ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:689/1075)

SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 343

Sezon truskawkowy zbliża się do nas wielkimi krokami! Co prawda w sklepach można już dostać olbrzymie ( naprawdę olbrzymie :D ) truskawki, ale nie ma co ich porównywać

Ostra na Słodko
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 596

znalazłam tu i lekko zmodyfikowałam:) W tym miejscu pochwały należą się mojej ukochanej Siostrze Edytce, która zajęła się przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów(...)extrakt lub aromat i zmiksuj na puszystą masę (około 2 minuty).Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy, zmiksuj ponownie krótko całość.Wyłóż na blachę 13-16 porcji ciasta, formując je w kulki za pomocą łyżki do lodów maczanej w gorącej wodzie (ciasto mocno się klei, dlatego woda jest konieczna). Rozpłaszcz lekko każde ciastko i posyp białym cukrem.Piecz

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik zebra 372

Bardzo pomysłowy i efektowny serniczek waniliowo-kakaowy na kruchym spodzie :) Inspiracją był dla mnie przepis z bloga " Smakołyki Bereniki ". Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód o średnicy 22cm: 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka kakao szczypta soli 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła, posiekanego 1 żółtko (białko zostawiamy na później) Składniki na masę serową: 750 g twarogu(...)chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Składniki na spód umieszczamy w misce, mieszamy i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą

My Culinary Art
Zdrowa pizza z patelni na twarogowym spodzie, gotowa w kilka minut 128

równie dobrze można upiec ją w piekarniku. Próbowałam i wychodzi jeszcze bardziej chrupiąca. Więc jeśli zależy Wam na takim kruchym spodzie proponuję spróbować w piekarniku ;) Jeśli chodzi o dodatki to zostawiam tutaj pole do popisu Waszej wyobraźni ;)  Podobne ciasto, tylko, że w wersji słodkiej wykorzystywałam już w zdrowych deserach. Na blogu znajdziecie przepis na  tartę oraz markizy

HealthyCreations
krem patissiere vel krem budyniowy 153

folią spożywczą, tak aby folia przylegała do kremu, zapobiegnie to powstanie „kożucha”. Odstawiamy do wystudzenia. Gotowym kremem wypełniać tarty, kruche babeczki, eklerki. ptysie. A miksując krem z miękkim masłem powstanie masa do przekładnia różnych ciast, tortów

Domowy Smak Jedzenia
Sernik „mandarynkowy łaciatek” 181

twistem, jeden z lepszych serniczków do popołudniowej kawy . Błyskawiczny do przygotowania, gdyż  nie bawimy się w mielenie sera, tylko wszystko traktujemy blenderem na jednolitą konsystencję, potem wylewamy na kruchy spód, pieczemy, polewamy polewą, a gdy stężeje delektujemy się smakiem J Prawda, że prosty jak budowa cepa ? Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 6 dag  masła 2 łyżki cukru(...)wsypać suche składniki, dodać masło, żółtko i zagnieść jednolite ciasto, wyłożyć na spód natłuszczonej keksówki o wym 12/35 cm, wyrównać. Masa: Pokruszony twaróg i pozostałe składniki w tym puszkę mandarynek razem z sokiem   umieścić w głębokiej misce, zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję bez grudek , ¾ masy serowej wylać na kruchy spód, do reszty wsypać kakao i dokładnie wymieszać, wylać

Wanilia i Kardamon
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 212

pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności od receptury brownie może być fudgy lub może być ciastem. Fudgy brownie jest bardziej lepki. Amerykanie nazywają taką konsystencję „gooey”, jest bardziej kremowa i „czekoladkowa”. Brownie cake jest bardziej kruche i ciastowate w konsystencji. Jak sama nazwa wskazuje brownie to „brązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony

Jem więc Jestem
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 321

pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności od receptury brownie może być fudgy lub może być ciastem. Fudgy brownie jest bardziej lepki. Amerykanie nazywają taką konsystencję „gooey”, jest bardziej kremowa i „czekoladkowa”. Brownie cake jest bardziej kruche i ciastowate w konsystencji. Jak sama nazwa wskazuje brownie to „brązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony

Jem więc Jestem
Krucha tarta kokosowo-bananowa z galaretką 453

zrobieniu bezy, zostały mi trzy żółtka. Postanowiłam wykorzystać je do zrobienia kruchej tarty. Zrobiłam ją z tego co miałam w domu. Krem budyniowy z dodatkiem wiórków kokosowych połączyłam z bananem i galaretką. Tarta wyszła bardzo smaczna. Polecam:) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 250 g masła Składniki

The Sweet Damsel
Placek na gotowanych żółtkach z makiem i masą orzechową 107

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i smarujemy marmoladą jabłkową. 3. Masę makową wykładamy z puszki, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy różne dodatki np: cukier puder, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, olejek migdałowy, rodzynki, albo co kto jeszcze lubi. Masę makową wykładamy na placek kruchy posmarowany marmoladą jabłkową , rozsmarowujemy(...)margaryny i łączymy z zimnymi orzechami. Masę wykładamy na wystudzony placek z makiem. 5. Na masę dajemy placek kruchy. 6. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą albo lukrem. SMACZNEGO ! Chcecie się dowiedzieć jak sprytnie przekroić ciasto ? klik

Kuchnia u Bietki
Szybki, wilgotny piernik na powidłach 194

malutki, kruchy i dekorowany lukrem piernik na choinkę, czy miękki i mocno nadziany dżemem, czy taki – piernik duży, wilgotny, idealny do krojenia w plastry… Wszystkie te pierniki łączy jedno – to skondensowany zapach i smak świąt. Ten piernik zrobicie nawet na ostatnią chwilę ale dobrze jest naszykować go 2-3 dni przed planowanym jedzeniem – ciasto dojrzeje i nabierze aromatu. Już przy

Karo in the Kitchen
KOKOSANKI 121

Kiedy zostaje nam nadmiar białek, warto przygotować kokosanki. Kruche na zewnątrz, ciągnące w środku, takie jak lubię. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy z Nas, są dziecinnie proste.  Składniki: 5 białek 250 g wiórek kokosowych 220 g cukru 90 g masła 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną.  Masło rozpuszczamy, dodajemy(...)cukier, podgrzewamy tyle, aż się rozpuści. Studzimy. Do zimnego dodajemy stopniowo pianę, delikatnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżeczką porcje ciasta. Pieczemy w 180 st 17 minut.  Studzimy

Z Majeczką w kuchni
Przepyszne ciasteczka brownie 98

Przepyszne ciasteczka brownie Mega czekoladowe, kruche z wierzchu i wilgotne w środku ciasteczka. Szybkie i w miarę proste w przygotowaniu, a w smaku prawdziwa petarda. Warto wypróbować ten przepis!     Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) – minimum 60% kakao 60g masła 2 jajka 150g cukru 50g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia       *** Pół tabliczki(...)około 5 minut na puszystą masę *** *** Dodajemy masę czekoladową i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Wsypujmy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy *** *** Dodajemy pokrojoną wcześniej czekoladę i ponownie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do małej miseczki, przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na 10 minut *** *** Nabieramy po łyżce zimnej masy i układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy

Blog z Apetytem
Ciasteczka korzenne 73

Pyszne, aromatyczne, kruche ciasteczka korzenne pachnące Świętami, posypane złotym jadalnym pyłem. Pięknie się prezentują, dlatego mogą być świetną ozdobą na choinkę. Nie są pracochłonne i zawsze wychodzą. Wzór na ciasteczkach odcisnęłam miseczką kryształową, ale równie dobrze może to być talerzyk lub jakiś wazon Wyroby z kryształu mają ciekawe, idealnie nadające się do tego wzory i potrafią być pomysłowym zastosowaniem(...)muszkatołowej Dodatkowo: złoty pył jadalny Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy wszystkie przyprawy, jajko, masło, miód i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na 4 – 5 mm (podsypując mąką), odciskamy wzorek i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania