ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:876/1075)

Faworki robione mikserem 192

sól. Następnie dodajemy miękkie masło – nadal ubijając, aż masa stanie się jednolita. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Kiedy ciasto zacznie gęstnieć zmieniamy trzepaczki na haki. W momencie, gdy ciasto będzie zwarte wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 5 części. Pierwszą cienko rozwałkowujemy (pozostałe zawijamy w folię, aby nie wyschły) i kroimy radełkiem na paski. W środku(...)róże karnawałowe. Wycinamy kółka w trzech rozmiarach. Każde nacinamy, środki dwóch największych lekko smarujemy białkiem i składamy. Smażymy tak samo, jak faworki.    Faworki robione mikserem wyszły przepyszne – bardzo kruche, delikatne, z dużą ilością pęcherzy – naprawdę rozpływają się w ustach. Niemożliwe jest powstrzymanie się przed sięgnięciem po kolejne i ciągle jest mało… mało… Na takie faworki, warto było

mojewypiekiinietylko
Orzechowiec 154

szklanki cukru pudru Krem: 0,5 l mleka 2 łyż. mąki pszennej 2 łyż. budyniu śmietankowego 1 kostka masła 2/3 szklanki cukru pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto  Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części.  polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane  orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć(...)gotującego mleka dodać rozczyn z mąki. Do momentu powstania budyniu. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masło ucierać stopniowo dodając ostudzony budyń. Całość miksujemy na szybkich obrotach. Na pierwszym kruchym placku rozsmarować krem, przykrywając drugim plackiem z polewą orzechową. (Można obydwa placki przygotować  w polewie orzechowej

Wypieki Uli
Ciasto czekoladowe z truskawkową bezą 137

Nie chce zapeszać ale jakoś ostatnio mam dobrą passę  do nauki języków, zdecydowanie poprawiłam jakość swojej nauki, słówka wchodzą jakby szybciej i książkę też lepiej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, słonecznikiem i żurawiną 38

  Dzień dobry :-) Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym, gorzką czekoladą, słonecznikiem i żurawiną są proste i szybkie w przygotowaniu, no i przede wszystkim smakują rewelacyjnie. Przepis

kruche babeczki
Jagodzianki z kruszonką 79

  Dzień dobry :-) Wiem, wiem gorąco a ja mam przepis na jagodzianki ;-) W przyszłym tygodniu ma być chłodniej, to możecie zrobić, bo naprawdę warto. Jagodzianki z

kruche babeczki
Polvorones -ciastka hiszpańskie 133

Polvo czyli pył. Kruche, chrupiące ciastka posypane cynamonowym pyłem. Doskonałe w smaku. Cieszą się one popularnością w Ameryce Łacińskiej i Hiszpanii. Wypiekane są najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Polecam Wam również te słodkości do herbatki czy kawy. Więcej przepisów na różnego rodzaju ciastka znajdziecie na moim blogu. Składniki 220 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 1/4 łyzeczki(...)kostkę. Wszystko zmiksować na gładką puszystą masę, a następnie miksować i dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać sól i dodać do utartego masła. Wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm i foremką wycinać ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około

O kuchni z uczuciem
Ciasteczka czekoladowe z orzechami 81

Przepyszne ciasteczka mocno kakaowe, bez mleka i jajek, nieco w świątecznym klimacie. Zapach unoszący się podczas pieczenia jest naprawdę cudowny i bardzo czekoladowy. Ciasteczka są kruche a orzechy sprawiają, że miło chrupią. Można w nich wyczuć również lekko miodową nutę.  Ciasteczka nie są przesłodzone,  świetnie sprawdzą się do kawy, herbaty lub ciepłego mleka.  Składniki (12 sztuk(...)mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. W drugiej misce połączyć płynny olej kokosowy z miodem i ekstraktem waniliowym. Dodać mokre składniki do suchych i bardzo dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką, w wilgotnej dłoni formować kulki i umieszczać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczać zwilżonym w zimnej wodzie widelcem. Piec w termoobiegu przez około 8-10 minut

Healthy food explorer
Kruche oponki. 105

Już od kilku dni chodziły za mną kruche ciastka, ale takie domowe. Przeważnie mam zapas w puszce. Zawsze jak się kończą to piekę następne. Tym razem coś za długo zwlekałam z tym pieczeniem, ale dziś już się wzięłam do roboty i mam :) Nawet upał mi nie przeszkodził :) Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru(...)cukier kryształ do posypania Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszać. Dodać masło lub margarynę, wysiekać. Zrobić kopczyk, wbić jajko i żółtko. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w zamrażalniku około 45 minut. Po wyjęciu z zamrażalnika, wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować i wykrawać

Agusiowe smakołyki
Szplitry 1305

Szplitry Szplitry są to kruche ciasteczka, w sieci krążą różne przepisy, u mnie w domu od wieków przepis na nie jest niezmienny i tradycyjnie wypiekamy te ciasteczka na Święta,  jednak są przepyszne także do popołudniowej kawki. Ich słodycz pochodzi tylko z nadzienia, więc nie należą do ciężkostrawnych wypieków. Jeśli jednak wolicie bardziej słodkie wypieki, ciasteczka można dodatkowo polać polewą(...)białko marmolada, gęsty dżem lub powidła Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto przygotować wieczorem, a dopiero piec kolejnego dnia).   Schłodzone ciasto podzielić na parę części, każdą część

My sweet a life
ŚWIĄTECZNE KRUCHE CIASTECZKA IDEALNE DO POWIESZENIA NA CHOINKĘ 120

Dziś zapraszam po przepis na kruche ciasteczka, które z powodzeniem można powiesić na choinkę. Łatwe w przygotowaniu, w czasie pieczenia po całym domu unosi się wspaniały zapach, a same ciastka tak pyszne, iż obawiam się, że moje nie przetrwają do świąt :) Kolejny etap do dekoracja ciasteczek lukrem. To świetna zabawa z dzieckiem, nie chodzi tu przecież o perfekcyjną dekoracje ciastek(...)łyżka kakao * 1 łyżeczka cynamonu * 1 łyżeczka przyprawy do piernika Dodatki można dać wszystkie, albo tylko wybrany. Do dekoracji lukier królewski (przepis tutaj) .  Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 6-7 mm na stolnicy podsypanej mąką. Foremkami wykrawać ciasteczka

Zrób to smacznie
Trufelki chałwowo-kokosowe (z markiz chałwowych) 111

Przepis autorski (mój). Bardzo lubię takie słodkie kuleczki, bo oprócz ekspresowego przygotowania - zachwycają swoim pysznym smakiem. Zapach to również pokusa nie do odparcia! Są kruche i takie... chałwowo-kokosowe. Jednym słowem: pyyyszne! Koniecznie sami spróbujcie! (około 13 sztuk) 150g ciastek typu markizy chałwowe (u mnie z Cukrów Nyskich)  60g oleju kokosowego 50g wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 łyżka syropu(...)wiórkami kokosowymi i syropem/miodem (wg smaku). (Ciągle używałam malaksera, ale można ręcznie.) Jeśli masa nie nadaje się do formowania - należy ją schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe - przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Trufelki świetnie smakują w wersji solo, ale można również je ozdobić polewą lub kulki całkowicie

Di gotuje
Tort Koronkowy – cukrowe koronki do tortów – Sugar Lace 281

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});       Oprócz formy silikonowej do koronek będziemy potrzebować proszku do koronek lub gotowej pasty. Można ją dostać w sklepach internetowych z akcesoriami do dekoracji ciast. Wszystko jedno, jaką masę kupimy do koronek, należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.     Gotową pastę do koronek trzeba dokładnie rozsmarować na macie, żeby nie było szczelin(...)patrz FILM ).     Koronki przechowujemy w ręcznikach papierowych, żeby nie zwilgotniały. Przyklejamy je do tortu, smarując lukier odrobiną wody lub klejem spożywczym ( patrz FILM ). Koronki jak wyschną są kruche i delikatne, więc proszę się nie obawiać o krojenie toru. Pozdrawiam serdecznie :)       Różowy Tort Koronkowy

Mała Cukierenka
Sernik na ciemnym spodzie z kruszonki 147

Pyszna, kremowa masa serowa, która w smaku kojarzy mi się raczej z ptasim mleczkiem niż sernikiem, a do tego bardzo kruchy spód. Pyszne połączenie, polecam gorąco!!! Składniki: opakowanie kruchych ciastek  - 380g 1/2 kostki masła 1 płaska łyżka kakao Masa serowa : 1/2 kostki masła 4 żółtka 2 kostki białego sera- po 200 gram 3/4 szklanki cukru 7 białek Wykonanie: Herbatniki(...)się składników. Gotową masę przekładam na spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję sernik i posypuję po wierzchu pozostałym  ciastem  kakaowym. Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę jeszcze 30-40 min. Wyłączam piekarnik i  zostawiam ciasto by przestygło

Ciasteczkowy Potwór
KRUCHE CIASTKECZKA CRANBERRY NOEL, NA MĄCE ORKISZOWEJ 146

Pyszne, kruche ciasteczka z kokosem i żurawiną już znalazły swoich wielbicieli:) Bardzo ciekawe połączenie, chyba jeszcze nigdy nie jadłam takich ciasteczek, a znalazłam je tutaj . Wychodzi około 60 sztuk. Składniki: -220g masła pokrojonego w kostkę -0,5 szklanki ksylitolu -2 łyżki mleka -1 łyżka cukru waniliowego -1/2 łyżeczki soli -410g mąki orkiszowej białej  (lub 2,5 szkl.m(...)wiórki kokosowe-do obtoczenia Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny i orzechów wymieszać w jednej misie hakiem. Dodać orzechy i żurawinę pokrojoną na małe kawałki, wyrobić do połączenia składników. Z ciasta uformować 2 wałki ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie owinąć. Chłodzić w lodówce przez

Smaczne Zdrowe