ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:688/1075)

Kruche ciasteczkowe kubeczki z kremem (bez glutenu, cukru białego) 106

łyżka kakao Dodatkowo - batonik z orzechami laskowymi Nelka   - orzechy laskowe prażone   -borówki lub inne owoce KRUCHE KUBECZKI 1. Mąki i len wymieszać razem. 2. Masło, syrop, olej i bardzo ciepłą wodę wymieszać dokładnie. 3. Suche składniki połączyć z mokrymi. Ciasto ma być bardzo gęste ale nie suche. Jeśli zostaje spora ilość mąki suchej to dodać jeszcze odrobinkę wody

Candy Pandas
Gwiazda makowa 47

Przepiękna i bardzo smaczna gwiazda makowa! Do jej przygotowania musisz zrobić proste ciasto drożdżowe, a następnie w odpowiedni sposób zwinąć nacięte końce, tak aby stworzyć ten piękny kształt. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit-transform-origin(...)subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: –  Masa makowa –  ciasto makowe na biszkopcie –  ciasteczka z pieczątkami –  podstawowy przepis na pierniczki –  ciasteczka migdałowe –  ciasteczka z melasą –  kruche ciasteczka świąteczne –  muffiny piernikowe – zestawienie  12 potraw na Wigilię  wraz z kalendarzem przygotowań GWIAZDA MAKOWA Przygotowanie

nietylkopasta.pl
SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU 940

Szarlotka to moje ulubione ciasto i dobrze o tym wiecie. Lubię ją za prostotę, za kwaskowatość jabłek, za kruche ciacho, za dodatek cynamonu. Zawsze kojarzy mi się z ciepłem schroniska wysoko w górach, z taką bezpieczna przystanią i z jabłkami - malinówkami z sadu od babci. Zbieraliśmy je późną jesienią, do dużych starych wiklinowych koszy i drewnianych skrzynek.  Dłonie zazwyczaj(...)jeszcze niedojrzałe! Brzuch Cię będzie bolał!" I wiecie co? Nigdy nie bolał! Szarlotka, jak się domyślacie była bardzo często w domu, tym bardziej, że moja mama uwielbiała zawsze piec ciasta. Pewnie dlatego ten sentyment do szarlotki już we mnie zostanie i dobrze bo to proste i pyszne ciasto! A dzisiaj pokaże Wam krok po kroku, jak zrobić szarlotkę z kratką

SMYKWKUCHNI
BABKA Z KREMEM O SMAKU KRUCHYCH CIASTECZEK 55

Składniki: 5 jajek 0,5 szklanki cukru  350 g kremu typu nutella o smaku kruchych ciasteczek 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 190 g jogurtu naturalnego U  mnie szklanka ma 200 ml.  Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną(...)pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną margarynę, wymieszać, Dodać krem nutella o smaku kruchych ciasteczek i ponownie wymieszać robotem. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, utrzeć robotem na jednolite masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy

Ciastka - domowe słodkości
Prosty miodownik z masą budyniową 179

Pyszne ciasto, którego wersji jest niemalże tyle co sernika. W tej wersji wystarczy je upiec 2-3 dni przed jedzeniem. U mnie prosto, tradycyjnie. Trzy kruche spody i budyniowo-maślany krem. A na wierzchu polewa kakaowa o karmelowym posmaku. Mniam. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  60 minut Ilość porcji

Bazując na smaku
Banoffee pie czyli ciasto bez pieczenia 29916

sprawdzić, gdzie ten obłęd w tym deserze siedzi. No cóż, biorąc pod uwagę to, że w jednym kęsie mamy połączenie ciasteczkowego, kruchego spodu, karmelu, czekolady, śmietany i bananów... Nie trzeba chyba długo zastanawiać się nad tym dlaczego tym ciastem zachwyca się cały świat. Jestem pewna, że każdy kto raz spróbuje tego deseru z pewnością się w nim zakocha.  Składniki

Mango Papaja
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 350

Sezon truskawkowy zbliża się do nas wielkimi krokami! Co prawda w sklepach można już dostać olbrzymie ( naprawdę olbrzymie :D ) truskawki, ale nie ma co ich porównywać

Ostra na Słodko
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 622

znalazłam tu i lekko zmodyfikowałam:) W tym miejscu pochwały należą się mojej ukochanej Siostrze Edytce, która zajęła się przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów(...)extrakt lub aromat i zmiksuj na puszystą masę (około 2 minuty).Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy, zmiksuj ponownie krótko całość.Wyłóż na blachę 13-16 porcji ciasta, formując je w kulki za pomocą łyżki do lodów maczanej w gorącej wodzie (ciasto mocno się klei, dlatego woda jest konieczna). Rozpłaszcz lekko każde ciastko i posyp białym cukrem.Piecz

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik zebra 378

Bardzo pomysłowy i efektowny serniczek waniliowo-kakaowy na kruchym spodzie :) Inspiracją był dla mnie przepis z bloga " Smakołyki Bereniki ". Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód o średnicy 22cm: 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka kakao szczypta soli 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła, posiekanego 1 żółtko (białko zostawiamy na później) Składniki na masę serową: 750 g twarogu(...)chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Składniki na spód umieszczamy w misce, mieszamy i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą

My Culinary Art
Zdrowa pizza z patelni na twarogowym spodzie, gotowa w kilka minut 137

równie dobrze można upiec ją w piekarniku. Próbowałam i wychodzi jeszcze bardziej chrupiąca. Więc jeśli zależy Wam na takim kruchym spodzie proponuję spróbować w piekarniku ;) Jeśli chodzi o dodatki to zostawiam tutaj pole do popisu Waszej wyobraźni ;)  Podobne ciasto, tylko, że w wersji słodkiej wykorzystywałam już w zdrowych deserach. Na blogu znajdziecie przepis na  tartę oraz markizy

HealthyCreations
krem patissiere vel krem budyniowy 161

folią spożywczą, tak aby folia przylegała do kremu, zapobiegnie to powstanie „kożucha”. Odstawiamy do wystudzenia. Gotowym kremem wypełniać tarty, kruche babeczki, eklerki. ptysie. A miksując krem z miękkim masłem powstanie masa do przekładnia różnych ciast, tortów

Domowy Smak Jedzenia
Sernik „mandarynkowy łaciatek” 184

twistem, jeden z lepszych serniczków do popołudniowej kawy . Błyskawiczny do przygotowania, gdyż  nie bawimy się w mielenie sera, tylko wszystko traktujemy blenderem na jednolitą konsystencję, potem wylewamy na kruchy spód, pieczemy, polewamy polewą, a gdy stężeje delektujemy się smakiem J Prawda, że prosty jak budowa cepa ? Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 6 dag  masła 2 łyżki cukru(...)wsypać suche składniki, dodać masło, żółtko i zagnieść jednolite ciasto, wyłożyć na spód natłuszczonej keksówki o wym 12/35 cm, wyrównać. Masa: Pokruszony twaróg i pozostałe składniki w tym puszkę mandarynek razem z sokiem   umieścić w głębokiej misce, zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję bez grudek , ¾ masy serowej wylać na kruchy spód, do reszty wsypać kakao i dokładnie wymieszać, wylać

Wanilia i Kardamon
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 225

pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności od receptury brownie może być fudgy lub może być ciastem. Fudgy brownie jest bardziej lepki. Amerykanie nazywają taką konsystencję „gooey”, jest bardziej kremowa i „czekoladkowa”. Brownie cake jest bardziej kruche i ciastowate w konsystencji. Jak sama nazwa wskazuje brownie to „brązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony

Jem więc Jestem
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 334

pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności od receptury brownie może być fudgy lub może być ciastem. Fudgy brownie jest bardziej lepki. Amerykanie nazywają taką konsystencję „gooey”, jest bardziej kremowa i „czekoladkowa”. Brownie cake jest bardziej kruche i ciastowate w konsystencji. Jak sama nazwa wskazuje brownie to „brązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony

Jem więc Jestem

Proponowane wyszukiwania