniamy masą foremki do wysokości dwóch trzecich. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy
Miód i pieprzJagodowe muffiny z jogurtowym kremem Niepozorne leśne jagody kryją w sobie bogactwo smaku, zmieniając zwykłe muffiny w niezapomniany deser Składniki na osiem sztuk muffin 200 g mąki 60 g cukru brązowego 100 g jagód 70 g masła 1 jajko 100 ml mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody dodatkowo do kremu 30 g jagód(...)sodę i wszystkie składniki mieszamy. Do drugiej misy wbijamy jajko i mieszając widelcem dodajemy do niego mleko, stopione masło oraz jagody. Mieszamy ze sobą zawartość obu mis, nie wyrabiając ciasta zbyt długo(w tym przypadku im krócej tym lepiej), a następnie napełniamy masą foremki do wysokości dwóch trzecich. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy
Miód i pieprzZielono mi!!! Czyli leśny mech w wersji mini :D Rozmiar mini, maksimum smaku! Składniki (12 sztuk) : Babeczki : szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 230 gramów szpinaku rozmrożonego i rozdrobnionego Krem: 500 ml śmietanki kremówki 1 śmietan-fix konfitura jagodowa /1 łyżka cukru(...)zmiksować. Dodać rozmrożony i odsączony szpinak, dokładnie wymieszać. Masę zmiksować pod koniec za pomocą blendera, by uzyskać głębszy kolor babeczek. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i rozdzielić między nie ciasto. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 30 minut. Ostudzić i ściąć góry babeczek, pokruszyć. Krem: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fix, 2 łyżki konfitury
Malinowo w kuchnietykiety Tyskiego dobrane do białej kiełbasy w sosie polskim, kilka stron dalej golonka zapiekana w piwie i ogromna kolejka do Supersamu, czy dziewczynka zbierająca jeżyny do chłodnika z owoców leśnych. Prawie każdy przepis jest opatrzony zdjęciem przywołującym historię potrawy. Śmiało można powiedzieć, że jest to album, a nie książka kucharska. W pierwszej kolejności ogląda się zdjęcia i czyta dopiski(...)ziemniaków i z kasz (np. jajka zapiekane po wiejsku, babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków) dania z warzyw (np. surówka z ogórków wiosenna, marchewka glazurowana) słodkości, przetwory, nalewki (np. ciasto ze śliwkami, jałowcówka szlachecka) Czy warto? Na pewno! Nawet jeśli doskonale znacie kuchnię polską, warto aby mieć przepiękny album, aby pojechać na polską wieś i docenić jak cudowne produkty mamy tutaj
Brzuszki ŁakomczuszkiPierogi z kiszoną kapustą, aromatycznymi grzybami i śliwkami suszonymi, które wnoszą ciekawy, słodkawy smak. Bardzo smaczne danie na wigilijny stół. 500 g kiszonej kapusty 1 cebula
https:KKuchniaMniamwystudzenia na kratce. Smacznego! Moje uwagi: Czasy wyrastania mogą się różnić w zależności od panującej na zewnątrz temperatury. Proces przygotowania rozłożyłam nieco inaczej. Zaczyn o godz 12.00, ciasto właściwe 22.00, przełożenie do foremek 8 - 10 rano. Pieczenie ok 12 - 14. Tak mi było wygodniej. Po 50 min w piekarniku i wyjęciu z foremek dopiekałam chleby jeszcze przez(...)piwem i cebulą na blogach: Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Gotuj zdrowo! Guten Apetit! Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Moje male czarowanie nie-ład mAlutki Notatki kulinarne Ogrody Babilonu Para w kuchni Polska zupa Smakowity chleb Stare Gary W poszukiwaniu SlowLife Zacisze kuchenne
Stare Garyjajek lub piekarnika, a bardzo zależy Wam na efekcie) Do obu kremów: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 400 g mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru 3 płaskie łyżeczki żelatyny Do kremu maślanego: 125 g masła 4 łyżki mleka ok. 200 g cukru pudru Do nasączenia: 200 ml osłodzonej herbaty (ja użyłam wiśniowej(...)upiec trzy biszkopty. Każdy pieczemy z 3 jajek, 0,5 szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki i 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Plus ewentualnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto na każdy biszkopt przygotowujemy oddzielnie. Nie robimy od razu całej porcji z 9 jajek. Inaczej piana z białek może opaść, a biszkopt nie wyrośnie tak ładnie. Niestety już to przerabiałam
Ratunku obiadwakacji, w sklepach trwa oblężenie półek z tornistrami i zeszytami. Zanim więc wszystko ruszy pełną parą, warto celebrować te ostatnie sierpniowe tygodnie i wyruszyć na wycieczki, jeśli nie te leśne, to te kulinarne! Kakaowe muffiny z jagodami i sosem miodowo-cytrynowo-waniliow ym. Potrzebujesz: Na muffiny: 2 jajka 1/4 szkl. mąki krupczatki 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru(...)pianę. 2. Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier, wciąż ubijając, a potem żółtka. 3. Do masy jajecznej dodaj mąki, proszek do pieczenia, kakao i wodę; całość dokładnie połącz. 4. Ciasto wlewaj do połowy każdej papilotki/ formy na muffiny. 5. Piecz ok.20 min. w 180*C Topping: 1. Śmietanę ubij. 2. Odłóż kilka jagód do dekoracji, a resztę rozgnieć widelcem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaGdy dodawałam przepis na jeżynowe babeczki wspominałam, że tworzę serniczek. I oto on - pyszny serniczek z jeżynkami o ślicznym kolorku, bez pieczenia.składniki:800
Monia miesza i gotuje