ciasto leśne - 1012 przepisów (strona:50/68)

Zupa grzybowa z gąsek 167

Dla mnie gąska pobija wszystkie grzyby. Ma bardzo intensywny smak i aromat. Zupa z gąsek jest przepyszna. Gąski dokładnie umyć, zdjąć skórkę z kapeluszy i oskrobać

Kuchnia Pokoleń
Chleb kaszubski na podmłodzie 180

Kolejny miesiąc i kolejne wspólne pieczenie…. Tym razem Amber zaprosiła nas do wypiekania chleba kaszubskiego z bloga Marcina. Chleb kaszubski jest wyjątkowo prosty do przygotowania

UgotujmyTo.pl
Bajgle w wersji slow 196

osiem godzin.Po tym czasie ciasto dzielimy na 18 kawałków, z każdego formujemy kulkę i zostawiamy na 20 minut. W każdej kulce robimy palcem dziurkę i aby powiększyć dziurkę kręcimy ciastem dookoła palca tak jak hula-hop. Bułeczki zostawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy do niej 1 łyżkę miodu i delikatnie wkładamy(...)blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Ugotujmy to Zacisze kuchenne Zakalce mego

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 225

  Chleb pytlowy na rynku można kupić bardzo rzadko. Jest to chleb z samej mąki żytniej białej oznaczonej jako typ 720. Pytel - był to rodzaj worka

Leśny Zakątek
Sernik z owocami lata 413

Ostatnio strasznie "chodził" za mną sernik, ale nie taki na zimno tylko właśnie pieczony, mięciutki... i z owocami, które rosną koło domu.  Nie pozostało mi

Kuchnia w czekoladzie
Cytrynowy jogurtowiec z malinami i galaretką 283

Ostatni weekend kalendarzowego lata zasługuje na małą celebrację :) Udało mi się dostać jeszcze trochę malin, które są dla mnie kwintesencją lata i wykorzystałam je do tego

DefinicjaSmaku
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 227

miesiącu w Piekarni Amber pieczemy chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia zaproponowany przez Danę z bloga Leśny Zakątek . Jest to chleb z pszenicy twardej Durum z dużą ilością różnych dodatków. Pszenica twarda (Triticum durum) obok pszenicy zwyczajnej jest jednym z podstawowych zbóż, wytwarza się z niej mąkę i kaszkę. Jest ona powszechnie używana do produkcji makaronu i z tego(...)łyżeczki cukru 325 g ciepłego mleka z wodą pół na pół 1 łyżka nierafinowanego oleju 8-9 g soli himalajskiej Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta: 25 g płatków owsianych górskich 0,5 łyżki nasion chia 0,5 łyżki nasion lnu 75 g wody z mlekiem pół na pół Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane

Przepisy na domowy ser i chleb
Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6538

żur i zakwas na barszcz biały DOMOWE WĘDLINY I MIĘSA Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała kiełbasa – od podstaw Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona Wędlina(...)pasta z sardynek Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Sałatka z paluszków krabowych Ceviche z dorsza — bałtycka ryba i cytrusy CIASTA I DESERY Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą Sernik na zimno – truskawkowo

Karo in the Kitchen
Tort piesek 209

okrągłe ok 30 minut). Masa do przełożenia: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 250 g mascarpone 7-8 łyżek cukru pudru 1 galaretka o smaku owoców leśnych lub malinowa 1/2 szkl wrzątku Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę(...)słoiczek dżemu malinowego słodka herbata z cytryną do nasączania biszkoptów FORMOWANIE I PRZEŁOŻENIE: Biszkopty przekroić na pół, a mały z rondelka na 3 blaty. W prostokątnym biszkopcie wyciąć kawałeczki ciasta w okolicy łap (patrz:zdjęcie), a w małym okrągłym ściąć lekko ciasto w miejscu oczu żeby powstał pyszczek. Z jednego blatu z biszkopta okrągłego 22 cm wyciąć uszy i ogon

Kto ugości moich gości?
KLOPSIKI Z LEŚNYMI GRZYBAMI I KOPYTKAMI 194

pulpeciki: 500 g mielonego z łopatki 2 łyżeczki musztardy sól pieprz olej do smażenia  kostka rosołowa do gotowania pulpetów sos grzybowy: 400 g mrożonych grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki, borowiki, maślaki) 1 łyża masła 1 cebula 150 ml śmietanki kremówki 30-36 % sól pieprz kopytka: 3 duże ziemniaki 200 g mąki typ 650 1 jajko Zaczynamy od pulpecików(...)się rozmrożą, dodajemy łyżę masła i śmietankę kremówkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy i studzimy. Wrzucamy do miski razem z jajkiem i mąką. Zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę opruszoną mąką i formujemy w podłużne rolki. spłaszczamy i kroimy na kawałki pod kątem, tak aby wyszło nam coś na kształt podłużnego rombu. Zagotowujemy rosół po pulpetach

KuchcikoweLove
Dietetyczny sernik na zimno z truskawkami i jagodami! NAJLEPSZY NA LATO! 541

Wiosna i początek lata, to czas który uwielbiam, obfituje on w świeże, sezonowe i przepyszne owoce i warzywa. Zaczyna się sezonem na truskawki, potem maliny, czereśnie

SMYKWKUCHNI
Żytni ze śliwką, metoda trzyfazowa 189

Przepyszny chleb, pachnący jesienią. Miąższ wilgotny i aromatyczny za sprawą śliwki  i lekko słodkawy. Melasa również dodała słodkości a ocet balsamiczny delikatnie zrównoważył słodycz i

Leśny Zakątek
Najprostszy chleb z garnka 689

żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220oC – nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200oC i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć(...)garnka na blogach: Kuchennymi Drzwiami Proste Potrawy Konwalie w kuchni Grunt to przepis! Ogrody Babilonu nie-ład mAlutki  Kuchnia Gucia Am.art kolor i smak Codziennik kuchenny Kulinarna Maniusia Leśny zakątek Smakowity chleb

Przepisy na domowy ser i chleb
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 272

rozcieramy palcami z kawałkami masła (lub siekamy nożem). Gdy uzyskamy konsystencję podobną do kruszonki dodajemy sól, śmietanę i żółtko. Energicznie i dokładnie zagniatamy ciasto na zwarte i elastyczne. Ciastem wylepiamy dno formy żaroodpornej i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzony spód podpiekamy ok 10-12 min. do zarumienienia powierzchni(...)muszkatołowa, zmiażdżona w moździerzu kolendra - do smaku - opcjonalnie jako mięsny akcent idealnie pasowałby tu przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkęlub plastry, szynka szwarcwaldzka w plastrach lub ulubiona kiełbasa np. leśna, czy z pieca. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 mm. i wrzucamy je do zimnej wody aby nie sciemniały. Ząbek czosnku siekamy

Symfonia Smaków
Czy recenzje na blogach kulinarnych są obiektywne ? 175

Razem z naszymi Przyjaciółmi doszliśmy do wniosku, że w pewnym wieku (zwłaszcza takim, kiedy wąska talia i szerokie horyzonty zamieniają się miejscami) należałoby zacząć…. zdrowo się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania