Dzień dobry :-) Jak byliśmy nad morzem, a dokładniej w Gdańsku trafiliśmy na zlot food trucków. Dzieci bardzo chciały spróbować hiszpańskich Churros. Powiem Wam, że były rewelacyjne
kruche babeczkiPrzepis na pyszne pączki dopiero dzisiaj w tłusty czwartek, ale nie miałam wcześniej jak ich zrobić. Ciągle coś wypadało, dopiero syn mnie zmusił i zrobiliśmy. Powiem
kruche babeczkiPo dłuższej przerwie wracam do blogowania. W końcu mam prawidłowy dostęp do internetu i mogę podzielić się z wami swoimi przepisami, a przez miesiąc trochę się
ciastkarnia na kruchym spodzieDzień dobry :-) Jak tylko zobaczyłam te ciasteczka na blogu moje wypieki to stwierdziłam, że muszę je zrobić. Przepis troszkę zmodyfikowałam, bo ciasteczek nie smarowałam białkiem i
kruche babeczkiDzień dobry :-) Zleciał pierwszy tydzień września szybciutko :-) Dobrze, że pogoda dopisuje, bo można jeszcze gdzieś pojechać, po spacerować, oby taka była jak najdłużej :-) Na blogu dziś
kruche babeczkismakują nie tylko świeże. Ich przygotowanie jest z jednej strony proste, a z drugiej często pojawiają się problemy z konsystencją, smakiem, czy wyglądem. Dziś prezentuję Wam przepis na pyszne, kruche i ładnie wyglądające ciasteczka. Składniki: 60 g orzechów makadamia 200 g czekolady (gorzkiej/mlecznej) 150 g masła w temp. pokojowej 1 łyżeczka soli morskiej 240 brązowego cukru (jasnego(...)pieczenia. Miksujemy 2 minuty i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Używając łyżki do ciasteczek, lub do lodów formujemy z ciasta kuleczki i układamy na papierze. Zachowujemy odstępy, aby podczas pieczenia nam się nie złączyły. Pieczemy ok. 12 minut i odstawiamy do ostygnięcia na metalowej kratce. * Można również umieścić kawałki czekolady
DominikaDolciJeśli tak jak ja co jakiś czas słyszycie - Mamo upieczemy coś razem? - i koniecznie muszą to być ciasteczka wałkowane i wycinane to mam coś dla Was
Cukiernia PychotkiTak jak pisałam w zeszłym tygodniu, jak przyszły do nas sery korycińskie mój syn wybrał jeden i powiedziała, że ten ma być do pizzy. Nie było
kruche babeczkiTłusty czwartek... aby z tradycji stała się zadość, zapraszam dziś na chrust :) Trochę lżejszy od tradycyjnego więc z czystym sumieniem możemy sobie pozwolić na dwa? pięć
Tagebuch po polskuPrzepis cieszył się ogromnym powodzeniem! Dziękuję za wszystkie zdjęcia ze wspólnego pierniczenia w tym roku! Pierniczki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, te robione w grudniu są bardzo aromatyczne, kruche, z dużą ilością lukru królewskiego. Pierniczki z tego przepisu nadają się od razu do konsumpcji. spokojnie można je przechowywać do 3 tygodni w szczelnie zamkniętym słoju lub puszcze. Pierniczki(...)szklanki do całej szklanki cukru pudru WYKONANIE: - masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku. - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schłodź od 15 do 30 minut w lodówce - gotowe ciasto wałkujemy na duże blaty grubości od 2-4 mm, w zależności jaką grubość chcemy aby miały
SMYKWKUCHNIŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i nim się obejrzymy, będziemy siadać do wigilijnego stołu. W domu pojawiły się już bożonarodzeniowe dekoracje, prezenty kupione, co tu
Smakowity Blog KulinarnyChociaż wielu osobom kruche ciastka Cranberry Noel kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia - ja takich skojarzeń nie mam. Po prostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn. Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne. Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku ciastek(...)lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Walijskie PichcenieDzień dobry :-) Przepis na te pyszne ciasteczka znalazłam tutaj ( klik ). Niestety nie udało mi się kupić ricotty i zrobiłam z mascarpone. Ciasteczka wyszły pyszne. Są
kruche babeczkiTak, tak świnki w kocykach :-) Przepis na nie pochodzi z książki "ABC gotowania 3" Mariety Mareckiej. Recenzja książki tutaj ( klik ). W oryginalnym przepisie autorka użyła kiełbasek
kruche babeczkiMaślane ciasteczka kawowe to pyszne kruche ciastka , które często piekę w większych ilościach. Są naprawdę rewelacyjne i cudownie pachną... świeżym masłem i kawą. Ich sekretem jest dobra kawa , więc pamiętajcie, aby zaparzyć dość mocny, intensywny napar. Ciasteczka idealnie nadają się do podjadania, ale ja zazwyczaj moczę je w mleku lub podaję gościom do filiżanki kawy. Koniecznie skorzystajcie z przepisu(...)końcu z mocnym naparem kawowym. (Powstanie dość lepka masa.) Jednolitą masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać z niego na blachę (uprzednio wysłaną papierem dopieczenie) niewielkie porcje ciasta. (Ja formowałam ciasteczka o średnicy około 4 cm. Akurat użyłam końcówki z gwiazdką, ale to tak naprawdę nie ma znaczenia, ponieważ podczas pieczenia ten kształt delikatnie się rozpłynie.) Każde ciasteczko dodatkowo
Di gotujeSzybkie ciasteczka z mascarpone to smaczna odmiana dla tradycyjnych, kruchych ciasteczek. Ciasteczka idealne do kawy, herbaty, czy też jako dodatek do drugiego śniadania. Dla małych i dużych łasuchów W tym przepisie masło zastąpiłam serkiem mascarpone , dzięki czemu ciasteczka stały się wyjątkowo delikatne. Ich dużą zaletą jest również fakt, że długo pozostają świeże. Przepis, który Wam tutaj przedstawiam to wersja bazowa(...)soli Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Następnie do suchych składników dodaj jajka oraz mascarpone. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Potem owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj
365 dni dookoła kuchniCiasteczka kruche są mega fajne na takie dni jak dzisiaj tzn. mamy wolny czas i wielką ochotę na coś słodkiego :) W smaku są lekko maślane, bardzo kruchutkie, bardzo smaczne i je z czystym sercem polecam :) Można polać polewą czekoladową ale równie dobrze będą smakować posypane cukrem pudrem albo bez żadnych posypek. Podczas pieczenia z piekarnika wydobywa się piękny zapach, cały(...)przygotowania: 1. Mąkę wymieszać z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. 2. 2. Dodać masło, posiekać z mąką, dodać żółtka , cukier , 2 łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę soli. 3. Zagnieść ciasto , uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. 4. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycisnąć ciasteczka foremkami jakimi dysponujemy
Różne smaki w kuchniCiasteczka kruche są mega fajne na takie dni jak dzisiaj tzn. mamy wolny czas i wielką ochotę na coś słodkiego :) W smaku są lekko maślane, bardzo kruchutkie, bardzo smaczne i je z czystym sercem polecam :) Można polać polewą czekoladową ale równie dobrze będą smakować posypane cukrem pudrem albo bez żadnych posypek. Podczas pieczenia z piekarnika wydobywa się piękny zapach, cały(...)przygotowania: 1. Mąkę wymieszać z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. 2. 2. Dodać masło, posiekać z mąką, dodać żółtka , cukier , 2 łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę soli. 3. Zagnieść ciasto , uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. 4. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycisnąć ciasteczka foremkami jakimi dysponujemy
Różne smaki w kuchniTrochę staromodna, może mało odkrywcza tarta z jabłkami, ale to właśnie takie wypieki nigdy się nie nudzą i zawsze jest na nie odpowiedni czas. Pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach z delikatnym posmakiem kardamonu oraz wanilii, z dużą ilością chrupiącej kruszonki do wydłubywania. Działająca jak wehikuł czasu – każdy kęs to powrót do dzieciństwa i miłych wspomnień. Obłędna na ciepło(...)soku z cytryny Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier puder, cukier z wanilią oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść (ciasto można wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką). 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Przygotować jabłka: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne
Fitsweet.me