ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:671/1075)

TARTA BANANOWA Z MUSEM CZEKOLADOWYM 122

poprawia humoru jak delikatna, krucha tarta. Coś dla wielbicieli czekolady, bananów i bitej śmietany. Składniki na spód 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 200 g masła, zimnego 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Mus 120g gorzkiej czekolady, 80g masła, 5 łyżek bitej śmietany. Warstwa śmietanowa ½ l śmietany, ½ szkl cukru, 1 galaretka ananasowa, wiórki czekoladowe. 5 bananów Mąkę(...)należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min), następnie rozwałkować, przełożyć do formy, wylepić delikatnie boki foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Tartę piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Czekoladę roztopić w garnku razem

Słodki Zakątek
Tatar śledziowy z pomarańczą podany w kruchych tartaletkach 170

sylwestrowym menu. Dziś mam dla Was przepis na doskonałą przekąskę, którą można postawić na sylwestrowym stole, czyli tatar śledziowy. Tatar podałam w kruchych tartaletkach. Przekąska jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!!  SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 100g margaryny, 2 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Tatar śledziowy: 5 śledzi(...)oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wycinam krążki. Kawałkami ciasta wylepiam foremki na babeczki. Babeczki piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Tatar śledziowy: Matiasy skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Grzebyki krucho-drożdżowe z marmoladą różaną 156

grzebyki z marmoladą. Są idealne do kawki czy herbatki .Do tego kocyk,fajny film czy książka i jest dobrze. Polecam ciasteczka,są krucho-drożdżowe,nadziane marmoladą różaną.  SKŁADNIKI *z tych proporcji wychodzi bardzo dużo ciasteczek :) CIASTO -4 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -250 g  masła lub margaryny -1 łyżka cukru waniliowego -2 łyżki cukru  -1 całe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
domowe kruche spody na babeczki 130

składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy(...)woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Wykrawamy foremką lub szklanką, wylepiamy natłuszczone foremki i pieczemy w 179 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu możemy pozostawić w foremkach do wystudzenia. Gotowe kruche korpusy babeczek nadziewamy np. dowolnymi kremami i owocami

Domowy Smak Jedzenia
Bałwanki – świąteczne ciasteczka 118

Ciasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym

Pink Envelope
Ciasteczka imbirowo-cytrynowe 170

pomóc i pokroić je w trójkąty:) Może nie wszystkie są całkiem trójkątne, ale liczą się również chęci.Dla mnie zostało wałkowanie ciasta oraz układanie i zdejmowanie gorących z blachy, oczywiście i polewa:) Ciastka wyszły bardzo, bardzo kruche, że trudno było je zdjąć z blaszki i niesamowicie pachnące. Powiem krótko; obłędne, rewelacyjne, smaczne i delikatne. Składniki: 2 szklanki mąki(...)łyżki cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Mąkę, cukier, imbir i proszek do pieczenia mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki masła oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Zagniatam ciasto i wstawiam na 30 min do zamrażalnika. Wyjmuję, rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm i kroję w szerokie pasy. Każdy z pasków ciasta kroję w trójkąty. Układam na wysmarowanej tłuszczem

Ciasteczkowy Potwór
Lekkie ciasto z brzoskwiniami - przepyszne :) 174

już zużycia brzoskwiń. Połączyłam je z mieszanką płatków, dokładnie gotowym musli, które mam na tę chwilę pod dostatkiem 😎 Końcowy efekt przeszedł moje oczekiwania, bo ciasto wyszło bardzo smaczne. Jest wilgotne, lekko zbite, ale też nieco kruche, delikatnie słodkie z wyczuwalnym dodatkiem koksowym smaków. Myślę, że może także dobrze się sprawdzić jako śniadanie, a dokładnie coś w rodzaju pieczonej owsianki(...)masy przełóż brzoskwinie razem z sokiem, który puściły i dokładnie wymieszaj całość. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa - 21,5 x 21,5 cm), wyłóż ciasto i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku, w termoobiegu przez 35 minut, do suchego patyczka.  Śmiało możesz kroić jeszcze ciepłe, bo takie według mnie smakuje najlepiej

Zdrowie na języku :P
Pierniczki kruche do dekorowania. 64

doszłam do perfekcji . Pierniczki są równe , płaskie o wyraźnie odciętych , ostrych krawędziach. A przy tym wszystkim pachną i smakują cudownie. Przygotowując moje pierniczki kruche skorzystałam z kilku rad, które okazały się kluczowe. Po pierwsze jeszcze ciepłe ciasto rozwałkowałam na papierze do pieczenia, na grubość ok 5mm , a następnie te płaskie blaty włożyłam do lodówki na przynajmniej 2h . Ciepłe ciasto podczas(...)strukturę niż ciasto zimne. Po drugie wycinałam kształty w zimnym cieście. I tylko delikatnie przekładałam je z miejsca na miejsce, i tylko jeśli na prawdę było to konieczne. Zimne ciasto lepiej trzyma kształt niż ciepłe. Po trzecie – temperatura . Moje osobiste odkrycie, choć jestem pewna, że Ameryki nie odkryłam, już od dawna zastanawiałam się jak robią to inni

SmartBake.pl
Szarlotka sypana 192

myślach powtarzacie sobie: " to sie nie uda, że niby jak? " Też tak miałam i tym razem postanowiłam spróbować. Rewolucja ! Szarlotka wyszła idealna, krucha, słodka, taka jak na szarlotkę przystało, ale wiecie co jest w tym cieście najlepsze? Zero miksera, zero wygniatania - po prostu sypiesz składniki do miski mieszasz i gotowe .  Podczas pieczenia delektujesz się zapachem cynamonu, a już

Garnkowe fanaberie
Rogaliki trzyskładnikowe 158

bardzo słodkiego i obowiązkowo szybkiego w przygotowaniu. No i przypomniałam sobie przepis na błyskawiczne wręcz rogaliki :-) trochę schodzi z czekaniem kiedy ciasto się schładza w lodówce, ale za to gotowe ciastka są delikatne, kruche i bardzo dobre... Ja robiłam je z dżemem wiśniowym, ale to co dacie do środka zależy tylko od Waszych upodobań smakowych :-) Zamiast cukru na wierzchu możecie(...)gęstej śmietany 18% Dodatkowo: 1 białko cukier dżem, krem czekoladowy, jabłko - co tylko chcecie, ważne żeby rogaliki Wam smakowały Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 5 - 6 kulek i każdą rozwałkowujemy na cienkie kółko (pamiętajcie by stolnicę podsypać mąką, wtedy ciasto się

Czary - gary w kuchni
Faworki Marcjanny 82

cukru, bardzo łatwo je przypalić. Usmażone faworki należy układać na ręczniku papierowym. Gdy wystygną przekładać na półmisek. Gotowe faworki są kruche i bardzo słodkie :) „ Wziąć 1 łut mąki, 8 żółtków, ¼ masła, ½ cukru y filiżanka wina francuskiego. zrobić z tego ciasto. Wyrobiwszy go, rozwałkować na tylec noża grubości, krajać go potem kółkiem od pirogów w kawałki na palec długie

królestwo garów
Kruche ciasteczka z cukrem 139

Dziękuje Małgosia za przepis, mam już pyszne kruche ciasteczka na blogu, ale od przybytku głowa nie boli. Twoje są również pyszne. Wykonanie ciasta – wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować małe kulki. Następnie obtoczyć w cukrze. Położyć kulki na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczyć każdą kulkę widelcem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec

Kuchnia Pokoleń
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 383

pierwszego dnia.... Ciasto na rogaliki wyrasta metodą powolnego, nocnego wyrastania w lodówce.  Przyjemna chrupkość ciasta, cząstki uprażonych jabłek z cynamonem i cukrem muscovado i zima nie jest taka straszna.... Nie wiem jak mam jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego przepisu. :) Baaaardzo polecam! Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie PRZEPIS {zmodyfikowany przepis ze strony MW , ok. 30 małych rogalików} Składniki(...)kubeczek Piątnicy + 1-2 łyżki) niecała 1 łyżka cukru pudru 1 mały cukier waniliowy nadzienie: 2 jabłka (użyłam odmianę Ligol), cynamon, cukier muscovado Przygotowanie Z podanych składników zagnieść ciasto (moje było dość zwarte, jak na pierogi). Przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do powolnego wyrastania na noc. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki (u mnie

coolinarnastrefa.blogspot.com
KRUCHE ROGALIKI Z PIWEM NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 79

Dziś przedstawiam Wam kolejną odsłonę rogalików, tym razem z dodatkiem piwa w cieście. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Rogaliki wychodzą mega kruche, przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Kto jeszcze nie zna tego przepisu to polecam :) Składniki: * 350 g mąki pszennej * 220 g zimnego masła  * 4 łyżki cukru pudru * 1/2 szklanki piwa Dodatkowo: * powidła śliwkowe(...)lukru Wykonanie: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, dodawać kawałki masła i wszystko "posiekać" nożem. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wlać piwo. Ciasto wyrabiać dłońmi tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub dolać piwa.  Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około

Zrób to smacznie
Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą 87

się oglądając jeden z programów kulinarnych, gdzie tarta była podana z kremem limonkowym i bezą, która z wierzchu była krucha, a w środku puszysta. Taka też jest beza na mojej tarcie, z czego jestem bardzo dumna, ponieważ jak wiecie mistrzynią ciast nie jestem Do tej pory na blogu widzieliście jedynie faworki z ciasta francuskiego , ciastka owsiane czy muffinki . Jednak(...)środku miękka jak puch, a z zewnątrz krucha. Tarta jest dość słodka, mimo cytrynowego, kwaskowatego kremu. Tarta na herbatnikach po przygotowaniu musi wystygnąć oraz odstać minimum kilka godzin w lodówce, aby spód z herbatników się związał. Jeżeli uda Wam się przygotować ten wypiek, koniecznie dajcie znać jak smakowało Smacznego! Zobacz też: Proste ciasto z gruszkami Rogaliki z ciasta francuskiego

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania