tort, ale inny niż wszystkie - Marcinek, to specjał z okolic Hajnówki, kruche blaty i masa śmietanowa. Wykonanie jest dość czasochłonne ale naprawdę warto spróbować choć raz :) Wybaczcie, że nie wygląda idealnie, ale przeżył podróż w upale z przed kilku dni i odrobinę pociekł tu i ówdzie :/ Ciasto: 500g mąki pszennej 125g margaryny lub masła 1/2 szklanki śmietany
Cynamonowe szczęścieBabka ta podbiła moje serce! Jest tak krucha aż rozpada się w dłoniach a w smaku jest pyszna. Idealny dodatek do kawy. Swoją babunie piekłam w formie 12 cm x 36 cm wyszła wysoka i co ważne w ogóle nie opadła właśnie za to kocham babki rosą wysokie i takie zostają. Składniki: 2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej(...)cukru waniliowego 2 łyżki octu Wykonanie: Margarynę utrzeć z olejem, cukrem i jajkami na gładką masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki wchodzące w skład ciasta zostaną dobrze wymieszane dodać ocet. Piec 50 minut w 180 stopniach
Pychotkaaapowiecie na delikatną piankę na kruchym spodzie, o smaku owoców leśnych? Robi się błyskawicznie, zjada się jeszcze szybciej. Jedyne co, to trzeba poczekać, aż wystygnie i tylko potem konsumować a wtedy czas baaaardzo się dłuży Składniki: – 1,5 szklanki + 1,5 łyżki mąki – 125g masła – 220g cukru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli(...)masłem. Wsypać do miski, dodać 100g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Białka oddzielić od żółtek, białka schować do lodówki, żółtka dodać do mąki. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Zamrożone owoce wyłożyć na sito, przelać wrzątkiem, odczekać 10 minut, wyłożyć na ręcznik papierowy by lekko osuszyć. Schłodzone białka ubić
Smaki Arminetylko do robienia pierogów czy ravioli..a także do ciastek..Ja już wypróbowałam ten przyrząd do różnego rodzaju ciast... były pierogi- ravioli z grzybami były ciasteczka francuskie z makiem i przed chwilą pieczone .. ciasteczka kruche z jagodami W planach mam jeszcze inne pomysły z wykorzystaniem pierogomanii..a jakoś czasu brak..ale wszystko pomalutku...i za jakiś czas pokażę
Moje domowe kucharzeniebardzo chłopskie ! Pomijając fakt, że rozwałkowałam ciasto troszkę grubiej niż powinnam to wyrosły duże, miękkie i puszyste - osobiście lubię takie Powierzchnia krucha, środek jak od pączków.. W końcu TŁUSTY CZWARTEK, całkiem przypadkiem chyba połączyłam środek od pączków górę od faworków .. Składniki : 2 szkl mąki pszennej 5 żółtek 4 łyżki gęstej śmietany lub 1/2 szkl maślanki 1 łyżka(...)spirytusu 2 łyżki masła szczypta soli cukier puder - opcjonalnie tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Z mąki, żółtek, masła, śmietany, spirytusu i soli wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. Odkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowywać na cienkie płaty z których wykrawać wąskie długie paski około 3,5- 4 cm szerokości, a na 10-12 cm długości
Garnkowe fanaberieszklanki śmietany ¼ szklanki mleka100 g startego sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowaDzisiaj miła odmiana od zwykłych obiadów. Szybka i nieskomplikowana potrawa, na kruchym spodzie z dodatkiem warzyw i żółtego sera, polana aromatycznym sosem śmietanowym.Najpierw należy przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i dokładnie zagnieść. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Formę
Świat Domowej Kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem krucha tarta z dżemem truskawkowym. Z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Domowa tarta z dżemem jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego tym bardziej zachęcamy do wypróbowania tego przepisu. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 60 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350g marmolady (adsbygoogle
Przepiski.plCiasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, piekąc je w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Następnie ciasto z piekarnika wyjmujemy i studzimy. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w cienkie plastry. Akurat do tego wypieku użyłem bardzo " kruchej"odmiany jabłek, więc nie chcąc aby zrobił się z nich mus, nie przesmażałem ich. Jeżeli użyjecie jabłek twardszych
Miód i pieprzTen sernik, to zdecydowanie jeden z największych faworytów na mojej stronie. Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem orzechów laskowych, z delikatną masą serową z dodatkiem białej
Świat Ciastajego smakiem. Warto to zrobić jak najszybciej, bo zapewniam Was, że znika w okamgnieniu A Wy, lubicie serniki? A może macie inne ulubione ciasta? Smacznego! Polecam również moje pozostałe sernikowe przepisy: Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową na zimno Koniecznie wypróbujcie również przepis na dynię do słoików: Marynowana dynia a la ananas
Okiem Blondynki by McBlondiPasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mini tarty ze szpinakiem i serem Pyszne mini tarty ze szpinakiem i szynką . Doskonały farsz, szynka i pyszny sos . Genialne danie lub przystawka . Smakuje zarówno na
Ogrodnik w podróżySzybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!roku postawiłam na faworki . Oczywiście w zdrowszej wersji z nabiałem bez laktozy. Chrust z piekarnika to smak mojego dzieciństwa. Taki kruchy i lekko słodki posypany cukrem pudrem... Zrobiłam mały eksperyment i do ciasta na faworki dodałam posiekaną suszoną żurawinę, która nadała nowego charakteru klasycznym wypiekom. Czytając przepis wiem, że większość z was "bije" ciasto wałkiem, żeby podczas pieczenia
Marcepanowa kuchniagłębokim tłuszczu, które szykujemy najczęściej w karnawale. Przepis na rozetki jest niezwykle prosty. Potrzebujesz tylko gęste ciasto naleśnikowe i foremki do rozetek. - ciasto na rozetki zrobisz w 5 minut - tanie i popularne składniki - super kruche i cudowne ciastka
AniaGotuje.plgrubości 3 mm. Zachowaj odstęp między plackami. Posyp placki perłowym cukrem. Wstaw ciasto do nagrzanego na 180ºC i piecz przez 17 minut. Wyjmij ciasto i natychmiast pokrój na podłużne ciastka. Po ostygnięciu ciastka stają się kruche. The post Świąteczne wypieki w szwedzkim stylu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaDelikatne i kruche, maślane ciasteczka o smaku waniliowym, dodatkowo przełożone mleczną czekoladą. Przepis na ciasto jest uniwersalny i można modyfikować go według preferencji i okoliczności ( dodając np.: cynamon, przyprawy korzenne, skórkę z cytryny, itp.), u mnie- z racji tego, że wykorzystałam wzór w kształcie duszka- będą idealne na Halloween 👻🎃🕷🕸 Wyrabianie ciasta, wałkowanie i wycinanie, to sama przyjemność i łatwizna, dlatego
Kraina Miodem PłynącaOd jakiegoś czasu "chodziły" za mną ciastka czekoladowe. Rzecz bardzo dziwna w moim przypadku, bowiem nie przepadam za czekoladą... Aż tu nagle taka zmiana
Smaczne ZdroweKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Geograficzne. Jabłka to bardzo uniwersalny owoc, który doskonale komponuje się z każdym innym składnikiem na naszym stole i talerzu. Któż nie lubi kruchej szarlotki pełnej soczystych jabłek z dodatkiem korzennych przypraw? Albo najprostszego ucieranego ciasta z kawałkami jabłka od tak wetkniętymi do środka masy? Niedawno przygotowałam też pyszny sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami , będzie on idealną inspiracją
Kulinarne przygody GatityPomysł na coś słodkiego, to szybkie kruche ciasteczka. 5 składników, wałek, stolnica i gotowe. tyle wystarczy żeby osłodzić sobie smutny szary dzień. Przepis wyciągnięty z lamusa
Bernika - moj kulinarny pamietnikTegoroczne Święta obrodziły w mandarynki;) By poradzić sobie z ich nadmiarem postanowiłam przemycić je do świątecznych wypieków. Tak właśnie powstały kruche babeczki z kremem mandarynkowym. A do dekoracji oczywiście mandarynki:) i winogrona. Ciasto: 200g zimnego masła 400g mąki 2 jajka L 6 łyżek cukru szczypta soli Krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego 300 ml mleka 70g masła 5 łyżek cukru
Szefowa kuchnigarnku rozpuszczamy masło z miodem, na koniec dodajemy orzechy. Dokładnie mieszamy, wylewamy na blaszkę. Pieczemy 15minut w 170 o C. Kruche blaty : Mąkę łączymy z sodą i pozostałymi suchymi składnikami. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Każdy kawałek wałkujemy na placki o wymiarach 25x35cm. Pieczemy przez ok 10 minut na złoty kolor
Słodki ZakątekZima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kruche, orkiszowe ciasteczka pachnące kawą i ziołami, z soczystymi owocami w śmietankowym kremie. Idealnie smakują z filiżanką świeżo zaparzonej kawy. Kawa zbożowa z błonnikiem będąca doskonałym
Smaczna PyzaCzekoladowy baton na zimno wypełniony kruchymi ciasteczkami to deser, który wywodzi się z Włoch i jest znany i wykonywany też w wielu innych krajach, m.in w
WiszniówkaHalloween już za kilka dni. W takim razie ciastka mumie będą odpowiednim przepisem na dzisiaj :-). Zwykle kruche wysmarowane lukrem. Fajny efekt bez większego napracowania się. Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 125 g miękkiego masła 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Lukier: 1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier
Nastoletnie WypiekanieCiasto ze śliwkami Szarlotka "sypana" Ciemny placek z jabłkami Tarta z truskawkami Kruchy z jabłkami Kruchy z rabarbarem
Biały fartuszekWyśmienite ciasto bez pieczenia dla wszystkich wielbicieli karmelu i bardzo słodkich deserów. Dla mnie banofee pie to prawdziwe "niebo w gębie" i zawsze znajdę pretekst, żeby
babka w formiestopniach po czym wyjmujemy i odstawiamydo ostudzenia. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja słodzę go miodem). Wystudzony wykładamy na ciasto i dekorujemy owocami. Opcjonalnie owoce możemy posmarować tężejącą galaretką. Smacznego :) Artykuł Krucha tarta z budyniem i owocami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSernik królewski Ciasta są moją słabą stroną , ale jak się okazuje nie wszystkie . Sernik królewski , udaje mi się za każdym razem , jest to chyba ciasto ,którego
Ogrodnik w podróżyKruche i pyszne ciasteczka z kokosem. Porcja dla 8 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) paczka margaryny (250 g) 8 łyżek wiórków kokosowych 8 łyżek cukru pudru 2 jajka (1 białko zostawić do panierki) mąka (ile potrzeba) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki (panierka) 1 białko wiórki kokosowe Przygotowanie Zmieszać wszytkie składniki. Wyrobić miękkie ciasto. Ciasto nie powinno lepić się do rąk
Tureckie Przepisymakaronu czy bolońskiej pizzy, jednak połączony z kruchą tartą. Gotowe danie wyglądem przypomina pizze, ale jest bardziej treściwe. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 250g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 400g słodkich pomidorów z puszki 200ml półwytrawnego wina czerwonego 300g sera gouda oliwa
Gotowanie i blogowaniedań słodkich A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać wszystkie pozostałe składniki i "przesiekać" je nożem. |Zagnieść tak jak kruche, zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 mm i przy pomocy szklanki wykrawać krążki. Układać po 4 sztuki, tak aby na siebie zachodziły (oprószyć przyprawą pomarańczowo
Kuchnia w opałachMoim zadaniem było „malowanie” ciastek białkiem i maczanie ich w cukrze. Dzisiaj to zadanie przejmuje powoli moja córka :) Ciasteczka są jednocześnie miękkie i kruche, a brzoskwiniowa marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam czasem kółeczka i piekę je z cukrem bez marmolady. Za taką prostą wersją dzieci też przepadają. Moje ciastka zawsze wychodzą, więc polecam
Trzeci talerzW styczniu na wielu blogach królują dietetyczne przepisy, które mają pomóc w realizacji postanowień noworocznych. A u mnie w styczniu królują... słodkości :) Proste i szybkie babeczki
DefinicjaSmakuSernik ze złotą rosą Jest to ciasto, od którego zaczęła się moja przygoda z gotowaniem. Raz wychodziło, a raz nie. Teraz jest za każdym razem idealne
Pelusiowa Kuchniatylko pojawia się w warzywniaku, bez zastanowienia biorę kilogram lub dwa. Zawsze mam na niego pomysł. I ochotę. Cierpki, kruchy i soczysty – rabarbar. Więcej o rabarbarze na pewno będzie przy okazji ciasta, a teraz od razu przechodzimy do meritum. Ten syrop jest obłędny. Jeszcze dobrze nie wystygł a już zniknęło pół butelki – a uwierzcie, jest naprawdę wydajny i mocno aromatyczny
Karo in the Kitchenjego aromatem. Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę. Z góry babeczek upieczonych w sobotę w niedzielę nie ostał się ani okruszek. Były idealnie kruche, z mnóstwem jabłek w środku i do tego słodka śmietanowa pianka.... Ciasto 2,5 szkl. mąki 1 margaryna 2/3 szkl wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki
Cynamonowe szczęścieWspaniale komponuje się z bezą, kruchymi babeczkami. Przepis podpatrzony na www.mojewypieki.com Limonkowy krem Drukuj przepis Składniki 2 średnie jajka 16 dag cukru 80 gram masła sok
CoolinarniePLCiasteczka idealne w połączeniu z herbatką lub kawką. Słodkie, a jednak wyczuwalny jest dodatek soli. Ich maślany smak uwodzi. Ja je uwielbiam, teraz czas, żebyście poszli
zabawa smakiemDziś zapraszam na pierwsze październikowe ciasto. No i jesień. Wprawdzie nawet słoneczna, ale za to zimna- człowiek jakoś tak naturalnie przeprasza się ze swetrami, grzejącymi kocykami
les mirabellesCiasto herbatnikowe: 0,5 kostki masła, w temperaturze pokojowej 2 kubki mąki pszennej 4 łyżki 50 g cukru
Luźna KuchniaREWELACJA! Najlepsze faworki jakie dotychczas jadłam. Są tak delikatne i kruche, że trzeba dużej wprawy, żeby ich nie pokruszyć biorąc do ręki. Ciasto także jest świetne do wyrabiania, bardzo elastyczne i nie wysycha tak jak to było w przypadku ciasta na róże karnawałowe. Polecam szczególnie osobom które będą robiły faworki po raz pierwszy, z takiego ciasta musi się udać :-) Przepis
Na słodko lub wytrawnieKolejny przysmak karnawałowy – faworki. Kruche, delikatne, smażone ciastka posypane cukrem pudrem z wanilią. Usmażone z cieniutkiego ciasta rozpływają się w ustach, któż im się oprze? :) Jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Bardzo polecam… (przepis z książki „Kuchnia polska” z 1963r.) Składniki: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 żółtka szczypta soli 4-5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
Mała CukierenkaKorzenny, aromatyczny, szybki piernik. Kruchy, a zarazem wilgotny od powideł śliwkowych. Mój przepis z syropem klonowym, ale Wy możecie dodać miodu lub złotego syropu, a jeśli
Apetyczna babeczka