lodówce i móc szybko zrobić coś pysznego.Znalazł się jeszcze, chyba już ostatni, słoiczek pasteryzowanych, duszonych , jesiennych podgrzybków więc przypomniałam sobie leśne szaleństwa ubiegłego roku. Ciężko nawet całość nazwać przepisem bo wszystko prawie gotowe - ciasto, grzyby, kiełbaski . . . ja tylko złożyłam to w całość. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKwestii Smaku) 225 g mąki 3 jajka 360 ml mleka 4 łyżki stopionego masła lub oleju ¼ łyżeczki soli Nadzienie 300 g leśnych czarnych jagód 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać dokładnie trzepaczką (lub mikserem – ja zawsze ciasto na naleśniki mieszam ręcznie), przykryć ściereczką i odstawić
Posadzone i zjedzonedelicje! Biszkopt, czekolada i owoce/galaretka. Trochę pracochłonny, ale efekt jest wart zachodu, bez dwóch zdań! Składniki: CIASTO: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej WARSTWY: 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa + 200ml wrzątku 1 galaretka owoce leśne lub jagodowa + 200ml wody 300g czarnych porzeczek 5 brzoskwiń (bez pestek i obrane ze skóry) 300ml kremówki(...)piany dodać po jednym żółtku miksując, następnie przesiać mąki, wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160'C około 15 minut. Wystudzić. WARSTWY: Galaretki rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Brzoskwinie pokroić drobniutko, porzeczki przebrać i umyć. Do galaretki o smaku owoców leśnych dodać porzeczki, do morelowej brzoskwinie. Zostawić aż będą tężejące. Śmietankę ubić
Cakes By KejtDelikatna rolada biszkoptowa ze świeżymi borówkami i bitą śmietaną.Osobiście wolę nasze leśne jagody,ale do sezonu jagodowego jeszcze chwilka.Poza tym sprawdzą się tutaj każde inne owoce i rolada będzie pyszna. Ciasto biszkoptowe 6 jajek 100 g cukru 80 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Żółtka utrzeć na puszystą masę.Białka ubić na sztywną pianę,wsypując cukier w trakcie
Anielskie wypiekichrupiącą kruszonką i borówkami? Chyba nie. Uwierzcie mi na słowo i nie czekajcie zbyt długo na upieczenie tych drożdżówek. Oczywiście borówki można zastąpić leśnymi jagodami i będą równie pyszne jak nie lepsze. Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej ekologicznej T 500 40 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 2 jajka 3 łyżki cukru sól szczypta 1 łyżka
Ala piecze i gotujelasach pojawiają się pierwsze jeżyny, które uwielbiam. Mam to szczęście, że mieszkam pod samym lasem więc leśne owoce mam na wyciągnięcie ręki. Bardzo lubię proste, puszyste ciasta z owocami i takie najczęściej piekę w środku tygodnia, bardziej skomplikowane wypieki zostawiam sobie na weekend. Mam teraz mnóstwo pomysłów bo w moim ogrodzie roi się od owoców. Zanim zrealizuję kolejne zapraszam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczarek 300 g kapusty kiszonej 2 małe cebule 20 g suszonych grzybów leśnych sól pieprz oliwa Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży (podgrzać lekko mleko, dodać cukier i drożdże, odstawić do wyrośnięcia). Do rozczynu dodać mąkę, jajko, płynne masło, sól i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastało, przygotować(...)grzyby leśne (nie wylewać wody, w której się moczyły). Smażyć do czasu, aż odparuje nadmiar płynu. Kapustę kiszoną przepłukać wodą, jeśli jest zbyt kwaśna i poszatkować. Do garnka włożyć farsz grzybowy oraz kapustę, wlać wodę, w której moczyły się grzyby i dusić przez około 40 minut. W razie konieczności dolać jeszcze przegotowanej wody. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkować
zadanie-gotowaniewykorzystać jako farsz. Ja pierogi okrasiłam cebulką i szynką schwarzwaldzką. Jakie to było pyszne. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta kapusta postna z grzybami leśnymi Krokus 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 100 g szynki schwarzwaldzkiej Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, miękkie
Ala piecze i gotujeTakiej drugiej drożdżówki to ze świecą szukać. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Dopóki są leśne owoce korzystajmy z nich i róbmy takie pyszne cuda, zima za to można wykorzystać do tego ciasta owoce mrożone i mieć namiastkę lata. Przepis od Shopgril. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDrożdżowy placek z leśnymi grzybami i innymi dodatkami będzie doskonały na obiad lub kolację. Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym. *piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 10 g drożdży świeżych 90 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju na nadzienie: kilka plastrów mortadeli(...)szynki 3 łyżki kukurydzy 1 kulka mozarelli 1 cebula kilka leśnych grzybów (ewentualnie pieczarek) 1 mały pomidor kilka plasterków kiełbasy 1/3 czerwonej papryki jajko szczypiorek 2 łyżki oleju na sos: 5 łyżek ketchupu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano Składniki ciasta wyrobić razem i odstawić w ciepłe miejsce. Na tłuszczu podsmażyć cebulę i pokrojone w plasterki grzyby. Składniki sosu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju nadzienie grzyby leśne (opieńki) ok 600-700 g 1 cebula sól pieprz 2 łyżki oleju bazylia oregano 150 g sera żółtego 2 łyżki bułki tartej 1 jajko Do mąki dodać sól i olej , zalać wrzątkiem , wymieszać a następnie zagnieść ciasto pierogowe. Odstawić pod ściereczką. Na patelni
Gotowanie jest łatweostygnięte uszka, wkładamy do woreczków i zamrażamy. W dniu wigilii uszka rozmrażamy i rozmrożone wrzucamy na chwilę na wrzątek. Składniki: Ciasto: 300 g mąki poznańskiej ( typ 500 ) szczypta soli około 100 ml ciepłej wody Farsz: 100 g grzybów leśnych suszonych 1 cebula 5 niedużych pieczarek sól, pieprz olej/masło do smażenia Wykonanie: Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić(...)grzyby leśne pokroić w bardzo drobną kosteczkę. W podobną kosteczkę pokroić cebulę i pieczarki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszkli cebulkę, następnie dodać grzyby i pieczarki. Całość smażyć kilka minut. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Mąkę przesypać na stolnice lub blat. Zrobić dołek i wlewać powoli wodę. Zagnieść elastyczne ciasto
kolorowotorcikowonich widać- sałatka przygotowana była na wielkanocne święta, a o tych już każdy zdążył zapomnieć. Skąd pomysł na takie połączenie? Ogromnie ciekawiło mnie ciasto pieczarkowe, które spotkałam na blogu Kolorowy Przepisownik, a że sałatkę leśną już też dawno chciałam zrobić, to tak je sobie pomieszałam, poplątałam i wyszło to oto cudo :) Zastanawiacie się pewnie jak taką sałatkę podzielić(...)stole i co prawda cieszy oko- później ciężko podzielić, bo jednak ta górna przekładana warstwa nie jest już taka stabilna. Nie wiem jak jest w przypadku sałatki leśnej, ale skoro to podobne przełożenie, to obawiam się, że jest podobnie tylko nikt o tym nie pisze 😜 A może się mylę? Jeśli tak, to piszcie i wyprowadzajcie mnie z błędu ;) Normal
Kuchnia w czekoladziewytrawny smak, który przełamuje czekolada oraz wieloowocowy dżem. Przepis idealny na letniego grilla lub piknik! Przepis zainspirowany książką Kuchnia wegańska. Składniki na polewę: 200g dżemu z owoców leśnych 40g kakao w proszku Wykonanie: 1. Wszystkie składniki umieścić w misce i bardzo dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gęstego kremu. Składniki na 13 babeczek: 400ml cydru - około półtora małej butelki(...)ciastem i piec około 20 minut w 180 stopniach góra - dół. 7. Podawać z wcześniej przygotowaną polewą. Smacznego! Porady Jeżeli masa na ciasto jest zbyt gęsta, należy dodać więcej cydru. Dżem o smaku owoców leśnych można zastąpić innym, identycznie jak morele - każde inne suszone owoce zdadzą egzamin
Pland based fillefrajdą. A jeśli dodam do tego, przygotowaną na kolację, kruchą tartę z grzybami i serami... Cóż, spróbujcie sami. składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 140 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany składniki na farsz: 1 1/2 szklanki leśnych grzybów (pokrojonych i obgotowanych) 1 duża cebula 2 łyżki oleju do smażenia 1 duży pęczek pietruszki 100 g sera żółtego
babka w formie