Uff jak u mnie w domu pachnie świętami. Dzisiaj cały dzień w kuchni kleiłam wielką armię uszek do barszczyku. Uwielbiam to! Za parę dni zacznie zjeżdżać
Niezły Młyneksztuk i nadziewał ciasto własnoręcznie zebranymi w lesie kurkami, czasami innymi grzybami np. opieńkami. Pierogi z kurkami to proste ciasto, proste danie, ale o niezapomnianym smaku, obecnie należy do ekskluzywnych dań, gdyż kupne kurki są bardzo drogie. My mamy ten leśny rarytas na wyciągnięcie ręki, wystarczy że w sezonie grzybowym pójdziemy do lasu i nazbierać kurek. Oprócz zup z kurek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierogi z Kapustą i Grzybami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i pożywny codzienny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych grzybów to idealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Pierogi z kapustą i grzybami to niezwykle smaczne danie, któremu ciężko się oprzeć w szczególności podczas Wigilijnej kolacji(...)wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy dość często mieszać, aby farsz nie przypalił się. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.Ciasto:Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość
Słodka Stronawierzchu nieco inne ale też bardzo dobre.Robiłam z połowy porcji podanej w przepisie i wyszły z tego 2 całkiem spore placki (wielkości kamienia do pizzy)składniki: ( 2 tarty)ciasto:100 - 125ml letniej wody (w zależności od chłonności mąki)225 g mąki (użyłam pszennej chlebowej)1/4 i 1/8 łyżeczki soli1/4 łyżeczki suszonych drożdżynadzienie200 ml gęstego créme fraîche(...)bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie wędzony boczek)75g pieczarek pokrojonych w plasterki lub świeżych leśnych grzybów125g utartego dobrze topliwego żółtego sera ( użyłam francuskiego sera Fromage des Vosges z Lidla)przygotowanieCiasto:Najlepiej przygotować w dzień poprzedzający pieczenieZ podanych składników wyrabiać ciasto przez ok 10 min lub aż będzie gładkie i elastyczne (wyrabiałam w maszynie do chleba) . Zostawić
Stare Garymąki kukurydzianej kilka kropel aromatu kokosowego (lub innego wg. upodobań) 2 łyżeczki proszku do pieczenia spora garść mrożonych owoców leśnych (kupiłam paczkę w Biedronce) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (poza owocami) miksujemy na najwyższych obrotach przez około 2 minuty tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia na wierzch wysypujemy mrożone owoce pieczemy w temp. 180 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPilzno niemal w całości znajduje się w granicach obszaru chronionego krajobrazu (obszar Jastrzębsko-Żdżarski, Pogórze Ciężkowickie, Pogórze Strzyżowskie) bogato zalesionego i obfitego w owoce leśne i grzyby. Zbieranie owoców leśnych: borówek, malin i czernic jest tu bardzo rozpowszechnione. Pierogi z borówkami robione są zgodnie z tradycyjnymi przepisami przekazywanymi z matki na córkę. Najczęściej spożywano je w piątek, w czasie(...)łyżeczka soli 120 ml oleju rzepakowego około 400 ml bardzo gorącej wody 260 g borówki leśnej 2 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej rzepakowy po czym stopniowo wlewać gorącą wodę powoli zagniatając ciasto (należy uważać żeby się nie poparzyć). Ciasto zagniatać około 7 minut. Gotowe odstawić na 15 minut żeby odetchnęło. Borówki wymieszać z mąką
Passions hobbies lifezaczyn 1 łyżka roztopionego i przestudzonego masła Dodatkowo: 1 szklanka malin (mrożonych) 2 łyżki jagód leśnych (opcjonalnie) 2 łyżki cukru pudru 125ml słodkiej śmietanki 30% Sposób przygotowania: Zaczyn- Mleko delikatnie podgrzewamy, łączymy z drożdżami, cukrem i mąką, odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Ciasto- Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy sól oraz sproszkowaną, zieloną herbatę matcha
Kuchnia w czekoladzieowoców leśnych 2 opakowania śmietany śnieżki Borówki lub jeżyny Wykonanie marmoladki: Jabłka kroimy w grubą kostkę, skrapiamy octem i odstawiamy na parę godzin. Następnie wkładamy do rondla, wsypujemy cukier i smażymy na wolnym ogniu około godziny cały czas mieszając. W między czasie pieczemy biszkopt. Przed końcem pieczenia wsypujemy do jabłek galaretki, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. POLECAM OCZYWIŚCIE WYŻEJ(...)owocowej: Galaretki rozpuszczamy w ½ l gorącej wody i studzimy. Śnieżki ubijamy na mleku według opisu na opakowaniu i łączymy z tężejącą galaretką. Nakładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy owocami leśnym
Tradycyjna KuchniaPalatynatu i Baden – Württemberg) kuchni zawrotną karierę zrobiło w XVIII i XIX wieku. Podstawowa wersja to ciasto z cebulą, boczkiem z dodatkiem crème fraîche lub sera fromage. Znane są również jego odmiany np owocowa z jabłkami i cynamonem, leśna (gdy dodamy grzyby) lub z różnymi odmianami sera. Legendy głoszą, że gdy pieczono chleb (w piecach opalanych drewnem) na samym
Szybko Tanio Smacznieokoło 1,5 szklanka wody ( wodę najlepiej dodawać na oko , wlewając i patrząc jak gęste jest ciasto , ma być lejące – troszkę rzadsze niż na naleśniki ) olej do nacierania patelni szczypta soli Farsz : 1/2 małej główki , białej kapusty dwie garście gotowanych grzybów leśnych ( ewentualnie można zastąpić pieczarkami ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
Ogrodnik w podróżyrozpływające się w ustach. Latem jak tylko pojawią się jagody na pewno powtórzę ten wypiek. Składniki: na ciasto: 4 jajka 1 szklanka wody 125 g masła szklanka mąki szczypta soli na nadzienie: 500 g sera białego z wiaderka szklanka jagód leśnych (użyłam mrożonych) 200 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru łyżka cukru dodatkowo: cukier puder do posypania Wodę, masło
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko 0/5 szklanki dowolnych owoców (tu użyłam mrożonej mieszanki owoców leśnych) W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości papilotek. Na wierzchu układamy owoce. Muffinki pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Mienta blogOd razu jak zobaczyłam to ciasto postanowiłam , że je zrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy
Słodkości i nie tylkoPrzepis na dwie duże (34 cm) pyszne pizze - tym razem w wykonaniu Pana Domu ;)Ciasto wychodzi naprawdę świetne - dodatki - jakie lubicie - to moja propozycja CIASTO
Moje Kuchenne RewelacjeMazurek to wypiek przygotowany na bazie kruchego ciasta. Najlepiej smakuje podany podczas świąt wielkanocnych :) Dzisiaj chce Wam zaprezentować najprostszą wersję nadzienia do mazurka, czyli z dżemem z owoców leśnym, czekoladą i dużą ilością ozdób. Składniki na kruche spody (z tej porcji wyjdą 2 mniejsze spody): 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła, tj. 125 g masła (niektóre opakowania(...)owoców leśnych do dekoracji: słodkie orzeszki perełki cukrowe płatki migdałowe lukier Piekarnik rozgrzać do 195ºC. W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt
Ugotować