Tarta z camembertem, szynką i szpinakiem 246szynki (u mnie sopocka) 100 g szpinaku (u mnie mrożony) 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne, posiekane nożem masło, sól, jajko, wodę i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty podwijając
Passions hobbies life
Tarta z brokułami i kurczakiem 411Tarta z brokułami i kurczakiem... Kruchy, złocisty spód. Kawałeczki przyprawionego kurczaka. Różyczki zielonego brokułu. I ostry, śmietanowo-serowy sos. Pychota! Składniki: Ciasto: 62,5 g margaryny do pieczenia (1/4 kostki); 1 szklanka mąki pszennej; 3 łyżki wody; 1/2 łyżki oleju; Szczypta soli. Sos: 150 g żółtego sera; 3 jaja; 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu
Gospodyni Miejska
Śliwki zapiekane pod kruszonką. 233Uwielbiam śliwki, a pieczone po prostu ubóstwiam. Ciasta ze śliwkami goszczą u mnie bardzo często i cięszą się niesamowitym powodzeniem wśród domowników. Nieważne czy kruche, czy ucierane, czy muffiny- ważne żeby miały dużo śliwek ;) Takie właśnie jest śliwkowe crumble, które pod pyszną skorupką skrywa mnóstwo owoców skąpanych w przepysznym gęstym soku. Zaraz po wersji rabarbrowej ta ze śliwkami jest moją
DefinicjaSmaku
Markizy Tiramisu 247Bardzo smaczne, kruche ciasteczka z kremem. Mocno kawowe, nie za słodkie, ze śmietankowym nadzieniem. Przygotowywanie ich to sama przyjemność, ciasto jest pachnące, miękkie i łatwe w obróbce, a krem szybko się robi i łatwo nakłada. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do kilku tygodni, trzeba tylko pamiętać, żeby stały w chłodnym pomieszczeniu, a zachowają swój smak na długo
Kuchnia Prezydentowej
Sernik na zimno z owocami w galaretce 255ciepło, przyszedł czas na sernik... na zimno. Bo w upał nie bardzo chce mi się uruchamiać piekarnik. Żeby tego uniknąć, spód ciasta zrobiłem z pokruszonych herbatników, co i Wam polecam. Trwa to znacznie krócej niż wyrobienie i upieczenie kruchego spodu, no i zawsze wychodzi on prosty. Składniki (na standardowej wielkości tortownicę): 200 g maślanych herbatników 100 g klarowanego masła
W SMAK
Rogaliki zatapiane 392Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl W weekend zrobiłam drożdżowe rogaliki z ciasta zatapianego, które po wyrobieniu wkłada się do zimnej wody, zawinięte szczelnie w ściereczkę. Po upieczeniu są kruche, delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wyszło mi baaardzo dużo, małych rogalików. Całą pracę ułatwiła mi forma o nazwie Rogalomania
Marta Gotuje
Ciasteczka Renifery 1115prostych kruchych maślanych.Składniki na kruche ciasteczka+ cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada do rozpuszczeniaZ opakowania wybieramy czerwone cukierki.Ciasto przygotowujemy według przepisu. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło.Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli
Ciastkozercy
Pizza cztery sery 258sklepu na poszukiwanie różnych rodzajów serów. Kupiłam potrzebne produkty, a z nich powstało coś pysznego. Pizza dosłownie jak z pizzerii: kruchy spód i ciągnący się, aromatyczny ser. Nawet teraz kiedy o niej pomyśle cieknie mi ślinka! Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można
Kolizje Smaków
Tarta z kurkami i kurczakiem 220jogurtu naturalnego bez laktozy – 125 g mozzarelli – 80 g grana padano (parmezan) – 4 duże jaja – sól i pieprz – 1/2 ząbku czosnku – 1 mała cebula – łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Kurki dokładnie umyj . Ja zazwyczaj płukam trzykrotnie w ciepłej wodzie, odsączam i studzę(...)rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojonego na małe kawałki kurczaka. Dobrawiamy solą , pieprzem i smażymy na oleju, aż kurczak będzie kruchy. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku oraz starty parmezan. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia
I LOVE LIFE
Tarta z suszoną śliwką i pomarańczą 237śliwką i pomarańczami. Kruchy spód, nadzienie z suszonej śliwki, skórki pomarańczowej z dodatkiem jajek i śmietany a na wierzchy kruche gwiazdki. I wygląda i smakuje:) na wszelkie około-świąteczne okazje będzie idealna. Tarta z suszoną śliwką i pomarańczą S kładniki: Ciasto: 350 g mąki 1 łyżeczka cukru pudru ( albo ksylitolu) 200 g masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany Nadzienie
Cooking for Emily
Pikantne ciasteczka serowe. I Egon 248rozmarynem, były bowiem troszkę mdłe. Za to dzieciom właśnie te wchodziły najlepiej. Ogólnie ciasteczka robi się prosto, ciasto ładnie się wałkuje, nie lepi. Im mniejsze ciasteczka, tym dłużej będzie trwało ich przygotowanie. A smakują rewelacyjnie w każdym rozmiarze. Kruche, lekko się listkujące, intensywnie serowe. Bajka. Przepis z gazetki Lubię gotować nr 6/2005. Pikantne ciasteczka z żółtym serem Składniki(...)tarce o dużych oczkach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i imbirem, a następnie posiekać z zimnym masłem. Dodać ser, wymieszać. Wbić żółtka, szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając mleko. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wykrawać niewielkie koła, układać na blaszce
Pożeraczka, czyli raz adobrze
kruche ciasteczka kwiatuszki 147[Głosów:10 Średnia:5/5] składniki: 300 g mąki + 30 g 30 g kakao 150 g masła 1 jajko 130-150 g cukru pudru 1
Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka z kaszy gryczanej 234www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na stronie portalu: Przyślij Przepis (gosia56). Skorzystałam z propozycji na ciasto (z lekkimi modyfikacjami) i przygotowałam ciasteczka na dwa sposoby. Poniżej przedstawiam wersję uproszczoną - z miodem i orzechami (a tu pierożki ). Ciasteczka wyszły smaczne, kruche i idealne na słodką przekąskę. Jeśli lubicie kaszę gryczaną - to koniecznie musicie je upiec! (około 40 sztuk) 100g(...)cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): miód orzechy włoskie Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Aby były lśniące - ciastka przed pieczeniem można
Di gotuje
Kruche faworki z ciasta francuskiego wg Aleex 122zamykam drzwi, odcinając się od zewnętrznych swarów i oddycham – w swoim maleńkim, domowym świecie. Dziś pachnie on wanilią i kruchymi faworkami. Zbliża się przecież Tłusty Czwartek. Zapraszam. Uchylę Wam drzwi. Składniki: • 1 lub 2 płaty gotowego schłodzonego ciasta francuskiego • cukier puder z wanilią Sposób przygotowania: 1. Gotowe ciasto francuskie wyjąć na blat, odłożyć
W mojej kuchni
Ciasteczka czekoladowe nadziewane Nutellą 143Ciasteczka czekoladowe w kształcie serduszek to świetny pomysł na Walentynki . Ciasteczka są kruche i nadziane po brzegi Nutellą. Pycha! Chociaż Nutella jest dość rzadka to w trakcie pieczenia nie wypływa i serduszka zachowują kształt. Polecam Składniki (na około 25 serduszek): 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 170 g miękkiego masła 2 łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczko(...)biała czekolada (do dekoracji) różowy pył jadalny (ewentualnie) Przygotowanie: Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier puder i wymieszać. Dodać jajko i miękkie masło. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć i rozwałkować na około 3-4 mm podsypując mąką. Wykrawać serduszka tak, aby były do pary. Na serduszko nałożyć około
Oryginalny smak