Dziś zapraszam na przepis z mojego dzieciństwa czyli z PRL 'u, gdy z niczego gospodynie domowe potrafiły wyczarować coś pysznego. takie ciasteczka kryzysowe, które bardzo lubię
Kawa z mlekiemMój numer jeden wśród kruchych babeczek. Babeczki są idealnie wypieczone i delikatne. Krem to po prostu petarda i eksplozja smaków. Dla kogoś kto wielbi białą czekoladę tak jak ja smak będzie strzałem w dziesiątkę. Biała czekolad w połączeniu z serkiem mascarpone i śmietanką stanowi idealną kompozycję. Babeczki (16 szt): 1 ¾ szklanki mąki pszennej 150 g masła lub margaryny maślanej(...)serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz cukier puder. Wsypujemy również cukier waniliowy. Dodajemy kawałki masła oraz żółtka jajek. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Z masy formujemy kulę, owijamy ją szczelnie folią spożywczą . Chłodzimy w lodówce przez 40-60 minut. Po tym czasie wylepiamy wysmarowane masłem foremki (u mnie średnica 7 cm). Pieczemy
VioletoweKucharzeniebiałek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ *** POLECAM RÓWNIEŻ: PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ FAWORKI NA PIWIE – BARDZO KRUCHE PRZEPIS TUTAJ OPONKI PRZEPIS TUTAJ KLASYCZNE FAWORKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pomysły na wykorzystanie białek jaj! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemchmurka/ https://mgotuje.pl/rolada- makowa-z-kremem-cytrynowym/ https://mgotuje.pl/ciasto- jamajka/ https://mgotuje.pl/ciasto- lesny-mech/ https://mgotuje.pl/makowiec- na-kruchym-ciescie/ https://mgotuje.pl/ciasto- porzeczkowiec/ https://mgotuje.pl/wisniowa- fantazja/ https://mgotuje.pl/kostka- rocher/ Propozycje ciast na święta Linki do przepisów: https://mgotuje.pl/sernik- piernikowy/ https://mgotuje.pl/sernik-z- musem-malinowym/ https://mgotuje.pl/sernik-z- suszonymi
Marta Gotujerazem mamy coś dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche ciasteczka z mąki ryżowej z dodatkiem żurawiny i mocnym aromatem kokosa. Mam nadzieję, że i Wam będą smakowały :) Składniki - proporcje na około 45 ciasteczek 300 g mąki ryżowej 170 g oleju kokosowego 120 g brązowego cukru (można zastąpić erytrytolem, maltitolem lub ksylitolem) około 100 g wiórków kokosowych około pół szklanki żurawiny(...)bardzo duże jajko lub dwa małe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego duża szczypta soli Uwaga: jeśli ciast jest zbyt twarde można dodać 2 łyżki bardzo zimnego mleka lub wody Do posmarowania kilka łyżek wody lub płynnego miodu wymieszanego z wodą w proporcjach 1:1 Uwaga: Jeśli macie problemy z zakupem mąki ryżowej, dobrej jakości oleju
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka król imprezy 24. Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28. Wafle z masą mleczno - kakaową 29. Kruche ciasteczka z dżemem 30. Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31. Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami
kruche babeczkiimprezy 24. Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28. Wafle z masą mleczno - kakaową 29. Kruche ciasteczka z dżemem 30. Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem
kruche babeczkimieć je pod ręką nie tylko dla niespodziewanych gości. Ciastka to proste wypieki i można je piec na wiele sposobów. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na ciastka i ciasteczka. Kruche ciastka są jednak najłatwiejsze. Zawsze używam masła lub kokosowego oleju do wypieków, również do ciastek. Maślane ciasteczka są najlepsze i bardzo aromatyczne. Do wypieku ciastek możecie użyć dowolnie wybranego dżemu(...)napełnij je dżemem. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 – 12 minut. Wymieszaj cukier puder z sokiem i polukruj kawałki ciasta. Pokrój skośnie na podłużne ciastka. Odstaw do ostygnięcia. Smacznego! The post Kruche ciastka z malinowym dżemem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaDzisiaj orzechowy skalniak. Ciacho z dużą ilością orzechów, kwaskowe i słodkie jednocześnie, z dodatkiem musu czekoladowego. Same dobre smaki zamknięte w jednym cieście. A dodatkowo możliwość wykorzystania nadmiarowych białek, które zostają nam na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek . Składniki na biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę
Słodki sentymentDzisiaj orzechowy skalniak. Ciacho z dużą ilością orzechów, kwaskowe i słodkie jednocześnie, z dodatkiem musu czekoladowego. Same dobre smaki zamknięte w jednym cieście. A dodatkowo możliwość wykorzystania nadmiarowych białek, które zostają nam na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek . Składniki na biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę
Słodki sentymentKruche babeczki w kształcie kwiatków to coś dla tych, którzy nie mają foremek na babeczki, ale mają foremki na muffinki :) Kwiatuszki wypełnione są kremem, który zrobiłam na bazie znanego smarowidła czekoladowo – orzechowego. Babeczki smakują dzieciom tym młodszym i tym starszym :) CIASTO NA BABECZKI: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła
https:KKuchniaMniamTarta limonkowa to bardzo prosta propozycja na słodką przekąskę do kawy - kruchy maślany spód i delikatne aksamitne nadzienie z białego serka. W przeciwieństwie do klasycznych serników, nadzienie nie upadnie po wyciągnięciu z piekarnika, więc nie wymaga specjalnego traktowania - takie ciasto po prostu musi się udać :)Foremka, w której piekłam tartę ma średnicę 25 cm.Składniki na ciasto:1 szklanka mąki2
Ciastkozercyallegro. To foremka w kształcie serduszka, lub płatka śniegu, na długiej rączce. Rozetki w smaku przypominają mi nieco faworki. Smaży się je z ciasta podobnego do naleśnikowego (nieco gęstszego). A jeszcze gorące oprósza cukrem pudrem. Są kruche i delikatne w smaku. Znikają równie szybko jak szybko się je robi Rozetki smażone skandynawskie ciasteczka- składniki -0,5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka octu (dzięki niemu nie będą aż tak bardzo chłonęły tłuszczu) -olej do smażenia -cukier puder do oprószenia Rozetki-wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie mikserem na gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę. Olej rozgrzewamy do temperatury około 170°C. Foremki zanurzamy w gorącym oleju na moment by lekko się rozgrzały (jeśli rozgrzeją się zbyt mocno ciasto będzie się
Arbuziakiallegro. To foremka w kształcie serduszka, lub płatka śniegu, na długiej rączce. Rozetki w smaku przypominają mi nieco faworki. Smaży się je z ciasta podobnego do naleśnikowego (nieco gęstszego). A jeszcze gorące oprósza cukrem pudrem. Są kruche i delikatne w smaku. Znikają równie szybko jak szybko się je robi Rozetki smażone skandynawskie ciasteczka- składniki -0,5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka octu (dzięki niemu nie będą aż tak bardzo chłonęły tłuszczu) -olej do smażenia -cukier puder do oprószenia Rozetki-wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie mikserem na gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę. Olej rozgrzewamy do temperatury około 170°C. Foremki zanurzamy w gorącym oleju na moment by lekko się rozgrzały (jeśli rozgrzeją się zbyt mocno ciasto będzie się
ArbuziakiRozpływająca się w ustach, lekka i orzeźwiająca tarta na kruchym spodzie z kwaskowatym mocno cytrynowym kremem i przyrumienioną puszystą bezą. Jest to słodka propozycja dla wszystkich miłośników deserów, którzy lubią połączenie smaku słodkiego i kwaśnego. Pięknie się prezentuje, a smakuje wybornie... Składniki: 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru żółtko nadzienie: 2 czubate łyżki(...)masła 3 żółtka jajko beza: 4 białka szklanka drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec wyrabiana żółtko. Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez godzinę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy (o średnicy około
wyzwania kuchenne