ciasto leśne - 1012 przepisów (strona:15/68)

Serek z jogurtów owocowych (labneh) 206

serek, który praktycznie robi się "sam". Na zdjęciu tego nie widać, ale ser miał delikatny kolor fioletu (użyłam jogurtu z owocami leśnymi). Można go spożyć bez żadnych dodatków (jako deser), albo użyć np. do naleśników, ciasta itp. Jest delikatny i kremowy. 400g jogurtu greckiego (można użyć naturalnego) 250g jogurtu owocowego (użyłam z owocami leśnymi)   Sitko ustawić na misce

Di gotuje
Tort Jagodowo – Cytrynowy 152

mieszkaniu, sterta prania, wszystko nie na swoim miejscu, pusta lodówka…itp. Odcinając się choć na chwilę od tego powakacyjnego galimatiasu przygotowałam przepyszne ciasto ala torcik. Zamknęłam w nim odrobinę lata. Przywiezione z Polski leśne jagódki idealnie wpasowały się w całość wypieku. Trzy cytrynowo – jagodowe, ucierane biszkopty smakują przepysznie. Są mięciutkie, rzekłabym wilgotne, długo pozostają świeże. Krem śmietankowy(...)którym przełożone są blaty ciasta nadaje całości lekkości i kusi by sięgnąć po kawałek więcej. Jeśli macie dostęp do świeżych lub zamrożonych już jagódek to wypróbujcie koniecznie. Idealne ciasto na zakończenie letniego sezonu Składniki na ciasto: 230 g masła 250 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 360 g mąki pszennej 1 łyżeczka

Made By Mom And Son
Ciasto z Łakotek z owocami leśnymi 187

razy udawało nam się znakomicie- bita śmietana SKŁADNIKI opakowanie ciastek Łakotki kakaowe śmietana 30%, cukier waniliowy (to się niestety nie udało) krem z owoców leśnych łyżka żelatyny czekolada truskawki mrożone 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie ciasta z ciastek należy rozpocząć od pokruszenia całego opakowania Łakotwek z miękkim masłem, ja zmieliłam ciasta blenderem. Powstałą masę wyłożyć do formy, formując coś w rodzaju(...)spodu ciasta z wyższymi brzegami. Spód należy teraz schłodzić (ok.15min w zamrażalniku lub 30min w lodówce). Niestety bita śmietana nam tym razem nie wyszła.. nie wiem dlaczego...po prostu się zważyła.  Całe szczęście, że uratował nas "krem z owoców leśnych" otrzymany jako gratis :P Krem wykonujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy roztwór zrobiony z 1 łyżki żelatyny

MarciochaKucharzy
Ptysiowy okrąg z owocami 169

Lato się jeszcze nie skończyło, nadal można cieszyć się smakiem owoców np malin, jeżyn czy borówek. Dlatego polecam przygotować proste, szybkie ciasto czyli dużego ptysia z

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto "Leśny romans" 219

gorąco, że zmieniłam zdanie i zamiast pysznościami na grilla częstuję Was letnim, orzeźwiającym ciastem o niebanalnej nazwie. W sumie najpierw była ona, a dopiero później ciasto :) Zapraszam Was na romans czerwonej porzeczki z leśną borówką. Skusicie się? Składniki: Na blaszkę kwadratową o boku 24cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki

Kuchnia w czekoladzie
Crostata (włoska tarta) 185

potem odtworzyć je w mojej kuchni :-) Crostata to bardzo popularna włoska tarta. Genialna w swej prostocie bo składa się z kruchego ciasta z nutką cytryny, cienkiej warstwy migdałów i konfitury owocowej, najczęściej z moreli, brzoskwini lub owoców leśnych. Crostata di marmellata ma zwykle na swym wierzchu kratkę ułożoną z paseczków lub wałeczków z ciasta. Nie przejmujcie się jeśli paseczki

maniapieczenia
Leśna pizza z kurkami, boczkiem i gorgonzolą 276

drodze do domu z cudownego Gdańska zakupiliśmy kurki:) W Łodzi zatrzymaliśmy się na godzinkę i przyrządziliśmy Tagliatelle z kurkami, a ja z reszty zrobię dziś: Leśną pizze z kurkami, boczkiem i gorgonzolą SKŁADNIKI: ciasto na pizzę wg PIZZA HUT 30 g drożdży 400 g mąki 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 1/3 szklanka mleka 1/3 szklanka gorącej wody szczypta

MarciochaKucharzy
Jagodowe rożki 177

jest w stanie zastąpić prawdziwych, świeżych leśnych jagód.Przygotujemy jagody w naleśnikowych rożkach.Składniki:-ciasto naleśnikowe-1/2 kg jagód-cukier do smaku-jogurt lub śmietana   Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Jagody posypujemy cukrem.   Smażymy naleśniki.   Placek naleśnikowy z jednej strony podwijamy pod spód.Nakładamy jagody i zwijamy rożki.   Dekorujemy jogurtem lub śmietaną. Posypujemy

Maminek kulinarny
Pełnoziarniste pizzerinki z grzybami i jogurtowym sosem curry. 213

doskonałe, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a kremowy sos, leśne grzyby i ser zwieńczone odrobiną świeżej natki pietruszki są prawdziwym rajem dla podniebienia. Koniecznie wypróbujcie, jak tylko w ręce wpadnie Wam trochę świeżych leśnych grzybów, a gwarantuję że zakochacie się w tym przepisie :) SKŁADNIKI ( 6 pizzerinek) ciasto 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 opakowanie suchych(...)curry 2 ząbki czosnku 2 łyżi parmezanu dodatki 6 dużych leśnych grzybów (borowiki lub podgrzybki będą najlepsze) 1 cebula sól pieprz 1 kula mozarelli ser z niebieską pleśnią natka pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mąkę wymieszać z cukrem, solą, dorożdżami i oliwą. Stopniowo dolewać ciepłą wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na conajmniej

DefinicjaSmaku
Krajanka jagodowa na czekoladowym spodzie 261

wykorzystałam ostatnie jagody ! Krajanka jagodowa to kolejny przepis na lato. Przypominam, że w czerwcu do przepisu miesiąca dodajemy przepisy na lato. Krajanka jagodowa z leśnych jagód to hit lata! Krajanka jagodowa Składniki: Spód do ciasta 18 cm x 25 cm 4 jajka 80 g mąki 1 łyżka kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 g czekolady 100 g cukru pudra Przełożenie

codojedzenia
Kruche ciasto z musem jagodowym i bezą 192

końcu doczekałam się moich jagód. No, może nie zupełnie moich bo leśnych, lecz tak pysznych, że nie można się im oprzeć. Litrę jagód podzieliłam na dwie porcje. Z jednej zrobiłam pierogi z jagodami, zaś z reszty- pyszne ciasto z musem. Wspaniałe, chrupiące ciasto, mus i beza to poezja smaku i aromatu. Polecam!!! Kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej(...)galaretki o smaku owoców leśnych Beza: 4 białka 1-2 łyżki cukru  Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem, dodaję porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki masła i wszystko razem zagniatam.Gotowe rozwałkowuję na placek. Średniej wielkości tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem i posypuję bułka tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wkładam ciasto, nakłuwam widelcem i wstawiam

Ciasteczkowy Potwór
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 197

dowolnych owoców - 0,5l wody - 2 proszki budyniowe (bez cukru) - 3 galaretki owocowe (najlepiej bez cukru, dajemy wówczas więcej ksylitolu), dałam z owoców leśnych - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) lub więcej gdy preferujemy słodkie ciasta W garnku doprowadzić do wrzenia owoce z ksylitolem i jedną szklanką wody. W drugiej szklance wody rozprowadzić proszek budyniowy, dodać go do gotujących się owoców

Smaczne Zdrowe
Tarta malinowe love 230

łyżki wody, 2 łyżki cukru białego, 100 g masła, szczypta soli, ponadto: 250 g jagody leśnej w syropie (gotowe ze słoika), 200 ml słodkiej śmietanki 30 %, 1 kg świeżych malin, ok. 200 g cukru pudru, 250 g świeżych jagód, żelatyna. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Ciasto rozwałkowujemy(...)Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: podczas pieczenia ciasto  może się podnieść, ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem. Masa jagodowa: Jagodę leśną w syropie przelewamy przez gęste sito, owoce przecieramy. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej

Moniki Smakołyki
bułeczki z leśnymi grzybami 181

rozczynu dodajemy przesianą mąkę, sól oraz jajka i zagniatamy cisto. Po chwili dodajemy miękkie masło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Po wyrobieniu pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. składniki na nadzienie: 500 g grzybów leśnych np. borowików 100 g sera żółtego, może być wędzony 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)tłuszczu. Dodajemy grzyby i dusimy, aż płyn odparuje, następnie odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzenia dodajemy jajko, starty ser, tymianek, natkę pietruszki, mieszamy i doprawimy solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy 8 kwadratów. Na środek każdego nakładamy nadzienie i zwijamy boki do środka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania