przepis dla miłośników leśnej żurawiny. Zaznaczam to na początku tego wpisu, ponieważ nie każdy lubi jej smak. Jest kwaskowata, dlatego niektórzy uważają że nadaje się jedynie do mięs. Całkowicie się z nimi nie zgadzam. W smaku przypomina trochę czerwone porzeczki, jest równie kwaśna, ale jednak z wyczuwalną słodyczą. Odpowiednio przygotowane owoce żurawiny nadają się idealnie do ciast i deserów. Dziś
Słodkie Przyjemnościlistki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony cukier brzozowy/erytrytol ok. 2 łyżek majeranek Na ciasto: 250 g mąki - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej około szklanki 150 ml gorącej wody 1 jajko 1 łyżka oleju/oliwy szczypta soli Na farsz: 50 g suszonych grzybów 100g grzybów leśnych mrożonych 1 sztuka cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie
Przepysznik - BLW i nie tylkorównież za wszelkie owoce lasu, którymi wypełniamy nasze koszyki po brzegi, by móc później delektować się nimi podczas pikników czy długich ciepłych wieczorów. Moimi ulubionymi letnimi owocami są leśne jagody, które najbardziej (poza pierogami oczywiście) lubię wykorzystywać do drożdżowych wypieków. Skandynawowie podobnie jak my kochają bułeczki z tymi fioletowymi koralami i przygotowują z nich zakręcone jagodzianki. Cieszą(...)również pojawić się w mojej kuchni. * SKŁADNIKI na 18 bułeczek Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej szczypta soli 2 żółtka 20 g świeżych drożdży (lub 1 saszetka suszonych) 80 g cukru 250 ml ciepłego mleka 80 g rozpuszczonego masła Nadzienie: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 2 szklanki leśnych jagód (lub borówek amerykańskich) Do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżka śmietany
Food Squareczym mowa. Pani na ryneczku sprzedawała ją pod nazwą żurawina leśna, przy zakupie proszę kilogram borówki a ona na to że nie ma borówek. Ot i nieznajomość rzeczy, ważne że borówka jest pyszna, zdrowa, idealna do mięs ale i do deserów, polecam. Ciasto z czerwoną borówką i sosem jogurtowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników. Spód na sernik: ok. 280 g kruchych ciastek
Poezja smakuJestem wielką fanką nietypowych ciast, a ciasta z dodatkiem warzyw lub jakiś fajnych, ciekawych owoców to dla mnie istny cud. Piekłam już ciasta z dodatkiem marchewki
Kolizje SmakówKorzystacie z uroków jesieni? Długie spacery, piękne widoki i przepyszne potrawy z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Moim ulubionym dodatkiem na który czekam cały rok jest
Słodkie Przyjemnościsię w ustach. Prawdziwy leśny raj dla podniebienia :-) Robi się go bardzo szybko i prosto a efekt finalny zadowoli każdego fana serników. Mikser jest zbędny, wystarczy trzepaczka - im mniej się ubija tym lepiej. Sernik można bez problemu upiec w wersji bezglutenowej - wystarczy kupić kruche ciastka bez glutenu. Koniecznie spróbujcie! Jedyny minus to fakt, że ciasto niestety znika w zastraszającym tempie
maniapieczeniaumytych, odsączonych jagód Dodatkowo: - 250g jagód (zmiksowanych) - 1 galaretka (na 500ml wody), rozpuszczona w 250ml wrzątku (u mnie z owoców leśnych bez dodatku cukru, dodałam ksylitol) *szklanka 250ml Ciastka rozkruszyłam w miarę drobno, dodałam stopione masło klarowane i zagniotłam ciasto. Gotową masą wykleiłam dokładnie dno tortownicy (masy jest bardzo mało, ale wystarcza na cieniutki spod). Boki tortownicy przesmarowałam wcześniej masłem
Smaczne Zdrowetemu deser jest wilgotny, kremowy, słowem taki, jak lubię. Dużym plusem jest też brak pęknięć na wierzchu ciasta, przez co ładnie się prezentuje. Masę serową podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam rozpuszczoną czekoladę deserową, a do drugiej mus z owoców leśnych. Dominującym smakiem jest tu czekoladowy, a lekko kwaśna nuta owocowa dobrze go uzupełnia. Namawiam do eksperymentowania i tworzenia(...)lodówki. Twaróg wymieszać z jajkami, cukrem, mąką. Podzielić na dwie części. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić i wymieszać z jedną częścią masy serowej. Ok. 200 g mrożonych owoców leśnych wsypać do garnka, dodać cukier według uznania (u mnie ok. 4 łyżek) i dusić aż nadmiar płynu odparuje. Wystudzić i przetrzeć prze sito. Mus wymieszać z pozostałą masą serową
zadanie-gotowaniepierogi:Ciasto:800 g mąki pszennej2 jajka200-220 ml wodyszczypta soliFarsz:1,5 szkl. soczewicy czerwonej1 duża cebulagarść suszonych leśnych grzybów250 g pieczareksól, pieprzWykonanie:Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.Suszone grzyby ugotować w wodzie - odcedzić.Cebulę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć na oleju rzepakowym.Pieczarki i grzyby pokroić także kostkę, dodać do cebuli - usmażyć.Ugotowaną soczewicę wymieszać z grzybami(...)cebulą, doprawić solą i pieprzem.Farsz zmiksować niezbyt dokładnie. Schłodzić.Z mąki, jaj, soli i wody zagnieść miękkie sprężyste ciasto pierogowe. Uformować kulę i przykryć ciepłą miską.Ciasto wałkować na cienki placek, wykrawać koła, napełniać farszem, zlepiać pierogi.Gotowe pierogi układać na ściereczce oprószonej mąką.Zagotować wodę, posolić. Dodać łyżkę oleju rzepakowego.Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, gotować do wypłynięcia.Barszczyk czerwony czysty
kolorowotorcikowocukru pudru 400 ml zimnej wody 1 galaretka np. malinowa, o smaku owoców leśnych lub inna odpowiednia do użytych owoców śliwki, winogrona lub inne owoce 3-4 łyżki dżemu- u mnie powidła śliwkowe Owoce myjemy, wycieramy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Przestudzone ciasto smarujemy dżemem, układamy śliwki i winogrona. Tak przygotowaną tartę przekładamy do lodówki
Rozpustne gotowanieLekkie, kolorowe, owocowe, bez cukru Składniki sezonowe owoce: u mnie jagody leśne truskawki maliny 350 g serka naturalnego 2 małe jogurty naturalne 1 galaretka 2,5
czarrna od kuchnidżem lub konfitura jaką sobie wybierzemy w konkursie. Pytanie konkursowe i zasady na końcu postu. Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym Składniki na około 10 tartaletek: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 250g serka(...)łyżeczki aromatu waniliowego Ponadto: 10 łyżeczek dżemu lub konfitury – użyłam konfitury z płatków róży, dżemu jagodowego, leśnego i rabarbarowego marki Premium Rosa (polecam konfiturę z płatków róży i płatki róży w cukrze – pycha!) owoce do ozdoby cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi
Mała CukierenkaPrzygotowanie : Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wbijamy jajko i miksujemy. Patelnie natłuszczamy i rozgrzewamy, nalewamy porcie ciasta, oprószamy przyprawą pomidory ze szczypiorkiem i smażmy na rumiano z dwóch stron. Farsz: Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, podduszamy na maśle delikatnie soląc. Dodajemy mięso mielone i smażymy(...)mieszamy. Na naleśniki nakładamy porcję farszu, zwijamy. Smacznego. II miejsce - zestaw produktów folwark Leśne przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę C. Składniki : Wędlina 30 dkg cebula czerwona 1 szt pieczarki 20 dkg grzyby kurki 10 dkg papryka czerwona 1/4 szt ciasto francuskie jajko ser żółty starty olej sos folwark Madziarski Przygotowanie : Z ciasta francuskiego wycinamy krążki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki