ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:871/1075)

Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową 115

Polecam kolejne kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową i czekoladą, przepis zaczerpnęłam ze strony mojeciasto.pl. Ciasteczka robiłam już kilka razy bo bardzo nam smakują. Są proste w wykonaniu i nie potrzeba foremek do wykrawania.składniki:125 g masła lub margaryny170 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa100 g mąki ziemniaczanej100 g cukru pudru2 łyżki cukru waniliowego1 płaska łyżeczka(...)skórki pomarańczowaej kandyzowanej80 g płatków czekoladowych (lub startej czekolady)Na stolnicę wysypać mąki. Dodać proszek do pieczenia oraz cukry, wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Następnie dodać skórkę pomarańczową i płatki czekoladowe, ja dodałam też trochę posypki dekoracyjnej bo miałam zbędną. Zagnieść aż składniki się połączą. Z ciasta uformować wałek i lekko spłaszczyć, zawinąć

Monia miesza i gotuje
PALUCHY WIEDŹMY 159

PALUCHY WIEDŹMYW internecie od wielu lat krąży przepis na te wyjątkowe ciasteczka! Paluchy wiedźmy wywołają uśmiech nie tylko na twarzach dzieci, ale rozbawią także dorosłych:) Przepyszne, maślane, kruche ciastka z migdałowym pazurem - to moja kolejna propozycja na nadchodzący Halloween. Wbrew pozorom robi się je błyskawicznie i mnóstwo przy tym śmiechu, także ich przygotowanie może być wspaniałą zabawą dla całej rodziny(...)ekstraktu waniliowego 0,5 łyżeczki esencji lub olejku migdałowego3/4 łyżeczki soliDO DEKORACJI:3/4 szklanki migdałów (mogą też być blanszowane) WYKONANIE:Wszystkie składniki krótko, lecz dokładnie zmiksuj i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i wsadź do lodówki na około 30 minut.Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i uformuj palce

Słodko-Słony Świat Ilony
Kruche faworki, chrust na żółtkach 195

Karnawał trwa w najlepsze, więc pora, aby na blogu pojawiły się karnawałowe przepisy. Zaczynamy od faworków. Wieki ich nie robiłam. Od jakiegoś czasu, pojawiały się u

CookYourself
Sugar sheet, czyli ozdoba cukrowa do dekoracji. 129

Sugar sheet, czyli papier cukrowy to uroczy element dekoracyjny. Wykorzystywany w dekoracji tortów i ciast. Jest bardzo łatwy do zrobienia i pewnie dlatego w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością . Torty zdobione przy jego użyciu wyglądają bardzo elegancko i wytwornie . Najbardziej ceniony jest za piękną połyskliwą strukturę . W dalszej części artykułu dowiesz się więcej na temat właściwości sugar sheet. Technikę(...)inny cukier niż opisywana wyżej glukoza , ma też inne właściwości . Prawidłowo przygotowany, owszem sklei nasz cukier, ale o plastyczności nie ma co marzyć. Taki sugar sheet jest bardzo kruchy i mało elastyczny. Zainteresowanym już wyjaśniam na czym polega przygotowanie syropu z cukru: Syrop sporządzamy poprzez podgrzanie cukru i wody do określonego stadium. Stadium, w którym cukier rozpuścił się na tyle

SmartBake.pl
Kruche ciasteczka – barwne motylki 81

masę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy . Do wymieszanej masy dodajemy połowę mąki . Następnie zagniatamy ciasto z pozostałą mąką, aż będzie zwarte i gładkie. Jeśli mamy trochę czasu, zawijamy ciasto w folie i wkładamy do lodówki na pół godziny, jednak ten element nie jest niezbędny Cisto wałkujemy na blacie oprószonym mąką na grubość ok 1/2 cm i wycinamy ciasteczka. Piec(...)końcu powstał malutki otworek. Cienką linią obrysowujemy kontury kształtów, które później wypełniamy rzadkim lukrem. Dzięki temu lukier jest nałożony bardzo starannie i estetycznie Powodzenia!   Post Kruche ciasteczka – barwne motylki pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Faworki drożdżowe 214

Były już faworki kruche nadszedł czas by zrobił na drożdżach. Są równie smaczne jak kruche. Trwa karnawał i warto próbować każdego przepisu na faworki. Przepis na nie znalazłam w internecie i postanowiłam wypróbować. Będę często korzystać z tego przepisu. Składniki: 0,5 kg mąki 1 szkl mleka 2 łyżki cukru 10 dag margaryny 5 dag drożdży 2 jajka 1 łyżka(...)oraz tyle mąki aby miało konsystencję śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, spirytus oraz jajka. Wyrabiamy ciasto ok 5-7 minut, dodajemy przestudzony tłuszcz. W dalszym ciągu wyrabiamy jeszcze ok 5 minut. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki i garnka. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe

Motylkowa Kuchnia
Kruche ciasteczka z masłem orzechowym (w cukrze) 148

przyrządzić samemu ( klik ). Ciasteczka są reeewelacyjne. Przypominają orzechowe herbatniki, a samo masło nie dominuje smaku i w żaden sposób go nie przytłacza.  Cukrowa otoczka idealnie komponuje się z kruchym i sypkim ciastkiem. Przyznam, że często je piekę, jeśli mam dylemat - jak wykorzystać nadmiar masła orzechowego, którego zwolenniczką niekoniecznie jestem.   Polecam zrobienie podwójnej porcji i dodam, że świetnie przechowują(...)puszystości. Dodać masło orzechowe i aromat waniliowy. Po wymieszaniu - wbić jajko. Następnie wsypać mąkę - wymieszaną z sodą. Całość dokładnie zagnieść (ręcznie lub mikserem z końcówką do mieszania).  Z ciasta formować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych). Kuleczki obtoczyć w cukrze, lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy, bo odrobinę urosną i "rozpłyną się") na blasze wyłożonej papierem

Di gotuje
Tortilla z kurczakiem i warzywami z dipem czosnkowym 269

jest za luźne należy dodać odrobinę mąki, a jeśli zbyt twarde dolewamy troszkę wody. Uformowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 7-8 części i każdą z nich rozwałkowujemy cienko na kształt okręgu podsypując mąką (pszenną lub kukurydzianą). Można też każdą kulkę włożyć pomiędzy 2 arkusze folii aluminiowej(...)powierzchni powinny tworzyć się bąble, które mogą się przyrumienić, ale nie spalić! Przy smażeniu tortilli należy bardzo uważać, by placki nie przypiekły się za bardzo. Staną się wówczas kruche i łamliwe uniemożliwiając zawinięcie w nie farszu. Usmażone placki zawijamy w lnianą ściereczkę zwilżoną wodą, aby nie wysychały. Dip czosnkowy: Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez, ketchup, przeciśnięte lub drobno posiekane

MyCookBook.pl
Kruche paluchy z mandarynkową nutą 130

zbliżają się święta. W witrynach sklepowych pojawiły się choinki , a dookoła unosi się zapach obieranych cytrusów i cynamonu. W ostatnich dniach postanowiłam wprowadzić świąteczny nastrój w naszym domu. Upiekłam kruche mandarynkowe paluchy z gorzką czekoladą. Zapach przepiękny, świąteczny, a smak nic nie ustępował zapachowi: maślany z delikatną nutą mandarynki. Idealne dla amatorów cytrusowych smaków na zimowe wieczory. Przepis znaleziony(...)gorzkiej czekolady ( my użyłyśmy czekolady Terravita z zawartością 70% kakao) Miękkie masło wraz z cukrem miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy je folią i wkładamy na mniej więcej godzinkę do lodówki. Blat kuchenny lekko podsypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i rolujemy wałeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kolizje Smaków
Sernik z karmelowym syropem 147

KARMELOWYM SYROPEM Składniki na ciasto: - 300 gram mąki krupczatki - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy. Wyklejamy okrągłą formę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Podpiekamy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni. Składniki na masę serową: - 700 gram twarogu(...)miksujemy ich zbyt długo, żeby nazbyt nie napowietrzyć masy. W innym wypadku sernik urośnie, a potem opadnie (u mnie to właśnie się stało).  Masę wylewamy na podpieczony wcześniej kruchy spód. Pieczemy całość w temperaturze 150 stopni przez około 2 godziny. Przez połowę czasu z parą wodną. Studzimy w uchylonym piekarniku.  Składniki na syrop karmelowy: - 150 gram brązowego cukru

Życie zamknięte w smaku
Kruche ciasteczka 133

się moich foremek do wykrawania kruchych ciasteczek, na które czekałam i czekałam i nie mogłam się ich doczekać:) Jak się doczekałam to musiałam od razu je przetestować i upiekłam kruche ciasteczka . Składniki: 50 dag mąki 30 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Wykonanie: Masło, żółtka i cukier puder ucieram w malakserze. Mąkę przesiewam(...)minut. Gorące zdejmuję z blachy i odstawiam by całkowicie wystygły. Zimne można polać polewą, polukrować lub zostawić w takiej formie w jakiej się piekły. Z rej porcji ciasta wyszło mi około 120 sztuk Rada: Blaszkę, na której układam ciastka, zostawiam suchą. Nie smaruję jej tłuszczem, ani nie wykładam papierem do pieczenia

Ciasteczkowy Potwór
Kruche ciasteczka – barwne motylki 96

masę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy . Do wymieszanej masy dodajemy połowę mąki . Następnie zagniatamy ciasto z pozostałą mąką, aż będzie zwarte i gładkie. Jeśli mamy trochę czasu, zawijamy ciasto w folie i wkładamy do lodówki na pół godziny, jednak ten element nie jest niezbędny Cisto wałkujemy na blacie oprószonym mąką na grubość ok 1/2 cm i wycinamy ciasteczka. Piec(...)końcu powstał malutki otworek. Cienką linią obrysowujemy kontury kształtów, które później wypełniamy rzadkim lukrem. Dzięki temu lukier jest nałożony bardzo starannie i estetycznie Powodzenia!   Post Kruche ciasteczka – barwne motylki pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Cantuccini z migdałami i suszonymi morelami 118

suszonymi , Mama woli te z pistacjami i cytryną , a mi ze świętami kojarzą się czekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić od razu 2 lub 3 krotnie więcej ;) Składniki: 2 duże jajka 150 g drobnego cukru(...)minut, po czym zdjąć z nich skórkę. Jajka ubić z cukrem na gładką, białą masę. Cały czas miksując dodać ekstrakt, proszek do pieczenia i mąkę. Wmieszać morele i migdały. Ciasto będzie klejące, więc wysypać stolnicę dość mocno mąką. Kłaść ciasto i zagniatać plastyczne, gęste ciasto. Z ciasta formować wałki, które następnie umieszczać na blasze i spłaszczać. Piec w temp

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Trudna miłość. Elżbietańska tarta marchewkowa. 155

szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni.  Lubię też tartą, soczystą marchew z cytryną. Pyszna jest młoda marchewka duszona w maśle i glazurowana. W Szkocji bardzo smakowało mi słodkie ciasto marchwiowe. Na podobne trafiłem niedawno w barze "TriBeCa" w Krakowie.  Idę skrobnąć na jutro.  Bikont Nafaszerowany Witaminami Marchewka. Albo się ją kocha, albo nie. Trudna miłość(...)nazwą widnieje w książce kucharskiej, którą za 2 zł wyszperałam kiedyś w pewnym second-handzie.  Jest pyszna! Zdrowa nie tylko ze względu na spory udział marchewki, ale także kruchy, lekko orzechowy spód, do którego używa się płatków owsianych.  Cudownie kremowe nadzienie i chrupiące podpieczone nerkowce, słodycz marchewki złamana imbirem, sokiem z czerwonych pomarańczy i pieprzem, który dodałam

KUCHARNIA
Kakaowe ciasteczka budyniowe z masą krówkową 112

Dzień dobry :-) Święta już niebawem, będą inne niż za zwyczaj, ale myślę, że na dłużej je zapamiętamy. Ja mam dziś przepis na pyszne budyniowe ciasteczka kakaowe

kruche babeczki